Последните няколко дни, това е поредната тема "Как да си направя/сглобя телескоп" - явно еуфорията в медиите около 'кървавата Луна' и 'ретрограден Марс' е подканила повечко хора да погледнат към небето.
Както шофирането изглежда лесно, така и направата на телескоп от две огледала или леща/обектив на снимки е лесно. Но за да са успешни са нужни поне минимални познания. Времето и нервите, които ще отидат в опити да се направи 'на сляпо' (проба-грешка) такъв наблюдателен инструмент със съмнителни качества, е много по-добре да се инвестират в малко повече четене. А наличните средства да отидат за купуването на готов телескоп. Тук във форума има много колеги от Варна, Пловдив, София - следете темите и при възможност идете на някоя сбирка. Сигурен съм, че ще ви позволят да погледнете през различни телескопи и да придобиете опит от първа ръка, кое и как се вижда в окуляра.
Kонкретно на въпросите ви - огледалото от aliexpress не е за телескоп и няма да ви свърши никаква работа. В линковете към ebay от сайта с упътването, който сте дали едно 8" огледало (200мм диаметър) варира около $70-80, добавяте доставка + цена за вторично огледало + цената за фокусер, доколкото видях около $30-40 + цената за 1-2 окуляра + материалите нужни за направата на тръба и стойка за телескопа = на купен готов. Или почти толкова. При рефракторите, т.е. телескопите с леща/обектив може да са една идея по-лесни, но там сте ограничен с по-малък като диаметър телескоп. 200мм обектв, дори и ахромат, ще е сериозно - и като финанси, и като габарити.
Не ме разбирайте погрешно, собственоръчното изработване на телескоп, включително и оптиката си е цяло хоби. И има много хора, включително и в България, които го практикуват. Но зад това се крият не малко познания.
В днешно време има изключително разнообразие от фирми, които продават готови продукти. За телескопи до около 200-250мм диаметър, личното ми мнение е, че не си заслужава главоболието по 'направи си сам', особенно ако 'гледането' е крайната цел.