Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Потребителски аватар
spas.slavchev
Мнения: 966
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04
Репутация: 13
Местоположение: Пловдив

Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от spas.slavchev » пон ное 14, 2016 15:23

Здравейте,

Реших да споделя и моя проект за охладено тяло на Canon EOS600D. Проектът е взаимстван и вдъхновен от тема в CloudyNights:

http://www.cloudynights.com/topic/46816 ... inger-mod/

а за разглобяване и съвети относно запазване фабричното положение на сензора съм следвал от страницата на Gary Honis:

http://dslrmodifications.com/
Опитах се да доразвия част от идеите и да реша проблеми, които в темата от ClouldyNights не са решени (според мен).

Все още съм на ниво тестове и разчитам на Вас ако имате идеи с цел подобряване на ефективността. Целта ми е не на всяка цена да постигам много ниски температури , а да има баланс между консумация, ефективност и запазване безпроблемната работа на тялото. Оказа се , че подобна модификация си е предизвикателство, което лично мен ме натовари много психически - изкарах няколко безсънни нощи в мислене кое как да стане.

Съветвам всички, които биха се захванали с подобно нещо да се въоръжат с голямо спокойствие и не на последно място с правилните инструменти. Много лесно се заглаждат главите на винтовете. Купих апарата с премахнат IR филтър и прахочистачка и на моята бройка имаше няколко загладени глави от първото разглобяване при премахване на филтъра, но нищо фатално.

Също така трябва да се внимава много с лентовите кабели. Аз ползвах пинцети със залепено хартиено тиксо на тях, за да не се впиват много.

600D има много готина екстра за нашето хоби, а именно - въртящ се LCD екран. Той обаче усложнява много нещата, защото за да се запази тази функционалност , трябва охладителя на пелтието да бъде закрепено отдолу, а не отстрани (където е много по-удобно).

Заради тази конструктивна особеност , единственото удобно място за "захващане" към матрицата е към алуминиевия радиатор... Още от тук нещата са малко опорочени, защото трябва да се разчита на топлообмен един път между охладителната плочка и радиатора и втори път между радиатора и матрицата.

Разглобяването не е нищо сложно, ако се следват стъпките. Много лесно и бързо се стига до сензора.
Изображение


През този процеп трябва да премине охладителя, който да се свърже с матрицата:
Изображение


Изображение

Изображение

За успешното "събиране" на фотоапарата е много важно да се записва и маркира всичко , което е свалено:

Изображение

Много важна особеност при свалянето на матрицата! Тя е закрепена "плаващо" на 3 точки, които фабрично са настроени. От изключителна важност е да се измери височината на тези "пънчета" и след това да се броят оборотите на винчетата. На клипа е обяснено как да се направи това. Ако не се направи вертоятно част от полето няма да е фокусирано.

Изображение


Следващата стъпка, която трябваше да се направи е да се изреже метала, който пречи , за преминаване на охладителя. Много е важно да се опакова добре целия корпус, за да не попаднат стружки към затвора. Аз използвах стреч фолио и хартиено тиксо, а рязането направих с Dremel и малък режещ диск.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

За направата на медния охладител използвах медна ламарина 1,5мм 100х100. И тъй като бях поръчал само 1 лист трябваше да съм 100% сигурен преди да започна да режа. За това ползвах картон, от който си направих шаблони. Тактиката беше добра, защото в последствие измених малко нещата.

Ако сте видели темата в ClouldyNights ще забележите разликата. Там колегата ползва допълнително парче алуминии и пелтието ляга върху винта за статив. Измених парчето ламарина така да ляга, че да използвам освен винта за статив, а и фабричните малки винтчета от корпуса. Изрязах ламарината така, че да ляга към двете пластмасови части. Винтът с едрата резба го взех от офисен стол - от облегалката и леко го скъсих

Основата е захващане на процесор LGA775 -
Изображение

Изображение


За захващане с медната част ползвам пластмасови дистанционни втулки , за да разделя максимално студената страна от тази на топлата.

За медната ламарина:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Използвах термопроводима паста с ниско температурно съпротивление за връзка между медната пластина и алуминиевия радиатор:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

ПЪРВО ВКЛЮЧВАНЕ СЛЕД МОДИФИКАЦИЯТА!:)Изображение

В последствие реших да заменя дунапрена с фибран 5 мм. , който се използва за подложка при ламинираните паркети.


Малко думи за охладителя.. Преди да избера основния радиатор и пелтиета напраивих куп тестове , за да подбера лек и в същото време качествен охладител. Преминах през медни, алуминиеви, с различни форми и т.н. Интересното е , че с медните не постигнах нищо повече! Един ден случайно минавах през фирма, в която се занимават с маркови компютри - втора употреба и видях няколко щайги пълни с охладители за процесори. Много силно впечатление ми направиха няколко, които изгелждаха солидно, а всъщото време бяха изключително леки. Този е един от тях. Купих няколко вида , за да експериментирам. Основата е много солидна , а в комбинация с вентилатора тежи под 300 (около 285) грама! При сухите тренироврки постигнах -20 на студената страна при 23 стайна температура и около 22W мощност. Вентилатора го управлявам с управление от захранване Fortron. Има си отделен температурен датчик. След малки промени по делителя - вече се развърта след 35 градуса. Целта е максимално ниски обороти, без това да влияе на представянето.Изображение

Изображение

В друга тема коментирах , че съм избрал каскадно свързване на 2 пелтиета (ползвам израза на magi208). Не съм чел много по въпроса, просто опитно постигнах най-ниски температури при ниска консумация в тази конфигурация. Електрически свързвам пелтиетата последователно, т.е. токът , който минава през тях е 1.5А при 12 волта. Вероятно мощността от 18W при това свързване няма да е достатъчна за екстремно ниски температури , но правя компромис с това, т.к. захранвам всичко от акумулатора на колата и не искам да рискувам. Тъй като съм замислил управление с Arduino и задаване на целева температура, мога да пусна пелтиетата в паралел и да ограничавам захранващото напрежение чрез ШИМ, но това ще е след практическите тестове.

За проекта съм избрал два Tec1-12703 - един 40х40 мм и един 30х30 мм.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Както бях писал по-нагоре, в движение смених дунапрена с фибран - това е, което се получи

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Другият компромис, който трябваше да направя е с термо датчика, с който ще следя температурата. Тъй като измених формата на медната плочка с цел по-добър топлообмен, не остана място за самия датчик. За това съм го залепил под фибрана. Датчикът е DALAS DS18S20.

Изображение

В момента предстоят няколко промени да направя - най-вече по подобряване на външния вид , прибиране на кабели, поставяне на управление и т.н. За момента съм под поставените от 1100 грама като лимит. В момента апаратът с охлаждане и без батерия тежи 970 грама.
Изображение

Направих и няколко непретенциозни теста за фокуса на матрицата.


Изображение


Изображение

Не се забелязват сериозни отклонения. Както казва колегата Insomniac - Good Enough е :).И часът на истината:

Направих серия тестове. Всичките кадри са 600с / ISO3200

При температура - около 22 градуса постигнах -5.5 на медната плочка, но по EXIF температурата на матрицата беше едва 10 градуса. Определено има огромна разлика в шума, но честно казано очаквах повече. Ще помисля какво тепърва мога да подобря.

Първоначално направих 3 кадъра по 10 мин. с 3 сек. паузи , без да включвам охлаждането. По EXIF температурата беше 30 градуса, като не е за пренебрегване, че дори с изключено охлаждане, площта на която сензорът отдава е по-голяма. Видимо шумът преобладаваше... След като пуснах охлаждането, за около 2-3 мин стигна отрицателна температура на медта , но по EXIF температурата не падна толкова бързо :). Все пак ефект има и то видим. Следващите кадри го показват:

Crop от центъра

3 кадъра без охлаждане + 10 с включено
Изображение
EXIF 30 C / EXIF 9 C
Изображение Изображение


Надявам се да не съм досадил с толкова снимки. Всякакви съвети биха били полезни :). Аз на този етап съм доволен, предвид факта, че всичко съм правил в хола/бокса/терасата ... и мисля да се насоча към управлението.
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: Celestron CG5 AdvancedGT;SkyWatcher EQ1
Cameras: Canon EOS1000D, Canon EOS600Da FSM Smart Cooled, ZWO ASI120MM
Lenses: Canon EF-S18-55;Pentacon200/4,TAIR-3S 300/4.5 USSR
Eyepieces: 6mm UWА FMC,Plössl FMC:12mm,25mmUWA
Filters: Astronomik CLS CCD, Astronomik CLS 1.25", Solar ND5 ,ZWO Luminance, CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter
Others: x2 Barlow Celestron OMNI,Celestron f/6.3 Reducer/Corector,DIY Off-Axis Guider,T2 Teleconverter x2,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, DIY DSLR Cooler, DIY-MyFocuserPro, APT Software

Nazarov
Мнения: 97
Регистриран: ср сеп 23, 2015 16:11
Репутация: 0

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от Nazarov » вт ное 15, 2016 00:38

Браво колега!

Аз съм правил пълноспектърна модификация на 5-6 Фуджита, но това твоето е хардкор направо. =D> :D

Sevo
Мнения: 78
Регистриран: вт юли 07, 2015 22:30
Репутация: 0

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от Sevo » ср ное 16, 2016 10:54

Браво!!!
Само не разбрах, как се справи с конденза върху сензора?
Mount:
Telescopes:
Eyepieces: Baader Hyperion 24/36 + Morpheus 6,5/9/14mm and Mark III Zoom
Camera: Nikon d850

Потребителски аватар
spas.slavchev
Мнения: 966
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04
Репутация: 13
Местоположение: Пловдив

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от spas.slavchev » ср ное 16, 2016 12:22

Благодаря!

Уцели право в 10-тката! :) Все още не съм го измислил.

Мисля опитно да боря този проблем, след като пробвам в реални условия. Няма как да избягам от влагата по пластината, целта ми е да избягам от замъгляване на матрицата. Освен това моята система е затворена - имам предвид тръбата на SCT , имам филтър пред матрицата CLS-a и предполагам няма да има голям поток на въздух. Тайничко се надявам да нямам големи проблеми. Ако все пак се случи и пречи на снимането ще взимам мерки. :) .На първо време искам да повиша малко мощността , защото тези 18W, на които се надявах не са достатъчни. Ще я удвоя и ще видим :) до къде ще сляза.
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: Celestron CG5 AdvancedGT;SkyWatcher EQ1
Cameras: Canon EOS1000D, Canon EOS600Da FSM Smart Cooled, ZWO ASI120MM
Lenses: Canon EF-S18-55;Pentacon200/4,TAIR-3S 300/4.5 USSR
Eyepieces: 6mm UWА FMC,Plössl FMC:12mm,25mmUWA
Filters: Astronomik CLS CCD, Astronomik CLS 1.25", Solar ND5 ,ZWO Luminance, CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter
Others: x2 Barlow Celestron OMNI,Celestron f/6.3 Reducer/Corector,DIY Off-Axis Guider,T2 Teleconverter x2,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, DIY DSLR Cooler, DIY-MyFocuserPro, APT Software

Потребителски аватар
spas.slavchev
Мнения: 966
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04
Репутация: 13
Местоположение: Пловдив

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от spas.slavchev » нед ное 20, 2016 01:07

Малък прогрес, относно управлението :mrgreen: :

Изображение

Тепърва има какво да се работи по него, но вече имам някаква "рамка" :mrgreen: . Реших да го направя с touch screen. Оказа се много удобно и се надявам да върши работа. Все още не съм свързал силовата част с ардуиното :), но мисля да е следващото нещо по проекта.
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: Celestron CG5 AdvancedGT;SkyWatcher EQ1
Cameras: Canon EOS1000D, Canon EOS600Da FSM Smart Cooled, ZWO ASI120MM
Lenses: Canon EF-S18-55;Pentacon200/4,TAIR-3S 300/4.5 USSR
Eyepieces: 6mm UWА FMC,Plössl FMC:12mm,25mmUWA
Filters: Astronomik CLS CCD, Astronomik CLS 1.25", Solar ND5 ,ZWO Luminance, CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter
Others: x2 Barlow Celestron OMNI,Celestron f/6.3 Reducer/Corector,DIY Off-Axis Guider,T2 Teleconverter x2,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, DIY DSLR Cooler, DIY-MyFocuserPro, APT Software

Потребителски аватар
magi208
Мнения: 937
Регистриран: вт фев 24, 2015 17:34
Репутация: 30

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от magi208 » нед ное 20, 2016 02:33

Страхотно си изпипваш нещата :)
Мога само да ти се възхищавам !
Само една малка препоръка : Минавай директно на 50 вата Пелтие .
По сайтовете за реклама на пелтиета се пишат толкова много глупости , че чак производителите започват да си вярват . А тъжната истина е различна ... Поради идиотски ниският им КПД се иска голяма вложена мощност .
Целестрон 280 F/10 Шмидт-Касегрен
Целестрон 150 F/5 Рефрактор

Потребителски аватар
spas.slavchev
Мнения: 966
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04
Репутация: 13
Местоположение: Пловдив

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от spas.slavchev » нед ное 20, 2016 09:49

magi208, много благодаря за хубавите думи! Определено ще приема съвета!

Имам едно питане, относно КПД-то. :) Тъй като ми е топ приоритет ниската консумация(без да правя големи компромиси с резултат и финанси) и много мисля по този въпрос , та грешно ли е да смятам, че повишавайки броя на пелтиетата, но запазвайки резултатната мощност ще повиша и КПД-то? Аз бях споменал и в темата на колегата Sevo , че правих доста експерименти и стигнах до интересни резултати.. Та теоретично може ли да се каже, че 2 пелтиета по 6 ампера, свързани каскадно , но ограничени по мощност ще работят по добре от 1 пелтие 6 амперово на максимална мощност? Лично аз постигам при тестовете доста по-ниски температури... Разсъждавам от това, че разделям повече топлата и студената страна и много по-голям брой PN преходи "изпомпват" топлина :). Сигурно има и загуби в контактните повърхности.. но практическите тестове ме изненадват.

Не се позовавам на физични закони и признавам, че не съм чел достатъчно по въпроса, та да не ми се разсърди някой, ако пиша глупости :)).


За проекта мисля да пробвам следното - Вие ще кажете дали греша :)))

Ще добавя още едно пелтие TEC1-07106 8.5V 6A 30x30mm. - имам място за него, но не е пристигнало още от Китай...

Та идеята ми е следната:

На студената страна слагам TEC1-12703 30х30mm - 12V, 3А , след него TEC1-07106 30x30mm 8.5V 6A и най-накрая TEC1-12703 40х40mm - 12V, 3А(качествен екземпляр). Първите две ще работят на ограничена мощност, защото ще ги свържа електрически последователно , а пелтието на топлата страна ще работи на пълна мощност.

TEC1-07106 има вътрешно съпротивление: 1.1-1.2Ω
а на TEC1-12703 е : 4.0 ~ 4.3Ω

Ако правилно го смятам идва към 5.1А или на 12V -към 60W... Та целия този сандвич вече ще се управлява от ардуиното с PWM. Оптимистичната ми цел е да имам около 0 градуса на матрицата по EXIF и да я поддържам :).
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: Celestron CG5 AdvancedGT;SkyWatcher EQ1
Cameras: Canon EOS1000D, Canon EOS600Da FSM Smart Cooled, ZWO ASI120MM
Lenses: Canon EF-S18-55;Pentacon200/4,TAIR-3S 300/4.5 USSR
Eyepieces: 6mm UWА FMC,Plössl FMC:12mm,25mmUWA
Filters: Astronomik CLS CCD, Astronomik CLS 1.25", Solar ND5 ,ZWO Luminance, CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter
Others: x2 Barlow Celestron OMNI,Celestron f/6.3 Reducer/Corector,DIY Off-Axis Guider,T2 Teleconverter x2,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, DIY DSLR Cooler, DIY-MyFocuserPro, APT Software

Потребителски аватар
magi208
Мнения: 937
Регистриран: вт фев 24, 2015 17:34
Репутация: 30

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от magi208 » нед ное 20, 2016 11:06

Аха :) Разбрах идеята . Само малко итклонение за принципа им на работа и ще ти се изясни .
Конструктивно представляват две керамични пластини на които са нанесени площадки от антимон .
След това между тях се нареждат стълбчета от бисмут и се запояват като готов сандвич . Свързването електрически е последователно между елементите , а термично се явяват паралелно.

Основният проблем идва от там , че стълбовете се проектират да са с колкото се може по-малка топлопроводимост . Тя трябва да е малка , защото термично дава "на късо" топлата и студената страни и пречи на самата работа на Пелтието :(
Като ги направят с малка топлопроводимост те се получават и с не много добра електропроводимост . Тъпо но факт :(

Когато работят преходите генерират доста добра хладилна мощност от порядъка на 1/1 . Тоест на 50 w вложена мощност преходите генерират около пак 50 w хладилна мощност . Но за съжаление тук вече се намесват съпротивлението на стълбчетата и тяхната термопроводимост .
Колкото повече ток минава през стълбчето , толкова повече загрява то и тази топлина пречи на студената страна да става все по-студена . В същото време топлата страна се стопля все повече и процеса на термопренос от нея към студената се повишава .
Тези два процеса пречат на Пелтието да развие пълният си потенциал и добитата от 50w елемент хладилна мощност пада до около 6 w при делта те 20 градуса :(

Иска ми се да кажа друго , но за съжаление Sevo е прав ....Едно Пелтие работи по-добре от две свързани каскадно , ако целта е получаването на мощност на студената страна ....

Или казано иначе Пелтиетата вече са оптимизирани от производителя като са подбрани броят на стълбчетата и техните характеристики и тази оптимизация е направена за режим на пълна мощност .
Целестрон 280 F/10 Шмидт-Касегрен
Целестрон 150 F/5 Рефрактор

Потребителски аватар
spas.slavchev
Мнения: 966
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04
Репутация: 13
Местоположение: Пловдив

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от spas.slavchev » нед ное 20, 2016 11:54

Благодаря за отделеното време да напишеш това! Мисля, че ми се изясниха някои неща.

Така или иначе вече съм поръчал пелтита .. и ще направя едно просто сравнение на двете конфигурации при максимално близки условия и :)) ще избера тази с най-добър резултат..

Благодаря още веднъж!
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: Celestron CG5 AdvancedGT;SkyWatcher EQ1
Cameras: Canon EOS1000D, Canon EOS600Da FSM Smart Cooled, ZWO ASI120MM
Lenses: Canon EF-S18-55;Pentacon200/4,TAIR-3S 300/4.5 USSR
Eyepieces: 6mm UWА FMC,Plössl FMC:12mm,25mmUWA
Filters: Astronomik CLS CCD, Astronomik CLS 1.25", Solar ND5 ,ZWO Luminance, CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter
Others: x2 Barlow Celestron OMNI,Celestron f/6.3 Reducer/Corector,DIY Off-Axis Guider,T2 Teleconverter x2,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, DIY DSLR Cooler, DIY-MyFocuserPro, APT Software

Sevo
Мнения: 78
Регистриран: вт юли 07, 2015 22:30
Репутация: 0

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от Sevo » вт ное 22, 2016 13:57

Не е добре да управляваш широчинно-импулсно пелтиетата. PWM регулаторите са за двигатели или активни товари с малък капацитет. Пелтиетата имат преход, който при определени условия се държат като капацитет. Като резултат КПД-то което гониш ще е трагично.
По добре е да се регулира напражението през тях.
Така се влияе и на ефекта който magi208 обясни... колкото повече се охлажда едната страна, толкова повече се загрява другата и топлинно се балансира системата по някое време (i.e температурна разлика м/у плочите на пелтието). Просто топлинния поток през пелтието е по-малък.
като намалиш напрежението, ефективно намаляш и температурата на топлата страна, а това помага да постигнеш по-ниска температура на студената страна.
Така едно пелтие (706) ако работи на 12V темп.разлика м/у плочите е примерно 30градуса. А при 10V е 40 градуса и като добавиш околна температура 20-30 градуса, студената страна става по-студена при по-малка мощност през него
Mount:
Telescopes:
Eyepieces: Baader Hyperion 24/36 + Morpheus 6,5/9/14mm and Mark III Zoom
Camera: Nikon d850

Потребителски аватар
spas.slavchev
Мнения: 966
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04
Репутация: 13
Местоположение: Пловдив

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от spas.slavchev » вт ное 22, 2016 14:01

Само едно уточнение, че грешно съм го написал... През шим управлявам обратната връзка (след RC филтър) на DC-DC Buck Converter като този:

Изображение

Реално изменям мощността като променям волтажа. Съгласен съм с казаното.

П.П. Между другото - благодаря за компетентните включвания. Вие, както и други хора от форума приятно ме изненадвате с подготовката, която имате! Не го правя като комплимент - даже леко се комплексирам :mrgreen: !

П.П.2

Това за ШИМ-а в комбинация с пелтиетата не го знаех в началото и го срещнах по форумите, преди да се захвана да си правя управлението. Именно за това дълго време мислих как да го направя. За щастие има нелошо решение с тези Step Down DC-DC конвертори. Имам охладителна кутия, която доста пъти ползвах и управлявах пелтиетата с подобен , но ръчно - с потенциометър. Разликата между вход и изход е само 0.5V и КПД-то е доста добро. Този на снимката е до 5А и малко ще е на ръба, но ще видим като закача истинския товар. За сега тествам с автомобилна крушка 5W :D. Все още умувам логиката, по която да поддържа зададената температура , но макар и оптимистични - имам няколко идеи.
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: Celestron CG5 AdvancedGT;SkyWatcher EQ1
Cameras: Canon EOS1000D, Canon EOS600Da FSM Smart Cooled, ZWO ASI120MM
Lenses: Canon EF-S18-55;Pentacon200/4,TAIR-3S 300/4.5 USSR
Eyepieces: 6mm UWА FMC,Plössl FMC:12mm,25mmUWA
Filters: Astronomik CLS CCD, Astronomik CLS 1.25", Solar ND5 ,ZWO Luminance, CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter
Others: x2 Barlow Celestron OMNI,Celestron f/6.3 Reducer/Corector,DIY Off-Axis Guider,T2 Teleconverter x2,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, DIY DSLR Cooler, DIY-MyFocuserPro, APT Software

Sevo
Мнения: 78
Регистриран: вт юли 07, 2015 22:30
Репутация: 0

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от Sevo » ср ное 23, 2016 15:36

Имам един/два 15А.
Ако ти потрябват, звънкай
Прикачени файлове
s-l1600 (1).jpg
Mount:
Telescopes:
Eyepieces: Baader Hyperion 24/36 + Morpheus 6,5/9/14mm and Mark III Zoom
Camera: Nikon d850

Потребителски аватар
spas.slavchev
Мнения: 966
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04
Репутация: 13
Местоположение: Пловдив

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от spas.slavchev » ср ное 23, 2016 16:02

Благодаря за предложението! :)
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: Celestron CG5 AdvancedGT;SkyWatcher EQ1
Cameras: Canon EOS1000D, Canon EOS600Da FSM Smart Cooled, ZWO ASI120MM
Lenses: Canon EF-S18-55;Pentacon200/4,TAIR-3S 300/4.5 USSR
Eyepieces: 6mm UWА FMC,Plössl FMC:12mm,25mmUWA
Filters: Astronomik CLS CCD, Astronomik CLS 1.25", Solar ND5 ,ZWO Luminance, CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter
Others: x2 Barlow Celestron OMNI,Celestron f/6.3 Reducer/Corector,DIY Off-Axis Guider,T2 Teleconverter x2,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, DIY DSLR Cooler, DIY-MyFocuserPro, APT Software

Потребителски аватар
b_kassabov
Мнения: 1114
Регистриран: пон сеп 19, 2011 09:20
Репутация: 53
Местоположение: софия

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от b_kassabov » съб дек 10, 2016 09:30

Браво бе човек!

Сериозен проект изискващ много смелост, сръчност, време и знания. Браво!
Опишете външността си накратко
- Свиква се...

Надпис :
На деца, оставени без надзор, се предоставя двойно еспресо и бездомно кученце... :D

Първи опити :
http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?f=1&t=5519

Астрономическо оборудване :
И зелено лазерче 80 мW нямам...опс намерих си го!!!

Потребителски аватар
spas.slavchev
Мнения: 966
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04
Репутация: 13
Местоположение: Пловдив

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от spas.slavchev » нед дек 11, 2016 20:57

Благодаря! :) Сигурен съм , че всеки би се справил .

Относно проекта - вижда му се вече краят и скоро ще направя ъпдейт. :)
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: Celestron CG5 AdvancedGT;SkyWatcher EQ1
Cameras: Canon EOS1000D, Canon EOS600Da FSM Smart Cooled, ZWO ASI120MM
Lenses: Canon EF-S18-55;Pentacon200/4,TAIR-3S 300/4.5 USSR
Eyepieces: 6mm UWА FMC,Plössl FMC:12mm,25mmUWA
Filters: Astronomik CLS CCD, Astronomik CLS 1.25", Solar ND5 ,ZWO Luminance, CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter
Others: x2 Barlow Celestron OMNI,Celestron f/6.3 Reducer/Corector,DIY Off-Axis Guider,T2 Teleconverter x2,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, DIY DSLR Cooler, DIY-MyFocuserPro, APT Software

Потребителски аватар
spas.slavchev
Мнения: 966
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04
Репутация: 13
Местоположение: Пловдив

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от spas.slavchev » пон яну 16, 2017 11:22

Здравейте!
След дълго забавяне качвам ъпдейт на проекта :). Вече съм на 99.99% - остават няколко дребни софтуерни проблеми като това - да си подравня редовете на екрана :mrgreen: и това, че трябва да увелича времето за корекция, така че да се съобразя с инертността и времето за реакция на системата :). Въпреки дребните забележки, системата успява да държи зададената температура в рамките на +-1 градус.Да се върна на спора за пелтиетата..
Направих куп тестове в реална среда като комбинирах различни пелтиета , както и в единично свързване. За пореден път получих значително по-добри резултати от две пелтиета с намалена мощност, от колкото единично. Най-добри реултати постигнах с TEC1-12703 40х40mm на топлата страна и TEC1-07106 (8V-6A) на студената като са свързани електрически последователно.

С мижавите 2А постигнах -14 градуса на студената стана при стайна температура и работещ фотоапарат!
Изображение


Изображение

Забележка - малко са ми разбъркани датчиците на снимката- с този на Ambient меря температурата на охладителя, а Heater - околната :)).


Това са и разликите, когато ползвам TEC1-12703 + TEC1-07106 и самостоятелно TEC1-12703. И двете пелтиета макар и китайски са качествени бройки. Отбелязвам го защото получих и големи боклуци!


Тестовете ги правих по следния начин - пускам охлаждането на макс с включен фотоапарат в Idle без стартиран план и отчитам температурата. След 30-на минути пускам плана като правя 5 кадъра по 600 секунди с 5 сек пауза между тях и ISO3200. Както се вижда от таблиците с единично пелтие освен по-голяма консумация има и по-голямо затопляне на радиатора, а резултатите са по-слаби.

TEC1-12703 + TEC1-07106
ИзображениеTEC1-12703
Изображение


Малко снимки по събирането на управлението. Веднага след като го сглобих, си намерих конструктивен проблем. Датчикът следящ околната температура не показваше вярно заради това, че се загрява от електрониката вътре , въпреки, че беше изведен около 5мм. навън. Вероятно самите кабели провеждат температурата. Наложи се да го изведа навън с кабел. В момента съм го разположил на входа на радиатора, където вентилатора засмуква въздух. Така го обдухва и показва точно.

Тъй като следя dewpoint реших, че ще е добре да добавя и още една линия за отоплител на пластината на телескопа :)) . Успях да намеря място в кутията за един мощен транзистор и радиатор, който да управлявам с PWM от ардуиното (последния дигитален изход който имах :))) ) . Този зеленият конектор свързва отоплителя с управлението. Следя се температурата на пластината и автоматично ще се регулира тока през реотана, за да подминава Dewpoint-a.


Изображение

От снимките не си личи много, но в кутията са Buck converter захранващ пелтитетата, buck converter захранващ ардуиното и фотоапарата, TIP120 с радиатор , захранващ отоплителя и управлението на вентилатора -отново с PWM и термистор.

Вентилаторът е Minebea-Matsushita(Panasonic) и е изключително мощен и балансиран. На максимална мощност потокът е огромен, а като докосна фотоапарата не се усещат каквито и да са вибрации! За момента съм нагласил управлението да се задейства на 35 градуса,а максималните обороти са към 45-50.

Изображение


Изображение


Това е финалният вид на "изделието" :lol: :
Изображение

Изображение

Изображение


Изображение


USB-то е за ъпдейт на Firmware-a :mrgreen: :lol: :lol:

Изображение


Изображение


Изображение

За момента съм много доволен от резултатите.
Дано не съм ви отегчил с толкова снимки :)

Edit:
Пропуснах да кажа, че цялото нещо тежи точно 1100 грама! Толкова бях си поставил като цел :)! Вчера много се смях като го сложих на везната и се закрепи точно на 1100 грама ( със свалена капачка)! :D

Поздрави,
Спас
Последна промяна от spas.slavchev на пон яну 16, 2017 13:22, променено общо 1 път.
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: Celestron CG5 AdvancedGT;SkyWatcher EQ1
Cameras: Canon EOS1000D, Canon EOS600Da FSM Smart Cooled, ZWO ASI120MM
Lenses: Canon EF-S18-55;Pentacon200/4,TAIR-3S 300/4.5 USSR
Eyepieces: 6mm UWА FMC,Plössl FMC:12mm,25mmUWA
Filters: Astronomik CLS CCD, Astronomik CLS 1.25", Solar ND5 ,ZWO Luminance, CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter
Others: x2 Barlow Celestron OMNI,Celestron f/6.3 Reducer/Corector,DIY Off-Axis Guider,T2 Teleconverter x2,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, DIY DSLR Cooler, DIY-MyFocuserPro, APT Software

Vahow
Мнения: 747
Регистриран: нед фев 14, 2010 16:04
Репутация: 29
Местоположение: Бургас

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от Vahow » пон яну 16, 2017 13:21

Ехаа :shock: професионална работа, поздравления Спасе =D>
Радвам се да видя проекта завършен! Дано не съм ти създал главоболия с винтовете, от влажните вечери няколко бяха като заварени :-?
Честито за охладеното тяло и само с хубави кадри да те радва!
Много ще ми е интересно как се справя канона охладен, чакаме резултати :D
GSO 254/1016 f/4 + GPU Aplanatic coma corrector
NEQ6 Pro SynScan GoTo
Lacerta M-Gen + Lacerta OAG
TeleVue Powermate 5x
Canon 6D
Konus 20x80mm
Baader AstroSolar Filter ND5
Farpoint 2" Collimation Kit + Concenter 2" collimation eyepiece
Bahtinov Focusing Mask

Потребителски аватар
spas.slavchev
Мнения: 966
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04
Репутация: 13
Местоположение: Пловдив

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от spas.slavchev » пон яну 16, 2017 13:30

Благодаря , Петко! Надявам се при добро време да го пробвам!! За винтчетата никакви ядове :). Благодаря за възможността! Тялото е супер. Освен това матрицата е добра бройка - без голям собствен шум.
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: Celestron CG5 AdvancedGT;SkyWatcher EQ1
Cameras: Canon EOS1000D, Canon EOS600Da FSM Smart Cooled, ZWO ASI120MM
Lenses: Canon EF-S18-55;Pentacon200/4,TAIR-3S 300/4.5 USSR
Eyepieces: 6mm UWА FMC,Plössl FMC:12mm,25mmUWA
Filters: Astronomik CLS CCD, Astronomik CLS 1.25", Solar ND5 ,ZWO Luminance, CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter
Others: x2 Barlow Celestron OMNI,Celestron f/6.3 Reducer/Corector,DIY Off-Axis Guider,T2 Teleconverter x2,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, DIY DSLR Cooler, DIY-MyFocuserPro, APT Software

Потребителски аватар
fishburn
Мнения: 2794
Регистриран: вт юли 28, 2009 23:34
Репутация: 68
Местоположение: София/Банкя

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от fishburn » пон яну 16, 2017 15:49

Браво много добре изглежда .Дали ще правиш и други такива в последствие =D> =D> =D> =D>

Потребителски аватар
spas.slavchev
Мнения: 966
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04
Репутация: 13
Местоположение: Пловдив

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от spas.slavchev » пон яну 16, 2017 22:52

:lol: :lol: :lol: :mrgreen: Мерси, Ники!

Едва ли .. Ако проектът е успешен съм обещал да съдействам на колега от нашата група, но в други случаи - не бих :))).

Освен това малко се престарах с всички тия управления - да не кажа дори.. че е и overkill .. но ми беше зарибено да се бъзикам с ардуиното :) .

Между другото - има интересен начин за охлаждане на канони с въртящ екран, който не изисква разглобяване и мисля да го пробвам скоро! :)
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: Celestron CG5 AdvancedGT;SkyWatcher EQ1
Cameras: Canon EOS1000D, Canon EOS600Da FSM Smart Cooled, ZWO ASI120MM
Lenses: Canon EF-S18-55;Pentacon200/4,TAIR-3S 300/4.5 USSR
Eyepieces: 6mm UWА FMC,Plössl FMC:12mm,25mmUWA
Filters: Astronomik CLS CCD, Astronomik CLS 1.25", Solar ND5 ,ZWO Luminance, CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter
Others: x2 Barlow Celestron OMNI,Celestron f/6.3 Reducer/Corector,DIY Off-Axis Guider,T2 Teleconverter x2,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, DIY DSLR Cooler, DIY-MyFocuserPro, APT Software

Потребителски аватар
fishburn
Мнения: 2794
Регистриран: вт юли 28, 2009 23:34
Репутация: 68
Местоположение: София/Банкя

Re: Охладен Canon EOS600D / Cooled Canon EOS600D

Мнение от fishburn » вт яну 17, 2017 08:44

Пожелавам ти Спасе да има ясно небе скоро и да видим снимки [-o< :wink:

Отговори