Миии кво се тътрузиш с тва С8...взимай едно С11 и ASI224MC...ииии...нал' знайШ...
Skywatcher 8" Newton f/5,
EQ5 mount + Synscan Go-To upgrade kit,
Canon EOS 1100D + EF-S 18-55 DC III,
ZWO ASI178MC,
Samyang 135mm f/2 ED UMC for Canon,
Lenovo Thinkpad T430s,
Skywatcher Coma Corrector,
Revelation Astro 5x Barlow,
and a bunch of crap...
2019-07-26-2132_5-CapObj_0008.PNG
Ето един Юпитер и от мен. Снимката е първобитна в сравнение с другите , но ще ми е интересно да подобря качеството .
Galin, с ASI290MM и 8 инчов нютон можеш чудеса да сътвориш.. . Дай малко подробности за начина, по който снимаш, за да можем да те насочим. Ако пък и имаш касегрена от аватара.... ехей.. Имаш ли също така цветни филтри, филтърно колело и читав барлоу?
Касегрена от снимката съм го сложил ,защото харесвам такива телескопи ,не че имам.
Филтърно колело съм планирал да си взема. Барлоуто ми е 3х. Телескопа е Skywatcher Dobson telescope N 200/1200 Skyliner Classic. Освен това още не е качен на ЕQ 6, надявам се едно по едно да си взема и eq-6.
Иначе снимам единични кадри. Този е един от многото препечени с по - голяма експозиция. Имам и кадри с малка експозиция на които се виждат 1-2 облачни ленти. Но не изглеждат задоволително , а и са не повече от тридесет. Резултата от стакването им беше разочароващ, полученото приличаше на планетата Нибиру/ явно взех ,че я открих преди NASA/ . Четох тук , че програмата иска да има минимален брой звезди ,за да ги напасне. А аз като снимам Юпитер никакви зведи не ми излизат. Защото е ярък. Дори и с малка експозиция и видими 2 облачни ленти пак няма звезди. Пробвал да снимам с барлоу 3Х , но не се получава. Имам и едно четири минутно клипче с малка експозиция, но не знам може ли кадрите от него да се стакнат на Deep Sky Staker.
Благодарности на всички за разясненията и насърченията !
Sky Watcher 203/1200
CelestronFirstscope 76/300
Baader OIII visual Filter 8 nm
ZWO ASI 290 MM
Canon EOS 1100 D
За стакване на планетарно снимане се ползва Autostakkert (по-нова програма) или Registax. Не са нужни звезди за подравняване/стакване на планетарно видео/кадри. За align-ване на кадрите/видеото идеална работа върши PIPP -> https://sites.google.com/site/astropipp/ . PIPP се ползва първо да си align-неш видеото и после го стакваш в AutoStakkert 3.
Skywatcher Dobson 200/1200mm
SkyWatcher EQ6-R
Canon EOS 1100D
ZWO ASI 224MC
Galin, за планетарно снимане се прави видео с колкото се може по-висок фреймрейт. Сложи барлоу-то, намали експонацията, така че да се виждат поясите и настрой от софтуера за заснемане (препоръчвам FireCapture) да запазва в SER или AVI. За планети е добре да използваш и ROI (намалена резолюция, примерно 640х480 или 800х600), което ще вдигне много фреймрейта, но пък в твоя случай ще ти е по-трудно следенето, понеже нямаш водене. Пълната резолюция принципно е най-добре за Луната или за DS обекти.
Както казва Спас, при правилни настройки с тази камера, няма как да не извадиш хубав резултат Без водене наистина ще е трудно, но пак може да се правят опити.
Едно примерно видео за планетарна обработка:
Телескопи: Celestron C8 XLT, GSO 12" (305mm) Монтировка: NEQ6 Pro SynScan Планетарни камери: ZWO ASI290MM, Basler Ace acA640-100gm Планетарни филтри: Astrolumina LRGB, Astronomik IR pass 742nm Слънчев филтър: Baader ND5.0 solar filter Бинокли: БПЦ 8x30, SkyMaster 25x70 Фотоапарат: Canon 400D
2.5x Powermate, 2x Omni, 5x TS и др.
Конус Гигант модифициран -22x80 със паралелограмна монтировка Слънчев Телескоп-Carl Zeiss Yena 50/540
PZO-Бинокуляр
Seben M10 (EQ 5) тракинг със мотори по двете оси и полярен търсач....
SkyWatcher Custom made 258mm Ако не се проваляте,значи не сте достатъчно иновативни........
На който му се снима в 5 сутринта, може да се пробва с Юпитер, Сатурн, а защо не и Марс Първите две се издигат до 26гр. над южния хоризонт, докато Марс е малко по-ниско по същото време.
Опозицията на Юпитер тази година се пада на 15 юли при максимално издигане от 25гр. в 01:30ч.
Телескопи: Celestron C8 XLT, GSO 12" (305mm) Монтировка: NEQ6 Pro SynScan Планетарни камери: ZWO ASI290MM, Basler Ace acA640-100gm Планетарни филтри: Astrolumina LRGB, Astronomik IR pass 742nm Слънчев филтър: Baader ND5.0 solar filter Бинокли: БПЦ 8x30, SkyMaster 25x70 Фотоапарат: Canon 400D
2.5x Powermate, 2x Omni, 5x TS и др.
Само да питам време ли е вече да се гледат планетите ?
Защото все повече нямам търпение да зърна някой газов гигант.
Хм. Планетите. Венера се вижда вечер - не знам до колко часа. Онази вечер я забелязвах докъм 10, кога си е отишла - не знам. Юпитер Марс и Сатурн са рано сутрин.
ПП - един младеж в астробин беше снимал сянка, получена от светенето на Венера. Куриозно.
Опишете външността си накратко
- Свиква се...
Надпис :
На деца, оставени без надзор, се предоставя двойно еспресо и бездомно кученце...
Само да питам време ли е вече да се гледат планетите ?
Защото все повече нямам търпение да зърна някой газов гигант.
Хм. Планетите. Венера се вижда вечер - не знам до колко часа. Онази вечер я забелязвах докъм 10, кога си е отишла - не знам. Юпитер Марс и Сатурн са рано сутрин.
ПП - един младеж в астробин беше снимал сянка, получена от светенето на Венера. Куриозно.
Е аз една вечер (сутрин ) дочаках Юпитер и Сатурн.
Обаче са нисичко и едва забелязах пръстена на Сатурн отделен от планетата. През повечето време се сливаха.
Юпитер почти не показа облачни ивици.
О ,тоя младеж пак е снимал нещо. Аз бях снимал отблясък от някаква звезда и реших, че е галактика.
Sky Watcher 203/1200
CelestronFirstscope 76/300
Baader OIII visual Filter 8 nm
ZWO ASI 290 MM
Canon EOS 1100 D