Celestron PWI Telescope Control - Align и впечатления

телескопи, бинокли, оптика, "направи си сам"

Модератори: bobo, rw, Nuke

Потребителски аватар
Sektor
Мнения: 425
Регистриран: ср дек 05, 2018 10:23
Репутация: 1335
Местоположение: DM-Phobos

Celestron PWI Telescope Control - Align и впечатления

Мнение от Sektor » пон юли 22, 2019 12:54

Здравейте,

На страницата на Celestron видях, че препоръчват въпросния софтуер (Celestron PWI Telescope Control) за всички телескопи на марката с Go-To и реших да пробвам. Софтуера ми хареса и споделям впечатления.

Моят телескоп е с Alt-Az Mount + Wi-Fi.

Ето какво правих до момента:
Нагласях телескопа чрез "Align"-ване към три звезди. Звездите ги избирах сам - ползвах тези, които ми се струваха най-ярки и различими за мен (от скоро съм в това супер зарибяващо хоби) и съответно около обектите, които исках да наблюдавам. След това с контролите на телескопа през телефона го командвах. В зависимост от това дали има смущения в безжичната връзка (+ мрежите на съседите) от време на време се случваше програмата да забие и съответно гидирането да прекъсне или пък насочването да поеме в някоя посока и да спре чак след няколко секунди. При последния ми опит да снимам Whirlpool Galaxy - обекта доста се разхождаше по зрителното поле на камерата ми. Общо взето - приемливо поведение за системата предвид и първите ми опити.

С CPWI се случи следното:
Свалих софтуера и го инсталирах на лаптопа. Може да работи онлайн и офлайн, като предимството на първия режим е, че има достъп до повече обекти и съответно може да те препрати към страница с информация в интернет.
Като се стартира програмата попадате на този екран:
CPWI_ss_1_1024x1024.jpg
От него се избира по какъв начин да се свържете с телескопа - аз избрах Wi-Fi като преди това бях свързал лаптопа към безжичната мрежа на телескопа.

След това се вижда следния екран:
AZ_and_EQ_Mounts_-_Align_Mounts_a6a0fc37-c3b1-48b6-a26d-680466688db8_1024x1024.JPG
Ако компютърът е свързан с Интернет, то програмата сама намира местоположението Ви + може да го изберете и от Google Maps. Ако не (какъвто беше моя случай) може сами да въведете координатите, на които се намирате.

След това започва настройката на телескопа. Излиза следния екран:
Screenshot_2019-07-22 CPWI Software Manual_ENG indd - CPWI Software Manual_ENG_F pdf(2).png
Интересното тук е следното, като информацията се отнася само за Alt-Az маунт. Преди да започнете да се подреждате по звездите трябва да нагласите тръбата на телескопа в хоризонтално положение (на ръката и монтировката се оказа, че има маркировка за това положение) и съответно да насочите телескопа да гледа на север. След това от менюто по-горе избирате обект, по който да бъде нагласен телескопа. Във всяка една от 4-те посоки на небето има селектирани по 4 обекта. Вчера подредбата се получи по следния начин:
- на запад - започнах с Arcturus - като натиснах Go-To и телескопът почти сам я намери в небето. Направих ръчна настройка и центрирах звездата в окуляра. Телескопът може да се контролира през Лаптопа и NexStar контролера едновременно и двете не си пречат, което е доста удобно за Align-ване. След това избрах Spica и след това Юпитер. След тези стъпки телескопът започна да се ориентира и останалите Align точки по небето почти сам ги центрираше;
- на север се подредих по звездите в Голямата Мечка;
- на изток по Vega, Deneb и една завзда толкова близо до хоризонта, че въобще не виждах, че я има с просро око.
- на юг - Сатурн и Алтаир.

Мисля, че програмата може да работи и след подредба по 4 точки на небето, но аз реших да мина през всички, за по-голяма точност.

След "Align" програмата предлага база данни, от които се търси и съответно се задава Go-To за следене на избрания обект. Може да се избира и от звездна карта, като съответно има маркер къде се намира обекта и къде гледа телескопа.

Контрола става чрез следния "Slew Control" на програмата:
Screenshot_2019-07-22 CPWI Software Manual_ENG indd - CPWI Software Manual_ENG_F pdf(1).png
Хубавото е, че този контрол може да се изкара като отделен прозорец от програмата и само с него да се правят настроики - вчера го бях изкарал в единия край на екрана над SharpCap и си правех корекции преди да зпочна да снимам. Програмата може да се контролира и с NumPad-а на клавиатурата, като телескопът може да се инструктира да върви и по диагонал. Има опция, която забранява 360 градусови завъртания, така че да няма обесване с кабели :)

Вчера снимах два часа WhirlPool Galaxy и тези дни ми предстои да видя дали въобще съм направил нещо :) Направи ми впечатление, че с тази програма имаше минимални отлконения при следенето на обекта и съответно правих малки корекции през половин час, а те са наистина лесни - с кликване на мишката или NumPad-a.

След това към 2 часа Луната застана на подходящо за мен положение и кефа стана пълен. Виждаше се добре и съответно махнах F6.3 reducer-а и сложих 2X Barlou и зяпането започна. Контролирах телескопа с NumPad-а на лаптопа и все едно карах космически кораб :) - кратери, планини, морета, сенки - беше страхотно.

На мен CPWI наистина ми допадна и започвам да контролирам наблюденията ми с него като телефона ще използвам за планетариум и набелязване на обекти :)

Поздрави,
Sektor
Celestron RASA8 + Advanced VX + ZWO ASI533
Celestron NexStar Evolution 6 + ZWO ASI224

Любен Г
Мнения: 26
Регистриран: чет юли 11, 2019 19:25
Репутация: 39

Re: Celestron PWI Telescope Control - Align и впечатления

Мнение от Любен Г » вт юли 23, 2019 22:49

Много полезна (поне за мен) информация. Благодаря! :)

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение