Около-Софийско събиране днес, при хубаво време?
Модератори: mishaikin, bobo, wenzdy
Re: Около-Софийско събиране днес, при хубаво време?
И аз съм навит!
Konus Motormax 130/2000
Canon EOS XTi(400D)
Canon EOS XTi(400D)
И аз мислех да излизам но някъде по-наблизо, Плана примерно. Не ми се ходи чак до Кривонос нещо.....
Telescope: Skywatcher 200 PDS F5
Mount: EQ6 Pro
Photo: Nikon D800E
Binoculars: Olimpus 20x50
+1 за Плана!
А и прогнозата за довечера е доста обещаваща.
https://www.yr.no/place/Bulgaria/Sofia/ ... ailed.html

А и прогнозата за довечера е доста обещаваща.
https://www.yr.no/place/Bulgaria/Sofia/ ... ailed.html
"Light Up the Darkness"
Sony α7s
Canon 550Dа
Samyang 8mm f/2.8
Samyang 14mm f/2.8
Samyang 24mm f/1.4
Samyang 135mm f/2.0
Canon nFD 50mm f/1.4
Sky-Watcher Star Adventurer
Sony α7s
Canon 550Dа
Samyang 8mm f/2.8
Samyang 14mm f/2.8
Samyang 24mm f/1.4
Samyang 135mm f/2.0
Canon nFD 50mm f/1.4
Sky-Watcher Star Adventurer
-
- Регистриран: ср юни 13, 2007 22:54
Мене Плана ми е светло за визуално .
С Владо се чухме и отиваме към Кривонос ! Владо ще е там още към 19 00ч - Аз най-късно към 21 15ч !
Планираме да стоим поне до 00.30ч , а ако спори наблюдението и малко повече
С Владо се чухме и отиваме към Кривонос ! Владо ще е там още към 19 00ч - Аз най-късно към 21 15ч !
Планираме да стоим поне до 00.30ч , а ако спори наблюдението и малко повече

Кривонос много влага, в ниското е. Един път беше ужас но пък и вие не стоите цяла нощ
-
Кривонос е всичко друго само не и ниско
975м. над морското ниво не ми се види ниско .........поне за територията на България си е средно високо

975м. над морското ниво не ми се види ниско .........поне за територията на България си е средно високо

На горната поляна, нали?
Konus Motormax 130/2000
Canon EOS XTi(400D)
Canon EOS XTi(400D)
-
На нивата долу ще сме !
-
Току що влизам от вратата връщайки се победоносно от Кривонос
Някой каза за влага ? Влага почти нямаше след като 3 часа отворената ми система не се намокри никак ! За сметка на това Ванката е на Плана и каза, че влагата го е удавила !
Та, като имам време следващите дни ще се впусна в подробно описание на наблюдението, както обичам да го правя , но мога да кажа, че времето бе просто страхотно . Много ниска влага , температура от 5 до 3 градуса над нулата , никакъв вятър и стабилна атмосфера ! Като тръгнах към 00.40 часа направо не ми се тръгваше . Бях станал обаче на кокал от студа , защото три часа изобщо не влизах в колата да се грея а и стоенето само на едно място си казва думата .

Някой каза за влага ? Влага почти нямаше след като 3 часа отворената ми система не се намокри никак ! За сметка на това Ванката е на Плана и каза, че влагата го е удавила !
Та, като имам време следващите дни ще се впусна в подробно описание на наблюдението, както обичам да го правя , но мога да кажа, че времето бе просто страхотно . Много ниска влага , температура от 5 до 3 градуса над нулата , никакъв вятър и стабилна атмосфера ! Като тръгнах към 00.40 часа направо не ми се тръгваше . Бях станал обаче на кокал от студа , защото три часа изобщо не влизах в колата да се грея а и стоенето само на едно място си казва думата .
Здравей,tsetsodrums написа: ↑вт ное 06, 2018 02:20Току що влизам от вратата връщайки се победоносно от Кривонос![]()
снощи беше много прилично времето още след 21 часа.
Подобно се очаква петък вечер. Следете прогнозата за петък.
Лека.
...Space is infinite - your back seat isn't.
Успехът също е вид изпитание !
Video Astronomy System:
Photon 154 mm F/4 Alt-Az Go To
ZWO ASI224MC USB 3.0
ZWO IR/UV Cut Filter
Focal Reducer 0.6x
Barlow 2.3x

Video Astronomy System:
ZWO ASI224MC USB 3.0
ZWO IR/UV Cut Filter
Focal Reducer 0.6x
Barlow 2.3x
-
От сега правя заявка за петък вечер ! Ако небето е Ок ще препусна към Кривонос отново 

- b_kassabov
- Регистриран: пон сеп 19, 2011 09:20
И на мен ми се иска да изляза в петък вечер
Опишете външността си накратко
- Свиква се...
Надпис :
На деца, оставени без надзор, се предоставя двойно еспресо и бездомно кученце...
Първи опити :
http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?f=1&t=5519
Астрономическо оборудване :
И зелено лазерче 80 мW нямам...опс намерих си го!!!
- Свиква се...
Надпис :
На деца, оставени без надзор, се предоставя двойно еспресо и бездомно кученце...

Първи опити :
-
Утре (петък) планирам излизане към Кривонос !
Тръгване от центъра на София към 20 15ч и евентуално пристигане на нивата на Кривонос към 21 30ч !
Всеки, който има желание е свободен да се присъедини
Тръгване от центъра на София към 20 15ч и евентуално пристигане на нивата на Кривонос към 21 30ч !
Всеки, който има желание е свободен да се присъедини

И аз мисля да дойда, нали мястото е същото на черния път?
-
Всичко е качено вече в колата
Ще успея да тръгна дори час по-рано ! Ще рече тръгвам към 19 15ч от София и би трябвало към 20 30ч да съм на нивата ! Ако наблюдението тръгне добре може да постоя и повечко време

Ще успея да тръгна дори час по-рано ! Ще рече тръгвам към 19 15ч от София и би трябвало към 20 30ч да съм на нивата ! Ако наблюдението тръгне добре може да постоя и повечко време

- mitkog87
- Регистриран: нед юни 19, 2016 20:58
- Контакти:
И аз съм на линия за довечера. 

Telescope: Skywatcher 200 PDS f5
Mount: NEQ6 Pro SynScan GoTo EQMOD
Eyepieces: SkyWatcher LET 25mm, SkyWatcher LET 2'' 28mm, BST Starguider ED 5mm, MEADE 5000 HD-60 6.5mm,
Baader Hyperion 8mm, 17mm + fine tuning rings
2.5x APO Barlow - Revelation Astro, 2x Barlow, Baader MPCC, 2" HOTECH SCA crosshair laser collimator.
Filters:1.25" color filter - #12, #23A, #56, #80A, Baader UV/IR-Cut/ L Filter 1.25", Meade Series 4000 Filter: ND96 1.25", Crystalview Moon Filter 1.25"
Cameras: Canon EOS 600D (unmodified), ZWO ASI224MC (+self made peltier cooler - Delta T: 12°C below ambient)
Eyepieces: SkyWatcher LET 25mm, SkyWatcher LET 2'' 28mm, BST Starguider ED 5mm, MEADE 5000 HD-60 6.5mm,
2.5x APO Barlow - Revelation Astro, 2x Barlow, Baader MPCC, 2" HOTECH SCA crosshair laser collimator.
Filters:1.25" color filter - #12, #23A, #56, #80A, Baader UV/IR-Cut/ L Filter 1.25", Meade Series 4000 Filter: ND96 1.25", Crystalview Moon Filter 1.25"
Cameras: Canon EOS 600D (unmodified), ZWO ASI224MC (+self made peltier cooler - Delta T: 12°C below ambient)
Довечера и Аз ще цепя небето.
Приготвил съм 20 - тина обекта.
Аз съм си около - Софийско поначало.
Неделя вечер също се чака хубаво време.

Лека.
...Space is infinite - your back seat isn't.
Video Astronomy System:
ZWO ASI224MC USB 3.0
ZWO IR/UV Cut Filter
Focal Reducer 0.6x
Barlow 2.3x

Video Astronomy System:
ZWO ASI224MC USB 3.0
ZWO IR/UV Cut Filter
Focal Reducer 0.6x
Barlow 2.3x
- mitkog87
- Регистриран: нед юни 19, 2016 20:58
- Контакти:
Аз отпадам за Кривонос! 

Telescope: Skywatcher 200 PDS f5
-
Снощи се получи незабравима сбирка на Кривонос !
Предната вечер реших да прочета темата "Около-Софийско събиране днес, при хубаво време" ! Естествено стигнах до 10-та страница , но в главата ми нахлуха спомени и образи от преди 10 години ! Инстинктивно реших да намеря хора от този форум, с които не съм се чувал и виждал от години ! Та намерих Краси Дачев-RW , с който не само се чухме, но и събрахме направо исторически след почти 10 години на Кривонос !! Днес издирих още Милен -m.g.a и Апостол ! За моя радост никой от тях не е изоставил напълно хобито , и се разбрахме да започнем отново да се събираме ! Отправям покана още към хора като Виктор , Христо, Albireo и други, които четат това и да отправят отново поглед към звездите въпреки трудностите които срещаме в ежедневието си ! Важно е да можем да си позволяваме малко време на Нас самите за да се чувстваме добре и щастливи от живота с което ще правим щастливи и хората около нас !
Малко го ударих на философия , но ........може да е полезно за някой ........?
Иначе наблюдението мина не много добре - имах не повече от 40мин чисто наблюдение след което ми замръзна вторичното огледало !!
Температурата иначе бе около 0 градуса ! Небето обаче бе прекрасно, особено след 23 00ч, когато влагата се вдигна и звездите се оцъклиха .
Явно ще мисля за подгрев на вторичното за да мога и в зимни условия да се кефа пълноценно на наблюденията.
Иначе имах частичен успех като хванах група галактики в ''Овен'' , но ще пиша по-късно в темата Визуални наблюдения !
Още веднъж много се радвам , че Краси се връща в играта
......чакаме и други !
Предната вечер реших да прочета темата "Около-Софийско събиране днес, при хубаво време" ! Естествено стигнах до 10-та страница , но в главата ми нахлуха спомени и образи от преди 10 години ! Инстинктивно реших да намеря хора от този форум, с които не съм се чувал и виждал от години ! Та намерих Краси Дачев-RW , с който не само се чухме, но и събрахме направо исторически след почти 10 години на Кривонос !! Днес издирих още Милен -m.g.a и Апостол ! За моя радост никой от тях не е изоставил напълно хобито , и се разбрахме да започнем отново да се събираме ! Отправям покана още към хора като Виктор , Христо, Albireo и други, които четат това и да отправят отново поглед към звездите въпреки трудностите които срещаме в ежедневието си ! Важно е да можем да си позволяваме малко време на Нас самите за да се чувстваме добре и щастливи от живота с което ще правим щастливи и хората около нас !
Малко го ударих на философия , но ........може да е полезно за някой ........?
Иначе наблюдението мина не много добре - имах не повече от 40мин чисто наблюдение след което ми замръзна вторичното огледало !!

Явно ще мисля за подгрев на вторичното за да мога и в зимни условия да се кефа пълноценно на наблюденията.
Иначе имах частичен успех като хванах група галактики в ''Овен'' , но ще пиша по-късно в темата Визуални наблюдения !
Още веднъж много се радвам , че Краси се връща в играта

- penko
- Регистриран: ср юли 05, 2006 19:46
- Контакти:
И аз се чудя стари кадри на форума къде се скриха и не го посещават вече, като Vladimorka, който беше доста активен в наблюдателната астрономия. За подгряване на окуляр/обектив/вторично огледало можеш да погледнеш тук: http://www.realsky.ru/forums/topic/955- ... елескопов/
Имам такова изработено за обектив и скоро го ползвах, върши чудесна работа
Имам такова изработено за обектив и скоро го ползвах, върши чудесна работа

Bresser 150/750, БШР 80/800; Celestron AstroMaster 76/700;
Baader MPCC coma corrector
Bresser Exos-2GT;
Bresser 10х50;
Pentacon 4/200; Carenar 2.8/135; Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 III; Teleconverter 2x;
Canon 100D.
Baader MPCC coma corrector
Bresser Exos-2GT;
Bresser 10х50;
Pentacon 4/200; Carenar 2.8/135; Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 III; Teleconverter 2x;
Canon 100D.
- Мак-сим
- Регистриран: пет окт 01, 2004 11:58
- Контакти:
За утре вечер - 11.11, има ли желещи?
http://www.astrobin.com/users/nki/
Галерия с мои астрофотографии
Монтировка: Vixen GP-DX with Vixen "SkySensor 2000 PC" "Go To" control system.
Телескоп: Skywatcher Evostar 80ED DS-Pro f/7.5 refractor and Skywatcher 0.85x reducer/flattener.
Камера: Canon 1000D (modified)
Галерия с мои астрофотографии
Монтировка: Vixen GP-DX with Vixen "SkySensor 2000 PC" "Go To" control system.
Телескоп: Skywatcher Evostar 80ED DS-Pro f/7.5 refractor and Skywatcher 0.85x reducer/flattener.
Камера: Canon 1000D (modified)
- b_kassabov
?!?!?!?!! Тва не може да бъде! Очите ми ме лъжат!!!!!
- Свиква се...
Надпис :
Първи опити :
- Свиква се...
Надпис :

Първи опити :
Ехх, трябваше, трябваше

Konus Motormax 130/2000
Canon EOS XTi(400D)
Canon EOS XTi(400D)
Clickity, clickity - направо не можах да повярвам, като видях телефона на Цецо - изписан на екрана ми - честно ви казвам - направи ми деня с ентусиазма и позитивността, които както винаги лъхаха от неговото обаждане! Много се радвам, и 100% не сбърках, че съвсем импулсивно взех решението да се присъединим със сина към групата за наблюдения около Кривонос - времето беше перфектно, компанията - както винаги на ниво! Владо, Андрей, Боян и Цецо - много се радвам, че успяхме да се засечем отново и заедно да споделим няколко часа под звездното небе!
За мен астро-хобито никога не е преставало да бъде на дневен ред, просто приоритетите в момента са леко променени - за мен големите апертури, малките f числа и невероятните гледки под Млечния Път никога няма да излязат от мода!
Много се радвам, че такива сбирки продължават повече от 10 години след началото на тази тема и се надявам да можем да кажем същото и след поне още толкова, а съм сигурен и за много пъти по 10...
До скоро виждане и много поздрави на всички четящи от мен!!!
За мен астро-хобито никога не е преставало да бъде на дневен ред, просто приоритетите в момента са леко променени - за мен големите апертури, малките f числа и невероятните гледки под Млечния Път никога няма да излязат от мода!
Много се радвам, че такива сбирки продължават повече от 10 години след началото на тази тема и се надявам да можем да кажем същото и след поне още толкова, а съм сигурен и за много пъти по 10...
До скоро виждане и много поздрави на всички четящи от мен!!!
"Your future depends on your dreams"
So, go to sleep
C11 / C5 / NEQ6
80/560 APO Triplet refractor
120/600 ahcromatic refractor
Coronado PST
Sony 7s
ZWO ASI290MC
Lacerta MGen II
36mW AtlasNova Green Laser Pointer
+ няколко сaндъчета с аксесоари, окуляри и други съкровища
So, go to sleep

C11 / C5 / NEQ6
80/560 APO Triplet refractor
120/600 ahcromatic refractor
Coronado PST
Sony 7s
ZWO ASI290MC
Lacerta MGen II
36mW AtlasNova Green Laser Pointer
+ няколко сaндъчета с аксесоари, окуляри и други съкровища
Дали някой има планове за Кривонос тия дни? Не съм ходил никога, а пък са ме засърбяли ръчичките следновогодишно...
Ами на мен ми се върти такава идея, ама лошото е, че Луната почна много да расте, та не знам дали има смисъл сега. Може би след 2 седмици...
Konus Motormax 130/2000
Canon EOS XTi(400D)
Canon EOS XTi(400D)
-
По традиция Януари месец си е най-слабия от към наблюдения ! Причините са обективни- голям студ преди всичко и трудна достъпност заради снега по черните пътища ! Ако зимата не ни изненада нещо мисля при следващото новолуние да открия сезона ! С други думи от 1 Февруари нататък действаме 

- Solmur
- Регистриран: нед юли 04, 2010 14:19
- Контакти:
Да направим едно набюдение над бира в някое кръчме като компенсация?
Skywatcher AC 80/400
William Optics GTF 81 APO
AZ EQ6 GT | HEQ-5
Canon 550D, 18-55mm and 75-300
William Optics GTF 81 APO
AZ EQ6 GT | HEQ-5
Canon 550D, 18-55mm and 75-300
- b_kassabov
Ба! Ти ше кажеш!tsetsodrums написа: ↑чет яну 17, 2019 11:21По традиция Януари месец си е най-слабия от към наблюдения ! Причините са обективни- голям студ преди всичко и трудна достъпност заради снега по черните пътища !

- Свиква се...
Надпис :
Първи опити :
- Свиква се...
Надпис :

Първи опити :
-
Касабе - брат ! Ти наистина си най-големия ентусиаст сред нас от последните години !
Много ти се кефа
Така бях и Аз преди повече от 20 години, като ставах сутрин в 04 00ч преди училище и чистех сняг на верандата за да мога да разпъна телескопа и да се наслаждавам на небесните съкровища !! С времето обаче дали от възрастта или от това, че след години ми се по-притъпи ентусиазма, не мога да събера желание и смелост да излезна по средата на Януари на -10 градуса и да прекарам дори два час под звездите
Все пак останах верен на хобито за всичките повече от 30 години за разлика от доста други които накупиха скъпа техника и прегоряха само за две-три години
Както и да е, на мен може да се разчита както писах от следващото новолуние
Много ти се кефа

Все пак останах верен на хобито за всичките повече от 30 години за разлика от доста други които накупиха скъпа техника и прегоряха само за две-три години

Както и да е, на мен може да се разчита както писах от следващото новолуние

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 19 Отговори
- 1963 Преглеждания
-
Последно мнение от dani
вт яну 17, 2017 23:45
-
-
Снимки от затъмнението днес, 20-ти март
от petar1 » пет мар 20, 2015 12:08 » в Наблюдения и астрономически събития - 32 Отговори
- 1963 Преглеждания
-
Последно мнение от fishburn
пон мар 23, 2015 22:03
-
-
-
При ясно време на 9 май ще наблюдаваме пасаж на Меркурий
от sunay ibryamov » вт май 03, 2016 15:12 » в Наблюдения и астрономически събития - 17 Отговори
- 2581 Преглеждания
-
Последно мнение от xenomorph
вт май 17, 2016 07:59
-
-
-
Някой от Бургас или наблизо да му се наблюдава днес?
от pepitoz » нед юли 19, 2015 10:44 » в Наблюдения и астрономически събития - 0 Отговори
- 783 Преглеждания
-
Последно мнение от pepitoz
нед юли 19, 2015 10:44
-
-
-
Места за налбюдение около София?
от pepitoz » съб апр 04, 2015 18:30 » в Наблюдения и астрономически събития - 2 Отговори
- 983 Преглеждания
-
Последно мнение от pepitoz
съб апр 04, 2015 22:24
-