Правила на астропазара

покупко-продажби

Модератори: bobo, Yoddha

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 4079
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 645
Местоположение: Варна
Контакти:

Правила на астропазара

Мнение от bobo » ср яну 17, 2018 19:29

Правила на астробазара

Допустими за покупка или продажба са предмети и услуги, свързани с телескопите, оптиката, астрофотографията, астрономията като цяло, и други области, близки до тематиката на форума. Обяви извън този кръг ще бъдат премахвани, а авторите им може да бъдат изключени от форума.

Преди да пуснете обява потърсете дали вече нямате обява за продажба/покупка на същия предмет/услуга.

Повторни обяви за покупка или продажба на един и същи предмет ще бъдат премахвани, а авторите им може да бъдат изключени от форума.

Желателно е обявите за продажба да са за един предмет или малка група сходни или свързани предмети. Дългият списък на продавани предмети затруднява търсещите. Все пак, преценете - не е нужно да запълвате цялата първа страница на астробазара с вашите обяви.

Обявите трябва да са написани подредено и четливо. Ако в една обява се продават/купуват няколко предмета отделяйте ги по подходящ начин, например чрез номерация, празни редове и т.н.

При пускане на обяви следвайте следната форма за съдържание:

- Заглавие;
- Причина за продажбата/покупката;
- Описание;
- Снимки;
- Местонахождение, предаване, изпращане;
- Цена;
- Контакти;

Заглавие. В заглавието на темата се описва накратко действието и предмета/услугата, обект на покупка или продажба, например: "Продавам 200мм нютон с EQ5", "Купувам планетарна камера с филтри", "Предлагам ремонт на бинокли" и т.н.

Причина за продажбата/покупката. Не е задължително, но в определени случаи това помага на купувачите/продавачите. Например леко олющен по ръбовете бинокъл не би бил добро предложение за подарък, но би бил напълно подходящ за лично ползване.

Описание. Опишете конкретния предмет/услуга, който продавате или купувате. Описанието трябва да е ясно, технически вярно и да не въвежда в заблуждение. Опишете качеството, както и проблемите или дефектите, ако има такива. Желателно е обявите да съдържат линк с информация към продавания/търсения предмет, например към сайт с технеческите характеристики на даден телескоп, камера и т.н. Това улеснява четящите.

Снимки. Всички обяви за продажба трябва да са придружени с една или няколко актуални снимки на конкретния предмет/предмети. Желателно е снимките да показват предмета от няколко страни, както и да показват евентуални дефекти. Снимки от интернет са допустими по изключение, когато продаваният предмет не може да бъде фотографиран, поради това, че в момента не се намира при продавача и в други подобни случаи. Ако се ползват снимки от интернет, това трябва да е обявено, за да не се въвеждат купувачите в заблуждение.

Местонахождение, предаване, изпращане. Посочете къде се намира продавачът (предметът или мястото на оказване на услугата) или купувачът, начин на предаване, изпращане по куриер, опция за преглед и т.н.

Цена. Посочете цената, която търсите, или която може да платите, възможност за коментар на цената, възможност за бартер и т.н.

Контакти. Посочете начина на връзка - ЛС, е-мейл, телефон и т.н., като прецените рисковете от разпространяването им в открит форум.

При промяна в условията, цената и т.н. обявявайте това като коментар под обявата.

При приключване на обявите напишете коментар, че предметът е продаден, че се спира от продажба, че търсеният предмет е намерен и т.н. Може да оставите и рейтингов коментар за приключената сделка или за продавача/купувача.
Алтернатива на горното е да маркирате темата като "Приключена" от бутоните най-горе над мнението, най-десния бутон с чавката. В заглавието на темата ще се появи допълнение "приключена" с червен цвят и темата ще се заключи автоматично. Темата може да се направи отново активна по всяко време пак от същия бутон.

Администраторите и форумът няма как да проверят истинността на обявите и не носят отговорност за тях. Желателно е купувачите и продавачите да уточняват подробностите помежду си, да си разменят допълнителни снимки, да си уговарят куриерска услута с преглед, начина на заплащане и т.н.

При сигнали за нередности обявите ще се премахват или сигналът ще бъде обявен в съответната тема с обява. Авторите на такива обяви може да бъдат изключени от форума.

Отговори