13 Петък и факти от древната астрономия

когато не знаете къде да пишете

Модератори: mishaikin, bobo

Caviezel
Мнения: 13
Регистриран: вт окт 10, 2006 02:42
Репутация: 0

13 Петък и факти от древната астрономия

Мнение от Caviezel » пет окт 13, 2006 17:57

13 Петък и факти от древната астрономия. Предполагам мнозина ще помислят темата за ресторантска, но според мен тя ни касае пряко, един от малкото случай в който космически събития са повлияли в живота на хората. Мисля че този ден наричан от мнозина фатален е подходяща дата за да се обсъдят някой важни факти за древната астрономия. Главния въпрос е следния; в древността всички календари са били по 360 или 12 по 30 дена. Обясненията който съм срещал са, че това е бил примитивния календар на ловците-събирачи. Ето 3 въпроса който веднага изникват при такова заявление; Култури който не са били свързани като маите, китайци, египтяни са правили една и съща грешка? Как са успявали да отбелязват фазите на луната и да празнуват в деня на зимното слънцестоене, ако са брояли грешно дните в г., думата месец в нашия език не случайно е подобна на месечина, фазата е съвпадала с месеца от 30 дена. И най интересното; защо след 701 П. н. е. всички започват да си правят собствен календар, според съвременната година от 365 и четвърт дена. Колкото повече мисля по въпроса стигам до неизбежния извод; в древността сме обикаляли за 360 дена и затова всички са имали общ календар, другото общо е, че в окръжността са поставени също 360 градуса, също в различни култури. Разделянето на месеца е също интересно, в древността днита са имали само номера, като 1-о и 15-о число са били дните на новолуние и пълнолуние, единственните почивни, и дни в които са били отбелязвани официални праздници. Най големия праздник е бил 1 ден на 1 месец рожденния ден на Слънцето и също новолуние. По късно, но преди 701 са били въведени и седмиците, като на 4 седмици са били разпределени останалите 28 дена от месеца. Ето от тук имаме и 13 петък, всеки 13 ден е бил петък, макар имената на дните и непрекъснатия цикъл на седмицата да са дошли след фаталната година 701. Ако има запознати с древнита астрономия ще се радвам да се изкажат или да дадът интересни връзки.

Dorian Gray
Мнения: 944
Регистриран: съб юни 18, 2005 23:39
Репутация: 0
Местоположение: Стокхолм, Швеция
Контакти:

Мнение от Dorian Gray » пет окт 13, 2006 18:06

Петък 13 като лош ден идва от Християнството. За да се забави Земята трябва да е имало сериозен "fly-by" на някое доста голямо тяло, а ние нямаме данни за такова тяло. Освен това няма доказателства, че на времето всички народи са били разделени и са нямали връзка по между си. Най-малкото, че имат общ произход, а кога е бил създаден първия календар никой не знае.

Caviezel
Мнения: 13
Регистриран: вт окт 10, 2006 02:42
Репутация: 0

Мнение от Caviezel » пет окт 13, 2006 20:49

Dorian Gray написа:Петък 13 като лош ден идва от Християнството. За да се забави Земята трябва да е имало сериозен "fly-by" на някое доста голямо тяло, а ние нямаме данни за такова тяло. Освен това няма доказателства, че на времето всички народи са били разделени и са нямали връзка по между си. Най-малкото, че имат общ произход, а кога е бил създаден първия календар никой не знае.
Петък 13 е лош ден много преди новата ера, и няма как да доиде от Христос защото той забранява окултизма. Марко Поло е пътувал до Китай за повече от 10 г., а мнозина се съмняват и в това. В древността пътуването е било приключение, без телефон, интернет, самолет, и прочее културита са си изолирани със сигурност. И днес не е ясно какво става на места като; Китай, Индия, и други изолирани места.

Dorian Gray
Мнения: 944
Регистриран: съб юни 18, 2005 23:39
Репутация: 0
Местоположение: Стокхолм, Швеция
Контакти:

Мнение от Dorian Gray » пет окт 13, 2006 20:56

http://en.wikipedia.org/wiki/Friday_13
There have been a number of events known as "Black Fridays" in history. Usually, these events are devastating. Some historians propose that the origin of the "Black Friday" was the simultaneous arrest of hundreds of Knights Templars on October 13, 1307 (Friday), to be later tortured into admitting heresy.

Потребителски аватар
C T A /\ K E P
Мнения: 13
Регистриран: пет окт 13, 2006 20:31
Репутация: 0

Мнение от C T A /\ K E P » съб окт 14, 2006 18:32

Caviezel написа:Главния въпрос е следния; в древността всички календари са били по 360 или 12 по 30 дена.
Всъщност не е така. Еврейският и мюсулманският лунни календари се състоят от 12 месеца по 29 или 30 дни (общо 354), но по-интересното е, че много древни цивилизации са имали календари с 13 месеца по 28 дена и един ден в добавка! (13х28+1=365). 28 е горе долу средното число между броя на дните в сидеричния(27,5) и синодичния(29) лунен месец. (Горе долу между тези числа се колебае и женският менструален цикъл!!!) Такива календари са имали най-големите астрономи: маите, както и инките, келтите и други. (Маите са имали между другото поне 20 календара , от които днес се знае нещо за около два: свещения Цолкин, състоящ се от 13 цикъла по 20 дена = 260 дена и използвания за агрикултурни цели Хааб, състоящ се от 18 месеца по 20 дена, плюс един месец от 5 дена-общо 365.)
Въпросът е, че за маите и много други народи, които почитали природата в много по-голяма степен, от колкото нашата "западна" цивилизация, числото 13 не е било фатално, а свещено! Разбира се на нашата цивилизация, която живее според напълно сбъркания грегориански календар(сбъркан в смисъл, че е в пълен дизсинхрон с природните цикли), й е втълпено, че 13 е лошо число. Виновник е според мен предимно църквата. Самата дума "календар" идва от римската дума "календа", която значи счетоводна книга, в която се записвало кой на кого колко пари дължи например...
Още малко за "покварения" грегориански календар (получил името си от папа Григорий незнам си кой): Месец Октомври, например, би трябвало да е 8-мият месец от годината(така е и с месец декември-10тия...) Е да, ама някой си император Юлий решил, че е много мощен, и въвел нов месец на свое име: ЮЛИ. После Император Август не останал по-назад... и така... Затова сега имаме един календар, който макар и да бележи астрономически точно слънчевата година на Земята, е изграден върху манията за власт и пари :lol: Може би затова сме толкова откъснати (и продължаваме да се откъсваме) от Майката Природа... :(

P.S. Въпросът за древната астрономия е толкова интересен, че според мен заслужава нова тема :D

Markishky
Мнения: 1145
Регистриран: чет авг 19, 2004 17:15
Репутация: 49
Местоположение: Шумен / София
Контакти:

Мнение от Markishky » пон окт 16, 2006 13:21

По тая тема, които иска, може да погледне на адрес: http://geocities.com/naorozhen/Calendar.htm (на български е), а дните в годината винаги са си били 365 + 1/4, само дето египтяните са празнували последните 5 дена като празнични - наричали са ги "епагомени" и в тях, според вярванията им, са били родени техните богове и то по определен ред. Иначе тези 5 дни вероятно са служили и като твърде удобен "буфер", в който началото на новата слънчева година удобно е било "прихващано" към най-близката точна лунна фаза, но египтяните не са се интересували много от Луната - те отрано разбрали, че Луната не е удобна за календар и че месеците, броени по нея, стават "плуващи" спрямо сезоните. За разлика от тях обаче Вавилонците били по-вироглави и са се мъчили да напаснат лунните месеци със слънчевите години. В резултат при тях се е появила една сложна система, но четете за ня в горния адрес (че не ми се пише пак всичко тука сега...)

Нашият календар всъщност е древноегипетския - най-добрият, основан на годишния цикъл на Сириус! Може да се каже, че той до днес е с малки изменения - това че имената на месеците били променени не е толкова интересно, но важна е например корекцията на папа Грегорий 13, за да се компенсира грешката, натрупана поради факта, че преди са броили в годината точно 365 денон. (египетските 360 + 5-те празника), при което се е натрупала грешка за определено време - месеците започват леко да се разминават с годишните сезони, поради неотчитането на 1 денонощие на всеки 4 години. Допуска се обаче, че самите египтяни, в тяхната древна история, също са правили корекци на определен период време, защото на всеки 4 години хелиакалният изгрев на Сириус също закъснява с 1 денонощие. Само дето тази грешка вузуално неможе де се регистрира - никой не е могъл да наблюдава точен хелиакален изгрев - заедно със самото Слънце!

Всъщност, корекцията на папата е много уместна и правилна. По-малко известно е, че на всяка стотица години, високосният ден не се брои.

Ако ви интересува още нещо за древноегипетската астрономия - вижте една малко дългичка статия на български, на адрес http://geocities.com/naorozhen/Egipet.htm . За древните, религията, астрономията и кой-знае какво още, е било едно - нещо довело до една особена символика, която (счита се), че е повлияла до голяма степен архитектурните им постижения а и не само...

Потребителски аватар
Phoenix
Мнения: 1034
Регистриран: нед авг 22, 2004 21:40
Репутация: 0
Контакти:

Мнение от Phoenix » пон окт 16, 2006 13:51

Markishky написа:... По-малко известно е, че на всяка стотица години, високосният ден не се брои ...
Не е точно така - по скоро не се брои на всеки 3 от 4 стотици години, т.е. годините, които са кратни на 100 са високосни само ако са кратни на 400. Например 2000 г. беше високосна, но 1900 и 2100 не са.

Потребителски аватар
C T A /\ K E P
Мнения: 13
Регистриран: пет окт 13, 2006 20:31
Репутация: 0

Мнение от C T A /\ K E P » пон окт 16, 2006 23:20

Markishky написа:Нашият календар всъщност е древноегипетския - най-добрият, основан на годишния цикъл на Сириус!
Неравномерното разпределение на дните в месеците от годишния цикъл на Сириус ли произлиза?

Потребителски аватар
stavropoll
Мнения: 534
Регистриран: пон апр 24, 2006 12:20
Репутация: 0
Местоположение: Елхово/Студентски град

Мнение от stavropoll » вт окт 17, 2006 15:37

C T A /\ K E P написа:Неравномерното разпределение на дните в месеците от годишния цикъл на Сириус ли произлиза?
Не, от месечния цикъл на Венера. :lol: :overshocked: :lol2:
Изображение FOMEI Astro 60/700; алт-азимутал; Canon A710 IS, Практика ЛБ2; Зенит ЕМ; обектив Flektogon 2.8/20 Carl Zeiss.

Потребителски аватар
C T A /\ K E P
Мнения: 13
Регистриран: пет окт 13, 2006 20:31
Репутация: 0

Мнение от C T A /\ K E P » вт окт 17, 2006 16:35

:lol: Въпросът беше реторичен :lol:

Markishky
Мнения: 1145
Регистриран: чет авг 19, 2004 17:15
Репутация: 49
Местоположение: Шумен / София
Контакти:

Мнение от Markishky » ср окт 18, 2006 13:30

Значи в календара най-важното е да се отчита правилно годината - нейната продължителност и ако трябва - да се създаде система за корекции на малките грешки, които се насъбират след време. Това колко дни имали месеците и колко месеца - годината - са по-несъществени подробности. Когато се говори за точност на даден календар, се има в предвид най-вече точно правилното отчитане на тропичната година. Денонощията са си денонощия - тях и по 60 на месец да ги групираш и да намалиш двойно месеците - няма да повлияе точността на календара.

Имало е опити да се създаде календар на десетична основа, мисля че във Франция. Там всичко било предвиждано да е по 10 - седмици, месеци и помня ли още какво. По разни съображения обаче, вкл и религиозни, тая система не била възприета.

Мерси на Phoenix за поправката - да, само делящите се целочислено на 400 стотици години имат 29 февруари.

Caviezel
Мнения: 13
Регистриран: вт окт 10, 2006 02:42
Репутация: 0

Мнение от Caviezel » пет яну 26, 2007 18:24

Здравейте отново, не бях влизал доста време защото се се мъчех да издирвам разни неща за да съставя по завършено мнение. Но така и още не всичко което търся съм наерил за това ще спомена един същестрвен пропуск на по горните съобщения, които иначе са много интересни. Всичко което сте написали е интересно и важно, за което съм благодарен само, че пропускате да съобщите, че всичките източници от които имате информация са след 701 г. пр. н. е. Информация от преди тази дата не се е запазила по няколко причини, календарите след тази година са резултат на културата и съответно на амбицийте и философията на определени хора, докато преди това е следван космически модел, които определено са искали да променят хора с мания за власт. По горе бе споменато че григорианския календар бил сбъркан и бил "далече от природата", ако погледнете през прозореца ще видите, че напоследък природата е не по малко "сбъркана" :-). Така че това което наричат някои "природа" (звучи като някакво божество), не може да ни бъде мерило почти за нищо днес.
Друга важна подробност която също е пропусната е името на втория римски цар Нуна Пумпилио, които със сигурност е въвел пръв 365 дневен календар и то точно в тази важна година 701. След това както казах културите или различните манияци за власт започват да си оформят календара според собственната си политика, римските императори не са измисляли нови месеци, а са преименували на свое име старите месеци които са били с номера. Фатален ден 13-ти петък идва именно от Егитет и познайте защо? Например в Китай и при индияците, нямаме такова вярване, а при евреите е дори щаслив ден.

Ето и друг интересен въпрос, чували ли сте за митологията на Китай и индианците в Америка, за така наречената "дълга нощ", в която звездите се завъртяли буквално? Този мит не е за пренебрегване и вероятно почива на някакъв катаклизъм и сигурно е свързан с древния календар, има странно съвпадение в описанието, и на двата континента, ще е интересно да намерин някакво изследване понеже това звучи точно като някакво въртене на орбитата на земята. Има теория на малко спорния автор Великовски, за връзката на дългата нощ в Китай и Америка, с дългия ден в Библията, споменат е в книгата Исус Навиев. По времето на нощта в Америка е бил дълъг деня в близкия изток, интересно съвпадение.

По нагоре бе предложено да има друга тема за календара, деня 13-ти петък разбира се е определен като фателен от религията и митологията, само че в тези случай наистина е имало нещо ужасно което реално се е случило в древността за да се запази този мит толкова време. Смятам за важно да се изследват тези събития не само в историята но и в астрономията, коярто мисля се явява едно от малкото сигурни неща за определяне на миналото.

Betelgeuse
Мнения: 1711
Регистриран: чет авг 11, 2005 22:26
Репутация: 8
Местоположение: остров Ванкувър
Контакти:

Мнение от Betelgeuse » съб яну 27, 2007 16:25

Добре де, ама нещо не ми се вързва. Ако е имало страшен катаклизъм променил орбитата на Земята, щяха да останат по страшни спомени - например - земята се разтресе, планината подскочи, морето се вдигна...
Това дето викаш - "дълга нощ", в която звездите се завъртяли буквално... звучи по-скоро романтично отколкото страшно.

По-скоро като измислица на писател нямащ хабер от физика.
Space is big. You just won't believe how vastly, hugely, mind-bogglingly big it is.

"...any scientist who couldn't explain to an eight-year old what he was doing is a charlatan."

Потребителски аватар
Mario
Мнения: 90
Регистриран: нед авг 22, 2004 22:51
Репутация: 0
Местоположение: гр.София, жк."Люлин"

Мнение от Mario » нед яну 28, 2007 21:57

Betelgeuse написа:Добре де, ама нещо не ми се вързва. Ако е имало страшен катаклизъм променил орбитата на Земята, щяха да останат по страшни спомени - например - земята се разтресе, планината подскочи, морето се вдигна...
Това дето викаш - "дълга нощ", в която звездите се завъртяли буквално... звучи по-скоро романтично отколкото страшно.

По-скоро като измислица на писател нямащ хабер от физика.
:thumbsup:
Може пък на 13.еди кой си (петък) да са изчезнали динозаврите.

Betelgeuse
Мнения: 1711
Регистриран: чет авг 11, 2005 22:26
Репутация: 8
Местоположение: остров Ванкувър
Контакти:

Мнение от Betelgeuse » пон яну 29, 2007 18:16

Аве как ще изчезнат динозаврите за един петък, тва да не ти е пиле да изчезне.
:D
Space is big. You just won't believe how vastly, hugely, mind-bogglingly big it is.

"...any scientist who couldn't explain to an eight-year old what he was doing is a charlatan."

Потребителски аватар
Mario
Мнения: 90
Регистриран: нед авг 22, 2004 22:51
Репутация: 0
Местоположение: гр.София, жк."Люлин"

Мнение от Mario » вт яну 30, 2007 10:46

Ами след такъв велик катаклизъм, нищо чудно. :)
Единственото с което аз свързвам петък, 13-ти са тамплиерите.
Нека си остана в заблуда. :)

Caviezel
Мнения: 13
Регистриран: вт окт 10, 2006 02:42
Репутация: 0

Мнение от Caviezel » пон фев 26, 2007 20:10

Betelgeuse написа:Добре де, ама нещо не ми се вързва.. . . . звучи по-скоро романтично отколкото страшно.
По-скоро като измислица на писател нямащ хабер от физика.
Това го споменавам като предание от древността запазено и до днес, за мен въпроса е интересен, макар че и може да е объркан или да е имало съвсем други събития, все пак съвпадение на предания от няколко континента не е за пренебрегване. Зная че звучи малко вероятно, по нагоре написах че са възможни други обяснения.

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение