Днес до последно лошото време не искаше да си отиде и единствения светъл лъч беше следенето в реално време на облачната покривка от Тони и Виктор, която показваше че определено ще си отиде. Събранието в ресторанта на вечеря с надежда гледаше на запад, откъдето според спътника трябваше да започне изчистването на положението.
Докато се качим до горе облаците вече ги нямаше почти, но влажноста беше невероятните 99,9% по данни на Тони .
Рефрактористите-астрофотографи ( с едно- две изключения)разпънаха невероятни сетъпи, който макар и оплетени със вездесъщите кабеляци изглеждаха неотразимо ...........
Още във сумрака ниско на запад се показа Луната
и започнах настройките на картината по нея.
Имаше и желаещи да погледат със очите си нещо по небето, поставих увеличение 150х ,насочих полето във района на морето на Кризите и веднага разбрах, че всичко ми е наред със телескопа

.
Проверих колимацията (нямаше отклонения) и започнах през 5 мин да подпитвам на висок глас :- Някой да каже колко е влажността...............
Колегите отдавна снимаха и никаква влага не ги плашеше, но при мен нещата не стоят така и едва когато чух обнадеждаващо число под 90% влажност разтворих Добсъна.
Подозирам че имаше някакво съглашение, защото 10-на колеги искаха да погледнат Юпитер, обаче атмосферата беше още доста нестабилна и се поопъвах малко за да избегна евентуални разочарования от гледката.
150х се оказаха максимални за момента и преминах на дълбоко небе..............ете затва съм тука бре си казах и насочих към М81-82 във Г. Мечка. Докато ги търсех обаче видях близка до тях Галактика (забравих и номера) от невероятните за този телескоп 11,5 величина

.Виждаше се много-много добре, а М81-82 много-контрастно. Във този район погледнах набързо М51 и М107 ,добри гледки ...........
М13 на 350х ми взе акъла, показах на колегите как свети на дланта ми зад окуляра, изходна зеница 16,2 и Роженско небе в комплект са леле мале..........
М27- дъмбел отново ме впечатли, М57 и тя така, Трифида във Стрелец се виждаше прекрасно и се хареса много на колегите и приятелите на Тони, но Лагуна е гоних на почивки часове..................няма си идея защо не я намерих толкова време, даже колеги се опитваха да я отстрелят и не стана

, дон Цеци как липсваше само на тайфата (както и Максим,Нептун,Боян,Дани и още) . Успях чак след часове
В Стрелец пътъом попаднах на толкова купове че даже не ги знам кой са, ама в голямо изобилие.
Минаха часове и започнах и да се изморявам малко (колегите фотографи не знаят че да залягаш часове, да въртиш телескопа непрекъснато, сменяш окуляри , търсиш със очи по небето прав си е уморително)

При тях всичко си е автоматика и веднъж центроват ли си там техните ужасно сложни и неразбираеми за мен чудесий по техниката, могат да си седнат, хапват, пийват спокойно и да водят както чух много - интересни разговори

.
По едно време куплът на двуметровия телескоп светна и дъщеря ми веднага го засне
По едно време взе да се стабилизира атмосферата и по всеобщо мнение тази вечер е най- добрата до момента ( стегнати звезди, без вятър, добра прозрачност) и Мишо поиска да види Сатурн. Два дни планетите все на косъм не бяха добре и накрая се светнах че навлиза прекалено много светлина (засветка на 100% -16,2 си е много голяма) и увеличих чрез Барлоу до 400х и поставих силен Руски оранжев филтър за да намаля светлодобива.
На 400х мнението за образа на Юпитер и Сатурн на всички беше озадачаващо и неочаквано за мен...
Тони каза че е - Якооооо
Мишо се изненада от гледката и контраста и даже повика половинката си да потвърди че не са виждали такова нещо дори на бившата си Ц11 или май изобщо даже на живо , процепа Касини и Енке, ивици и детайли по самата планета . Юпитерс червеното петно и множество мънички детайли във голяма резолюция -БРУТАЛНО е заключението му за видяното .
Почувствах че съм успял щом и Пловдивската група се впечатли от видяното, RS 71 също много се зарадва на гледката.
Това означава че съм успял със подобренията и скоро ще премина (догодина може би) на по- голям проект .
Така премина тази "велика" вечер и ако дъщеря ми не заспа докато снима и не бях вечерял боб (както ме посъветваха ама не послушах) и не ме болеше корема щях да стоя докрай, до изгрев.
Беше весело, интересно, забавно, успешно, красиво и дано винаги да е така
П.П
Всички снимки са без обработка и са дело на моята дъщеря Ива под вещото ръководство на Тони и Виктор.
Това и е първата снимка Канон 400Д, 50мм обектив, 10 минути.