Малко предисловие за проекта.
Замислих този телескоп още есента на 2019г. След като се свързах с Данчовците от Астрорефлект и им споделих идеята те се съгласиха да направят този телескоп за мен.
Оказа се истинско предизвикателство намирането на подходяща бланка 500мм.
Направихме постъпки да закупим такава бланка от САЩ, но с учудване установих, че американците поръчват тези големи бланки от Европа !?
И така стигнахме до оптичните заводи на Шот в Германия.
Казаха че ще предложат бланка от 500мм с дебелина от 35мм от най-доброто боросиликатно оптично стъкло. Умишлено избрахме максимално тънко стъкло за този диаметър за да не се губи прекалено много време за темпериране . Всичко си има цена обаче- бланката ми струваше почти 1000 евро а с опцията за постепенно изстиване на излятата заготовка се добавиха още 100 евро. В Германия Статис (за тези които не знаят той е дългогодишен телескопо строител и човека който снабдява Астрорефлект с бланките за огледалата) за още 120 евро се съгласи да изравни и матира бланката от двете страни. Та това парче стъкло ми излезе почти 2500лв

В края на Февруари 2020г. бланката подготвена и заравнена беше при Астрорефлект.
Истинската работа обаче по този проект започна в началото на тази 2021г. Тук е мястото да кажа че Астрорефлект са заринати с поръчки от цял свят и за момента са преустановили направата на цели телескопи а правят само оптика. Чувствам се привилегирован, че за мен те направиха изключение, но пък трябваше да почакам

Между временно предното лято поръчах диагонал от САЩ на фирмата "Антарес", който дойде със сертификат за Ламбда 15 (след съдействието на Христо ми бе донесен на рака). Тази точност бе напълно достатъчна по мнението на Астрорефлект. Поръчах и фокусер на TS, като взех такъв, който е по-скъп (по спомен струваше някъде около 500лв)и не съжалявам защото първоначалното ми впечатление от него е повече от добро. Решен да съм без компромисен към проекта на мечтите ми поръчах и нагревател за вторичното от TS, както и управление към него с възможност да се включат два нагревателя - за вторичното и един евентуално за окулярите ! Взех и кома коректор на "Експлорър саиентифик". Нямаше как да мина без него при F4 - светлосилата, която бяхме задали че гоним. В крайна сметка паднахме леко под нея на F 3.94 .
По време на работата по главното огледало също възникваха проблеми от различно естество, но Данчовците разрешиха всичките и ми предоставиха завършено огледало със Штрел от 0.965 !! По тяхно мнение това една направо невъзможна точност за изработване на половин метър огледало

Конструкцията бе изработена изцяло от дърво , като това бе направено нарочно заради по доброто поведение на дървото при различните температурни разлики. Това се случи за сравнително кратко време от юни насам. Цвета избрах без колебание да е оранжев

Така преди седмица вече всичко бе завършено. На 19-ти Август потеглих за Варна за да направим заедно тестово наблюдение с новия телескоп и да си го прибера .
В събота на 21-ви отидохме на полето малко над Варна и телескопа взе първата си светлина. Още при първото наблюдение освен мен, Данчовците и Мишо имаше и четири души зяпачи чули за това чудовище

Въпреки почти пълната Луна телескопа направо разби фантазиите на всички ни ! Планетите Юпитер и Сатурн се виждаха покъртително, като телескопа с лекота поемаше увеличения от 360Х без видимо да пада качеството на изображението. Пробвах дори 560Х и отново картинката бе много добра, но следенето на обекта вече ставаше мъчно

По Юпитер наблюдавахме пасаж едновременно на три спътника по диска на планетата !!
Имах лошата идея да погледна Луната и въпреки че го направих при 360Х после около две минути не виждах с едното око

Единствено установихме, че трябва да повдигнем с не повече от сантиметър на горе главното огледало, защото с кома коректора с два от окулярите не ми достигаше фокус . На следващата сутрин подложихме по една гайка на държача и нещата заспаха .
Ами в общи линии така стоят нещата. Наистина съм много щастлив и отново благодаря на Астрорефлект за изключителния професионализъм и перфекционизъм при работата им

Предстои да изкарам телескопа под наистина тъмно небе и направо не ми се мисли какво ще видя тогава

Единствено остава да му ушия едно покривало за да спра съвсем достъпа на външна светлина в оптичната система. Дори моля за съвети и идеи от къде и как да изработя въпросното покривало. Трябва да стане максимално скоро иначе бих си поръчал готово но не ми се чака няколко месеца доставка при сегашните срокове на доставки .
Огледалото бе алуминизирано от Октавиан в Румъния, като и тази процедура отне повече от месец.
В крайна сметка преди седмица всичко бе завършено