Мнение
от christovantceti » нед окт 31, 2021 13:23
Не съм се занимавал обстойно с проблемите около една частна обсерватория по причина, че нямам място където да я построя. Все пак знам за не една или две направени такива в България както от любители така и от разни училища и организации. Моите приятели от AAS построиха собствена такава в София, но и инсталираха няколко телескопа с апертури от порядъка на 400-500мм в обсерватории на различни места из България. Доколкото съм обсъждал практическата полза от такива телескопи и обсерватории с мои познати астрономи знам, че има определени научни задачи, които те могат успешно да изпълняват в това число и търсенето на екзопланети. От гледна точка на професионалната астрономия такива обсерватории с малки телескопи са изключително евтини и е изгодно да изпълняват някои задачи, с които може да не се обременяват големите телескопи. От друга страна не мисля, че е разумно да се строят такива съоръжения само с идеята да се правят шарени снимки. Все пак всеки сам преценява как и защо да инвестира парите си, но ми се струва множко за средностатистическия любител инвестиция от 150-200 хил.лева във фотографско хоби. Друг е въпросът ако човек реши сам да го направи. Излиза много по-евтино, а и се научават много неща, които могат да са полезни и в други сфери.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш.Помни, че ноевият ковчег е построен от любители.Професионалистите са построили ,,Титаник"!