Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

комети, метеорни потоци, окултации, затъмнения, пасажи, астропартита и събирания, конференции, школи

Модератори: mishaikin, bobo, wenzdy

Потребителски аватар
Galin
Мнения: 270
Регистриран: нед яну 13, 2019 14:50
Репутация: 335

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от Galin » чет окт 01, 2020 23:53

Привет на Всички !
Много сериозни наблюдения виждам тук...
Чак човек може да се загуби в тях. Полезни са...За първи път чета ,че в Дракон има нещо интересно за наблюдение ! Леко се дразнех , че заема твърде голяма част от небето :lol: .

Доста вечери излизам и съзерцавам доста малко обекти . От моята тераса в момента се виждат Касиопея, Андромеда, Пегас. Малко по -късно Персей и Лира. Разбира се Марс се стрелка бързо по небето и става все по- красив. За жалост снимка не можах да му направя. С телескопа при малко по- голямо увеличение виждам в средата някакъв детайл.

Много усилия да намеря М76 и без никакъв резултат. Когато намеря гирата ще съм много щастлив. Ако може да се види при светлинното замърсяване тук.

За това пък всеки път преоткривам М 103. Вижда се особено добре. Една вечер гледах само този разсеян звезден куп. В телескопа ми/ 200мм/ се виждат два величествени звездни купа близо един до друг. Няма такава гледка !!! Абсолютен антидепресант ! Може да ти оправи настроението за дни напред.
IMG_9031.jpg
Една вечер дочаках изгрева на Орион . Много се зарадвах, че го видях. Направих му експозиции с фотоапарата само за няколко секунди. И чудо -за първи път ЦВЯТ. По края на мъгела имаше бледочервен цвят. Истински цвят дошъл от толкова далече - поздрав за душата !
Не забравих да огледам добре и Издигналата се Лира. Пръстена беше по-бистър от всякога. Във 25 мм окуляр изглеждаше леко син.
Екранна снимка (105).png
Най -щастлив бях, че видях М56. Много блед компактен клъстер. В телескопа с 25 мм окуляр изглежда като малко мъгливо петънце. В нета пишат , че не може да се раздели в любителски телескоп визуално. Радвам се че камерката се опита да го раздели. Аз бях безкрайно радостен да съзерцавам това малко петънце. Удивително нещо са телескопите. Улавят и правят видими фотони от толкова далече...
Екранна снимка (102).png
Екранна снимка (102).png (66.98 KиБ) Видяна 1443 пъти

Мисля, че наблюдеието на небето може да е лечебно за хората. Действа много успокояващо. Всяко ново откритие е уникално !
Телескоп Skywatcher N 150/750 Star Discovery P1 50i SynScan WiFi GoTo
CelestronFirstscope 76/300
Baader OIII visual Filter 8 nm
ZWO ASI 290 MM
Canon EOS 1100 D

Потребителски аватар
tsetsodrums
Мнения: 2094
Регистриран: ср юни 13, 2007 22:54
Репутация: 855
Местоположение: София

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от tsetsodrums » чет окт 29, 2020 12:53

21-22 Октомври 2020

За малко Октомври месец да не успея да реализирам нито една наблюдателна нощ. Даже преди две вечери с ентусиазъм след работа „цъфнах“ на „Кривонос“, но влагата се оказа убийствена и не можах да видя абсолютно нищо въпреки че небето бе страхотно. Нейсе на 21 срещу 22-ри небето бе също добро, но този път да се презастраховам останах на поляната на върха на билото а не слязох до нивата на „Кривонос“. На високото влагата бе съвсем малка а и температурите бяха 4-5градуса над нулата дори в 01 30ч, когато тръгнах обратно към София.
Та така- в 22 15ч бях на позиция с „Червения октомври“. От провал да няма с кого да отида ме спаси Дани, за което му благодаря, че почти винаги е готов да жертва от съня си за да се взира в звездите !
Имах план от преди доста време за наблюдение на обекти в „Кит“.
Започнах по традиция със двойни звезди. Тук мога да отбележа, че нещо със оптичната система тази вечер не бе съвсем както трябва. Точковидните източници се виждаха малко като със двоен образ и то не по цялото поле. В единия край на полето се фокусираха добре а в другия не. Предполагам, че това се дължи на нагревателя на вторичното който може да не нагрява равномерно а и да грее по-силно ?
Въпреки това една двойна звезда беше записана като разделена !
Това бе M1F1 с главна звезда от 6.5м и спътник от 9.5м намиращ се на 2.5 секунди от нея. Спътника наистина се виждаше слабо на 11 часа от главната звезда и то при 174Х .
Всъщност наблюдението тази вечер започна със Марс . Планетата се виждаше наистина страхотно със детайли и полярната шапка. Целта бе да видя обаче спътниците и, които въпреки, че използвах неутрален филтър да намаля светенето на диска не можах да съзря.
И така стигнах и до любимите ми галактики. Над звездата „Тета“ от „Кит“ има струпване от няколко сравнително ярки галактики. Най-ярка бе SAB галактиката NGC584 от 10.5м и размери от 3.2Х1.7 минути. Тази галактика се наблюдаваше като сравнително ярко елиптично петно с изявена централна част (ядро). До нея без много усилие се забелязваше съвсем слабо размито елиптично петънце. Това бе SO галактиката NGC586 от 13.2м и размери от 1.7Х0.9 минути. На по-малко от два градуса източно от тази двойка галактики се наблюдаваше друга ярка галактика - NGC596 от 10.9м и размери от 2.7Х2.0 минути. Тази галактика се виждаше подобно на NGC584, като ярка елипса с изявена централна част (ядро).
https://images.search.yahoo.com/search/ ... tion=click

https://images.search.yahoo.com/search/ ... tion=click

На около градус и половина под (южно) от NGC596 се наблюдаваше сравнително голямо и бледо направо призрачно петно. Това бе SBr галактиката NGC600 с размери от 2.9Х2.7 минути и величина от 12.4м. В тази галактика не се виждаха никакви характерни детайли освен че бе с най-внушителни (поне видимо) размери.
https://images.search.yahoo.com/search/ ... tion=click

Продължих още няколко градуса на изток и попаднах първо на сравнително ярката SBr галактика NGC615 от 11.6м и размери от 2.5Х1.3 минути. Тя подобно на предните две ярки галактики се наблюдаваше като размита елипса с изявена централна част.
https://images.search.yahoo.com/search/ ... tion=click

Така стигнах и до най-източната галактика NGC636, която леко ме затрудни в намирането и тъй като бе на около 2.5 градуса в страни от основния куп галактики.
Този обект ми се видя и най-интересен и реших него да увековеча, като поредната скица. NGC636 се наблюдаваше, като ярък почти правилен кръг с ярко елегантно ядро в средата. Тази галактика бе от тип SAr с размери от 2.7Х1.9 минути и величина от 11.5м.
https://images.search.yahoo.com/search/ ... tion=click

На финала се опитах да мерна и ярката М77 в „Кит“, но явно от бързането колкото и чудно за мен този обект ми обягна.
Така неусетно бе станало 01 30ч и на бърз ход претиснен повече за Дани който ставал за работа в 7 00ч поехме към София .
Прикачени файлове
IMG_20201022_140619.jpg
NGC636 при 173Х350
Образ обърнат

Потребителски аватар
Synergon
Мнения: 845
Регистриран: пон авг 12, 2013 11:20
Репутация: 647
Местоположение: Vladaya

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от Synergon » чет окт 29, 2020 13:52

Здравей,
явно още апертура трябва за спътниците на Марс или перфектни условия.
Успехи.
...Space is infinite - your back seat isn't.

Линк за библиотеката с книги последна версия 20.05.2021 :
https://drive.google.com/file/d/1FcR7yO ... sp=sharing


VA System:
TS PHOTON 6" F3.2
EQ5 Pro
ZWO ASI385MC
Sharpcap Pro

Потребителски аватар
tsetsodrums
Мнения: 2094
Регистриран: ср юни 13, 2007 22:54
Репутация: 855
Местоположение: София

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от tsetsodrums » чет ное 12, 2020 15:00

В неделя с Виктор направихме едно излизане което бе успешно за мен :D
Ето и описанието !

8-ми Ноември 2020

Снощи нещата се получиха малко в последния момент.
Чак в 17 00ч реших, че си струва да пробвам да отида до „Кривонос“.
Бях на работа до 18 30ч и в 18 50ч поех от центъра на София към площадката.
Пристигнах точно в 20 00ч . Позиционирах се на полянката над нивата, защото там и влагата е малко по-малко а и градусите са винаги поне с два по-нагоре от на нивата.
На поляната вече се бе разпънал Виктор. Предупреди ме, че влагата е опасно висока. Разпънах „Червения октомври“за има няма 15-тина минути. Зачаках за няколко минути за да се темперира малко от малко оптиката. Небето имаше някаква слаба облачна мараня най-вече по хоризонта а и влагата наистина се усещаше, макари, че не се оказа толкова пагубна както очаквах в началото.
Имах обекти от предни наблюдения в „Кит“. В предвид положението с влагата реших да не губя ценно време с двойни звезди а се „закопах“ направо в „дълбокото“.
От раз нацелих ярката планетарка NGC246. Това е един от най-ярките подобни обекти на небето а и с доста внушителни размери от цели 225 секунди ! Тази планетарка се наблюдаваше още при 65Х, като широк овал с неравномерна подобно на паяжина структура около група от няколко не много ярки звезди. Дори ми мина през акъла да скицирам този обект. Реших обече, че е добре да не хабя ценно време още в началото на наблюдението предвид влагата. Още при 65Х малко над NGC246 забелязах малко, но концентрирано размито петънце. Оказа се SBr галактиката NGC255 от 11.9м и размери от 3.1Х2.4 минути. При по-големи увеличения този обект се наблюдаваше, но без друг видим детайл .
http://www.de-regt.com/Astronomy/NGC246.40.jpg

В същия район но няколко градуса на север забелязах че се намира сравнително ярката галактика NGC157. Също от раз само по ориентацията през мерача „заковах“ тази галактика. Оказа се доста ярка, като не след дълго ми направи впечатление, че има почти равномерна яркост по цялата си повърхност и ми заприлича на умалено копие на прочутата „Ракообразна мъглявина“. Реших на NGC157 да направя скица при 174Х.
При по-продължително взиране докато правих скицата започнах да забелязвам и други детайли изразяващи се в по-концентрирана централна част и примигващо звездовидно ядро.
NGC157 е SAB галактика от 10.4м и размери от 4.0Х2.4 минути.
http://cs.astronomy.com/cfs-file.ashx/_ ... _-LRGB.jpg

При 87Х над тази галактика забелязах много слабо размито петънце. При 142Х това петънце вече бе доста по-ясно видимо. Оказа се SC галактика PGC2077 от 13.5м.
Мога само да добавя, че се измъчих докато намеря нещо в нета за тази галактика. Та с помоща на Владо и повече от 30минути ровене в нета извадих нещо за този обект.
http://leda.univ-lyon1.fr/ledacat.cgi?o=pgc2077

Набелязах следващия обект - група галактики само на около градус и половина от NGC157 и тогава установих, че мерача е целия във вода. Очакваше се, но без мерач съм направо като без телескоп. Забърсах го малко със вълнената си шапка и реших да се възползвам от явно последните минути които ми оставаха .
Реших да потърся интересната Arp галактика NGC191. Попаднах обаче в района на друга сравнително ярка и интересна галактика, която предполагам, че бе NGC151. Това е SBr галактика от 11.6м и размери от 3.3Х1.4 минути. Направи ми впечатление, че много добре се наблюдаваше лещовидната форма на галактиката с ясно очертана централна част (ядро).
https://de.wikipedia.org/wiki/NGC_151#/ ... :N151s.jpg

При втория опит обаче попаднах на неясно много слабо размито петно с определено очертаващи се два центъра . Оказа се NGC191. При по-продължително взиране се забелязваха още по-ясно двете допряни едно в друго петънца и много слаба звездичка между тях. Друг детайл не бе видим . В този район има още няколко слаби галактики от над 13.7м но не мога да твърдя че забелязах някои от тях !
NGC191 е SAB галактика от 12.5м а галактиката спътник е IC1563 от 14м.
https://ro.wikipedia.org/wiki/NGC_191#/ ... 1_SDSS.jpg

Та общо взето това беше. Събрах около 2 часа наблюдателно време и може би ако бършех търсача можеше да изкарам още 30-тина минути преди да се предаде и вторичното огледало или окулярите, но реших да събирам и още преди 23 00ч поех към София.
Прикачени файлове
IMG_20201112_145114 (2).jpg
NGC157 в "Кит" при 173Х350
(Образ обърнат)

Потребителски аватар
Sektor
Мнения: 537
Регистриран: ср дек 05, 2018 10:23
Репутация: 1937
Местоположение: DM-Phobos

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от Sektor » чет ное 12, 2020 21:56

Супер. NGC246 много прилича на череп :) Мисля, че и така се казва. Аз му се любувах през лятото като снимах Helix.

Поздрави.

Потребителски аватар
tsetsodrums
Мнения: 2094
Регистриран: ср юни 13, 2007 22:54
Репутация: 855
Местоположение: София

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от tsetsodrums » ср ное 18, 2020 09:20

15. Ноември 2020
Тази вечер се получи едно наистина страхотно наблюдение !
Условията бяха абсолютно върха ! Почти никъква влага, ясно небе, безветрие и температура от 3 до 2 градуса над нулата в периода от 20 30ч до 24 00ч.
Бях на работа до 19 00ч и тръгнах направо от НДК към ливадата на „Кривонос“.
По пътя в Княжево взех с мен Дани а на ливадата вече бе разпънал Виктор.
Сравнително бързо сглобих прословутия „Червен октомври“ , като този път разместих повече вторичното огледало и загубих малко повече време в колимацията, но не повече от 5-6 минути. (обикновенно го правя за 2-3 минути). Изчаках още 10-ти на минути телескопа малко да се темперира и реших този път да мина и през двойните звезди. Хванах най-ярката от тях в „Кит“ в списъка ми- „Гама“ от „Кит“. Това е сравнително тясна двойка с разстояние между компонентите от 2.5 секунди и величина от 3.5м и 7.3м. В интерес на истината двойката се раздели, но сравнително по-трудно от колкото очаквах едва при 173Х. Спътника на главната звезда се бе допрял до нея на 19 00ч .
Гама всъшност е тройна звездна система намираща се на 70 св.г от Земята, като третата звезда е червено джудже от 10м, намираща се на 14 минути от основната двойка! Това обаче разбрах в последствие и не съм търсил третата звезда по време на наблюдението.
Реших да продължа с още една двойка. Заех се с „Епсилон 147“ също в „Кит“. Това е още по-тясна двойка с яркост от 6.1м на главната звезда и съптник от 7.4м на разстояние от 2.1 секунди. Този път обаче ударих на камък. Доста се постарах да разделя звездата като качих увеличение до 284Х, но напразно. Трябва да кажа, че имаше нещо в атмосферата или нещо в оптиката, което не бе съвсем както трябва !? Не можех да фокусирам добре звездите и те не ставаха идеални точки, както съм свикнал до сега! Би могло да е причината и в темперирането на телескопа, който от 30-40минути бе на вън? А може и да е това, че въпросните звезди бях и не много високо над хоризонта и наистина някаква атмосферна аномалия да е пречила ?
Реших да продължа с обекти от дълбокия космос. Насочих се към може би най-ярката Сифъртова галактика М77 в „Кит“. Не ми отне повече от минута-две и в полето ми при 87Х изплува ярко и сравнително компактно размито петно с ясно очертана централна част. Това бе М77. Галктиката е от тип SAB и от 8.9м с размери от 8.2Х7.3 минути. Намира се на 65 милиона светлинни години от нас. Оказа се доста интересен обект с впечатляващо количество детайли които наблюдавах в нея !
При 173Х и продължително взиране се оформиха три зони на галактиката. Централна елипсоидна зона с проблясващо звездовидно ядро, периферия- сравнително по-широка и на моменти още по-далечна и слаба зона със наченки на спиралните ръкави ! На финала освен това на около 14 00 часа съвсем близо до ядрото примигваше и дъговидна тъмна зона ! Направо впечатляващо !! Толкова детайл в една не особено ярка галактика !! Реших, че е време да скицирам и някои по-тривиални обекти. Така след около 30минути изпод ръцете ми се получи страхотна скица на М77 !


Определено доволен до момента се зачудих на къде да продължа ? Сетих се че в Орион се намира сравнително ярка комета. След около 5-10 минути чудене къде точно би се намирала само на няколко минути от ярката звезда „Гама“ от „Орион“ забелязах ярко размито петно с размери може би около 8-10 минути . Това бе C/2020 Atlas. Кометата се наблюдаваше даже и в бинокъла (мисля че беше 15Х50), който извади Виктор .
Сметнах че най-добре кометата се наблюдава при 142Х в полето на „Червения октомври“. Тя се виждаше като размито петно с примигващо ядро почти без развита опашка. След доста взиране, мисля че имаше леки наченки на опашка по посока към 19 00ч от централната част на кометата. Нямаше как да не направя скица, която ми отне около 20 минути-време за което кометата видимо се отмести с няколко минути на фона на небето !Определено загубих само за кометата и галактиката около час и половина време което обаче си заслужаваше. Явно се получи нощ на малко като брой но стойностни обекти. Хванах на финала още един такъв- прочутата планетарна мъглявина в „Близнаци“ NGC2392 Eskimo Nebula или още Clown Face Nebula.
Това е една наистина впечатляваща мъглявина която по някакви причини май не съм наблюдавал до момента !? Виждаше се още при 87Х , като ярко овално петно със ярка звезда в центъра ! При 173Х и малко повече взиране започваше да се очертават две зони. Вътрешна с централната звезда (лицето на клоуна) и външен пръстен ! Отново не очаквано много детайл за подобен обект !


Не може да не отбележим и мъглявината Орион -М42.
По настояване на Виктор и Дани хванах този абсолютно тривиален обект, който се виждаше наистина зашеметяващо при 142Х със множество тъмни и светли зони. Зваздата „трапец“ в центъра на мъглявината се разделяше чудесно, като този път звездичките бяха абсолютни точици и забелязахме не 4, а цели 6 звезди в тази известна система !

Трябва да допълня, че в началото на наблюдението похабих малко време в търсене на планетарната мъглявина PK173-5.1 в „Колар“. Това е обект с доста големи размери от цели 132 секунди ! Въпреки старанието ми обаче този мъгел остана не забелязан от мен. По принцип го дават, като не особено лесен обект с ниска пъвърхностна яркост и достъпен за телескопи от 16 инча на горе. Мисля обаче в бъдеще да не му се давам и отново да го напъна !

Така почти неусетно минаха около 3 часа и половина ! Приключи една страхотна вечер ! В 01 00ч си бях в София.
Прикачени файлове
IMG_20201116_140219 (2).jpg
Кометата C/2020 Atlas при 142Х350
Образ обърнат
IMG_20201116_140159 (2).jpg
М77 при 173Х350
Образ обърнат
Вижда се тъмната зона на около 02 00ч централната част !

Потребителски аватар
Galin
Мнения: 270
Регистриран: нед яну 13, 2019 14:50
Репутация: 335

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от Galin » нед яну 24, 2021 23:27

Привет на всички!

Доста вечери опитвам да разуча добре Голямата Мечка. Но абсолютно нищо не можех да намеря. Небето уж беше ясно , но все пак матово.

Една нощ даже дочаках пълния зенит на съзвездието. Като начало се целих в М108 и М97. Те са ми голяма гордост, защото вероятно са най-слабите обекти ,които съм виждал от терасата си миналата година. И дори посред нощ в зенита на Мечката пак не можах да видя обектите а пък знам къде да ги търся . Вече се ядосах и взех апарата и снимах областта кудето е Совата. Тя излезе на дисплея някъде при 5 секундна експонация. Тогава вече реших ,че зрението ми се е влошило и трябва да отида на лекар . Освен това така измръзнах ,че ми трябваха няколко дни да се възстановя. А се бях навлякъл с дрехи като зелка !

Вече нищо не очаквах, но сряда вечерта пак се захванах с Мечката. И веднага в периферията на зрението си видях М 108. Очите ми си бяха наред! М108 приличаше на хоризонтална сплесната сянка . Даже намекваше за дискретно хетерогенна структура. Дълго, дълго съзверцавах тази светла малка игличка на 40 -50 млн. светлинни години от нас. В такива случаи се опитвам да запечатам в себе си образа, защото не се знае кога ще имам пак подходящи условия.

Веднага след това открих и Совата. Доста ясно кръгло петно. А с филтъра O III направо ясно се открояваше. Разбира се не можах да видя очите заради недостатъчната апертура . Миналата година обаче успях да различа очите с астрокамерата.

Най интересното е, че всички галактики ги виждам най-добре в 40 мм окуляр/ 30х/ и 25 мм /47 х/. 10 мм окуляр за дълбок космос ми е полезен само за кълбовидните клъстери. С него галактиките ми са невидими. Сега много лесно намирам обектите с 40мм окуляр.

После поех към съзведието Ловджийски кучета. И там се спрях на една стара моя познайница -Галактиката Водовъртеж. Поизмъчи ме малко , но я намерих. В 25 мм окуляр даде зачатъци и на спирални ръкави. М 63 и М 94 също успях да открия . Приличаха на малки петнисти воалчета. Но пък бяха доста по-ярки от М 108. Открих даже и М106. Беше голяма радост и удовлетворение!

Погледнах към отсрещния хълм и видях ясно неговите очертания . Предишните вечери не се виждаше хич. И тогава разбрах колко важни са условията и прозрачността на атмосферата. При добри условия мога да видя засега най- много до 11 величина.

Чудесна нощ ! При това по -топла от предишните.
Телескоп Skywatcher N 150/750 Star Discovery P1 50i SynScan WiFi GoTo
CelestronFirstscope 76/300
Baader OIII visual Filter 8 nm
ZWO ASI 290 MM
Canon EOS 1100 D

Потребителски аватар
tsetsodrums
Мнения: 2094
Регистриран: ср юни 13, 2007 22:54
Репутация: 855
Местоположение: София

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от tsetsodrums » вт яну 26, 2021 01:02

Браво Галине !
Напредваш бързо в хобито ! Даже се чудя кога намери ясна нощ през този месец та да погледаш, но явно е имало пролуки :D
Поздравления за М106 ! Това е ярка галактика , но се намира в район, който е беден на ярки звезди за ориентация .
Ако позволиш един съвет ? Може би не подбираш правилните окуляри . Наистина 10мм за апертура 200мм си е малко силничък окуляр, но определено 40мм е твърде слаб за търсене на обекти като М108 и М97 . Според мен ти липсва окуляр в диапазона между 13мм и 17мм .Аз слабите дифузни обекти най-често ги търся със 18мм окуляр а ги разглеждам детайлно със 11мм или 9мм. Та според мен една 17-ка или 15-ка идеално ще се впишат при теб и със тях ще имаш достатъчно увеличение за по-слабите обекти и в същото време все още широко поле за да ги намираш по-лесно .

Потребителски аватар
b_kassabov
Мнения: 1752
Регистриран: пон сеп 19, 2011 09:20
Репутация: 760
Местоположение: софия

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от b_kassabov » вт яну 26, 2021 10:06

Браво, супер си!

Това с навличането ми е съвсем познато - случвало ми се е да понеса целия си гардероб :D
Опишете външността си накратко
- Свиква се...

Надпис :
На деца, оставени без надзор, се предоставя двойно еспресо и бездомно кученце... :D

Първи опити :
http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?f=1&t=5519

Астрономическо оборудване :
И зелено лазерче 80 мW нямам...опс намерих си го!!!

Потребителски аватар
Galin
Мнения: 270
Регистриран: нед яну 13, 2019 14:50
Репутация: 335

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от Galin » вт яну 26, 2021 19:39

Благодаря за съветите!

Звучат ми доста насърчаващо ! Чудех се какъв окуляр ми липсва и наистина нямах точна представа какъв да избера за оптимално наблюдение. Сега ще почна да се оглеждам за 15 или 17.

Има едно приложение, което много харесвам. Казва се Време&Радар. То изключително много ми помага да намирам пролуки в облаците, защото ми дава прогнози и за реалното движение на облачните системи. С него почти съм станал синоптик ! Е нямам физическите данни да ме излъчват в прогнозата по btv... А и от техните прогнози нищо не запомням понеже астрономите сме предимно визуални съзерцатели. :lol:

Нощем наистина си става кучи студ...И облеклото не спасява понякога. Ще почна да си взимам чихуахуато в пазвата да ме топли...
Телескоп Skywatcher N 150/750 Star Discovery P1 50i SynScan WiFi GoTo
CelestronFirstscope 76/300
Baader OIII visual Filter 8 nm
ZWO ASI 290 MM
Canon EOS 1100 D

Потребителски аватар
tsetsodrums
Мнения: 2094
Регистриран: ср юни 13, 2007 22:54
Репутация: 855
Местоположение: София

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от tsetsodrums » нед фев 07, 2021 02:05

В сряда вечер на 3-ти Февруари успяхме с Виктор да се разпишем за този месец най-сетне :D
Получи се прилично наблюдение със нова скица и то с доста широко поле на зарисовката, която ми отне поне 40мин. Като имам малко повечко време следващите дни ще направя детайлното описание както си го правя по принцип :D

Потребителски аватар
tsetsodrums
Мнения: 2094
Регистриран: ср юни 13, 2007 22:54
Репутация: 855
Местоположение: София

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от tsetsodrums » пон фев 08, 2021 13:30

03. 02. 2021г.

От почти три месечна пауза заради времето най-после тази нощ успях да подновя наблюденията !
До последно не бях сигурен във времето но Виктор успя да ме убеди да рискуваме.
Не сбъркахме ! Бях на работа до 20 45ч и потеглих към поляната на Кривонос около 21 30ч от Княжево. Там вече
ме чакаш Виктор и Аз трескаво започнах да разпъвам сетъпа за да използвам максимално времето преди изгрева на Луната около 00 30ч.
Времето бе не обичайно топло за средата на зимата с температури от 4 градуса над нулата при потеглянето ми обратно към София в 00 30ч . За сметка на това в началото имаше сравнително силен вятър, който изнервяше наблюдението до към 23 40ч . После и вятъра утихва и се получи чудесно наблюдение.
Нямах план за действие и реших да импровизирам . Естествено, че започнах с мъглявината М42 в Орион . Прекрасна гледка в полето на 350мм телескоп . Не е нещо, което да не съм виждал многократно и преди , но винаги е добре човек да оплакне окото .
Реших да продължа с обект, който многократно се опитвам да видя до сега, но без успех . Това е прочутата тъмна мъглявина Barnard 33 известна повече като “Конска глава”. Почти веднага хванах ярката мъглявина NGC2024 известна още като Flame Nebula.
Малко над нея трябваше да се намира и моята цел . Сравних полето внимателно със снимка на Виктор и се завзирах . За пръв път забелязах мъглявината IC434 на фона на която трябва да се проектира и “Конската глава”. След доста взиране забелязах по-тъмна зона на фона на светлата мъглявина но която се виждаше като цяло доста слабо и само на моменти, без ясна форма. Както и да е, поне успях да различа, че там има нещо , което е определено крачка напред . Със филтър мъгела би трябвало да се види без проблем .
Нямах все още скица а и времето напредваше . Отворих атласа и на посоки се насочих малко над съзвездие “Хидра”. Там си харесах група галактики, които в последствие се оказаха в съзвездие “Секстант”. След кратко търсене в полето ми изплуваха няколко слаби петънца при 87Х. Вдигнах увелечинието до 173Х и вече ясно различавах двойка галактики а след кратко взиране до тях започна да просветва и трета галактика.
Това бяха SA галактиката NGC3169 от 10.2м и размери от 5.0Х2.8 минути и SAB галактиката NGC3166 от 10.4м и размери от 4.6Х2.6 минути. Слабата галактика се оказа NGC3165 от 13.9м.
Започнах да правя доста продължителна скица на тези обекти, които се простираха почти в цялото поле на окуляра ми при 173Х. За пръв път ми се наложи да правя скица върху две листчета като мозайка за да събера цялото поле . Получи се доста добра зарисовка, която ми отне може би около 40мин. Ярките галактики се наблюдаваха без много детайли . На моменти проблясваха ядрата им и можеше да се види, че халото им се разпростираше доста по-нашироко от колкото съм ги изобразил .
https://greggsastronomy.com/ngc3169_3166.html

Еми това успях да свърша за почти 2 часа. Прибрах и потеглих към София около 00 40ч . Този път и колата ме изненада, като ми светна чекинга на двигателя . Без много паника обаче се прибрах благополучно в авариен режим . Оказа се на следващия ден, че не е нищо сериозно- вкарвала въздух през горивния филтър . Проблема бе отстранен за минути .
Прикачени файлове
IMG_20210208_123238 (2).jpg
NGC3169 В дясно, NGC3166 в ляво и NGC3165горе в ляво при 173Х350Х
(Образ обърнат)

TaraKing
Мнения: 30
Регистриран: вт юли 28, 2020 15:12
Репутация: 26
Местоположение: Русе

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от TaraKing » пон апр 12, 2021 22:33

След дълга пауза, тази вечер реших да открия сезона на визуални наблюдения със скициране на разсеяния звезден куп "Месие 41", който се намира в съзвездието Голямо куче. Според Стелариума купът е известен още и като "Little Beehive Cluster". Наблюдението е извършено от балкон в центъра на града, който е силно замърсен от уличното ЛЕД осветление. Тази вечер за пръв път изпробвах и UHC филтър на ES върху "Месие 42", който за съжаление не помогна много.

download/file.php?mode=view&id=12630
Прикачени файлове
20210412_220108.jpg
Bresser Mak 127/1900; Exos-1
EP Bresser 26mm; ES 10mm

Потребителски аватар
tsetsodrums
Мнения: 2094
Регистриран: ср юни 13, 2007 22:54
Репутация: 855
Местоположение: София

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от tsetsodrums » вт апр 13, 2021 12:08

09-10.04.2021

Най-сетне що годе добра вечер за да открия пролетния сезон на галактиките !
До 20 00ч бях на работа и тръгнах от центъра на София към 20 15ч. Наложи се за кратко да се отбия и през нас та някъде към 21 00ч потеглих от Княжево към нивата на “Кривонос”.
Пристигнах около 22 00ч и вече Владо се бе захванал с неговите си дела.
Времето бе много добро- ниска влажност (почти никаква), ясно небе, но сравнително ниски температури за средата на Април от -4 градуса при тръгването ми в 01 00ч.
Нямах план за наблюдение и след като дойдоха за кратко едни приятели и се наложи да показвам направо обидни за мен обекти като”Яслите”, М13 и М36 се захванах импровизирано да избирам цели за сериозната част от наблюдението.
Почти веднага се спрях на съзвездие “Косите на Вероника”. Миналата година по това време имах силни нощи със купа от галактики в “Дева” и сега реших да се насоча към по-малко изучен район от небето. Вниманието ми спря скупчването от галактики известно като “Abell 1656”. Това е доста гъст куп от галактики до който в близост няма ярки звезди за ориентация и поради това вероятно е останал във времето не изучен от мен. Сравнително бързо попаднах на две не особено ярки размити петънца които се оказах най-ярките галактики от купа- NGC4889 от 11.5м и NGC4874 от 11.7м. При малко по-продължително взиране в района започнаха да просветват още дузина размити петънца а на ярката NGC4889 започна да се откроява звездовидното и ядро.
Заех се по картата да установя останалите слаби петънца. Ще ше да е много трудна задача да прегледам целия куп и се задоволих с проучване на полето на запад и север от двете ярки галактики.
Така в не посредствена близост до най-ярката NGC4889 се виждаха NGC4898 от 13.5м и почти приличащата на разфокусирана звезда много слаба NGC4886 от 13.9м
В ляво от другата ярка галактика NGC4874 се наблюдаваха три по-слаби петънца които се оказаха NGC4869 от 13.8м, NGC4864 от 13.6м и NGC4865 от 13.7м. Това бяха и обектите които влязоха в полето ми при 173Х и зарисувах на поредната скица.
Освен тях на север можех да локализирам NGC4848 от 13.7м както и NGC4881 от 13.6м. Западно от последната се бяха сгушили на извита редичка от запад на юг NGC4895 от 13.2м, NGC4907 от 13.6м и доста слабите NGC4908 от 13.7м, IC4045 от 13.9м и IC4051 от 13.2м.

https://skastro.net/abell-1656/

https://skastro.net/abell-1656/

Много гъст и красив куп наистина ! Но както се вижда съставен предимно от галактики под 13м и освен това почти всичките от тях бяха елиптични.
Скицата се получи добре при 173Х. и ми отне може би 40минути да я направя.
Това време и температурите от -4 градуса бързо взеха да си казват думата след повече от два часа до телескопа. Въпреки това реших да насоча към един последен обект избран произволно от атласа намиращ се в съзвездие “Дева”.
Отново се спрях на обект, които се намира в беден на ярки звезди район между “Дева” и “Воловар”. След сканиране от около 10 минути в полето ми изплува много красива галактика !! Това бе SBbc галактиката NGC5248 с размери от 6.2Х4.6 минути и величина от 10.3м! Веднага се забелязваше доста голямото и размито хало и учудващо ярко открояващо се ядро ! При малко взиране от само няколко минути при 173Х започнаха да се виждат и завитите спирални ръкави !! Наистина приятна изненада . Много красив обект който с радост препоръчвам на астро фотографите !

http://star-watcher.org/NGC5248.html

Така към 01 00ч потеглих към София .
Прикачени файлове
IMG_20210412_140952 (2).jpg
Abell 1656 При 173Х350
От дясно най-ярката NGC4889 и до нея двете слаби NGC4898 и NGC4886
В ляво в редичка от горе на долу NGC4869, NGC4864 и NGC4865. В дясно от тях втората най-ярка галактика NGC4874

Потребителски аватар
Sektor
Мнения: 537
Регистриран: ср дек 05, 2018 10:23
Репутация: 1937
Местоположение: DM-Phobos

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от Sektor » вт апр 13, 2021 17:08

Цецо, виж какво е снимал Петко - Навигатор :)

https://www.astrobin.com/i5huqy/D/

Потребителски аватар
tishovsx
Мнения: 293
Регистриран: чет яну 22, 2015 13:12
Репутация: 289
Местоположение: Ботевград

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от tishovsx » вт апр 13, 2021 21:18

Петко е велик!
Галактики да искаш... :D
Mount: iOptron CEM26 GoTo iPolar LiteRoc
Telescope: Sky-Watcher Evostar 72ED DS-Pro refractor
Cameras: ZWO ASI 533MC-PRO
Guiding cameras:QHY5L-II Mono, William Optics 50mm f/4 Guide Scope.
Focal reducers: Sky-Watcher .85x Reducer/Flattener
Filters: Baader UV/IR Cut / L
Focuser :ZWO EAF 5v
Lenovo T420S Intel Core i7-2620M
Dream until your dream come true!
Изображение

Потребителски аватар
tsetsodrums
Мнения: 2094
Регистриран: ср юни 13, 2007 22:54
Репутация: 855
Местоположение: София

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от tsetsodrums » вт апр 13, 2021 22:45

Ей да ! Петко наистина се е представил :D
Само че апертурата колеги си казва думата- няма спор, че снимката си е снимка, но през окуляра на моя 350мм "Червен октомври", нещата се виждат някак си по-мащабно :D Все пак Петко е снимал на фокусно от 1016мм а Аз съм гледал на 1560мм и то с допълнително приближение от 173Х ! Интересно е да се наблюдават нещата визуално. Както казах снимката си е снимка, но при визуалното има някои интересни аспекти, които човек може да оцени само при наблюдение със собствените си очи :D

Потребителски аватар
tsetsodrums
Мнения: 2094
Регистриран: ср юни 13, 2007 22:54
Репутация: 855
Местоположение: София

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от tsetsodrums » нед май 09, 2021 13:00

7-8 Май 2021

От доста време се надъхвах да направя хубаво наблюдение на пролетните обекти.
Миналата година по това време градовете бяха затворени поради пандемията и въпреки това имам прекрасни спомени от наблюдението на галактиките в “Дева” от компромисно място относно засветеността на небето на Плана планина.
Бях на работа до 19 30ч и веднага след това поех към нас за да натоваря техниката. Владо вече бе на нивата на Кривонос, но Аз се презастраховах като поканих един ученик за компания в случай че остана сам .
Малко преди 22 00ч бях на позиция и още със слизането ми от колата се разочаровах от небето. По него преминаваше висока переста облачност, която правеше без предметно да разпъвам и да се опитвам да целя между дупките обекти.
Малко след 22 30ч обаче нещата взеха да вървят към оправяне и сглобих “Червения октомври”. С напредване на времето небето ставаше все по-добро и обектите заваляха.
Заради моя ученик и приятел нямаше как да мина без тривиални обекти, но в този случай останах приятно изненадан. Хванах галактиката М51, която видях със потресаващи детайли . Забелязваха се перфектно и без усилие спиралните и ръкави, като на галактиката спътник дори различих детайл изразяващ се в тъмна зона в центъра и .
http://www.astrocruise.com/galaxies/m51.htm

Предполагам причината за тези ясни детайли бе, че М51 се намираше точно в зенита ми.
Продължих с друг ярък обект отново в Мечката и зенита. Това бе М101. Също страхотен детайл. Спирални ръкави и ярко централно ядро. В единия от ръкавите дори забелязах характерна светла мъглявина, която излиза на снимките на този обект.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... 01LRGB.jpg

На горната снимка въпросната зона се намира долу в ляво от центъра, но е възможно да е и зоната долу в дясно.

След тези два познати на всички обекти се насочих към съзвездие “Лъв”. В този район преди месец още бях набелязал няколко обекти за наблюдение. Започнах с една двойна звезда която за жалост не можах да разделя. Това бе 49-ТХ от “Лъв” с величина на основната звезда от 5.8м и спътник от 8.5м на разстояние от 2.4 секунди. Предполагам че в случая вина имат атмосферните условия. При опита ми да разделя звездата около 23 15ч небето в “Лъв” още не бе съвсем спокойно.
Както и да е - насочих се към търсене на любимите ми Deep Sky обекти .
В пределите на “Малък Лъв” имаше няколко галактики обединени около две ярки такива . Първо в полето ми попадна SO галактиката NGC3414 от 11.0м и размери от 3.2Х2.7 минути. Тази галактика се наблюдаваше ясно още при 87Х, като се виждаше звездовидно ядро заобиколено от не голямо дифузно хало.
Само на няколко минути от NGC3414 се виждаше друго слабо размито петънце със скромни размери и без видим детайл. Това бе SBO галактиката NGC3418 от 13.2м .
В района имаше още няколко слаби галактики, но тях не забелязах, но в интерес на истината не съм и търсил.


Малко на изток от горните обекти се намираше друга група галактики отново в пределите на “Малък Лъв”. Насочвайки телескопа в този район след кратко търсене в полето ми попаднаха две галактики. И двете бях сравнително ярки. По-ярката бе SAB галактиката NGC3504 от 10.9м и размери от 2.3Х2.3 минути. Тази галактика при по-продължително взиране показваше и интересен детайл. При 173Х се наблюдаваше ярко звездовидно ядро заобиколено от лещовидно дифузно хало, но между ядрото и халото можеше да се забележи една тъмна елипсовидна зона. В последствие на снимките които прегледах това се потвърди. Другата галактика се оказа SB галактиката NGC3512 от 12.3м и размери от 1.6Х1.5 минути. В този обект при 173Х също се забелязваха наченки на не еднородна дифузна структура. Даже за момент го оприличих на умален вариант на прочутата “Ракообразна мъглявина” в “Бик”. И двете галактики се побираха в едно поле при 142Х. Направих обаче скица само на ярката NGC3504 при 173Х.
В близост да тази двойка галактики при продължително взиране започваше да проблясва още едно слабо дифузно петънце. Оказа се най-слабият обект за тази вечер Sbc галактиката NGC3515 от 13.9м !
https://images.mantrapskies.com/catalog ... GB2X10.JPG

Еми това беше за тази вечер. Хванах на моя приятел на финала да изплакне погледа един М13 и М57 и към 01 00ч поехме към Софето.
Интересно е да отбележим, че още в началото на вечерта около 22 00ч станахме свидетели на страхотно шоу! От юг на север се проточиха две последователни нишки от спътниците на Мъск. Направо бе като декор от фантастичен филм ! Само заради това си струваше да идем на по-тъмно място.
Прикачени файлове
IMG_20210509_120427 (2).jpg
NGC3504 при 173Х350. Образ обърнат
В полето повечето звездички бяха доста слаби !

Потребителски аватар
tsetsodrums
Мнения: 2094
Регистриран: ср юни 13, 2007 22:54
Репутация: 855
Местоположение: София

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от tsetsodrums » пон май 17, 2021 13:31

Още не мога да насмогна на силната серия наблюдения от миналата седмица :D
Ето поредното от тях !


09-10 Май 2021г.

Една наистина страхотна наблюдателна нощ !
Времето бе убийствено !
Ясно небе, почти никакъв вятър, супер ниска влага и температури при тръгването ми към 01 00ч от 5 градуса над нулата !
Бях на работа до 19 00ч и след кратко отбиване в нас да си взема по-удобни дрехи и да хапна, поех към нивата на “Кривонос”.
В 21 10ч бях на позиция, а там вече бяха Владо и Виктор.
Сглобих “Червения октомври” още по здрач и изчаках около 30мин да се темперира преди да навлезна в дълбокото.
Реших да се пробвам отново с двойната звезда 49-ТХ от “Лъв”. Този път се постарах повече и звездата се предаде чак при 284Х. Прекрасна гледка ! До ярката основна компонента от 5.8м на около 2 часа до нея се бе сгушил на 2.4секунди слабият и спътник от 8.5м !
Обнадежден от този успех реших да се пробвам с още по-трудна двойка.
Насочих телескопа към 63-Х от “Лъв”. Тази двойна е с още по-голяма разлика между компонентите. Главната звезда е от 4.6м а спътникът и на 3.3 секунди е от 10.9м ! Въпреки че доста се постарах и сменях ту на 173Х, ту на 284Х, тази двойка се оказа костелив орех . Аз обаче не се предавам лесно и мисля при пръв удобен случай да я пробвам отново.
След 23 00ч вече нощта бе настъпила с пълна сила и реших да се гмурна в дълбокото.
Бях набелязал няколко интересни галактики ниско на юг. За почнах с район в северната част на “Гарван”. Там има интересна двойка галактики. Не става дума за прочутите “Antennae Galaxies”, а за по-малко известните NGC4727 и NGC4724. След кратко сканиране на района в който се намират при 87Х, попаднах на няколко слаби петънца. Вдигнах увеличението на 173Х, защото двете галактики се намират в район в който има още няколко подобни обекта. При по-високото увеличение вече добих представа и различих въпросната двойка. По-яркото петънце бе NGC4727. Това е SAB галактика от 13м и размери от 1.1Х0.9 минути. До нея почти долепена се бе сгушила под формата на лека елипса и галактиката NGC4724 13.9м и размери от 0.9Х0.5 минути. Реших да се възползвам и направих прекрасна скица на тези два обекта при 173Х. По време на правене на скицата започнах да различавам и звездовидните ядра на двете галактики, като ме озадачи , че виждах по-добре ядрото на слабата галактика !
https://theskylive.com/sky/deepsky/ngc4727-object

Както споменах в близост до тази двойка галактики се намират още няколко такива обекти. Различих IC3827 и IC3831. Първата бе по-малка и слаба с размери от 0.8Х0.7 минути и величина от 13.4м а втората бе по-ярка от 12.6м и размери от 1.4Х0.9 минути.
Въпреки това и двете изглеждаха по-бледи от NGC4727, и може би само в IC3831 се различаваше елиптичната и форма и на моменти проблясваше звездовидно ядро.

В близост до тези галактики вече в пределите на съзвездие “Дева”се виждаше относително ярката SBO галактика NGC4856 от 10.5м. Този обект се наблюдаваше, като широка елипса с размери от 3.1Х0.9 минути с ясно открояващо се ядро. Друг детайл не забелязах при 173Х.
https://theskylive.com/sky/deepsky/ngc4856-object


От тук насетне се пуснах ниско на юг в съзвездие “Хидра”,където исках да видя една доста ярка, но не известна галактика (поне за нашите ширини).
На около два - три градуса под звездата “Кси” от “Хидра” се намира ярката галактика NGC3621. Насочих телескопа почти хоризонтално ниско над хълмовете на юг. След кратко сканиране от около 10 минути в полето ми изплува голямо елипсовидно петно. Нямаше съмнение, това бе NGC3621. И да исках нямах много време да разглеждам този обект, защото той буквално олизваше хребета от среща а за скица и дума не можеше да става. Въпреки това бях много доволен, че хванах обект толкова ниско на юг на деклинация от около -33 градуса ! NGC3621 е с размери от 9.8Х4.6 минути и величина от 8.9м !!
http://www.astropilar.com.ar/galaxias/NGC3621_1.html

Така и така бях на южна вълна, но слава богу с около 10 градуса по на север реших да хвана и най-южния обект от каталога на Месие. Това е галактиката М83 в Хидра”. Насочих телескопа в района където се намира този обект. Още в търсача ми забелязах слабо размито петънце. При 87Х в полето ми изплува чудна гледка ! Ярко ядро със направо огромно дифузно хало около него ! Това бе М83 известна още като “Southern Pinwheel Galaxy”. Пробвах да я наблюдавам и при 142Х, но това увеличение идваше малко в повече за обект с размери от 15.5Х13.0 минути. Извадих от арсенала позабравения 13мм Хиперион който ми даде 120Х и с него можах да постигна оптималното. Наистина страхотна гледка ! Реших да направя второ скица за тази вечер. Захванах се и след около 30 минути имах прекрасна скица на този екзотичен южен обект !
Тук възникна обаче проблем . При справка по-късно със снимки на М83 останах изненадан, че съм виждал на опаки спиралните ръкави !? На следващата вечер имах шанса отново да наблюдавам М83 и въпреки старанието ми отново виждах структурата и в противоположна посока ?? Предполагам, че съм наблюдавал само най-ярките и райони около ядрото и нищо чудно те да създават илюзията за обърнати ръкави ? Както и да е , давам скицата такава каквато съм я видял с очите си !
https://astrodonimaging.com/gallery/m83_galaxy/

Еми това беше за тази вълнуващата и прекрасна вечер .
В 01 00ч бях вече натоварил и поех към София.
Прикачени файлове
IMG_20210517_131526 (2).jpg
M83 при 120Х350
Образ обърнат .
IMG_20210517_131518 (2).jpg
NGC4727 и NGC4724 (в ляво) при 173Х350
Образ обърнат

Потребителски аватар
tsetsodrums
Мнения: 2094
Регистриран: ср юни 13, 2007 22:54
Репутация: 855
Местоположение: София

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от tsetsodrums » нед май 23, 2021 23:35

Дойде време и за последното наблюдение от серията от преди десетина дни.
Дано е полезно на някого :D


10-11 Май 2021г.

Трета поредна вечер от дългата серия на наблюдения в която се вкарах последните дни !
Отново дестинацията бе нивата на Кривонос. Този път с мен дойде Дани . Бях на работа до 20 00ч и 21 00ч поехме от нас . пристигнахме точно 21 50ч а там вече бе разпънал Виктор.
Сглобих “Червения октомври” и изчаках 20-тина минути да се темперира преди да започна !
Отново подкарах няколко двойни звезди в “Лъв”.
Първо се насочих към звездата “Епсилон 1566”. Това е звездичка от 8.2м и на 2.7 секунди от нея трябва да се намира спътникът и от 9.7м . За жалост въпреки старанието ми и смяната на различни увеличения не можах да разделя тази двойка.
Понеже звездата бе относително слаба има вариант да не съм попаднал на правилната звезда ? Това ще установя предполагам в бъдеще .
Насочих се към втора двойка близо до първата, но малко по на юг. Близо до “Бета от Лъв” хванах звездата “90 от Лъв”. Това е звезда от 6.0м а на 3.3 секунди от нея лежи спътникът и звезда от 7.3м . Този път успех ! Още при 87Х звездата даваше индикации ,че е двойна а при 173Х идеално се виждаха два диаманта почти допряни един в друг . Спътника се наблюдаваше на около 01 00ч от главната звезда !
Сега отново исках да разгледам М83. Когато го направих отново констатирах, че виждам структурата и на обратно ?? Както казах направих скицата предната вечер на база това което виждах !
Продължих с план от преди дни на няколко относително ярки галактики в “Лъв”.
Първо се насочих ниско на юг на няколко градуса под звездата “Сигма” от “Лъв” се намира струпване от няколко галактики с най-ярък представител NGC3640.
Малко трудно се ориентирах в този район, но след не повече от 15мин търсене в полето ми изплува ярко дифузно петно. Това бе Е галактиката NGC3640 от 10.4м и размери от 4.6Х4.1 минути. При 173Х не забелязах друг детайл освен звездовидното и ядро.
В близост до тази галактика трябва да се намира и доста по-слабата NGC3641 от 13.2м , но предполагам че заради това че не знаех за този обект не го и потърсих внимателно и така и не го забелязах. Както казах в този район има обаче няколко по-слаби галактики и от тях видях само Sa галактиката NGC3630 от 11.9м, която се наблюдаваше при 173Х като малка лещовидна елипса.
https://images.mantrapskies.com/catalog ... GB2X10.JPG

Сега се насочих към “Лео триплета”, но не за да му се насладя, а за да потърся в близост до него друга ярка галактика.
След минута в полето ми беше прочутия “триплет”. Преместих обаче телескопа на около градус и половина на запад и попаднах на ярката SA галактика NGC3593 от 10.9м и размери от 5.3Х2.2 минути. Тази галактика се наблюдаваше при 173Х, като размито елиптично петно с ярко очертаващо се звездовидно ядро ! Реших тя да стане поредния обект в моя скицник и след 20-тина минути имах прекрасна скица на NGC3593.
https://www.lightvortexastronomy.com/up ... n_lrgb.jpg

https://fr.wikipedia.org/wiki/NGC_3593# ... 3_SDSS.jpg

Еми това беше.
Тази трета вечер бе по-малко продуктивна и успешна от предната но също имаше добри резултати !
В 01 00ч вече товарех и поех към София !
Прикачени файлове
IMG_20210517_131543 (2).jpg
NGC3593 при 173Х350
(Образ обърнат)

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение