ПРИВЕТ от поредния начинаещ и накратко за мен: Дамян, от София, прехранвам се с ИТ, радиолюбител, фен на Лендровър ...
Пътешествието ми "до НИКЪДЕ" започна с покупката на стар немски бинокъл 10х50 преди няколко месеца - и някак неусетно взехме да висим вечер до късно на терасата (южна е) и да гледаме през него нагоре...
Естественно - образа беше много нестабилен - спретнах му един адаптер и го закрепих на статива, получи се и взе да се вижда по-добре ... трябваше да се ориентираме някак, инсталирах Stellarium ... И СЕ ПОЧНА ...
Естественно - пробвах да снимам с телефона през окуляра - след два жалки опита стана пределно ясно, че така няма да стане.
Естественно - опитах пак, имам и Канон 50Д - пробвах се нещо да снимам и с него - на най-дългото дето го имам - 200мм (със 70-200 ф/4Л ИС) - естественно, нищо смислено не се получи, т.е получи се нещо, "Полу-почти ама не съвсем"
Естественно - почна се четене, ровене в ютуб (нагледах се на едни красоти - да ти изтекът очите) - изгенерирах си маска на Бахтинов за обектива, поиграх си малко във Фреекад и я разпечатах на 3Д принтера - стана малко по-добре, но пак си беше "Полу-почти ама не съвсем"
Естественно - четох още и рових в нет-а да видя как стават нещата ... инсталирах си ДСС - търпеливо изчаках нощ без ОБЛАЦИ и опитах с ... така де ... М42 и то както се полага с каквото имах - през интервалометъра на маджиклантерн-а, с лайтове по 1сек, ИСО 800, mirror lockup, там даркове, байаси, флатове ... и както може да предположите

Естественно - зачетох се нещо за тракери и се зарових по темата - ама разбира се, бях се ентусиазирал да си правя, но после размислих и се възпрях навреме (май) - като се знам какъв съм майстор, пак ще стане "Полу-почти ама не съвсем" - т.е. набързо се отказах от идеята за майсторя ...
Естественно - извода беше, че без пари тая работа няма да я бъде т.е. ако ще се прави нещо: трябва и време, и акъл, и опит, а после: материали, инструменти - там струг, фреза т.н (или пък да се търси и плаща на парче някъде по майстори), и всичко това с неясен краен резултат (а и хола няма да стане гараж)... или ако толкоз много ми се иска, алтернативата е "бъркаш, вадиш и плащаш" за нещо готово ...
Естественно - загледах за някакви фабрични тракери - стар адвенчърер и подобните му (бях се нагледал как на хората им се получава - резултати от които дъха ти спира ... да ама ... всички явно бяха с огромен опит зад гърба си и като им гледах другото оборудване - резултатите май не ще да са били заради тракера дето възхваляват, а по-скоро "въпреки" него) ... по едно време почти се бях хвърлил да пазрувам, но ... спрях се, замислих се по-сериозно... и в крайна сметка реших, че или ще стане отново "Полу-почти ама не съвсем" или евентуално всичко ще е "рози" и ще вземе да се получи "от раз, или два", но пък в такъв случай, най-естественото продължение ще е да ми се прииска да сложа нещо по-дълго и тежко - минимум 300мм или 400мм и тогава с този тип трекери няма да я бъде ...
Естественно - загледах се по монтировки ... и колкото повече ми се наместваха нещата, толкоз по-ясно ставаше, че най-главното е "колко носи" т.е. освен че ще е с Го-То и екваториална, трябва да съм наясно и какво точно искам да сложа на нея...
Естественно - зачетох се и за телескопи ...
... ОЛЕЛЕ ... рефлектори, рефрактори и там накякви непонятни с имена на нобелови лауреати, дублети и триплети, то не бяха аберации и всякакви хромати, фокуси и апертури ... а имаше и още ... за гидиране, за камери, за скопове ... то не бяха рамери на пиксели, квантови ефективности, арк-секунди, овер-ундер-самплинг, калкулатори ... поду ми се главата ... а имаше и оше ... то не са филтри, алфа водороди, бета кислороди ... и още, и още ...
... а САМО исках да си снимам красоти и да не става "Полу-почти ама не съвсем" ...
... пари имах, мерак също ... ясно ви е май ...
Естественно - избрах си телескоп - рефрактор скайуачер ЕВОСТАР ЕД80, 600 ф/7.5 - пристигна в хубав куфар с диагонал, файндерскоп и 2" 26мм окуляр ... уж бил 2.5кг - да, да ама не - с пръстените, релсата, диагонала, оклуляра и файндерскопа отива към 4кг - само диагонала и окуляра са към 800гр, колкото е и канона ... а уж избирах монтировката по него ... т.е. пак стана малко "Полу-почти ама не съвсем"
Естественно - монтировката я избирах да е по-мобилна (плана ми е да мога я грабна след работа и да се изнеса някъде извън София), а и все пак да става за снимане с телескопа - от тоталната липса на избор към момента си взех IEXOS-100 - всичко друго на Синта из европата беше изкупено и никъде нямаха налични нито EQ-5 нито EQ-3 или производните им ... пристигна за седмица от немско ... и първите ми противоречиви впечатления, най-вече от статива: доста кекав, краката се закрепват за основата с пластмасови "втулки" - очаквах поне алуминий ... старото ми алуминиево Бенро е класи над това като стабилност - за нещастие, не може да се ползва директно с главата, освен ако не спретна някакъв преходник (за което съм се и замислил естественно) ... и пак се получи "Полу-почти ама не съвсем" ...
Естественно - с един 26мм окуляр нямаше да мина, поръчах още 2 - четох, четох и избрах 2 ефтини 1.25" 7мм и 16мм Нирвана UWA 82' както и гидираща камера ASI 120mm ... както и Т2 преходник за канона ... към момента не мога да кажа нищо, щото с тези ОБЛАЦИ както и с предишен опит с който да сравня, незнам дали пак не съм на "Полу-почти ама не съвсем" ...
Естественно - още докато чаках оборудването взех да се подготвам, свалих АСКОМ платформата, драйвери за монтировката и камерата, APT, AllSkyPlateSover, PlateSover2, PHD2, един SkySimulator дето свяля онлайн изображения според данните за телескопа. Подкарах всичко със симулатора през POTH хъб-а на аском - от Стелариум избираш обект, slew, после снимаш в APT и плейтсолваш с поинтктафт-а т.е заиграх се с виртуална астрономия ... уж всичко на 6 ... картинките дето симулатора сваля от наса са много хубави ...
... имаше майсторене и преправяне на фанйдерскопа, печатане на адаптери, чудене как аджеба да се подравни полярно на южна тераса, натъкмяване на тежести и баланс, първи сполучливи визуални проби с част от оборудването, и за сега всичко е по-скоро удовлетворително, но все още НИЩО не съм снимал, нито подкарал PHD2 (май без звезди не става) ...
... а пътешествието "до НИКЪДЕ" си продължава и все ОЩЕ ми се ще да снимам красоти и да не става "Полу-почти ама не съвсем" ...
... и тези ОБЛАЦИ продължават да ми действат подтискащо
лек ден и ясни нощи