Здравей,
Това за HD телескопа не го предвидих

Мисля, че трябва да прецениш на какъв телескоп ще ползваш камерата.
Ако е за телескопа в сегашното му състояние - то всички писаха, че ASI 294 е по-добре.
Обаче ако решиш да ползваш Hyperstar, то тогава според мен по-добрия избор е ASI 533 заради по-малкия пиксел. С ASI 294 може да имаш undersampling. Да, с 294 полето ще е по-голямо, но пък по краищата на кадъра може да има проблеми и кома.
Моята препоръка е да видиш какво можеш да снимаш на 1422 мм. като обекти и да прецениш. Според мен можеш да се насочиш към по-ярките планетарни мъглявини или галактики. Но там гидирането на AVX не знам как ще се справи. Ще споделиш опит
Hyperstar е валидна опция. Обаче личното ми мнение е, че не е много практична:
- сваляш вторичното огледало и барникаш по телескопа.
- монтирането на камерата не е много практично.
- със сигурност разцентроваш фабричните настройки на телескопа.
- при мен аз не успях да имам кръгли звезди по ъглите. С камерата с малък диагонал всичко беше ок, но с по-големия диагонал не можах да постигна картина без проблеми. А все пак бях в спецификациите на Hyperstar C6. Виж обаче ти си с HD телескоп ио може да нямаш този проблем.
- контролите за коригиране на наклона на камерата / tilt въобще не са практични.
- също така писах и до Starizona, че не постигам, това което пишат на спецификацията на продукта им. Отговориха ми, че сигурно Corrector Plate-а ми не е центриран и това е проблема. И това на чисто нов телескоп. Изпратиха ми снимки как трябва да изглежда центриран Corrector Plate. Центрирането се прави "на око" - не мерси.
- аз монтирах Hyperstar зимата и го свалих през лятото. При свалянето беше запецнал на резбата на вторичното огледало, така че и тя се разхлаби и трябваше да свалям Corrector Plate, за да затегна приставката - смятай. Corrector Plate-а на моя C6 си има ограничители, които не му позволяват да мърда от мястото му, така че не знам как мога да го центрирам.
От друга страна обаче постигаш снимане при F1.9 и имаш достъп до цялото небе с един телескоп - планети, мъглясини, галактики.
Аз с моя Hyperstar не можах да се справя, но малкото фокусно разстояние ми хареса. Затова взех RASA8, от който съм супер доволен.
Можеш също така да гледаш за отстъпки по Коледа и черния петък. Но при цена от 1000$, то това е половината от цената на една RASA8. Не знам дали си заслужава.
Поздрави,
Иван