Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

комети, метеорни потоци, окултации, затъмнения, пасажи, астропартита и събирания, конференции, школи

Модератори: mishaikin, bobo, wenzdy

Потребителски аватар
Galin
Мнения: 198
Регистриран: нед яну 13, 2019 14:50
Репутация: 189

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от Galin » чет окт 01, 2020 23:53

Привет на Всички !
Много сериозни наблюдения виждам тук...
Чак човек може да се загуби в тях. Полезни са...За първи път чета ,че в Дракон има нещо интересно за наблюдение ! Леко се дразнех , че заема твърде голяма част от небето :lol: .

Доста вечери излизам и съзерцавам доста малко обекти . От моята тераса в момента се виждат Касиопея, Андромеда, Пегас. Малко по -късно Персей и Лира. Разбира се Марс се стрелка бързо по небето и става все по- красив. За жалост снимка не можах да му направя. С телескопа при малко по- голямо увеличение виждам в средата някакъв детайл.

Много усилия да намеря М76 и без никакъв резултат. Когато намеря гирата ще съм много щастлив. Ако може да се види при светлинното замърсяване тук.

За това пък всеки път преоткривам М 103. Вижда се особено добре. Една вечер гледах само този разсеян звезден куп. В телескопа ми/ 200мм/ се виждат два величествени звездни купа близо един до друг. Няма такава гледка !!! Абсолютен антидепресант ! Може да ти оправи настроението за дни напред.
IMG_9031.jpg
Една вечер дочаках изгрева на Орион . Много се зарадвах, че го видях. Направих му експозиции с фотоапарата само за няколко секунди. И чудо -за първи път ЦВЯТ. По края на мъгела имаше бледочервен цвят. Истински цвят дошъл от толкова далече - поздрав за душата !
Не забравих да огледам добре и Издигналата се Лира. Пръстена беше по-бистър от всякога. Във 25 мм окуляр изглеждаше леко син.
Екранна снимка (105).png
Най -щастлив бях, че видях М56. Много блед компактен клъстер. В телескопа с 25 мм окуляр изглежда като малко мъгливо петънце. В нета пишат , че не може да се раздели в любителски телескоп визуално. Радвам се че камерката се опита да го раздели. Аз бях безкрайно радостен да съзерцавам това малко петънце. Удивително нещо са телескопите. Улавят и правят видими фотони от толкова далече...
Екранна снимка (102).png
Екранна снимка (102).png (66.98 KиБ) Видяна 137 пъти

Мисля, че наблюдеието на небето може да е лечебно за хората. Действа много успокояващо. Всяко ново откритие е уникално !
Sky Watcher 203/1200
CelestronFirstscope 76/300
Baader OIII visual Filter 8 nm
ZWO ASI 290 MM
Canon EOS 1100 D

Потребителски аватар
tsetsodrums
Мнения: 2034
Регистриран: ср юни 13, 2007 22:54
Репутация: 699
Местоположение: София

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от tsetsodrums » чет окт 29, 2020 12:53

21-22 Октомври 2020

За малко Октомври месец да не успея да реализирам нито една наблюдателна нощ. Даже преди две вечери с ентусиазъм след работа „цъфнах“ на „Кривонос“, но влагата се оказа убийствена и не можах да видя абсолютно нищо въпреки че небето бе страхотно. Нейсе на 21 срещу 22-ри небето бе също добро, но този път да се презастраховам останах на поляната на върха на билото а не слязох до нивата на „Кривонос“. На високото влагата бе съвсем малка а и температурите бяха 4-5градуса над нулата дори в 01 30ч, когато тръгнах обратно към София.
Та така- в 22 15ч бях на позиция с „Червения октомври“. От провал да няма с кого да отида ме спаси Дани, за което му благодаря, че почти винаги е готов да жертва от съня си за да се взира в звездите !
Имах план от преди доста време за наблюдение на обекти в „Кит“.
Започнах по традиция със двойни звезди. Тук мога да отбележа, че нещо със оптичната система тази вечер не бе съвсем както трябва. Точковидните източници се виждаха малко като със двоен образ и то не по цялото поле. В единия край на полето се фокусираха добре а в другия не. Предполагам, че това се дължи на нагревателя на вторичното който може да не нагрява равномерно а и да грее по-силно ?
Въпреки това една двойна звезда беше записана като разделена !
Това бе M1F1 с главна звезда от 6.5м и спътник от 9.5м намиращ се на 2.5 секунди от нея. Спътника наистина се виждаше слабо на 11 часа от главната звезда и то при 174Х .
Всъщност наблюдението тази вечер започна със Марс . Планетата се виждаше наистина страхотно със детайли и полярната шапка. Целта бе да видя обаче спътниците и, които въпреки, че използвах неутрален филтър да намаля светенето на диска не можах да съзря.
И така стигнах и до любимите ми галактики. Над звездата „Тета“ от „Кит“ има струпване от няколко сравнително ярки галактики. Най-ярка бе SAB галактиката NGC584 от 10.5м и размери от 3.2Х1.7 минути. Тази галактика се наблюдаваше като сравнително ярко елиптично петно с изявена централна част (ядро). До нея без много усилие се забелязваше съвсем слабо размито елиптично петънце. Това бе SO галактиката NGC586 от 13.2м и размери от 1.7Х0.9 минути. На по-малко от два градуса източно от тази двойка галактики се наблюдаваше друга ярка галактика - NGC596 от 10.9м и размери от 2.7Х2.0 минути. Тази галактика се виждаше подобно на NGC584, като ярка елипса с изявена централна част (ядро).
https://images.search.yahoo.com/search/ ... tion=click

https://images.search.yahoo.com/search/ ... tion=click

На около градус и половина под (южно) от NGC596 се наблюдаваше сравнително голямо и бледо направо призрачно петно. Това бе SBr галактиката NGC600 с размери от 2.9Х2.7 минути и величина от 12.4м. В тази галактика не се виждаха никакви характерни детайли освен че бе с най-внушителни (поне видимо) размери.
https://images.search.yahoo.com/search/ ... tion=click

Продължих още няколко градуса на изток и попаднах първо на сравнително ярката SBr галактика NGC615 от 11.6м и размери от 2.5Х1.3 минути. Тя подобно на предните две ярки галактики се наблюдаваше като размита елипса с изявена централна част.
https://images.search.yahoo.com/search/ ... tion=click

Така стигнах и до най-източната галактика NGC636, която леко ме затрудни в намирането и тъй като бе на около 2.5 градуса в страни от основния куп галактики.
Този обект ми се видя и най-интересен и реших него да увековеча, като поредната скица. NGC636 се наблюдаваше, като ярък почти правилен кръг с ярко елегантно ядро в средата. Тази галактика бе от тип SAr с размери от 2.7Х1.9 минути и величина от 11.5м.
https://images.search.yahoo.com/search/ ... tion=click

На финала се опитах да мерна и ярката М77 в „Кит“, но явно от бързането колкото и чудно за мен този обект ми обягна.
Така неусетно бе станало 01 30ч и на бърз ход претиснен повече за Дани който ставал за работа в 7 00ч поехме към София .
Прикачени файлове
IMG_20201022_140619.jpg
NGC636 при 173Х350
Образ обърнат

Потребителски аватар
Synergon
Мнения: 747
Регистриран: пон авг 12, 2013 11:20
Репутация: 512
Местоположение: Vladaya

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от Synergon » чет окт 29, 2020 13:52

Здравей,
явно още апертура трябва за спътниците на Марс или перфектни условия.
Успехи.
Sancta Simplicitas!

Линк за библиотеката с книги последна версия 30.09.2020:
https://drive.google.com/file/d/1XjU0Lp ... sp=sharing


VA System:
PHOTON 6" F 3.2
SW Alt-Az GoTo mount
ZWO ASI385MC
Sharpcap Pro

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение