Вижда ли се краят на теорията за тъмната енергия ?

когато не знаете къде да пишете

Модератори: mishaikin, bobo

Боян Спасов
Мнения: 101
Регистриран: нед сеп 18, 2016 14:33
Репутация: 136

Вижда ли се краят на теорията за тъмната енергия ?

Мнение от Боян Спасов » нед окт 29, 2017 21:54

В последните години все по-настоятелно се повдига въпроса дали настоящият космически модел има нужда от това приемане . Приемането за съществуването на неизвестен тип материя и енергия наречени "тъмни"
Например в това изследване , публикувано в Scientific Reports :
https://www.nature.com/articles/srep35596
Използвайки най-големия досега набор от данни - каталог на 740 тип Ia свръхнови , изследователите откриват доказателства, че тя не се ускорява толкова, колкото се смяташе досега.
Да се върнем малко на зад във времето за да обясним от къде тръгна теорията за тъмната материя.
На базата на наблюдения върху 60 експлозии на свръхнови тип Ia трима учени правят заключението , че вселената се разширява твърде бързо и това налага към действащият космологически модел да бъде добавена мистериозна субстанция, наречена "тъмна енергия", заради която става това ускоряващо се разширение.

Професор Subir Sarkar, водещ автор от Института Нилс Бор в Копенхаген, заявява:
"Сега съществува много по-голяма база данни на свръхнови, с която могат да се изпълняват строги и подробни статистически анализи. Анализирахме последния каталог от 740 тип Ia свръхнови - повече от десет пъти по-голям от първоначалните извадки, на които се основава претенцията за откритие - и установихме, че доказателствата за ускорено разширяване са най-много това, което физиците наричат ​​"3 сигма". Това е далеч от "5 сигма", стандартното изискване за претенция за откритие от основно значение."

"Така че е напълно възможно да сме в заблуда и проявата на тъмната енергия да е следствие от анализа на данните в опростен теоретичен модел, построен през 30-те, много преди да е имало някакви реални данни. Една по-сложна теоретична рамка, отчитаща наблюдението, че Вселената не е съвсем хомогенна и че материята в нея може да не се държи като идеален газ - две основни хипотези на стандартната космология - напълно е в състояние да отчете всички наблюдение, без да се изисква тъмна енергия. Наистина, енергията на вакуума е нещо, за което нямаме абсолютно никакво разбиране във фундаменталната теория".

Професор Саркар добавя: "Разбира се, ще бъде необходима много работа, за да убеди научната общност на физиците в това, но нашата работа служи, за да докаже, че един основен стълб на стандартния космологичен модел е доста нестабилен. Надяваме се това да мотивира за по-добри анализи на космологичните данни, както и за вдъхновение на теоретиците да изследват по-фини космологични модели".

Авторите се надяват, че ще бъде постигнат значителен напредък, когато телескопът E-ELT (European Extremely Large Telescope) проведе 10-15-годишни свръхточни спектрални наблюдения на измененията на червеното отместване. И така ще може да се установи дали наистина Вселената се разширява ускорено.

Източници :
https://www.nature.com/articles/srep35596
https://phys.org/news/2016-10-universe-rateor.html
http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/F ... 61109.html

lkrustev
Мнения: 270
Регистриран: пет окт 26, 2018 14:07
Репутация: 169

Re: Вижда ли се краят на теорията за тъмната енергия ?

Мнение от lkrustev » съб ное 24, 2018 12:20

Има нови теории, или по-скоро хипотези, като тази ми се стори интересна. Човекът съвсем не е случаен и е носител на Spinoza Prize, която е най-престижната награда в областа на науката в Дания и мисля че беше около 2,5 милиона евро.


Потребителски аватар
Galin
Мнения: 167
Регистриран: нед яну 13, 2019 14:50
Репутация: 139

Re: Вижда ли се краят на теорията за тъмната енергия ?

Мнение от Galin » ср яну 16, 2019 12:45

Освен стълба за теорията за тъмната материя и енергия и други стълбове трябва да се подложат на критическа преоценка. Въпреки че естеството на движение на обектите в галактиката, си е едно доказателство за съществуването на тъмната енергия.
Макар, че се сочат доста доказателства за големия взрив, като реликтовото лъчение, червеното изместване и т. н. - някак парадоксално звучи да си представим тази имагинерна сингулярност преди големия взрив. Дори и да е невъзможно там да дефинираме базовите понятия пространство и време на които се крепи физиката, то не може тук и обяснение да се получи и от квантовата физика. От Церн дават някакви надежди да внесат яснота по темата, но до днес солидно обяснение няма.
Предчуствам че ни очаква време в което някои от старите стълбове ще паднат и разбиранията ни коренно ще се променят.
Sky Watcher 203/1200
CelestronFirstscope 76/300
Baader OIII visual Filter 8 nm
ZWO ASI 290 MM
Canon EOS 1100 D

cezar
Мнения: 233
Регистриран: съб дек 06, 2008 16:53
Репутация: 34

Re: Вижда ли се краят на теорията за тъмната енергия ?

Мнение от cezar » съб яну 26, 2019 11:37

Ако се окаже, че има загуба на енергия при определени условия в квантовия свят, то и реликтовото лъчение не е истина. Няма и как да се засече ,освен в междузвездното пространство и поради невъзможността антената да не е материална, трябва да се търсят почти невъзможни отклонения или по-слаб реликтов фон, лъчение …
По-интересно е да се допусне съществуването на Алфа йон (много добре знам какво е йони) или по време на големия взрив, простиране, времето да има минимален отрязък в който както имлозията, аналогично е текло с отрицателен знак … Тази частица ще се разширява постоянно, ще е почти мираж и ще е с големината на вселената, мащаби да искаш … ще е контрапункт на Хигс бозон, като тя ще придава енергия на всички останали, което сепарира времето в седименти … не случайно най-оцелялата дълговременна мерна система е седмицата... Там е ключа към пътуването в "пространство-времето" … Йоносферата е фантастична! Да не споменавам, че йоните показват къде ще е новия кратер на някой вулкани … йонната опашка на кометата показва в една величина, къде е родена … в триизмерното пространство, сочи на всякъде … гравитационната леща се връзва … мистификациите около "инфлацията" ...
Вселената ще съществува докато енергията изчерпа всички възможни форми и мащаби!
Да живее Румелия!

Отговори