Радио телескоп в България?
Радио телескоп в България?
Има ли такъв в България?
Предложения минало/бъдеще?
Подходящи места?
Предложения минало/бъдеще?
Подходящи места?
Да, има един на катедра "Астрономия" на Софийския университет, който се използва за учебни цели: http://www.phys.uni-sofia.bg/~astro/ins ... tion3.html
- penko
- Регистриран: ср юли 05, 2006 19:46
- Контакти:
Да, тук: http://www.kardjalipress.com/?p=6245
Bresser 150/750;
Bresser Exos-2GT;
Canon 100D, Canon 1200D mod.
Bresser Exos-2GT;
Canon 100D, Canon 1200D mod.
Тази кърджалийска обсерватория така и не можах да открия къде се намира. Това лято ще трябва да си организирам едно по-сериозно издирване 

Meade SN8 F/4 LXD75 Canon 1000D
And it all started with simply looking up. Always look up, every chance you get. There’s a whole Universe out there waiting to be explored.
Phil Plait
And it all started with simply looking up. Always look up, every chance you get. There’s a whole Universe out there waiting to be explored.
Phil Plait
Аха, чичко гугъл веднага ми я показа
Тя била на много лесно място, близо до болницата. Със сигурност ще я посетя в скоро време. Благодаря!

Meade SN8 F/4 LXD75 Canon 1000D
Phil Plait
Phil Plait
Здравейте!
Преди около 7 години, в Ст. Загора започнахме изграждането на 5 метрова параболична антена, върху гараж, който наехме, заедно с мой приятел, който беше много запален по радиоастрономията (също като мен). За нещастие, преди да завършим антената, ми се наложи преместване в гр. София и нещата се пооталожиха за по-добри времена. Той също не успя да докара проекта до край, поради финансовия аспект на нещата. Функционираха няколко антени тогава - най-голямата от които беше двуметрова параболична. Тогава и софийската група се справяше много добре, доколкото знам, успяха да направят доста голяма чиния (вече не си спомням точно колко голяма), но...след това загубих контакти и с тях.
В случай, че има някой от онези години в този форум, много бих се радвал да се видим и да поговорим за старото хоби.
Поздрави!
Преди около 7 години, в Ст. Загора започнахме изграждането на 5 метрова параболична антена, върху гараж, който наехме, заедно с мой приятел, който беше много запален по радиоастрономията (също като мен). За нещастие, преди да завършим антената, ми се наложи преместване в гр. София и нещата се пооталожиха за по-добри времена. Той също не успя да докара проекта до край, поради финансовия аспект на нещата. Функционираха няколко антени тогава - най-голямата от които беше двуметрова параболична. Тогава и софийската група се справяше много добре, доколкото знам, успяха да направят доста голяма чиния (вече не си спомням точно колко голяма), но...след това загубих контакти и с тях.
В случай, че има някой от онези години в този форум, много бих се радвал да се видим и да поговорим за старото хоби.

Поздрави!
радио телескоп
Най-големият радио телескоп на Балканите се намира съвсем близо до София в Плана планина,до село Плана.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 12 Отговори
- 1891 Преглеждания
-
Последно мнение от tonygl
ср юни 27, 2018 18:39
-