Свръхсветлинната скорост и др.

когато не знаете къде да пишете

Модератори: mishaikin, bobo

Потребителски аватар
stalker
Мнения: 809
Регистриран: пет окт 05, 2007 22:35
Репутация: 6
Контакти:

Свръхсветлинната скорост и др.

Мнение от stalker » ср сеп 14, 2011 21:11

Тази тема е разделена от следната: Дълбок космос от село Горна Глоговица
bobo
****


Викторе, първо браво и от мен за перфектните снимки!

Второ:
Малко съм озадачен от това което пише в NED за радиалната скорост на отдалечаване от нас и съответно разстоянието до обекта или може би аз не съм разбрал нещо?!
http://imageshack.us/f/695/nedresult.jpg/
Свръхсветлинната скорост, която вероятно те озадачава, всъщност не е радиалната скорост, ами хелиоцентричната радиална скорост, наричана още cz, и тя не означава нищо друго освен скоростта на светлината (с), умножена по червеното отместване (z). Каква е логиката в това, при условие че отделно са си дали z, убий ме ако знам. В действителност скоростта на отдалечаване на квазара е около 240 000 km/s :wink: . А пък в даденото разстояние до нас не виждам нищо притеснително.

Потребителски аватар
viktor
Мнения: 1879
Регистриран: съб мар 11, 2006 03:27
Репутация: 161

Мнение от viktor » чет сеп 15, 2011 00:46

Мерси за включването ти в темата Stalker!
Ми притесняваме това, че ако вземем първата дадена стойност (Galactocentric GSR) - 8729.1 която до колкото разбирам е изчислена в мегапарсеци (Mpc), преведена в светлинни години е 28,456,866,000 светлинни години!!! Нещо не схващам?
Bresser Special Astro 20x80 binocular
Levenhuk Bruno Plus 15x70 binocular
B 10x40 binocular
GSO Plossl 4mm
GSO Plossl 42mm
SkyWatcher Plossl 10mm
SkyWatcher Plossl 25mm

Потребителски аватар
stalker
Мнения: 809
Регистриран: пет окт 05, 2007 22:35
Репутация: 6
Контакти:

Мнение от stalker » чет сеп 15, 2011 09:54

Ами вероятно както и много други хора смяташ, че границите на Вселената се простират на разстояние, колкото е възрастта й - 14-15 млрд. св. години. Това обаче щеше да е вярно, ако Вселената беше статична. Например светлината на квазар на 12 млрд. св. г. е пътувала 12 млрд. години до нас, но през това време той не е спрял да се отдалечава при това с ускоряващи темпове и в настоящия момент той се намира примерно на 25 млрд св. г. Според съвременните схващания дистанцията до наблюдаваемия хоризонт на вселената в момента е около 46 млрд. св. г.

Виж и тук - http://en.wikipedia.org/wiki/Observable_universe#Size

Потребителски аватар
Neonode
Мнения: 870
Регистриран: нед дек 07, 2008 15:13
Репутация: 2

Мнение от Neonode » чет сеп 15, 2011 11:18

Е не съм съгласен, вселената се ускорява в своето разширение, но в никакав случай с скорост близка или съизмерима с светлинната. Ако това с 46млрд. св. години е вярно означава че сумарната скорост на раздуване на две противоположни крайни точки е поне 2 пъти светлинна скорост. Или по просто ако две противоположни точки една спрямо друга преминат светлинна скорост в своето отдалечаване те май май не трябва да се виждат.
WO ZenithStar 110/F7 APO Refractor
Celestron Onyx 80EDF/F6.25 Refractor
Lunt LS50F/BF1200 Ha Solar System
Vixen NLV 2.5, 5, 6, 9, 12, 20, 25, 40mm
5x Meade TeleXtender
1.4x Sigma APO EX Telextender
Orion Binoviewer + WO 20mm Bino Eyepieces
SkyWatcher 7Ah power tank
NEQ 6 Pro mount :)
Meade DSI II color
QHYCCD 5-II pro mono
Canon 500D
Canon 1000D (Modified&Peltier cooled)

Потребителски аватар
stalker
Мнения: 809
Регистриран: пет окт 05, 2007 22:35
Репутация: 6
Контакти:

Мнение от stalker » чет сеп 15, 2011 22:05

Виж, ограничението, че нищо не може да се движи със скорост по-голяма от с важи за обекти спрямо околното пространство, но не и за самото пространството. В първите мигове след Големия взрив е имало период на инфлация, в който според моделите Вселената се е разширявала със скорост много по-голяма от с. Може и да не сме съгласни, но това е което учените глави мислят засега. И като казваме, че еди кой си квазар се отдалечава от нас с някаква скорост, това хич не е коректно. Правилно е да се каже, че пространството между нас и квазара се увеличава с тази скорост. Аз лично (не ангажирам никого с мнението си) така ги разбирам нещата: колкото повече пространство има между две точки, толкова повече то се увеличава и колкото повече нараства пространството, толкова повече се ускорява разширението му. Но стига флууд в този раздел от форума :) .

Виж и този линк - http://www.astro.ucla.edu/~wright/cosmology_faq.html#DN

Потребителски аватар
viktor
Мнения: 1879
Регистриран: съб мар 11, 2006 03:27
Репутация: 161

Мнение от viktor » пет сеп 16, 2011 02:52

Мерси за поясненията Stalker! Запознат съм с теорийте за разширението на Вселената и за това, че примерно над червено отместване z=0.5 определянето на разстоянията вече силно зависи от конкретния Космолгичен модел и глобалната топологията на пространство времето, но просто не ми се беше случвало в популярната литература да се говори, че еди кой си обект се намира примерно на 30 милиарда светлинни години! След като прочетох подробно линковете към Wikipedia-та които прати и си припомних, че в NED ясно си пише Hubble flow distance ми просветна, че имат предвит разстоянието до обекта който е отнесен от разширението за времето което светлината е пътувала до нас. Нещата естествено се усложняват,когато разберем всъщност, че и пътя на светлината до нас се е удължавал всяка секунда със ~73 километра в секунда на всеки Мегапарсек и става една страшна какафония.
Всичко е супер обаче ме притеснява факта, че съвременната физика има претенций за завършеност обаче работи с понятия като пространство и енергия без да казва нищо за физичния смисъл на тези неща. Пространството е математически термин, който не е ясно в реалния свят какъв му е носителят след като и идеята за всепроникващия Етер е отдавна отхвърлена и как аджеба това имагинерно нещо даже и може да се разширява независимо от материята в него, особено пък идеята за инфлацията, коато за мен си остава някаква мъглява математическа идея положена на основи на не особено здравия разум :lol:
Както и да е материята в Космологията е крайно хлъзгава, така че няма да пълним раздела Астрофотографията с материал за вече нефункциониращия раздел Летящият цирк на физиката, но е интересно все пак ,как без да искам да се впускам във тези заплетени неща от просто една снимка на която срещнах обект на който исках да знам разстоянието на което бил в момента на излъчването на светлината му и запечатана на кадъра?!
Bresser Special Astro 20x80 binocular
Levenhuk Bruno Plus 15x70 binocular
B 10x40 binocular
GSO Plossl 4mm
GSO Plossl 42mm
SkyWatcher Plossl 10mm
SkyWatcher Plossl 25mm

Relinquishmentor
Мнения: 685
Регистриран: пон май 22, 2006 16:30
Репутация: 12

Мнение от Relinquishmentor » съб сеп 17, 2011 13:31

Аз искам само да кажа, че съвременната физика далеч няма претенции за завършеност, такива претенции е имало преди стотина години; това впечатление обикновено се поражда от влиянието на средствата за масова информация и научно-популярните книжки.
И съжалявам, че не мога да участвам в темата с някакъв по-смислен коментар, защото космологията ми е доста с.аба страна &)

flipz
Мнения: 22
Регистриран: чет юли 15, 2010 00:10
Репутация: 0
Местоположение: Burgas

Мнение от flipz » нед сеп 18, 2011 00:58

Така, няма свръх светлинна скорост а има "светлинна скорост".
Както всички знаем, това е скоростта на светлината тя по- бързо от това няма как да открием или докажем че се движи.
Това е доказано до момента, а теоретично се предлага, че чатицата неутрино е по- бърза от светлината, но това не е доказано и нейната скорост не е линейна в права посока (въпреки че светлината може да се влияе от гравитацията и да бъде причупвана, изкривявана, поглъщана и тн) та неутрино(лептон) е хаотично движеща се частица.
Има твърдения от Церн че са засекли скоростта на неутрино, но това не е официално потвърдено (частица без маса). Дори скоро бяха дискутирали подобна тема в наукабг.
Скоростта на много тела, частици и тн. може да бъде преобразувана във светлинна скорост, защото тя е най- високата открита до момента и близка до тяхната, а ако бъде открита друга по- висока вероятно няма да бъде наречена "светлинна" или "свръх светлинна".

*318 000 km/s Скоростта на гравитацията
*За първи път астрофизиците успяха да измерят с каква скорост се *разпространява гравитационната сила в пространството. *Благодарение на едно тясно съединение между Юпитер и далечен *квазар, бе получена стойността от 318 000 km/s – досега тя бе *приемана за равна на скоростта на светлината. Но експериментът *раздели изследователите.
Celestron SkyMaster 25x70
Търси се телескоп на разумна цена ...

flipz
Мнения: 22
Регистриран: чет юли 15, 2010 00:10
Репутация: 0
Местоположение: Burgas

Мнение от flipz » пет сеп 23, 2011 10:13

Вече е доказан факт.
В ЦЕРН наблюдаваха частици по-бързи от светлината

Сноп от неутрино, насочен от ЦЕРН към подземната лаборатория „Гран Сасо" в Италия, на разстояние от 732 км, е „пристигнал" в крайната точка с няколко милиардни от секундата по-рано, отколкото ако се бе придвижил със скоростта на светлината.
Ередитато поставя под съмнение постулатите на съвременната физика.
Според приетите в науката представи, скоростта на светлината е пределна за Вселената. Цялата съвременна физика и по-конкретно частната теория на относителността на Алберт Айнщайн се основава на разбирането, че нищо не може да надхвърли тази фундаментална физическа константа.
Целта на експеримента е да докаже хипотезата за превръщане на един вид неутрино в друг. (В науката са познати три вида неутрино - електронни, мюонни и тау неутрино.)
Тази парадоксална скорост е наблюдавана около 15 хиляди пъти, което позволява да се смята, че става дума за научно откритие, не за случаен резултат.


Изследователите подхождат към откритието изключително предпазливо, тъй като то може да преобърне съществуващите представи във физиката и разбирането за Вселената.
Celestron SkyMaster 25x70
Търси се телескоп на разумна цена ...

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 1100
Регистриран: вт яну 20, 2009 00:13
Репутация: 646
Местоположение: Нови хан
Контакти:

Мнение от hyparh » пет сеп 23, 2011 11:42

Може би трябваше да е в новините, но тук сме я започнали вече, та ето и още малко инфо:

...Частиците неутрино са преминали 730-те километра, които отделят Европейския център за ядрени изследвания в Женева от подземната лаборатория в Гран Сасо, Централна Италия, със скорост от 300 006 км/сек - с 6 км/сек по-висока от тази на светлината...

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4143671
Телескопи: Celestron C8 XLT, GSO 12" (305mm)
Монтировка: NEQ6 Pro SynScan
Планетарни камери: ZWO ASI290MM, Basler Ace acA640-100gm
Планетарни филтри: ALccd LRGB filter set, Astronomik IR pass 742nm filter
Слънчев филтър: Baader ND5.0 solar filter
Бинокли: БПЦ 8x30, SkyMaster 25x70
Фотоапарат: Canon 400D
2.5x Powermate и др.

Relinquishmentor
Мнения: 685
Регистриран: пон май 22, 2006 16:30
Репутация: 12

Мнение от Relinquishmentor » пет сеп 23, 2011 13:45

flipz написа:
Изследователите подхождат към откритието изключително предпазливо, тъй като то може да преобърне съществуващите представи във физиката и разбирането за Вселената.
[-o< :lol:

invertioN
Мнения: 13
Регистриран: нед юли 25, 2010 19:23
Репутация: 0
Местоположение: Шумен

Мнение от invertioN » пет сеп 23, 2011 14:10


bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 3840
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 375
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от bobo » пет сеп 23, 2011 15:12

6 на фона на 300000 не е ли много малка величина, която би се вместила в евентуалната грешка?

Отговори
 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • 3 космическа скорост
  от nick2202 » пон апр 08, 2019 12:45 » в Общи астрономически теми
  1 Отговори
  195 Преглеждания
  Последно мнение от Synergon
  пон апр 08, 2019 14:59