Размисли върху подмолните камъни в популяризирането на астро

когато не знаете къде да пишете

Модератори: mishaikin, bobo

Markishky
Мнения: 1193
Регистриран: чет авг 19, 2004 17:15
Репутация: 184
Местоположение: Шумен / София

Размисли върху подмолните камъни в популяризирането на астро

Мнение от Markishky » чет авг 19, 2010 10:38

Тази тема е отделена от темата Първо официално мероприятие на СНЦ" Звездно Сияние"

bobo

***

Бе така е, ама те камъните и сега си ги чукаме...

Ето и някои (убедил съм се лично) ефективни отговори, за често задаваните странни въпроси, може да се измислят разбира се и още, понякога е удачно да са с повечко сарказъм:

Като се случат яростни привърженици на астроЛогията - питайте ги за различната съдба на близнаците (сиамските особено), или за еднаквата съдба на хора от град, пострадал при земетресение примерно - как загиват хиляди хора от различни зодии, с различни хороскопи за деня, а ги застига еднаква участ.

Като се случат войнстващи набожни - питайте ги например какво значи "Вселенски патриарх" еди-кой си - това патриарх на цялата Вселена ли ще да значи? :D След което поповете почват да ви гледат на кръв (това между другото е патент на един мой колега тук в НАО - Г. Латев). Може да споменете за учените, изгорени на клади, за архаичните разбирания на църквата за света в миналото и даже в наше време, за неотдавнашното реабилитиране на Галилей от Ватикана (!), за почти 2000 годишният застой на човечеството заради религията и поддържаните от нея учения на Птолемей и Аристотел, та чак до Ренесанса (Сейгън дава добри примери за което).
Ако искате да ги ядосате още - питайте ги какво общо има вярата в Бог с глуповатите обреди, практикувани в църквите - паленето на свещи, кръстене, целуване на мъртви дървени икони (чисто идолопоклонство даже според самата Библия), курбаните и др. излишни обичаи. носещо приходи за поповете и празни надежди за хората...

Като питат за края на света - споменете им колко пъти до сега се чакаше край на света, почнете например от 1986 когато мина Халеевата, пък през 1997 когато заради Хейл-Боп от една секта в Америка се самоубиваха, за да може Исус Христос да им вземе душите, щото той идвал с космически кораб скрит в опашката на кометата... пък минете и през 2000 г, когато цялото човечество се подлъга и отбеляза началото на новия век цяла година по-рано и подчертайте с това ширещата се масова простотия в глобален мащаб - в цял свят, пък споменете и за пагубния Парад на планетите, който през 2002 или 2003 г (вече не помня) трябваше да доведе до мистериозно изтичане на енергия от Слънцето към периферията на Системата и да ни затрие, пък накрая им кажете да дойдат през 2013 г за почерпка по случай поредното разминаване с края на света. Аз вече го направих това по Нова ТВ от Шуменското плато :)

Като питат и настояват за Нибуру - покажете им Юпитер и ги питайте как може планета, която уж е голяма колкото него и ще ни удари само след 2 години, още да не се виижда даже и с просто око! Помолете ги да си я намерят сами по небето.

Като питат за ползата от астрономията - покажете им някои неща от нашия бит, които се дължат директно на астрономията: питайте ги например имат ли си сателитна телевизия в къщи, ползвали ли са GPS-услуги или гледат ли прогнозите за времето, кажете им, че ако не се знаеха законите на Кеплер, нямаше да има спътници обикалящи Земята и съответно - всички тези услуги. Посочете им фотоапаратите и телефоните с които щракат и им напомнете че рефракторната оптика е усъвършенствана благодарение на стремежа за изработка на по-добри обективи за телескопи-астрогррафи със широки полета, споменете им легендарни марки обективи разработени за целта като обектива на Рудолф (Цайс Тесара, Индустара), обективите на Рос и Зонефелд (някои телеобективи Пентакон са техни подобия), споменете им за Шмид-Бекер и за спътниковите обективи, дето четат номера на коли от орбита... Споменете също че от момента, когато едно откритие стане факт, до внедряването му в бита минават доста години и не може откритото днес от астрономията, утре да се сложи на масата за да се изяде, както иска Дянков. Дайте им примери и с др. открития - изобретяването на динамото например, и за това колко години са минали докато доиде момента всяка кола да си има генератор. По тая тема може да се разтяга много....


Като ме питаха за оръдието - двуметровия телескоп с който гърмим градушките, им казах че това е Дебелата Берта, с която през 2-рата св.в. германците са хвърляли снаряди от Франция през Ламанша - чак в Англия, и после са ни го подарили щото не им трябва. Тези които бяха умни се разсмяха, тези дето питаха обаче - продължиха да гледат като телета, затова казвам че за някой хора е безнадеждно да им се обяснява.

Markishky
Мнения: 1193
Регистриран: чет авг 19, 2004 17:15
Репутация: 184
Местоположение: Шумен / София

Мнение от Markishky » чет авг 19, 2010 12:25

Малко off topic - за големите оръдия вижте в един щур форум тука: http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=5227 , интересно е, има и картинки :D

Markishky
Мнения: 1193
Регистриран: чет авг 19, 2004 17:15
Репутация: 184
Местоположение: Шумен / София

Мнение от Markishky » вт авг 24, 2010 11:06

Вчера пак имах интересни случай, та се опитах да анализирам, какви могат да са причините, поради които често се сблъскваме с признаци на не-особено висок интелект. Сякаш има чисто обективни причини, за които може да се каже че няма виновни:

Представете си един човек на около 50 г., който има професия далеч от нашите специалности и за последно са го учили нещо по астрономия в основното и в средното училище, от когато разбира се вече всичко е забравено. Най-често единствените останали знания от тогава са, че Земята е кълбо и че се върти. Намират се и такива, дето и в това не са много уверени... И ето че този човек стои пред вас при демо-наблюдения или за популярна лекция и вие трябва по някакъв начин да опресните знанията му, да му покажете нещата така, че той да ги разбере - т.е стига се до нужда да се преподават основни неща. Но ние, понеже сме си вътре в нещата, няма как да усетим колко незапознат е човека, дори няма и да предположим това - показваме му примерно галактика през окуляра, но той не знае какво е галактика. Показваме му планета, но тои отдавна е забравил че другите планети от Сл. система обикалят Слънцето като Земята. Не помни и кои планети са газови, пита "на Юпитер има ли живот или дървета"... така се очертава празнина между нас и човека, но това става ясно примерно чак около средата на сеанса.

Нещо по-лошо: При такива хора, забравените знания от училище отдавна са отстъпили място на информация от жълтата преса, на слухове и множество невярно възприети понятия - на грешни представи най-общо казано. За хора с други предубеждения не говора изобщо - при набожни или суеверни е още по-зле. Всеки човек пречупва разбиранията си за Вселената през своя си призма, в зависимост от това с какво се занимава - образование, идеология или професия... Тогава виновен ли е той? По-скоро - не!
Много е вероятно ако ние отидем на посещение в ядрена централа (незнам това изобщо възможно ли е, но говоря по принцип) и някои там почне да ни обяснява в подробности ядрените процеси, може и ние да почнем да гледаме тъпо и няма да се почувстваме много виновни за което!
Всяка област - наука, професия, изкуство и пр. има "свойството" да обсебва 100% от времето и ресурсите на човека и така с годините ще - не ще, човек става по-ограничен, особено и предвид остаряването на ЕГН-то, но това най-младите ни колеги не го разбират добре :)

Какво може да се направи?
Някои ще го каже твърде общо "ами да се подходи по-професионално", например да се подготвят по-добре обмислени лекции, в които, за съжаление, трябва да се набляга на основните понятия в астрономията - малко като за ученици от 4-ти клас по "Човек и природа" май се казваше предмета (преди време беше "Естествознание"). Добре е да има и помощни нагледни материали като табла, дипляни или подобно, което като се замисли човек - стига се до дейността на един цял планетариум. С по-прости средства май няма много ефективни решения. Пък когато може - подбирайте си аудиторията - с по-млади хора определено се работи по-лесно, често се случва при нас, деца от 4-ти - 6-ти клас да са по-наясно от родителите си, поставяйки ги така малко в конфузна ситуация...

Потребителски аватар
Petkov75
Мнения: 944
Регистриран: ср юли 22, 2009 19:42
Репутация: 10
Местоположение: София

Мнение от Petkov75 » вт авг 24, 2010 12:44

Не се безпокой учил съм специално педагогика психология и знам как да обясня на всеки с по прост език. На всеки може да се обясни всичко стига да не те мързи да обясняваш и стига насреща ти да не е Македонец иначе няма проблеми. Друго хората отворени за знания сами си идват ние няма да излизаме на улицата за по 2 лева да събираме пари да зяпат Луна .Не знам в Рожен как се финансирате ама нищо чудно да ви затворят със същите темпове на предразсъдъци и отвореност към обществото .
Бих те помоли такива заключения да ги препращаш за напред в "Общи астрономически теми".

Photo: Canon 550D, QHY6 CCD
Telephoto: Samyang 8mm ,Jupiter 200mm f/4
Others: CCDMeadeLRGB, LP-Filter;
My Home Astro page

Потребителски аватар
Dusturn
Мнения: 376
Регистриран: пон юни 15, 2009 16:51
Репутация: 1
Местоположение: Лом
Контакти:

Мнение от Dusturn » вт авг 24, 2010 14:53

Markishky ти сам си го каза с примера за атомната електроцентрала, но да ти подметна и аз. Не е много учтиво да съдиш хората по това, колко са навътре в дадена тема, а пък и щом не ти се занимава с такива неща, преподаване един вид, защо се поставяш в такива ситуации? Всмисъл темата се превърна в мрънканица, която макар в началото да беше интересна във вида си на саркастични въпросчета и отговори, то сега вече е досадна и някак си неучтива под този общ знаменател...
GSO - RC 8" Carbon Fiber OTA 203/1624mm
MEADE 102mm f/7 ED APO OTA, incl. 2" Diagonal and travel case
HEQ5 PRO
Nikon D800А / AF-S NIKKOR 200–500mm f/5.6E ED VR
TeleVue Nagler / 5mm. - 1.25"/ 12mm. - 1.25"/ 22mm. - 2"
Tele Vue POWERMATE 2x - 1,25" + T2 / PTR1250 Adapter
TS 2" Field Flattener + TSFlat2A + T2EOS
Bushnell / Powerview - Porro 16x50

Потребителски аватар
Gaius Julisus Caesar
Наказан, без право да поства
Наказан, без право да поства
Мнения: 751
Регистриран: пон яну 19, 2009 15:31
Репутация: 0
Местоположение: Пазарджик

Мнение от Gaius Julisus Caesar » вт авг 24, 2010 17:38

Markishky написа: ...Нещо по-лошо: При такива хора, забравените знания от училище отдавна са отстъпили място на информация от жълтата преса, на слухове и множество невярно възприети понятия - на грешни представи най-общо казано. За хора с други предубеждения не говора изобщо - при набожни или суеверни е още по-зле. Всеки човек пречупва разбиранията си за Вселената през своя си призма, в зависимост от това с какво се занимава - образование, идеология или професия... Тогава виновен ли е той? По-скоро - не!..
Да ! Ако не бяха Айнщаин и Нютон, които ама хич не са набожни, с кометата щяхте да сте врачки в момента и да ни гледате на ръка примерно :lol: 99% от значимите научни открития са дело на вярващи . Атеистите от край време се заимават с "козметика" и досега аз лично нищо съществено не съм чел писано от атеист !!! Като започнеш от антибиотиците и свршиш с менделеевата таблица направо е пълно с атеисти ,прескачат се ! :lol:

Потребителски аватар
Solarfire
Мнения: 26
Регистриран: нед окт 25, 2009 14:31
Репутация: 0
Местоположение: гр. Бургас

Мнение от Solarfire » вт авг 24, 2010 20:27

Ако трябва да бъдем по-точни носителите на Нобелова награда са по равно атеисти и религиозни. Не виждам обаче с какво вярата в Дядо Господ е помогнала на големите учени. Те дотолкова са били велики творци, доколкото са спрели да вярват, че най-доброто обяснение за даден феномен е, че е божествено чудо стоящо извън пределите на човешките познавателни способности.
И изобщо факт е, че науката се справя блестящо без да има нужда от Всевищния, докато горката Цъква се чуди какви псевдонаучни доводи да преведе в подкрепа на своите догми.
Проблемът с младите хора, с които се опитваме да работим, обаче е че те не вярват нито в религията, нито в науката и изобщо нямат никакъв ориентир в света в който живеят.
Така че по-добре ние да ги просвещаваме, защото като дойдат пророците и врачките.... ами след тях вървят фашистите и комунистите!
SKYMAX-127
SupaTrakTM AUTO
ЗТ М4 - 20x50
MEADE LPI - Lunar Planetary Imager™

Markishky
Мнения: 1193
Регистриран: чет авг 19, 2004 17:15
Репутация: 184
Местоположение: Шумен / София

Мнение от Markishky » вт авг 24, 2010 20:37

Хмм... не, между набожността на Айнщайн и Нютон и тая масово разпространената, има огромна разлика. Можеш ли да си представиш Ахйнщайн да целува дървени икони? Едва ли - нали!

Освен това горните ми разсъждения могат да са ви доста полезни, защото са случай от практиката (и не само моята) и се опитвам в тях да анализирам ПРИЧИНИТЕ, а не да обвинявам някого - вижте добре по-горният ми постинг. За Македонеца - много е вярно, имали сме и такива случай, като през 2003 г. бях свидетел как стъклена бутилка щеше да влети в отворения процеп на 60 см телескоп в АО Белоградчик, заради добре пийнала компания посетители. Имайте го и това предвид... абе рисковете на занаята...

Потребителски аватар
Gaius Julisus Caesar
Наказан, без право да поства
Наказан, без право да поства
Мнения: 751
Регистриран: пон яну 19, 2009 15:31
Репутация: 0
Местоположение: Пазарджик

Мнение от Gaius Julisus Caesar » вт авг 24, 2010 21:22

Нобеловата награда не е критерий а и не съм сигурен , че е така както казваш. Времето отсява гениите и само следващите поколения ще имат право и възможност да отсъдят кое научно откритите има значение и кое е козметика. А иконите са едно тракийско наследство, което няма да се изкорени скоро. Идолопоклонството до толкова е било разпространено по нашите земи, че в древни времена хората без идоли са ги смятали за луди... И все пак по-добре е вярващ който се кланя на икона отколкото атеист който трепе хора с кирка заради това че ,носят очила. Плюс това е очевадно кривосъдието на атеистите и майка за народно затъпяване с пословични размери . До сега в историятна на човечеството няма атеист който да е докарал нещо хубаво. Само сатрапии, кавги и престъпления от най-долен характер.
И като топ откритите на всички времена искам смело да посоча АЗБУКАТА тя със сигурност е дело на вярващи салава Богу знаят им се имената !!!

анонимен потребител

Мнение от анонимен потребител » вт авг 24, 2010 21:38

@Маркишки

Колега, без да се обиждате, но Вие от Религията, и Християнството конкретно, знаете и разбирате колкото масата сред Вашите клиенти от Астрономията. Ако приемате съвети, за Ваше добро ще е да бъдете по-сдържан в изказванията Си по тези области и да не говорите за тях, и съответните хора, с този маниер, който прилича на човек придобил познанията си в тези сфери от телевизията или от някоя лесно смилаема популярна книжка. Не разпилявайте авторитета, който Сте изградил като учен и не правете антиреклама на науката във Ваше лице.


@+1 за Dusturn и Цезар :wink:

Markishky
Мнения: 1193
Регистриран: чет авг 19, 2004 17:15
Репутация: 184
Местоположение: Шумен / София

Мнение от Markishky » вт авг 24, 2010 21:59

Брех, брех, брех, :D :D :D

Добре хайде :D Ако пък някой толкова се е издразнил, нека админите прехвърлят постингите ми в общите теми, под заглавие примерно "Размисли върху подмолните камъни в популяризирането на астрономията".

Само за сведение - чел съм 2 пъти Библията (пиша я с главно "Б", забележете!) и съм наясно какво говоря. Пък и ако релегиозните бяха най-добрите учени - защо селенският патриарх или папата не открият някои природен закон като Айнщайн или Нютон? Ммм? :D От вяра до вяра често има огромна разлика - пак го казвам.

анонимен потребител

Мнение от анонимен потребител » вт авг 24, 2010 22:13

Markishky написа: Само за сведение - чел съм 2 пъти Библията (пиша я с главно "Б", забележете!) и съм наясно какво говоря. Пък и ако релегиозните бяха най-добрите учени - защо селенският патриарх или папата не открият някои природен закон като Айнщайн или Нютон? Ммм? :D От вяра до вяра често има огромна разлика - пак го казвам.
Това, че си я чел два пъти не значи много. Някой може да е чел лекциите на Файнман 20-т пъти, но нищо да не е разбрал от тях.

А Папата не го интересуват научните открития, а още по малко Вселенския патриарх. Те се интересуват от духовните закони и от онези допирни точки между тях и физичните. А и още нещо, когато говориш за Християнството конкретизирай кой имаш предвид. Проучи малко поне историята на Църквата и ще ме разбереш защо "християнските издънки" на Рим не ме интересуват и не ги коментирам.

Не знаеш колко си прав - от вяра до вяра има огромна разлика, така че покрай католицизма и протестантизма, не изхвърляй и Пшеницата.


С Поздрав! :wink:

Потребителски аватар
Gaius Julisus Caesar
Наказан, без право да поства
Наказан, без право да поства
Мнения: 751
Регистриран: пон яну 19, 2009 15:31
Репутация: 0
Местоположение: Пазарджик

Мнение от Gaius Julisus Caesar » вт авг 24, 2010 22:21

Прав си! Именно Библията учи че всеки е уникален и неповторим. Папата няма да открие физичен закон защото е духовен водач също и патриарха . Има хиляди неща след вярата ...

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 3760
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 286
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от bobo » вт авг 24, 2010 22:33

Моля ви придържайте се към тематиката на форума.

Потребителски аватар
Solarfire
Мнения: 26
Регистриран: нед окт 25, 2009 14:31
Репутация: 0
Местоположение: гр. Бургас

Мнение от Solarfire » вт авг 24, 2010 23:03

Вече се чудя в какъв форум се намирам! Ако не дойде "горския" мисля аз да си ходя. Поне от тази тема. В крайна сметка с фанатици не ми се спори! Пък и пред любителската астрономия в България стоят доста по-важни проблеми от това кой колко вярва в Господ и в кой по-точно. То и науката се крепи на вяра в разни аксиоми, но там за свръхестествени обекти и субекти не става въпрос.
Не знам дали да се радвам или да съжалявам, но откакто взехме решение да създадем СНЦ"Звездно Сияние" все някой се отплесва в решаване на световните и вселенски проблеми. Чак ще взема да си помисля, че сме белязани или прокълнати...
Да ама докато си приказваме глупости Petkov75 и Maistorov снимат!
И нещо повече - готвим се за второто си официално мероприятие:
"Асроакадемия - Странджа 2010". Ще се проведе в региона на село "Близнак" от 03.09. до 05.09. съвместно с СНЦ"Посока".
Та докато някои проповядват ние ще се опитаме да преподаваме и обучаваме.
SKYMAX-127
SupaTrakTM AUTO
ЗТ М4 - 20x50
MEADE LPI - Lunar Planetary Imager™

Потребителски аватар
Hacker
Мнения: 497
Регистриран: съб май 30, 2009 18:34
Репутация: 0

Мнение от Hacker » вт авг 24, 2010 23:05

И аз ще споделя нещо.

Според мен трябва да се открехне вратата към астрономията, а и не само към нея - към цялата наука, повече, особена за тинейджърите. Аз, например, съвсем неволно - само с приказки запалих окоро 5- 6 приятели, 4 от които имат вече телескопи. Мисълта ми е, че се нуждаем от повече такива изяви.
Че има много ограничени деца - има, но има и много умни. Не е точно 50:50. Тъпото е, че в училище се преподават много излищни неща, които създават омразата към науката. Но астрономията е нещо велико. Трябва да се "проповядва" повече. Това лято бях в Смолян и много се изкефих на това, че планетариума организира кръжоци за наблюдение с телескопа, който имат там.
Та това е общо взето.
Canon 350D
Sony Alpha DSLR A200
БПЦ5 8x30

Потребителски аватар
Hacker
Мнения: 497
Регистриран: съб май 30, 2009 18:34
Репутация: 0

Мнение от Hacker » вт авг 24, 2010 23:07

А това за науката и религията е безсмислено да се дискутира.
Canon 350D
Sony Alpha DSLR A200
БПЦ5 8x30

Потребителски аватар
Petkov75
Мнения: 944
Регистриран: ср юли 22, 2009 19:42
Репутация: 10
Местоположение: София

Мнение от Petkov75 » вт авг 24, 2010 23:12

Markishky написа:Брех, брех, брех, :D :D :D
Добре хайде :D Ако пък някой толкова се е издразнил.....
Меко казано се оля с разсъжденията за провеждане на наблюденията сред простолюдието .Наистина нямам идея колко пъти си провеждал нещо масово като наблюдение , както казаха и други ,хората от нашата възраст към по-възрастните ,не са чак толкова глупави много от тях имат добро образование от социалистическото ни минало и са добре образовани . Проблемите са точно сред подрастващите .
Markishky написа:От вяра до вяра често има огромна разлика - пак го казвам.

Само да вметна че Религията е едно вярата е просто дума-глагол който не е религиозно обвързан или по точно не трябва да се обвързва.Пример "Аз вярвам че тази хипотеза е правилна ".

Photo: Canon 550D, QHY6 CCD
Telephoto: Samyang 8mm ,Jupiter 200mm f/4
Others: CCDMeadeLRGB, LP-Filter;
My Home Astro page

Потребителски аватар
viktor
Мнения: 1840
Регистриран: съб мар 11, 2006 03:27
Репутация: 102

Мнение от viktor » вт авг 24, 2010 23:22

Разбирам го Маркишки с неговото отчаяние от съвременното поколение като цяло,естествено има и изключения.Лошото всъщност е че много хора се пишат за религиозни,но не знаят почти нищо за религията и нейните най основни идеи и същност,но също така много хора знаят и много малко за науката и така те биват тласкани от собственото си невежество в тази или онази посока подмамени от разкрасени факти обикновенно извадени от истинският им контекст.
Мисля си,че целият свят е тръгнал в посоката на невежество и пълна бездуховност,които всъщност са тясно свързани.За нас като Българи съм още по скептичен,тръгнали сме усилено в посоката на консуматорско общество без каквито и да е идеали и истинско себепознаване.Няма да нищя повече темата само ще поместя няколко мисли от великите физици на 20 век Алберт Айнщайн и Макс Планк по въпросите на вярата:

10♦ “Най-прекрасната и най-дълбинната емоция, която можем да преживеем, е усещането за мистичното. То посява семената на всяка истинска наука. Този, който не познава това усещане, който е загубил способността си да се възхищава и да благоговее, прилича на жив мъртвец. Дълбоката емоционална увереност в съществуването на една Върховна Разумна Сила, която разкрива себе си в неразгадаемата Вселена, формира моята представа за Бога.” (АЙНЩАЙН, цитиран в Margenau and Varghese 1997, 140).

1♦ “Аз искам да знам как Бог е сътворил този свят. Аз не се интересувам от този или онзи феномен, от спектъра на този или онзи елемент. Аз искам да узная мислите на Бога; всички останали неща са детайли.” (АЙНЩАЙН, цитиран в “Einstein: The Life and Times” by Ronald Clark, London, Hodder and Stoughton Ltd., 1973, с.33).

2♦ Айнщайн описва неспособността на човешкия ум да разбере същността на Бога чрез следното сравнение:
“Ние хората сме в позицията на едно малко дете, което влиза в огромна библиотека, пълна с книги, написани на множество различни езици. Детето осъзнава, че някой трябва да е написал тези книги. Но то не знае как. То не разбира езиците, на които те са написани. Детето смътно се досеща, че има някакъв тайнствен ред, според който са подредени книгите, но то не знае какъв е този ред.
Според мен точно такова е отношението дори на най-интелигентното човешко същество спрямо Бога. Ние виждаме, че Вселената е чудесно подредена и че се подчинява на някакви закони, но само смътно разбираме тези закони. Нашите ограничени умове не могат да схванат тайнствената Сила, която движи космическите съзвездия.” (АЙНЩАЙН, цитиран в “Einstein: A Life” by Denis Brian, New York, John Wiley and Sons, 1996, с.186).

7♦ Учените и философите често сравняват всичко, сътворено от Бога, с часовник, а самия Бог – с часовникар, който създава и поддържа сложния часовников механизъм. И все пак, човешкото мислене е твърде ограничено, за да може да си представи неограничения Творец на Вселената. В тази връзка Айнщайн казва:
“Разглеждам една картина, но моето въображение не може да пресъздаде външността на нейния творец. Гледам един часовник, но не мога да си представя как изглежда часовникарят, който го е създал. Човешкият разум не е способен да възприема четири измерения, как тогава е възможно да разберем Бога, за Когото хиляда години и хиляди измерения са като едно?” (АЙНЩАЙН 1997, 171).

8♦ “Всеки, който се занимава сериозно с наука, постепенно се убеждава, че един Дух се проявява в законите на Вселената; Дух, Който е безкрайно по-могъщ от духа на човека и пред лицето на Когото ние, с нашите скромни възможности, трябва да се смирим. По този начин научните изследвания водят към едно специфично религиозно чувство, което е твърде различно от наивната религиозност.” (АЙНЩАЙН, цитиран в “Albert Einstein: The Human Side” by Dukas and Hoffmann, Princeton University Press, 1979, 33).

9♦ “Сигурно е, че една увереност в разумността и познаваемостта на света, увереност, която е сродна с религиозното чувство, стои в основата на всяка научна дейност от по-висок ранг.
Тази твърда вяра, която е обвързана с едно дълбоко чувство – вярата в един Върховен Разум, който разкрива себе си в сетивния свят, всъщност изразява моята представа за Бога.” (EINSTEIN 1973, 255).

7♦ “Като физик, следователно като човек, който е служил през целия си живот на трезвата наука и на изследването на материята, съм безспорно свободен от подозрението, че мога да бъда фанатик. И затова, след всички мои изследвания на атома, мога да кажа следното: Не съществува материя сама по себе си! Цялата материя произхожда и съществува само чрез една Сила, която подбужда атомните частици към вибрация и ги поддържа в движение в миниатюрната ‘слънчева система’ на атома. Тъй като обаче в цялата Вселена няма нито една интелигентна или вечна сила (и никога не се е удало на човечеството да открие така горещо желания ‘вечен двигател’), ние трябва да приемем, че зад тази Сила стои един съзнателен, интелигентен Дух. Именно този Дух е Първопричината на цялата материя.” (ПЛАНК 1992, 58; виж също Eggenstein 1984).
GSO Plossl 4mm
GSO Plossl 42mm
SkyWatcher Plossl 10mm
SkyWatcher Plossl 25mm

Потребителски аватар
Gaius Julisus Caesar
Наказан, без право да поства
Наказан, без право да поства
Мнения: 751
Регистриран: пон яну 19, 2009 15:31
Репутация: 0
Местоположение: Пазарджик

Мнение от Gaius Julisus Caesar » вт авг 24, 2010 23:25

Астрономията принципно пали много хора, лошото е като научат цените на астротехниката и се шашкат. Такива са условията в момента в БГ. Но винаги има вариянти !!! - Приметно 150мм. нютон с два хипериона и изгодна лизинговва схема, могат за задоволят мераците на много хора. 150мм. са повече от достатъчни за добиване на нещо повече от обща култура. Плюс това елемента "краста" го има и с един преносъм телескоп и повече астро партита и подобни събития биха изиграли много голяма роля. Има и много софтуер на астрономия който допълниотелно, за едни обогатявва, трети зарибява, други разтоварва ...
Примерно една европа 150 е приблизително 500 пунда което е постижимо без усилия за Англичаните. Тал 150 също не е евтин... Ако някой успее да организира производство на малки инструменти с доста добро качество ще направи много за пополяризирането на астрономията. Разбира се като не трябва да се правят компромиси с качеството, защото се губи интереса.

Потребителски аватар
viktor
Мнения: 1840
Регистриран: съб мар 11, 2006 03:27
Репутация: 102

Мнение от viktor » вт авг 24, 2010 23:48

Това също е част от консуматорското мислене.Всеки пита: "Какъв телескоп да си купя?"А всъщност малко се знае какви точно обекти ще наблюдава с него и по принцип за мен който задава така този въпрос всъщност още не е готов за покупката на телескоп.
Да предположим,че имаме възможността да си купим една от най добрите монтировки примерно на Astro-Physics ,един 20 инчов Ричи и една High-end CCD камера. На мен лично ми е интересно масата от хората какво биха снимали и колко дълго ще ги държи тръпката от това.Примерно ще нащракакаме целия Месие каталог и това онова NGC и след това какво?Според мен има два вариянта:продаваме всичко щото сме си начешали крастата или започваме да се занимаваме с по тясни научни проекти.Добре има и трети вариант:всичко да събира прах някъде.Значи първият и третият вариант както и да ги разглеждаме са си част от консуматорското мислене за мен,на което и аз съм подвластен всъщност като се замисля :D
GSO Plossl 4mm
GSO Plossl 42mm
SkyWatcher Plossl 10mm
SkyWatcher Plossl 25mm

Потребителски аватар
Petkov75
Мнения: 944
Регистриран: ср юли 22, 2009 19:42
Репутация: 10
Местоположение: София

Мнение от Petkov75 » ср авг 25, 2010 00:07

Добра идея Викторе но докато успееш да заснемеш целият каталог на Месиер и NGC ще ти трябва много време поне години , а и още нещо нали не забравяш че има и южно небе ще трябва да се преместиш и на юг.Та искам да ти кажа че не е толкова лесно да нащракаш наред всичко по каталога на Месие и NGCима фактори Луна време жена :wink: .Пък после може да се зарибиш по крастата да търсиш нова комета или астероиди :wink:

Photo: Canon 550D, QHY6 CCD
Telephoto: Samyang 8mm ,Jupiter 200mm f/4
Others: CCDMeadeLRGB, LP-Filter;
My Home Astro page

Потребителски аватар
Gaius Julisus Caesar
Наказан, без право да поства
Наказан, без право да поства
Мнения: 751
Регистриран: пон яну 19, 2009 15:31
Репутация: 0
Местоположение: Пазарджик

Мнение от Gaius Julisus Caesar » ср авг 25, 2010 00:47

Принципно вселената е необятна и затова ще продължава да предлага интересни и любопитни неща, а колко тепърва има да се откриват ...
Хубавото е ,че паралелно с ултра скъпата апаратура за астрономи ,любителската техника също се развива и дори препокрива в някои отношения , което е раздващо и е било непостижима мечта за много поколения.

Потребителски аватар
Hristo Petrov
Мнения: 1430
Регистриран: пет ное 30, 2007 10:39
Репутация: 0
Местоположение: София

Мнение от Hristo Petrov » ср авг 25, 2010 00:56

viktor написа:...както и да ги разглеждаме са си част от консуматорското мислене за мен,на което и аз съм подвластен всъщност като се замисля :D
То всички сме подвластни на консуматорското общество, но това, че го осъзнаваме или поне се опитваме да разсъждаваме върху порока, остава някаква надежда за спасението на душите ни (опитвам се да вляза в тона на дискусията :lol: )!

Ако придобиването на нова техника се превърне в самоцел, било то заради самия факт на покупката (болестно състояние) или пък за да покажете, че имате нещо по-добро и повече от другите (комплекси), то тогава наистина тръпката, която сте изпитвали, гледайки нагоре, е изчезнала, а хобито се е превърнало в събирачество. Ако обаче искате да смените китайското огледало с Ройс или ОМИ, защото сте разбрали какво повече ще ви даде то, говорим за осъзнат напредък и голямото разнообразие (диктувано от консуматорското мислене) само ни е от полза. Има ли такова развитие, сто пъти да наснимаш М13, пак няма да ти хареса нещо и ще искаш да пробваш отново. Затова си мисля, че човек трябва да почва от малкото (дори буквално- като апертура) и постепенно да върви нагоре, тогава няма как да ти омръзне. Въпросът пък със сериозните научни интереси изобщо не се нуждае от коментар. За съжаление, нещата които те отказват или забавят, обикновено са странични фактори...

Знам, че се отклонявам от темата, ама ми е писнало от "перфекционисти", дето не могат да си напишат името, ама имат златен Паркър или последен модел лаптоп, на който редят пасианси... Религията тук няма нищо общо...
GSO 12" f5 / SW MN190 / C5,C9.25 f10 SCT / WO 66ED Petzval
CGE / Giro GR-2DX
Pentax SMC XL5.2/10.5/14/28mm, TV NaglerT5 20mm
Atik 314L / QHY-5II / DMK 41AU02.AS

Потребителски аватар
Petkov75
Мнения: 944
Регистриран: ср юли 22, 2009 19:42
Репутация: 10
Местоположение: София

Мнение от Petkov75 » ср авг 25, 2010 01:03

Gaius Julisus Caesar написа:Принципно вселената е необятна и затова ще продължава да предлага интересни и любопитни неща, а колко тепърва има да се откриват ...
Хубавото е ,че паралелно с ултра скъпата апаратура за астрономи ,любителската техника също се развива и дори препокрива в някои отношения , което е раздващо и е било непостижима мечта за много поколения.
Да Цезаре много си прав още помня времето на картонените телескопи рефракторчета и самоделните монтировки правени на струг или в най лошият случай дървени астро масички .Рефлектора си беше лукс и гледахме на телескопа в Рожен като на господ :lol:
Той и автора на темата беше все още един от нас и знае много добре с какви монтировки е снимал .Та днешната техника като цена си е вече достъпна а не супер лукс. И с това изчезна и една стара тръпка да направиш невъзможното и да имаш астрофотографии които си бяха просто мечта за всеки любител астроном .

Photo: Canon 550D, QHY6 CCD
Telephoto: Samyang 8mm ,Jupiter 200mm f/4
Others: CCDMeadeLRGB, LP-Filter;
My Home Astro page

Markishky
Мнения: 1193
Регистриран: чет авг 19, 2004 17:15
Репутация: 184
Местоположение: Шумен / София

Мнение от Markishky » ср авг 25, 2010 01:12

За Петков - факти без коментар: всеки работен ден по около 20-30 човека минимум, при условие че НЯМА автобуси с по 40 човека във всеки, и по 2 - 3 автобуса денем (това става като започне учебната година - училищни или ако са организирани от туроператори - повечето са дневни такива посещения). През отпускарските месеци, празници, почивни дни, бройката скача рязко - много често доста над 100! Последните няколко нощи са идвали по 2 групи от поне 15-тина души за демо-наблюдения, въпреки че предупреждаваме за пълнолунието и да гледат за евент. лошо време. Случвало се и да изчакваме часове при лошо време за да може по двама - трима набързо да зърнат Луната през окуляра, преди да я скрие следващия облак.
Ще кажа и какво друго е ставало: Миналите 2 години често се случвах сам да водя групи и денем, и за нощни наблюдения, но по цели дни наред, в резултат на което ако устисквах така седмица, почвах да се чудя как още не съм в болницата - обикновено на студения въздух първо се преграква, после слиза надолу като бронхит и отнасях поне месец с яка кашлица и лекарства... Появи се една добра идея, както в музеите да се пуска запис на лекция евент. съпроводена и с прожекция на екран в подкуполното, но това още не е факт.
Тази година сме с по 2-ма души лектори и е по-лесно, но пък и броя посетители рязко се вдигна - незнам дали е заради сайта или заради изявите на наши колеги по медиите.


За Виктор: да, вторият вариант (проекти) е най-разумен, но малцина биха го предпочели.
Аз се разминах с идеята за скъп телескоп като ползвах фотографски телеобективи втора ръка, така най-големият проблем остана изработката на монтировка, след което разбира се достигнах до същия въпрос - нащраках куп обекти за година - две и после какво?

Варианти за които се сещам:

Комети - те са винаги уникални и са добър повод да се сетим, че имаме телескоп;

Сбирки и мероприятия за популяризиране, астропартита...

Съвместна работа със специалист, с което може да се постигне популярност от рода съавторство в статия в някое реномирано списание. Трябват добро сработване с човека и сериозна работа обаче.

Публикуване на авторски снимки в популярни списания;

Изготвяне на табла, сборници и др. с авторски снимки с учебна или с популяризаторска цел - това може да се окаже дълга задача, примерно докато някои ученик завърши средното училище.

Потребителски аватар
Gaius Julisus Caesar
Наказан, без право да поства
Наказан, без право да поства
Мнения: 751
Регистриран: пон яну 19, 2009 15:31
Репутация: 0
Местоположение: Пазарджик

Мнение от Gaius Julisus Caesar » ср авг 25, 2010 01:41

Hristo Petrov написа:
viktor написа:...

Знам, че се отклонявам от темата, ама ми е писнало от "перфекционисти", дето не могат да си напишат името, ама имат златен Паркър или последен модел лаптоп, на който редят пасианси... Религията тук няма нищо общо...
:lol: Накрая ще цъфнат с една пачка банкноти при теб да им изстреляш и ракетата :lol:

Astrobub
Мнения: 749
Регистриран: пон яну 23, 2006 15:44
Репутация: 170
Местоположение: Стара Загора

Мнение от Astrobub » чет авг 26, 2010 14:48

Маркишки,
аз съм набожна и още съм 1/8 македонка. Да се качвам ли? :lol:
Не разбра ли, че твоят назидателен тон вече ни идва множко, че не ни интересува посещаемостта в рожен, броят ви лекции, броят автобуси. На който не му понася работата, може да си ходи. Вие сте там, за да служите на хората, които ви плащат заплатите.
Не да им се нервите на невежеството, да коментирате тъпотата им, религията им. Защото аз не чух една добра дума за аудиторията, освен колко са тъпи и ограничени.
Ами и при нас, и в другите обсерватории всеки ден идват хора, но никой не се жалва във форумите, никой не коментира, никой не съветва и не разсъждава, още по-малко без да му искат мнението. И не виждам да има подводни камъни в тази работа, според както си написал в началото. Всеки си има подход в общуването. И да, педагогическо образование е добре да има и хората в НАОП - ите го имат, затова проблеми нямаме. За мен най-голямото удоволствие е именно да кача групата на куполите, да говоря с хората, да ги изслушвам, защото и те могат да ми кажат нещо интересно (представи си!) и да знам, че поне малко съм разведрила сивото им ежедневие с нещо по-възвишено. Винаги се интересувам кой какво точно е видял в обектите и какво е научил или разбрал. Това не е работа на конвейер, а се иска индивидуален подход. А то, гостоприемството се усеща и хората го забелязват, повярвай ми.
Не знам защо, но наистина темите на бургаската групата се превръщат в говорилня и в своеобразно даване на акъл, само защото хората са си написали дейността и просто искат да я споделят с нас. Хайде вече да ги оставим и просто да се радваме на снимките им.

Потребителски аватар
Vladimorka
Мнения: 1580
Регистриран: ср авг 18, 2004 19:26
Репутация: 1
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Vladimorka » чет авг 26, 2010 15:34

Абе аз доколкото прочетох, Пенчо пита по-скоро как да се оправяме с тези работи, отколкото да напада "непросветените". Пък и точно срещу него да напишеш такива неща, все пак той е един от хората, които в България първи почна да пише за астрономия в интернет, благодарение на което немалко хора са се запалили.

Markishky
Мнения: 1193
Регистриран: чет авг 19, 2004 17:15
Репутация: 184
Местоположение: Шумен / София

Мнение от Markishky » пет авг 27, 2010 13:10

Аз аз пък мислех че разбрахте добре за КОЯ ЧАСТ от аудиторията говоря - за тези, които някои тук определиха като близо 50% или нещо такова.
За тези проценти и аз се двуомя - често изглежда че са малко над 50, но има дни наред, когато бих ги определил като 30%, че дори и 20 - например когато идват колективи интелигентни хора - курс студенти, ученици от някоя МГ или др. добро училище, от някои институт, група или семейства инженери (напоследък често се случва), разбира се че тогава кефи да се работи и една дневна беседа тогава отнася над 1 час, за почуда на следващите, които чакат долу на входа.

За религиите - тъй като хората усещат, че астрономията има мн. общо с формирането на мирогледите за света, затова ми/ни се налага често да се коментира темата, при това определено не по наше желание. Аз говоря както добре казах в един от по-горните си постинги - за ВОЙНСТВАЩИТЕ вярващи, а не за тези, дето са пределно наясно, както верно писа Hacker, че за тия неща НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ СПОРИ.
При условие че нерядко всеки 8-ми или 9-ти започва да се дразни от това, че науката дава добри обяснения за някои неща, които обаче мн. често (да не кажа и винаги) се различават от писаното в Стария завет - главно за произхода на света, щото знаете че в Библията нищо не пише например за раждането на звезди в горещите мъглявини, за смъртта им - пранетарните и др. реликтови обекти, а относно Земята - за падналия метеорит например, избил солиден % от всичко живо и в океани и на сусшата преди ~65 млн. г. (не само динозаврите), за Литиевата аномалия от тогава, видима в цял свят като доказателство (който слой в БГ се вижда на Чудните скали), за тектониката, разделила континентите и формирала земните форми, за Пермското и др. измирания, за вкаменените миди и амонити, които подритваме на 500м надморско по платата в източна България... И когато аз или др. наш колега спомене нещо от това - почват дразги и подскачания, щото тя науката било хубаво нещо, но видите ли - тя нямала право да дава мнения за произхода на света, щото там по компетентна била религията... Това до тук стана ли ясно?
Нещо повече - като става дума за вяра, като прочетохме цитатите на Айнщайн и Планк представени тук от Виктор, разбираме че учените си представят Бог като сила, стояща в основата на всичко (ще го нарека разумна форма на вярата), но от тия цитати случайно да личи дали Айнщайн е бил Християнин? (още повече че е евреин, а те Христос не го тачат особено). Да е казал нещо за възкръсването на Христос? Да е споделил че практикува суетните безсмислени обреди, типични за нашата и за мн. др. църкви? Ще кажете - това са подробности, но понякога на точно това се набляга - спорят тук в обсерваторията, че източното православие видиите ли била най-най-вярната религия, точно както един мюсолманин, индиец или индианец ще твърди същото за своята религия. Това въобще разговор за в обсерватория ли е? Последният такъв спор тук беше преди 3 дни - за Св. Василий Велики, живял през 3-ти в. (подчертавам - след Христа), който според един подскачащ като някои хора тука, твърдеше, че е първият човек, казал че Земятта е кълбо, докато римската църква са ги горели такива... това добре, само че му напомних и за Ератостен, който доста преди Св. Василий не само е разбрал това, но е измерил и дължината на екватора с никак не лоша точност, казах му и за Хипарх, който се е сетил още че другите звезди са слънца, подобни на нашето и дори се е опитал да измери разстоянието до Сириус, сравнявайки грубо блясъкът й с този на Слънцето. Та с какво да срваняваме сега Св. Василий? С малкият пръст на Хипарх - става ли? Разбира се че въпросният човек пропусна това покрай ушите си. Фанатизмът е тежка болест, която обаче нерядко минава с годините...
Та да питам, колко от вас на мое място биха почнали да се кръстят пред телескопа в знак на помирение и съгласие в църквата? :D
Изгласувайте се тука ако желаете, сещам се за новият ни съфорумец с няколкото ника, но за други - не знам.


Сега затварям тази тема за да обърна внимание на едни, изглежда не чак толкова чести и съществени случаи, но пък интересни, също касаещи поне малко проблемите около популяризирането на астрономията. Този път става дума за астрофотографията и то за снимки, които по-скоро могат да се нарекат нощни пейзажи със звездно небе/Млечен път каквито всички харесваме, а не снимки на отделни обекти снимани през телескоп. Може да имате случай като следния: показвате красива снимка с добре експониран Млечен път над близки обекти - дървета, сгради, планини... която обаче предизвиква въпроси като "Защо има толкова нереално много звезди?" или "Какъв е този ярък прав облак нагоре?". Причината - не всички са разглеждали дълго експонирани подобни снимки и разбира се - нормално е човек да очаква да види в една снимка нещата, във вида, в който ги е виждал със собствените си очи. Това не значи дайте сега да правим късо експонирани нощни пейзажи, просто може да се наложат малко обяснения - що е то дълга експозиция, какво повече ни показва тя и пр. Не всички са фотографи - нормално е за някои това да изглежда странно или пресилено.

Заключена
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение