Пред избор

когато не знаете къде да пишете

Модератори: mishaikin, bobo

Потребителски аватар
Иван
Мнения: 50
Регистриран: ср авг 22, 2007 00:38
Репутация: 0
Местоположение: Стара Загора

Пред избор

Мнение от Иван » пет авг 13, 2010 22:05

Здравейте всички! Мина доста време от моето последно посещение тук. Но сега съм отново тук и имам една молба към всички вас. Следващата година съм 12 клас и трябва реша с какво искам да се занимавам по-нататък. Моя съкровена детска мечта беше и все още е да се занимавам професионално с астрономия. През последните три години имах планове да отида и да уча в Софииският университет което е и единственото място в България което поддържа такава специалност. Но докато бях в 11 клас пред мен се откри възможност да запиша друга специалност в Гърция. Тази специалност е също доста привлекателна за мен, но моята страст винаги си е оставала Астрономията. И сега пред мен стои тази дилема чието решение все още ми убягва. Бих могъл да остана и да запиша астрономия тук, но има въпроси които ме безпокоят. Знам ,че все по-малко хора записват тази специалност. Причините са от една страна липса на интерес и от друга липса на реализация, а второто притеснява и мен. Макар и физиката, колкото и любим предмет да ми беше в училище, да се преподаваше доста зле, и може би да съм изостанал доста по отношение на общите ми знания по физика в областа на математиката, полагам труд за да наваксам това. Знам че единственият ми шанс за някаква истинска реализация е в чужбина, но не знам какви шансове имам да постигна това ако започна образованието си в България. Мога да запиша по-късно и второ висше по астрономия в Гърция, но не знам дали просто няма да е твърде късно. Вярвам ,че вие вероятно сте запознати със ситуацията по отношение на образованието и специализацията по астрономия в нашата страна. Ето защо ви моля за съвет.
"Астрономията е полезна, защото ни възвишава над самите нас. Полезна е, защото е величествена, полезна е затова, защото е прекрасна. Именно тя ни показва колко е нищожен човек телом и колко е велик духом, понеже умът му е в състояние да обхване тези сияйни безни, в които тялото му е само една тъмна точка, понеже можем да се наслаждаваме на безмълвната им хармония. Само така осъзнаваме своята мощ. И тук никаква цена не може да бъде прекалено висока, защото това съзнание ни прави по силни."
Анри Поанкаре

Потребителски аватар
viktor
Мнения: 1920
Регистриран: съб мар 11, 2006 03:27
Репутация: 246

Мнение от viktor » съб авг 14, 2010 00:24

Ще ти отговоря на въпроса с въпрос : как си представяш професията Астроном и какво точно те привлича в Астрономията?Ако завършиш в България реализацията ти в тази професия пак сочи навън,това е при положение,че искаш да живееш като бял човек.На мен тази наука ми е също огромна страст (инвестирал съм една скромна колица вече в нея)от невръстен тинейджър,но установих с времето,че ако имаш достатъчно средства да си закупиш необходимата техника,пак можеш да гониш професионални резултати стига да имаш и нужната воля и усилия,без да бъдеш зависим от този или онзи шеф.Все пак всеки сам си чертае съдбата,така че ако наистина га желаеш и наистина знаеш каво искаш-направи го!
Bresser Special Astro 20x80 binocular
Levenhuk Bruno Plus 15x70 binocular
B 10x40 binocular
GSO Plossl 4mm
GSO Plossl 42mm
SkyWatcher Plossl 10mm
SkyWatcher Plossl 25mm

nasko7
Мнения: 43
Регистриран: нед юни 17, 2012 20:42
Репутация: 0

Мнение от nasko7 » ср мар 20, 2013 22:06

Въпреки скромната си възраст аз ти препоръчвам да отидеш в чужбина. Там има по-голям шанс за реализация. :wink:

Потребителски аватар
kometata
Мнения: 1838
Регистриран: нед дек 19, 2004 21:43
Репутация: 15
Контакти:

Мнение от kometata » ср мар 20, 2013 22:59

Дано човека е решил в чужбина да иде :lol: България и астрономия ...няма такова нещо, ако освен някой не иска да се закопае по най-"готиния" начин :D Само чужбина ! Който ти каже противното, не в темата изобщо!

Потребителски аватар
tonygl
Мнения: 1226
Регистриран: ср сеп 14, 2011 21:50
Репутация: 357
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от tonygl » ср мар 20, 2013 23:31

Pepi079 написа:Дано човека е решил в чужбина да иде :lol: България и астрономия ...няма такова нещо, ако освен някой не иска да се закопае по най-"готиния" начин :D Само чужбина ! Който ти каже противното, не в темата изобщо!
Вие д-р Фратев като професионален астроном защо не сте в чужбина а давате такива съвети на другите ?
Стига гонихте младите от България, че останахме една шепа народ и старци. Това ли искате да изчезнем ? Как ще гарантирате, че ще си намери работа като такъв в чужбина ? Те там си имат астрономи, което предполагам е и причината Вие да не сте там.

Потребителски аватар
tonygl
Мнения: 1226
Регистриран: ср сеп 14, 2011 21:50
Репутация: 357
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от tonygl » ср мар 20, 2013 23:38

P.S. И освен това тези съвети ги дава човек кръщаващ астероиди на Ботев и Лвски ! Нещо хич не ми се връзват нещата ама то си има обяснение в други теми нафорума.

Потребителски аватар
kometata
Мнения: 1838
Регистриран: нед дек 19, 2004 21:43
Репутация: 15
Контакти:

Мнение от kometata » чет мар 21, 2013 00:35

tonygl написа:Те там си имат астрономи, което предполагам е и причината Вие да не сте там.
Какво е това остроумие? Поредната "не обида". :lol: Шегувам се :lol: Защото като си кадърен може да отидеш да работиш и в НАСА, а ако не си.. ще си седиш тук, ще лижеш гъзове и след 20 години току виж от метач си станал шеф на обсерватория. Това не е кариера...Поради това съм, ама много против близките контакти на някои хора с Рожен, но те са си приличат, така че е нормално.

Бил съм в чужбина над 6 години в три различни държави. Уви доста мои колеги от едно "любимо" място само до Сърбия ходят. Няма да влизам в конфликти с колеги, ама един астроном преди едно 10г. ми казваше еее.. "Филипе искам да се развивам", е заради идеята да остане тук се развил така, че ...Няма как да се развиеш в тази среда. За да се развиеш трябва да си сред хора, които са водещи учени, а не хора повече приличащи на любителски клуб. Друг колега със зъби и нокти правеше чудеса и освен, че загуби сумати години друго не спечели като остана. Не можеш да се развиваш заобиколен от посредствени хора. Виждам много добре какво как и защо се случва от ниво работещи до ниво управителен съвет на БАН. Не оставай с впечатление както и другите, че аз съм против целия БАН. Няма такова нещо и с БАН и с СУ си поддържам много добри отношения, но със избрани хора, които наситина са на световно ниво и колкото и да ме молят да отида там, им казвам не, но това не пречи да работим заедно, ето пример от февруари сега:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... 0/abstract
но основните контакти са ми в чужбина, не зависимо дали съм там или не, например пак от февруари:
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ci3006148
tonygl написа:P.S. И освен това тези съвети ги дава човек кръщаващ астероиди на Ботев и ЛЕвски ! Нещо хич не ми се връзват нещата ама то си има обяснение в други теми на форума.
Давам съвети защото съм вътре в нещата, знам всеки един "астроном" в БГ и знам всички истински астрономи къде са какво правят и т.н. Ти да не би по-добре да знаеш? Не! Писал съм към хиляда пъти тук какво се случва, че ако някой иска да защитава докторат при Бонев, да си приготви към 7г, а това значи да си зачеркне кариерата. Познавам доста такива хора още. Хиляди аргументи съм дал и мога да дам!

Аз съм голям националист, но това съм аз. Левски се е познавал много добре с бащата на дядо ми и аз знам какво правя много добре, но не виждам какво общо има това с темата?

Много хубаво го е написал Моби_Дик в другия раздел.

Нищо лично :D

Потребителски аватар
kometata
Мнения: 1838
Регистриран: нед дек 19, 2004 21:43
Репутация: 15
Контакти:

Мнение от kometata » чет мар 21, 2013 00:41

@tonygl искам да те попитам защо е това недоверие при положение, че съм достатъчен капацитет да говоря за това. За другото си трая.
Защо трябва да загубя сумати време да обяснявам неща, които вече всеки българин знае и иска за децата си, вместо да помогна поне на 100 човека в хардуер бг, пишейки ревю?

Значи аз като ми се повреди колата отивам в сервиз. Как да е.

Потребителски аватар
Insomniac
Мнения: 364
Регистриран: съб мар 03, 2012 19:22
Репутация: 35
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от Insomniac » чет мар 21, 2013 01:22

Въпреки че с г-н Фратев сме имали разногласия във форума, тук съм на неговата позиция. Аз лично с чисто сърце не бих препоръчал на никой да се занимава с астрономия професионално в България... Лишенията и трудностите са огромни (мнение на страничен наблюдател, естествено).

П.П. Абе, тая тема е от 2010, то момчето вече е кандидатствало каквото е избрало, а ние си чешем езиците...
===================
Skywatcher Quattro-8CF 200/800mm // William Optics Redcat 51 // Таир 3c 300mm/4.5
iOptron IEQ45 Version 2 // iOptron SkyGuider Pro
Lacerta MGEN Autoguider + Orion 50mm Mini Guider
Canon 6D // Canon 600Da (peltier-cooled)
Astronomik EOS Clip Filters: CLS-CCD, UV/IR block

simbad
Мнения: 225
Регистриран: нед апр 06, 2008 17:13
Репутация: 10

Мнение от simbad » чет мар 21, 2013 18:34

Insomniac написа:... а ние си чешем езиците...
Тази тема не е приключила! :) :!:
Skymax 127
EQ 3
Meade UWA 24mm, 2"
Canon 1000D 18-55mm kit, 55-250mm IS

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение