Проект „Юпитер“

когато не знаете къде да пишете

Модератори: mishaikin, bobo

D2014
Регистриран: вт яну 14, 2014 19:35

Проект „Юпитер“

Мнение от D2014 » пон юли 10, 2023 10:26

Този проект ще се реализира на базата на идеята на The Radio JOVE Project https://radiojove.gsfc.nasa.gov

На посочения сайт има много информация и всеки, който се интересува, може да се запознае с подробностите - следи се радиоизлъчването, което се получава при взаимодействието между Йо и Юпитер.

Проектът Radio JOVE е в категорията „Citizen Science“, или казано по друг начин - вид научна дейност, която използва данни от наблюдения, извършени от любители, които не са практикуващи професионалисти специално в конкретната научна област на изследване.

Набавянето на необходимото оборудване ще започне в началото на м. август 2023 г., но нашата цел определено е ненаучна, съвсем малко комерсиална и доста по-различна от тази на The Radio JOVE Project.

Като изключим оптичния телескоп, който също ще бъде част от проекта, темата не е точно за този форум, но ако представлява интерес, моля, наострете уши и очаквайте да чуете сигналите от взаимодействието между Йо и Юпитер. Ако не ви се чака, в Youtube е пълно с такива записи :D
Naked Eye

D2014

Re: Проект „Юпитер“

Мнение от D2014 » ср юли 12, 2023 13:11

Behind The Scenes

Само проблеми, но поне текстурите на Юпитер и Йо са оригинални – от NASA :- )

Изображение

Изображение

Naked Eye

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Контакти:

Мнение от bobo » ср юли 12, 2023 15:57

Петното (буюк кармазъ леке) малко големичко ми се вижда :)
И спътникът, ако гоним мащаб.

D2014

Мнение от D2014 » чет юли 13, 2023 07:54

bobo написа:
ср юли 12, 2023 15:57
Петното (буюк кармазъ леке) малко големичко ми се вижда :)
И спътникът, ако гоним мащаб.
Както каза един приятел – това вашето не е точно астрономически проект :D

Мащабите, скоростта и разстоянията нямат никакво значение – те са такива, каквито биха се харесали на публиката, но ето как биха изглеждали при Djupiter = 143 000 km, Dio = 3600 km и IOmor = 422000 km.
За съжаление, радиоизлъчването, което може да се приема на земната повърхност, се появява само в един сегмент от орбитата на Йо, който е между 65 и 110 градуса - на снимката се пада в лявата част.

Изображение
Naked Eye

D2014

Мнение от D2014 » чет юли 20, 2023 11:24

Злите езици говорят, че няма да направим радиотелескопа и за нас най-важното било да си направим рекламни тениски, както и да организираме петъчно парти по случай започването на проекта.

За радиотелескопа наистина не знам кога ще има новини, но пък тениските ще ги направим още днес :D

Изображение
Naked Eye

D2014

Мнение от D2014 » пон юли 24, 2023 06:14

Петъчното парти приключи днес сутринта, когато бедняците трябва да отиват на работа и да се потят в адската жега, а ние да тръгваме към морето. Спътникът Йо не е заек, че да избяга - може почака още 2-3 седмици.

Все пак определихме основното оборудване на проекта, ако това изобщо интересува някой:
1. рекламни тениски за избрани хора, които нямат дори бегли познания по астрономия и като чуят радиоастрономия си мислят, че е някакво частно Радио „Астрономия“, а „Йо“ е рапърски поздрав в гетата;
2. RF усилвател и SDR приемник, по-добри от използваните в последната версия на Radio JOVE;
3. контролни референтни SDR приемници, вероятно в Гърция и Англия;
4. професионален аналогов приемник, превъзхождащ многократно аналоговия вариант на Radio JOVE;
5. специално ще се проектира теснолентов RF филтър и контролен аналогов приемник – липсват в Radio JOVE, т.к. те са малко несериозни и са го подкарали през просото;
6. специална подобрена антена, защото тяхната в общи линии е някаква жица;
7. Low Frequency радиоприемник за контролно следене на земната йоносфера и шумовете – липсва в Radio JOVE;
8. някакъв телескоп, подходящ за наблюдение на Юпитер и Йо.
Naked Eye

D2014

Мнение от D2014 » пон авг 07, 2023 14:52

На първата снимка виждате да държа т.н. „Широколентов високочестотен усилвател“. Проектът предвижда във входното стъпало на радиотелескопа антените да могат да се превключват по един от следните начини:
1. директно към приемника;
2. през теснолентов филтър и усилвател към приемника;
3. през широколентов усилвател към приемника.
Това ще позволи да се извършат редица експерименти и да се работи с оптимално свързване и съгласуване.

На другата снимка виждате един район, на около 300 км от София, в който светлинното замърсяване е много ниско. Преди време бях направил един DIY уред за измерване по Bortle scale, но за съжаление не можах да го открия, за да имам някаква обективна оценка.

За този проект светлинното замърсяване не е толкова важно, защото Йо и Юпитер се виждат дори от София, но понеже единият комплет радиоантени ще бъде в този район, го споменавам като факт – видимо по-тъмно е от Кривонос и ако има хора от Ямбол, Тополовград и района, вероятно те също ще го потвърдят.

Изображение

Изображение
Naked Eye

D2014

Мнение от D2014 » чет авг 10, 2023 16:25

Днес си поговорих малко с AI ChatGPT за проекта и ето какво ми отговори този безделник :D :

Изображение
Naked Eye

damyan_rm
Регистриран: пет окт 02, 2020 12:24

Мнение от damyan_rm » чет авг 10, 2023 17:39

Не разбрах на какъв SDR приемник сте се спрели ... Ако мислите да минете "тънко" с RTL-SDR базиран на rtl2832 имайте впредвид, че минималната му честота е около 25-26MHz и ще се наложи допълнителен конвертор за за наблюдавате въпросните емисии, но пък ще може да го ползвате евентуално за наблюдения на водородни емисии около 1.4GHz...

.. и не знам какво не им харесвате на антените от проекта JOVE, това са 2 сфазирани дипола, където с пач кабели с различни дължини може да им променаш сфазирането и така да въртиш посоката на максимума на диаграма им (т.е. да ги насочваш без да ги местиш) ...

Какви антени мислите да ползвате дето не са "прости жици"? ... Дори за късо яги на 20MHz ще ви трябва приличен двор както и кула/мачта на която да го монтирате ... а и ротатор и т.н. ... никак няма да излезе ефтино
SW Evostar 80ED + 0.8x reducer/flattener, SW finderscope, TS RC6+CCD47
ES iEXOS-100, Optolong 2" L-extreme+36mm LRGB, 36mm Antlia 3nm HaSiiOiii
Altair 269c/Canon 50D(stock)+ZWO Asi120mm + Аси2600мм
Изображение

Потребителски аватар
tishovsx
Регистриран: чет яну 22, 2015 13:12

Мнение от tishovsx » чет авг 10, 2023 20:38

Това пичове, за мен е прекалено сложно!
Аз ви казвам да си отворите по бира…
[-o<
Mount: iOptron CEM26 GoTo iPolar LiteRoc
Telescope: Omegon Pro APO AP 76/342/F4.5 ED Triplet
Cameras: ZWO ASI 533MC-PRO,ASI 183MM-PRO.
Guiding cameras: ASI 220MM Mini, WO 50mm f/4 Guide Scope.
Filters: Astronomik UHC, LRGB,SHO-6nm
Focuser :ZWO EAF 5v
Automation: ASIAir Plus, EFW 8x1,25"
Apple iMac 13,1 A1418, iPad A1893, MacBook Pro 15’’
Айнщайн: Само две неща са безкрайни − Вселената и човешката глупост. За първото не съм сигурен!
“Необикновените твърдения изискват необикновени доказателства”.

https://www.astrobin.com/users/tishovsx/

D2014

Мнение от D2014 » ср авг 16, 2023 08:24

damyan_rm написа:
чет авг 10, 2023 17:39
Не разбрах на какъв SDR приемник сте се спрели ...
Има технически проблеми и много въпроси, но този форум е основно за визуални наблюдения и астроснимки, така че обсъждането им тук не е много подходящо.

SDR-a е с чипсет msi2500 и покрива диапазона от 10 KHz до 1 GHz, разбит на четири подобхвата, всеки със съответните филтри и т.н. Първоначално ще пробваме с варианта на тяхната антена, защото е елементарна като конструкция, а ако резултатите не са задоволителни – ще вдигаме мачта ламбда върху две или дори цяла ламбда. От антената сигналът ще отива по четири различни начина до SDR-a и по два до аналоговите приемници.

Най-късно в петък (18.08.2023 г.) ще е наличен и контролния аналогов приемник, но понеже фабрично е направен за друг вид комуникации, вероятно ще се наложи някаква сериозна преработка. Освен него се проектира и специален филтър и приемник за радиотелескопа.

P.S. Радиотелескоп с антена от някакви жици и без параболична антена изглежда толкова нелепо, колкото и телескоп с огледало. Всички знаем, че истинските телескопи са само рефракторите :D, но животът ни налага да правим компромиси!
Naked Eye

D2014

Мнение от D2014 » ср авг 16, 2023 08:30

Да прехвърля в тази тема и един линк, който ще е необходим за проекта.

Беше даден от Synergon преди три години в друга тема, за което му благодаря.
"Ето линк към таблица за транзитите на спътниците на Юпитер... https://www.projectpluto.com/jevent.htm
Naked Eye

D2014

Мнение от D2014 » чет авг 17, 2023 18:02

Ето едно от обясненията на Alfven wave current system и емисионния конус, направено в далечната 1984 г. Няма да качвам анимираното клипче, защото рендирането отнема около един час:

Изображение

Възможно е усложнение на проекта, но се надявам да не се стигне до там, въпреки силно замърсения радиоефир.
На снимка е идеята за една опростена и лесно преносима антена, т.н. "сгънат дипол", за контролния приемник, който трябва да бъде синхронизиран с основния приемник и да бъде отдалечен поне на 1000 – 1500 км. Целта е да се намали възможността някакви локални смущения да бъдат възприети като емисии от Юпитер.

Изображение

Поради изискването за разстояние над 1000 км Гърция отпада. В Гърция ще ходим само за узо, метакса, сиртаки, цацики, фасолата, кулури, долмадес, хориатики, тарамо, сувлаки, галактобуреко, толубчики и други, но нека да не се разсейваме с разни манджи, алкохол и танци, защото ние сме сериозни хора, не сме някакви...
Naked Eye

D2014

Мнение от D2014 » пет авг 18, 2023 13:32

Аналоговия канал на радиотелескопа ще включва два приемника - основен и контролен. На снимката виждате контролния приемник, с който ще се следи излъчването под и над основната честота 20.5 MHz, така че да се елиминира всякаква вероятност локални смущения да бъдат възприети като емисии от Юпитер. Стар модел, но с много добри технически параметри, филтри и всякакви настройки.

Работим по основния аналогов приемник и филтрите към него, но за съжаление от утре по-мързеливата част от екипа пак отива море, сега пък в Гърция, и това сериозно пречи на проекта.

Така повече не може да се работи! Дет се вика, от толкова хойкане, човек един радиотелескоп не може да си направи като хората.

P.S. Спешно търсим снимки на Йо около и пред Юпитер. В замяна предлагаме снимки от гръцките таверни и плажове.

Изображение
Naked Eye

Потребителски аватар
tishovsx
Регистриран: чет яну 22, 2015 13:12

Мнение от tishovsx » пет авг 18, 2023 22:09

От къде извади тоя архив … :D
Аз съм радист….върна ме в младините!
=D>
Mount: iOptron CEM26 GoTo iPolar LiteRoc
Telescope: Omegon Pro APO AP 76/342/F4.5 ED Triplet
Cameras: ZWO ASI 533MC-PRO,ASI 183MM-PRO.
Guiding cameras: ASI 220MM Mini, WO 50mm f/4 Guide Scope.
Filters: Astronomik UHC, LRGB,SHO-6nm
Focuser :ZWO EAF 5v
Automation: ASIAir Plus, EFW 8x1,25"
Apple iMac 13,1 A1418, iPad A1893, MacBook Pro 15’’
Айнщайн: Само две неща са безкрайни − Вселената и човешката глупост. За първото не съм сигурен!
“Необикновените твърдения изискват необикновени доказателства”.

https://www.astrobin.com/users/tishovsx/

D2014

Мнение от D2014 » съб сеп 09, 2023 06:57

tishovsx написа:
пет авг 18, 2023 22:09
От къде извади тоя архив … :D
Аз съм радист….върна ме в младините!
=D>
Позна ли го, а? Класика!
Има много добри технически параметри и вероятно ще се използва със спомагателна антена за контролния канал на радиотелескопа.
Ако ти е толкова мъчно, заповядай, ще го включим да чуем старите кучета е ефира. 73 :D
Naked Eye

D2014

Мнение от D2014 » съб сеп 09, 2023 07:00

След морето нямам никакво желание да се занимавам с астрономия, но понеже певци, автомобилисти, компютърни специалисти, специалисти по свободна енергия, екстрасенси и астролози, фотографи, бг мами, готвачи, часовникари, политици и ЛГБТ ме прогониха от техните форуми и фейсбук страници, не ми остава нищо друго, освен да се захващам сериозно с този радиотелескоп.
Трябва да ви кажа, че дамите от ЛГБТ се държаха най-агресивно, въпреки че положих огромни писмени усилия да им налея здрав разум в главите и да ги вкарам в правия път.

Както и да е, тези мои премеждия едва ли интересуват някой, а и тук все пак е форум за астрономия, така че нека да се придържаме към правилата и да видим, как ще развие цялата тази работа с Юпитер и Йо.

Започваме другата седмица…
Naked Eye

D2014

Мнение от D2014 » вт сеп 12, 2023 16:27

Първи калибриращ генератор, нещо като колиматор за "хладна прострелка".
Чакайте, направо се ошашавих, това беше обяснение за ловджиите, за астрономите е "колиматор за телескоп" :D

Изображение
Naked Eye

simbad
Регистриран: нед апр 06, 2008 17:13

Мнение от simbad » пет сеп 15, 2023 07:02

Браво за проекта!

Jove ми е стара "муха" :D , даже си стои перманентно отворен на кАмпютъра.

В крайна сметка, само Йо и Юпитер ли ще "наблюдавате", защото Jove го дават и за Слънцето?

Следя с интерес.
Поздрави,
Skymax 127 - Maksutov-Cassegrain
EQ 3 + EQStar goto upgrade kit
Meade 24mm eyepiece
Canon 1000D 18-55mm kit, 55-250mm IS

D2014

Мнение от D2014 » пет сеп 15, 2023 12:58

simbad написа:
пет сеп 15, 2023 07:02
В крайна сметка, само Йо и Юпитер ли ще "наблюдавате", защото Jove го дават и за Слънцето?
Основно емисиите от взаимодействието между Йо и Юпитер, но вероятно ще има и други проби. За Слънцето вероятно е по-подходящ вариант на UHF, голяма чиния и т.н.. Всъщност, в мейла ми вероятно още седи кореспонденцията с едни астрономи от Бавария, които бяха направили подобен телескоп, мисля че с бракувана военна антена.

Направи го този приемник JOVE, щом ти е интересен. Колкото повече радиотелескопи, толкова повече :D
Освен това се продават готови комплекти за около 200 - 330 USD, вкл. и антената, но както споменах в началото - нашата цел не е точно астрономическа, а още по-малко научна.

Предвижда се и наблюдение на йоносферата, главно в диапазона 2 - 20 KHz, но имаме принципен проблем с приемника за тези честоти, а и антените там са по няколко стотин метра и дори повече.
Naked Eye

D2014

Мнение от D2014 » пет сеп 15, 2023 13:01

Този телескоп е дарение за проекта от приятел. Даде ми го с насълзени очи, каза, че вече не му трябва и ми разказа една тъжна история (затова снимката е BW). След като я чух, аз също се насълзих, не можах да довърша бирата си, взех телескопа и увесил нос тръгнах да се прибирам.

Ето и самата история:
Моят приятел купил телескопа преди време за сина си, но детето така и не се запалило по астрономията. Минали години, малкото момченце пораснало, станало голям и млад мъж, излетяло от майчиното гнездо и не щеш ли, изведнъж в него се породил интерес към звездите.

Е, не точно към звездите на небосклона, а към едни други звезди, красивите дами от TV и шоу бизнеса, но все пак звезди.

И така, младият мъж преминал към Тъмната страна, а за мен и моя приятел не остава нищо друго, освен да гледаме завистливо отстрани, да цъкаме с език и да страдаме за отминалата младост, насочили очи и уши към Юпитер.

След това кратко лирично отклонение искам да добавя, че поръчах един окуляр и леща на Барлоу, които ще пристигнат след 3-4 дни и съвсем скоро ще започнем визуални наблюдения на Юпитер, макар и с тази детска играчка.

Изображение
Naked Eye

D2014

Мнение от D2014 » вт сеп 19, 2023 07:46

Лещата на Барлоу пристигна, но се оказа, че този кюнец е по-голям от телескопчето и не влиза в дупката.
Били с различни размери – ама казвайте ги тези неща по-рано бе!

Разговорите за офертата от Mini-Circuits Europe за покупка на филтър BBP-20R5+, Lumped LC Band Pass Filter, 20 - 21 MHz, 50Ω, Connector Type: BNC, също завършиха трагично поради финансовите им условия.

Окуляра обаче съм го нацелил и влиза точно, а пък как се вижда през него ---censured--- отсреща, направо не е за вярване!

Изображение

Изображение

Изображение
Naked Eye

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Контакти:

Мнение от bobo » вт сеп 19, 2023 10:46

Е не знаеш ли, че има 1.25" и 2" стандартни размери?!?

Отговори