Проблем с levenhook labzz t3 ?

когато не знаете къде да пишете

Модератори: mishaikin, bobo

marianchev82
Мнения: 1
Регистриран: съб май 02, 2020 21:19
Репутация: 0

Проблем с levenhook labzz t3 ?

Мнение от marianchev82 » съб май 02, 2020 21:49

Привет колеги.
Това ми е първи телескоп и не се сърдете за избора, че го купих за щерката да си гледа луната предимно, а ако може още нещо ще е в плюс.
Та купих го онлайн от техномагазин (сещате се) и не ме бийте за това.
Айде да копирам и спецификациите да не ви озорвам че доста са ми въпросите.
Оптична конструкция Рефракторни
Диаметър на лещата на обектива (апертура), mm 60
Фокусно разстояние, mm 700
Увеличение, x 56–175
Фокусно отношение f11/7
Окуляри 4 mm (175х), 12,5 mm (56х); окуляр за пряко наблюдение с увеличение 1,5x
Диаметър на тръбата на окуляра 0,96''
Леща на Барлоу 3x
Визьор оптичен, 5х
Триножник от алуминий
Височина на триножника (регулируема), mm 750–1200
Монтировка азимутална

Та, айде да мина на първият въпрос. С двете тръбички които са за допълнително увеличение не фокусира изобщо (леща на Бароу и тази която е за 1.5х). През нищо не мога да гледам обект и той да е изправен, а го пише за наземно наблюдение.
Има образ само и единствено през двата окуляра 4 и 12,5мм, като с този 4 милиметров почти няма перфектен фокус (гледаме луната).
С всички други аксесоари не мога да се справя и нищо не виждам, не фокусира изобщо.
И основния проблем е че образа и през двата окуляра се отразява и се виждат 3-4 обекта което е адски дразнещо.
Разбирам че е детски телескоп ама такова нещо не очаквах. Фабричен проблем ли е, нещо аз ли бъркам, какво трябва да се бутне?
Евентуално ако съм попаднал да дефектна бройка как да го върна за замяна или ремонт?
Прилагам видео където опитах да снимам за да видите проблема с отразяването. Видеото е с 12,5мм окуляр и това ми е най добрия образ.
Забележете как се виждат 3 луни една върху друга, а като е по-тъмно и 4 се забелязват.


georgi_dz
Мнения: 169
Регистриран: чет апр 04, 2019 10:50
Репутация: 254
Местоположение: Пловдив

Re: Проблем с levenhook labzz t3 ?

Мнение от georgi_dz » съб май 02, 2020 22:01

Здравейте,
Този телескоп наистина е детски, но въпреки това, не би трябвало да има този проблем с образа. Според това, което виждам в Интернет, към комплекта има диагонал. Вие ползвате ли го този диагонал?
Този проблем може да е свързан с диагонала, евентуално. Пробвайте да махнете диагонала, сложете само окуляра(12,5мм) и да опитате пак.

Успех!

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 3952
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 476
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Проблем с levenhook labzz t3 ?

Мнение от bobo » съб май 02, 2020 23:19

Обикновено двете "тръбички" не стават за нищо, както и най-слабия окуляр. Приберете ги някъде, за да не се пречкат. Само за сравнение, и да придобиете представа, един окуляр от нисък клас струва колкото целия телескоп :(

Точно такива отражения принципно не трябва да има. Получават се когато оптичните елементи на обектива или окуляра са разместени един спрямо друг или спрямо корпуса. Възможно е да е станало нещо такова при транспорта, предвид телескопа. Не ми се вярва да е от огледалото, понеже то трябва да има само една огледална повърхност... но кой знае.

Ако може да се разглобяват лесно, може да развиете обектива и окуляра и пак да го сглобите. При развиването трябва да внимавате коя леща е първа, втора и т.н., и как са ориентирани - коя повърхност е напред и коя назад. Възможно е при сглобяването да ги наместите правилно и отраженията да изчезнат. Лещата на обектива може да е една двойна слепена или да са две отделни. Окулярът вероятно е от две малки лещи.

Ако не може да се развиват и завиват, може да ги изследвате по следния начин. Взимате тръбата в ръце и я насочвате към лампата така, все едно ще гледате отражението й в обектива. Погледнете отражението - ще се виждат 3-4 малки лампи на различни места, обикновено от едната страна на центъра на обектива и от другата. Като се стремите да запазите ориентацията на тръбата спрямо лампата и очите, почнете да я въртите около оста й. Ако видимите положения на отраженията на лампата се запазят на едно и също видимо място, например горе в ляво и долу в дясно (само за пример), то значи обективът е наред. Ако някое от отраженията си променя мястото и прави кръгче с въртенето на тръбата - някоя от лещите не е перпендикулярна на оста на телескопа. По същия начин може да проверите и окуляра.

Може и да погледнете през телескопа към Луната, но без окуляр - би трябвало да проличи дали има отражения.

zarki4a123
Мнения: 1
Регистриран: вт апр 27, 2021 21:49
Репутация: 0

Re: Проблем с levenhook labzz t3 ?

Мнение от zarki4a123 » вт апр 27, 2021 22:17

Здравейте, макар и година по късно... Имам същия модел "телескоп" и подобен проблем. При мен образите обаче се наслагват един над друг. Проблема е в изправящото огледало (за наблюдение на 90 градуса),през правата наставка се вижда нормално. Освен това разслояването на образа е при наблюдение на звезди или луната или
светлини ,през деня наземните обекти се виждат нормално. Въпросът ми е да се обърна ли за рекламация към Технополис или някъде бъркам с монтажа. И има ли смисъл да купувам такова евтино огледало допълнително? Гледам че ги продават по 10$ в алиекспрес.

Отговори