Избор на barlow леща
Избор на barlow леща
Здравейте,
От скоро имам телескоп (Sky-Watcher StarQuest-130P f/5) и ми се иска да взема подходяща Барлоу леща за него. Понеже телескопа не е нещо впечатляващо, не съм сигурна, че всяка леща е подходяща за него. От това, което прочетох Tele Vue Barlows x3 e добър избор, но въпроса ми е имали смисъл да си го взема, предвид нивото на телескопа, с който разполагам?
От скоро имам телескоп (Sky-Watcher StarQuest-130P f/5) и ми се иска да взема подходяща Барлоу леща за него. Понеже телескопа не е нещо впечатляващо, не съм сигурна, че всяка леща е подходяща за него. От това, което прочетох Tele Vue Barlows x3 e добър избор, но въпроса ми е имали смисъл да си го взема, предвид нивото на телескопа, с който разполагам?
Re: Избор на barlow леща
Здравейте,Esta написа: ↑чет апр 02, 2020 15:07Здравейте,
Честито за новия телескоп! Със здраве да си го ползвате!
Вашият телескоп е с 130мм апертура, което означава, че теоретично може да ползвате увеличение до 260Х, но това ще означава идеални условия, които са трудни за постигане. Най-добре е да ползвате увеличение 1.5 Х апертурата, което в случая ще означава до към 195Х. Лично аз съм с 130мм телескоп и знам, че ако мина 200Х увеличение и картината се разваля. Затова преценете какви окуляри ще ползвате с барлоу лещата.
Според това, което чета като мнения, TeleVue 3x 1.25" Barlow lens е доста добра, но ще е хубаво да се ползва и с добри окуляри.
Успех!
- grozmaistor
- Регистриран: пет мар 21, 2014 18:54
- Контакти:
Барлоу лещите принципно не са добро решение, пък било то и телевю, според мен. Барлоу лещата е от два компонента, от две лещи и има съществен недостатък. Евтина и от недоказана марка със сигурност е хвърляне на пари в коша.
Има 3 и 4 елементни модели които превъзхождат значително дву-елементното барлоу. Тях вече не ги наричат и леща на барлоу, а с друго име. Например Powermates на TeleVue.
Въобще трябва ли ви барлоу леща? Не е ли по-удачно да си вземете за същите пари един хубав окуляр, с по-къс фокус.
Каква е основната функция за която ще се използва?
Изпратено с помощта на Tapatalk
Има 3 и 4 елементни модели които превъзхождат значително дву-елементното барлоу. Тях вече не ги наричат и леща на барлоу, а с друго име. Например Powermates на TeleVue.
Въобще трябва ли ви барлоу леща? Не е ли по-удачно да си вземете за същите пари един хубав окуляр, с по-къс фокус.
Каква е основната функция за която ще се използва?
SkyWatcher Evostar 120/1000,
TS 80/480 Triplet APO
EQ5 modified with belts and AstroEQ
TS 10x50 WP
Oculars and Filters
Canon 77D, ASI 120mm
TS 80/480 Triplet APO
TS 10x50 WP
Oculars and Filters
Canon 77D, ASI 120mm
Мерси за подробния и бърз отговор.
В момента ползвам окулярите, които си дойдоха с телескопа - 10мм и 25мм. Съответно ако се добави една барлоу лека х3, максималното увелинеие на 10мм би трябвало да стане 195, което звучи доста добре. Но реално дали ми е необходима Tele Vue Barlows, предвид, че самите ми окуляри са най-базови? Или по-скоро трябва да се спра, на по-компросна barlow леща?
В момента ползвам окулярите, които си дойдоха с телескопа - 10мм и 25мм. Съответно ако се добави една барлоу лека х3, максималното увелинеие на 10мм би трябвало да стане 195, което звучи доста добре. Но реално дали ми е необходима Tele Vue Barlows, предвид, че самите ми окуляри са най-базови? Или по-скоро трябва да се спра, на по-компросна barlow леща?
- grozmaistor
- Регистриран: пет мар 21, 2014 18:54
- Контакти:
Виж сега, точно тази десятка която ти идва с телескопа, е голям боклук. 25цата беше по-хубава, или просто така си мислим ние, защото с по-малък фокус. Тези двата окуляра на старо обикновено ги пускат за по 10паунда комплект.Esta написа:Мерси за подробния и бърз отговор.
Купи си хубав окуляр.
Разгледай форума, разгледай в интернет. Има мн материали, не знам с какви пари разполагаш, но за 50евро се купува окуляр който е маркиран като планетен.
Виж и тук:
astrobuysell.com/uk
Съветвам те да не с купуваш барлоу леща! А да отделиш пари за по хубав окуляр/и.
SkyWatcher Evostar 120/1000,
TS 80/480 Triplet APO
TS 10x50 WP
Oculars and Filters
Canon 77D, ASI 120mm
TS 80/480 Triplet APO
TS 10x50 WP
Oculars and Filters
Canon 77D, ASI 120mm
- widowmaker
- Регистриран: ср май 20, 2009 11:50
Трябват Ви окуляри не по късофокусни от 4мм, като и те са под въпрос. Хубавите късофокусни окуляри
с такова фокусно, които нямат проблем с резолюция и аберации струват повече, отколкото е цената на
телескопа. Колкото е по късофокусен окулярът, толкова е по зле резолюцията му. За Вашата тръба уве-
личения по големи от 150-160х не са препоръчителни, просто оптиката няма нужното качество за по го-
леми такива. Това, което пише в упътването - до 2х апертурата е абсолютно невъзможно за телескоп с
китайска оптика и обструкция над 25%. Тоест изображението сериозно ще страда от липса на рязкост и
контраст. Купете си примерно някакви по читави пльосл-и - 5, 10 и 25мм и никакви барлоу лещи. По ка-
чествени едва когато решите да смените тръбата с по голяма
П.П. Проблемът не е толкова в барлоу лещата, колкото в оптичното качество на телескопа, той и без нея
няма достатъчно резолюция, като причините са комплексни - малка апертура, голяма обструкция и пос-
редствена оптика (за тия пари - толкова) и дори и да купите Пауърмейт на Телевю, положението ще е ка-
то да монтирате джанти от Ферари на каруца, тя няма да стане толкова бърза, колкото е Ферарито
с такова фокусно, които нямат проблем с резолюция и аберации струват повече, отколкото е цената на
телескопа. Колкото е по късофокусен окулярът, толкова е по зле резолюцията му. За Вашата тръба уве-
личения по големи от 150-160х не са препоръчителни, просто оптиката няма нужното качество за по го-
леми такива. Това, което пише в упътването - до 2х апертурата е абсолютно невъзможно за телескоп с
китайска оптика и обструкция над 25%. Тоест изображението сериозно ще страда от липса на рязкост и
контраст. Купете си примерно някакви по читави пльосл-и - 5, 10 и 25мм и никакви барлоу лещи. По ка-
чествени едва когато решите да смените тръбата с по голяма

П.П. Проблемът не е толкова в барлоу лещата, колкото в оптичното качество на телескопа, той и без нея
няма достатъчно резолюция, като причините са комплексни - малка апертура, голяма обструкция и пос-
редствена оптика (за тия пари - толкова) и дори и да купите Пауърмейт на Телевю, положението ще е ка-
то да монтирате джанти от Ферари на каруца, тя няма да стане толкова бърза, колкото е Ферарито

Последна промяна от widowmaker на пет апр 03, 2020 11:20, променено общо 1 път.
Scopes: 8" F/5 carbon tube newtonian, Zambuto primary & 1/30λ Antares flat.
14" F/5 AstroReflect truss tube dobsonian 'Black widow' & 1/30λ Antares flat.
EQ mounts & platforms: Sumerian Optics dobsonian equatorial platform L-45°
Modified HEQ5 with Rowan Astronomy belt kit & extended counterweight bar.
Eyepieces: Pentax XP 3.8, XО-5, XP 8, XW7, XW10, XW14, XW20 & XW30-R.
Cameras: ZWO ASI533MC-Pro, Sony A7RII, Minolta α-7, Minolta α-7 Limited.
Lenses: SEL2470GM, Minolta AF 35-70/4, AF 24-105/3.5-4.5, AF 70-210/4.
14" F/5 AstroReflect truss tube dobsonian 'Black widow' & 1/30λ Antares flat.
EQ mounts & platforms: Sumerian Optics dobsonian equatorial platform L-45°
Modified HEQ5 with Rowan Astronomy belt kit & extended counterweight bar.
Eyepieces: Pentax XP 3.8, XО-5, XP 8, XW7, XW10, XW14, XW20 & XW30-R.
Cameras: ZWO ASI533MC-Pro, Sony A7RII, Minolta α-7, Minolta α-7 Limited.
Lenses: SEL2470GM, Minolta AF 35-70/4, AF 24-105/3.5-4.5, AF 70-210/4.
Благодаря за отговора.
В този случай най-вероятно ще се насоча към по-добър окуляр.
В този случай най-вероятно ще се насоча към по-добър окуляр.

Аз имам друг въпрос! Телескопа навън ли ще се изкарва, на открито по полянки, градина или ще се ползва от някоя тераса на къща или още по-зле блок.
Щото ако се изкарва навън, далече от бетона на града е оправдано да се взимат хубави скъпи окуляри.
Ако обаче ще е от някоя тераса на някой блок или голям град, като се напече тоя мити бетон или като задуха вятър между сградите и стените около тебе, файда Йок от скъпите окуляри
Ако ще ползваш телескопа в градски условия, имай в предвид да го ползваш колкото се може по-далече от стени, бетонища и разни стени дето може да се завихрят разни въздушни течения. И ако е в града, все пак дай няколко часа на стените около теб да се темперират така да се каже и тогава ползвай телескопа, за да я няма тая мараня от трептящия въздух.
Честито за телескопа и добре дошла:)
Щото ако се изкарва навън, далече от бетона на града е оправдано да се взимат хубави скъпи окуляри.
Ако обаче ще е от някоя тераса на някой блок или голям град, като се напече тоя мити бетон или като задуха вятър между сградите и стените около тебе, файда Йок от скъпите окуляри

Ако ще ползваш телескопа в градски условия, имай в предвид да го ползваш колкото се може по-далече от стени, бетонища и разни стени дето може да се завихрят разни въздушни течения. И ако е в града, все пак дай няколко часа на стените около теб да се темперират така да се каже и тогава ползвай телескопа, за да я няма тая мараня от трептящия въздух.
Честито за телескопа и добре дошла:)

Здравейте,
Тъй като питането ми е по темата и да не отварям нова...
Имам отскоро Levenhuk Starline Base 120s с два окуляра в комплекта SR 4mm и H20mm. Може ли да се добави леща на Барлоу за по- детайлно наблюдение на Марс, Юпитер, Сатурн. В момента с 4мм окуляр се виждат пръстените на Сатурн и Галилеевите спътници на Юпитер. Възможно ли е да се "изстиска" още малко увеличение и да се видят детайли от повърхноста на планетите- голямото червено петно на Юпитер, ивиците в атмосферата на Сатурн, полярните шапки на Марс.
Благодаря предварително.
Тъй като питането ми е по темата и да не отварям нова...
Имам отскоро Levenhuk Starline Base 120s с два окуляра в комплекта SR 4mm и H20mm. Може ли да се добави леща на Барлоу за по- детайлно наблюдение на Марс, Юпитер, Сатурн. В момента с 4мм окуляр се виждат пръстените на Сатурн и Галилеевите спътници на Юпитер. Възможно ли е да се "изстиска" още малко увеличение и да се видят детайли от повърхноста на планетите- голямото червено петно на Юпитер, ивиците в атмосферата на Сатурн, полярните шапки на Марс.
Благодаря предварително.
-
- Звезден маниак
- Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
- Контакти:
Мисля, че за този телескоп 4мм са предостатъчно 

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение