Mesu mount 200 II – първи впечатления

телескопи, бинокли, оптика, "направи си сам"

Модератори: bobo, rw, Nuke

DartMol
Мнения: 161
Регистриран: пет мар 25, 2005 01:33
Репутация: 178
Местоположение: In a galaxy far, far away...

Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от DartMol » пон мар 23, 2020 05:15

Въпреки че монтировката пристигна още края на януари, не е излизала под звездите повече от 4-5 пъти – сновно поради липса на време. Искаше ми се, когато пускам темата да имам малко повече практически опит с тази играчка, за да се получи истинско ревю, но имайки предвид домашните барикади, явно нещата ще се проточат във времето... така че, за момента наистина само представяне и ‚съвсем първи‘ впечатления.

Монтировката е ‚friction drive‘ (не знам как е най-правилно да се преведе), задвижвана от 2 серво мотора. Индустриалният и вид и изработка приличат на à la направи си сам и е дело на един господин от Нидерландия – Лукас Месу. Като физически размери е подобна на EQ6, но тъй като няма зъбни колела и червяк backlash-a трябва да е минимален. Основното предимство за мен е, че има изключително голяма товароносимост – до 100кг по спецификации. Цената разбира се не е никак малка, но на фона на монтировки с такива възможности е направо на половина.

Първият вариант на тази монтировка, който все още се вижда на снимките на уебсайта, е със стандартните за всяка екваториална монтировка възможности за настройка на географска ширина и стандартно е екипирана с SiTech Servo II (Sidereal Technology servo controller II).
Не отдавна, г-н Месу прави известни промени в дизайна и актуалният вариант (Mesu 200 II) е с около 10кг по-лек, ‚вътрешно‘ окабеляване, възможност за зацепване и освобождаване на серво моторите, но стандартно идва оборудван със SiTech Servo I и без възможност за настройка на георрафската ширина! Тъй като се предполага, че ще е предимно обсерваториен тип ( т.е. постоянно закрепена) и ще носи сравнително тежки инструменти, идеята зад тези промени е да се увеличи стабилността и да се елиминира meridian flip-a. Как се постига това: може да се каже, че реално монтировката е азимутална и се монтира с 3 м12 болта на фиксирана наклонена планка, според географските координати, на които ще се ползва. Подобно на екваториалните планки (wedge) за LX200 сериите на Meade. Аз лично, намирам това за леко ограничаващо, но при желание не е особенно трудно човек и сам да си направи регулеруема система.

наклонената планка:
Изображение


Оста за противотежести е с впечатляващи размери – 750мм и ф40. Самите противотежести, за момента 2х10кг, предпочетох да ми ги изработят тук, вместо да плащам и за разнасянето на ‚мъртво‘ желязо.

Монтировката идва разглобена на 3 части – двете колела за ректасцензия и деклинация + свързващият ги елемент, за който се закрепя и оста за противотежестите. Сглобяването е изключително лесно и интуитивно, бих казъл. Въпреки не особенно големите габарити, теглото не е за подценяване. Упътването под формата на pdf-файл е доста лаконично, но е обърнато по-специално внимание на това, как да се свържат кабелите. Не е нищо сложно, но трябва да се внимава кабелът за енкодерите да е в правилната букса.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Дистанционното (hand pad-a) е само с няколко бутона, а за да работи монтировката трябва да е свързана с компютър (посредством RS232 USB-to-serial адаптер). От краткото използване, за сега мога да се оплача от копчетата на дистанционното – изключително чувствителни са и дори при съвсем лек допир подават команда. Дали може да се промени това от софтуера, не знам.
Захранването е 12V дo 18V, 2Амр, захранващият кабел, с който идва е жак към контролера е две ‚голи‘ жици в другия край :D

И сега за по-интересната част, как това чудо се представя под открито небе. Първата ясна вечер, която излязох бе, може би около седмица след като пристигна монтировката. Разглабянето, пренасянето и повторното събиране на частите на терен не се оказа толкова бързо, колкото в къщи. А и всичко беше ново за мен. Протовотежестите дори не бяха поръчани и се наложи да импровизирам с наличните – тези от LXD55. Докато скалъпя всичко това, и се опитам да постигна някакъв, що годе приличен баланс на системата (със 10“ нютон отгоре) небето се покри изцяло с облаци.... каква изненада! Тоест, след близо 4 часа мъкнене и разнасяне си останах само с фитнес упражнението :?

Втора възможност да изляза отново имах след почти месец, но този път с помощник. Приятел от Астроклуба, с когото работим по два проекта ми беше на гости и нещата се получиха значително по-добре. Тежестите още не бяха готови, но и нямахме нужда, тъй като целта бе първо да видим как ще се получи засеверяването при този ‚странен‘ дизайн. След повече от час суетене между софтуера (SharCap) и хардуера (4 м12 болта), финните настройки с гаечен ключ 18 ни доведоха на „само“ 40‘ от северния небесен полюс. Като за първо юстиране решхме, че е достатъчно добре и опитахме множество експозиции само с воденето на монтировката (без гидиране) през един доста стар, малък, но лек рефрактор (Vixen FL55) и ASI 294. Очаквано, при по-дълги времена звездите ставаха чертички, като липсата на противотежест си беше критично, особенно за обекти близо до хоризонта.

Миналата седмица – 16-17-18.03, се възползвах от редуцираното работно време и ясното небе за да изляза за по няколко часа за нови тестове. Сега засеверяването ми отне около 30мин. За да съм на 15-20“ от полюса. Опитах и да гидирам (PHD2) с ASI290 + 60/700мм рефрактор докато снимам с DSLR + 100/500 рефрактор. Едната вечер пропуснах да балансирам системата, другата да оправя фокуса.... общо взето обичайните грешки на начинаещия, все пак последният път когато опитвах астрофото беше преди 15-16 години.

Изображение


Кометата C/2019 Y4
Изображение

С други думи ‚пропилях‘ три ясни и чудесни вечери за визуални наблюдения, за да изкача едно малко стъпало по кривата на учене (learning curve) що е то астрофотография. За сега съм изключително доволен, въпреки незначителният краен резултат. Следва да науча как да синхронзирам монтировката с компютъра за GoTo насочване, как да калибрирам PHD2 според гидиращият инструмент... неща, които за хората с опит в снимането са без съмнение рутина. Желанието ми е да сложа монтировката в ‚рол-оф‘ обсерватория на село, а целта – астероиди, нови, променливи... Само да мине цялата тази лудница с домашните барикади.

Потребителски аватар
b_kassabov
Мнения: 1768
Регистриран: пон сеп 19, 2011 09:20
Репутация: 782
Местоположение: софия

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от b_kassabov » пон мар 23, 2020 11:51

Аууууууууууууууууууу за тая монтировка убивам! Лигите ми текат от няколко години по нея! Давай точен адрес, координати, кога няма да си там, осигури камион....идвам!!!

Да му се не види - много хубави години да си имате заедно и голямо честито! За мен това е " ДЪ монтировка" -дори повече от АСА, Парамаунт и прочие. По ревюта четох, че е в състояние да синма на фокусно 1600 мм при вятър 3 м/сек. Единственият малък недостатък е, че е много трудно преносима...

честито! =D> =D>

Пп - в един форум четох, че с някаква монтировка имало еди какъв си проблем, и Месу скокнал със самолета до Англия, за да види що е и да го оправи...

Ппп - доколкото знам, монтировката си има собствен plate solve софтуер. Ако е подобно на EQ6 - даже няма нужда да използваш хендсета. Софтуерът си те води. Като точността на намиране на обекта е 30 дъгови секунди. По данни на производителя де :)
Опишете външността си накратко
- Свиква се...

Надпис :
На деца, оставени без надзор, се предоставя двойно еспресо и бездомно кученце... :D

Първи опити :
http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?f=1&t=5519

Астрономическо оборудване :
И зелено лазерче 80 мW нямам...опс намерих си го!!!

Потребителски аватар
grozmaistor
Мнения: 385
Регистриран: пет мар 21, 2014 18:54
Репутация: 105
Местоположение: София
Контакти:

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от grozmaistor » пон мар 23, 2020 12:03

Честито, и с много ясни нощи, темата е интересна :-)!

Изпратено с помощта на Tapatalk

SkyWatcher Evostar 120/1000,
TS 80/480 Triplet APO
EQ5 modified with belts and AstroEQ
TS 10x50 WP
Oculars and Filters
Canon 77D, ASI 120mm

Потребителски аватар
brad4edat
Мнения: 354
Регистриран: чет юли 06, 2017 12:42
Репутация: 246
Местоположение: Разлог

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от brad4edat » пон мар 23, 2020 14:12

=D> Честито колега!
Кефи ме от механична гледна точка, с тези мотори е лоурайдер, което е супер за стабилност и водене!

DartMol
Мнения: 161
Регистриран: пет мар 25, 2005 01:33
Репутация: 178
Местоположение: In a galaxy far, far away...

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от DartMol » пон мар 23, 2020 23:13

Благодаря на всички!
b_kassabov написа:
пон мар 23, 2020 11:51
Аууууууууууууууууууу за тая монтировка убивам! Лигите ми текат от няколко години по нея! Давай точен адрес, координати, кога няма да си там, осигури камион....идвам!!!
Адресът е там, къде забождаш с габърче картата на стената (Силистра), от камион няма нужда - монтировката съвсем спокойно се вози на седалката до шофьора, но точно сега да питаш кога не съм вкъщи - сигурно се бъзикаш!? :D
Ако все пак тръгнеш за насам, не забравяй да вземеш и малко безоблачно време.

Преди време и аз четох в stargazerslounge за някакъв проблем с една партида и как човека се 'разходил' за да оправи нещата.
b_kassabov написа:
пон мар 23, 2020 11:51

Ппп - доколкото знам, монтировката си има собствен plate solve софтуер. Ако е подобно на EQ6 - даже няма нужда да използваш хендсета. Софтуерът си те води. Като точността на намиране на обекта е 30 дъгови секунди. По данни на производителя де
Софтуера на контролера си има планетариум и от там трябва да се синхронизират с монтировката (и така наистина отпада нуждата от handpad-a, може изобщо да не се закача), има и още куп неща за доразгадаване...

Моторите изглеждат доста чупливо разположени, но след няколкодневното разнасянето миналата седмица все повече ми допада идеята за постоянно инсталиране :)

Потребителски аватар
tsetsodrums
Мнения: 2102
Регистриран: ср юни 13, 2007 22:54
Репутация: 920
Местоположение: София

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от tsetsodrums » вт мар 24, 2020 22:50

Честито и от мен !
Не знаех, че освен към визуалното имаш мераци и към фотографията !
Не се съмнявам, че ще покажеш високо ниво и в това поприще както до сега си го правил :D
Пожелавам ти много ясни нощи и повече свободно време за хобито !

DartMol
Мнения: 161
Регистриран: пет мар 25, 2005 01:33
Репутация: 178
Местоположение: In a galaxy far, far away...

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от DartMol » съб апр 04, 2020 15:00

Използвах последните две ясни нощи да се самоизолирам в обсерваторията :D - резултатът е, че успях да 'синхронизирам' монтировката с компютъра. Оказа се сравнително лесно, но от ентусиазъм, естествено веднага успях да оплескам нещата! Възможно е да съм обърнал посоките на движение изток-запад... чакам следващата ясна нощ за да проверя и ако всичко е ок, да видя как ще е с гидирането.

Изображение

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 3997
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 517
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от bobo » съб апр 04, 2020 15:29

Като гледам снимката и профила на монтировката - центърът на тежестта не идва ли доста извън вертикалната ос на триногата?

DartMol
Мнения: 161
Регистриран: пет мар 25, 2005 01:33
Репутация: 178
Местоположение: In a galaxy far, far away...

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от DartMol » съб апр 04, 2020 19:21

bobo написа:
съб апр 04, 2020 15:29
Като гледам снимката и профила на монтировката - центърът на тежестта не идва ли доста извън вертикалната ос на триногата?
Да, така е. Триножникът е компромисен вариант, с цел монтировката да е преносима. Не мисля, че ще е удачно да се натоварва с много тежки 'сетъпи' (>10") в тази си конфигурация. Но 'преносим' и 'тежък' обикновенно не въврвят заедно. Впрочем, самата идея за преносимост на тази монтировка си е компромис - това от личните ми впечатления по разнасянето, осезаемо по-тежка е от EQ6.
Монтировката е мислена да стои на (наклонена) колона, но това когато стигна да я 'засадя' в градината :)

Изображение
снимка: интернет

Потребителски аватар
Sektor
Мнения: 547
Регистриран: ср дек 05, 2018 10:23
Репутация: 1996
Местоположение: DM-Phobos

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от Sektor » съб апр 04, 2020 19:42

DartMol написа:
съб апр 04, 2020 15:00
Използвах последните две ясни нощи да се самоизолирам в обсерваторията :D - резултатът е, че успях да 'синхронизирам' монтировката с компютъра. Оказа се сравнително лесно, но от ентусиазъм, естествено веднага успях да оплескам нещата! Възможно е да съм обърнал посоките на движение изток-запад... чакам следващата ясна нощ за да проверя и ако всичко е ок, да видя как ще е с гидирането.

Изображение
Къде е тази обсерватория? Изглежда страхотно!

ranev
Мнения: 109
Регистриран: ср май 15, 2019 09:40
Репутация: 70
Местоположение: София

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от ranev » чет апр 16, 2020 11:14

Честито за бижуто!
Да го ползвате с много здраве и удоволствие.
Енкодерите на самите мотори ли са монтирани или четат от диска?
Не се вижда ясно на снимката.

DartMol
Мнения: 161
Регистриран: пет мар 25, 2005 01:33
Репутация: 178
Местоположение: In a galaxy far, far away...

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от DartMol » съб апр 18, 2020 20:47

Къде е тази обсерватория? Изглежда страхотно!
[/quote]

В Силистра всичко ни е страхотно, особенно на снимка! :D

Изображение

Изображение
Енкодерите на самите мотори ли са монтирани или четат от диска?
Не се вижда ясно на снимката.
Честно казано, не знам :oops: Мога да потърся из инфото дали е писано нещо по въпроса. Това е снимка на моторчето по деклинация (RA е идентичен), ако ще помогне с нещо. Врътката (с черното топче) е за зацепване и освобождаване на мотора.

Изображение

А кабелите се свързват с контролера:

Изображение

'От скука' реших да мъкна 5 етажа и сглобя и постамента на терасата на обсерваторията, и о чудо! Сърцебиенето и емоциите при монтажа на 10" телескоп + тежести на триножника изчезнаха :D

Изображение

ranev
Мнения: 109
Регистриран: ср май 15, 2019 09:40
Репутация: 70
Местоположение: София

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от ranev » пон апр 20, 2020 04:22

Благодаря, черната кутийка под мотора най-вероятно е енкодера...

christovantceti
Мнения: 170
Регистриран: вт дек 27, 2011 18:51
Репутация: 352
Контакти:

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от christovantceti » пон апр 20, 2020 21:15

Като цяло според дадените спецификации тази монтировка създава впечатление за доста оптимизирана конструкция. Опростен и компактен дизайн съчетаващ ниско собствено тегло с голяма товароносимост и висока прецизност на позициониране. Това, което остава неясно за мен е каква на практика е устойчивостта на прихлъзване на фрикционната предавка. Тази неизвестност ме принуди да избера отново и за втората ос на моята любителска монтировка зъбно-червячна предавка, при все че на един етап от проектирането се бях спрял именно на такава фрикционна предавка като много по-лесна за изработка.
По отношение на енкодерите в тази конструкция е избран най-евтиния вариант, при който енкодера се монтира на оста на двигателя. Същото решение може да откриете и при повечето монтировки на Целестрон и Мийд напр. Тук се разчита на главното предимство на фрикциона, а именно малката периодична грешка и липсата на практика на мъртъв ход. Ясно е, че един относително евтин енкодер ще върши добра работа, но няма да е способен да отчете промяна в случай на приплъзване на фрикциона и това ще доведе до грешка в позиционирането.
Това което ми направи впечатление от достъпните снимки на тази монтировка е, че двигателя с енкодера е разположен някак твърде далеч от периферията на голямото фрикционно колело, където би трябвало да бъде на пръв поглед. Според спецификациите предавателното число е 1:2800, което няма как да стане без предварителна редукция. Предполагам, че между двигателя и фрикциона има минимум двустепенна зъбноремъчна предавка.
Надявам се в бъдеще споделите повече впечатления и практични резултати от Вашата монтировка.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш.Помни, че ноевият ковчег е построен от любители.Професионалистите са построили ,,Титаник"!

Потребителски аватар
Insomniac
Мнения: 364
Регистриран: съб мар 03, 2012 19:22
Репутация: 35
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от Insomniac » вт апр 21, 2020 11:49

Аааауууу, красота! Поздравления колега, надявам се да те слуша вярно. Набелязах я още преди години, в случай че се сдобия с перманентен сетъп. За съжаление това не изглежда да е близо във времето, но поне мога да се радвам за другите ;-)
===================
Skywatcher Quattro-8CF 200/800mm // William Optics Redcat 51 // Таир 3c 300mm/4.5
iOptron IEQ45 Version 2 // iOptron SkyGuider Pro
Lacerta MGEN Autoguider + Orion 50mm Mini Guider
Canon 6D // Canon 600Da (peltier-cooled)
Astronomik EOS Clip Filters: CLS-CCD, UV/IR block

ranev
Мнения: 109
Регистриран: ср май 15, 2019 09:40
Репутация: 70
Местоположение: София

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от ranev » ср апр 22, 2020 12:30

Очарователно просто и изкусително елегантно решение.
И аз съм малко разочарован от мястото на енкодерите.
Мислих си и за фрикциона, по-скоро за стоманата, закалката, шлифовката и полирането...
Не е лесна работа. Не бих се наел даже да се опитам да го повторя. А като се вземе предвид,
че прототипите най-често не работят, работата става "...йди си к'упи.."
Изглежда, че червячната двойка си остава най-досъпното за повторение в полудомашни/гаражни/ условия решение.
Допълнителения редуктор, според мен, е маскиран или осово на мотора/напр. планетарен/ или
някъде нежду него и периферията на диска. Оттам и още по-неизгодна позиция за енкодера.
Красива работа!

Потребителски аватар
fishburn
Мнения: 2988
Регистриран: вт юли 28, 2009 23:34
Репутация: 363
Местоположение: София/Банкя

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от fishburn » ср апр 22, 2020 13:59

Честито за това бижу със здраве да си го ползвате😉 Обаче заслужава ли си като пак опираме до гидиране ако освен не се струпа 80 кила телескоп за който няма сиинг освен 3 или 4 пъти в годината. Поздрави и отново чудесна придобивка😉🍾😉

Потребителски аватар
b_kassabov
Мнения: 1768
Регистриран: пон сеп 19, 2011 09:20
Репутация: 782
Местоположение: софия

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от b_kassabov » ср апр 22, 2020 17:04

В София няма, ама в Силистра....

Инак младежи, фрикция или не, червяци или не - имайте предвид, че това е една от най-точните монтировки, които нашето общество изобщо е виждало. Чел съм тонове рецензии и впечатления за нея, защото по едно време й бях метнал очо. Не намерих една отрицателна. Според мен за стационарни условия, това е Монтировката. Единствен минус - не можела да бъде "роботизирана". Има решение и на това.
Опишете външността си накратко
- Свиква се...

Надпис :
На деца, оставени без надзор, се предоставя двойно еспресо и бездомно кученце... :D

Първи опити :
http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?f=1&t=5519

Астрономическо оборудване :
И зелено лазерче 80 мW нямам...опс намерих си го!!!

DartMol
Мнения: 161
Регистриран: пет мар 25, 2005 01:33
Репутация: 178
Местоположение: In a galaxy far, far away...

Re: Mesu mount 200 II – първи впечатления

Мнение от DartMol » съб май 02, 2020 23:44

Понякога ми е трудно да си обясня значително по-прости инжинерни творения, едва ли съм най-подходящият човек да прави технически анализ. Чел съм за прихлъзването на дисковете като минус при този тип монтировки (friction drive), но колко на практика е проблем, се надявам да не разбирам.

Дали си заслужава? - чисто рационално погледнато, в мойте ръце, с времето и условията които имам: Не! За мен астрономията е само хоби, т.е. купуването дори на среден клас телескоп си е разход - рационално. Но, от друга страна, кефа е невероятен :)
Основните нещата, които ме накараха да се спра на тази монтировка са, както каза и b_kassabov почти 100% позитивен отглас, на пръв поглед опростен дизайн = почти нулева поддръжка и голямата товароносимост. Желанието ми е да сложа поне 14" телескоп на нея. Като съотношение цена-товар към момента, по-добро предложение (поне аз) не знам.
tsetsodrums "...губиш понякога десетки хубави и ясни нощи за да отстраниш един проблем" - това, за съжаление е константа. Независимо от цената и репутацията на оборудването. В момента се боря с няколко софтуерни 'дреболии' по контролера...

Скоро, надявам се, ще отпаднат ограниченията - ако ви се пътува, заповядайте за по някой тест-драйф! :)

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение