На последна версия на хардуера и фърмуера на контролера на SynScan, с който съм в момента, запомня координатите, но не датата и часа. Въпреки това при всяко пускане трябва да натиснеш 12 пъти ENTER да потвърдиш вече запомнените данни, както и да въведеш датата и часа, преди да започнеш да правиш каквото и да било. Не е болка за умиране, но определно си е досадно.
За момента снимам с DSLR и се опитвам да намаля максимално всякакви кабеляци, софтуери и процедури преди всяка сесия. Ползвам единствено PHD2 за гидиране и Polemaster за "поляризиране". И на този етап ми е по-бързо и удобно да си "хвана" целта с GoTo-то. При добро осеверяване и подравняване по една звезда (като и двете действия отнемат няма и 3 мин.) си кове целта в центъра.
В момента съм с NEQ3, но планирам до края на годината да добавя някоя по-голяма тръба. Затова и целта ми е да взема "по-корава" монтировка откъм товар и прецизност при гидирането. Но ъпгрейдите са безкрайни, а финансите - не
Та ако CEM25P се равнява или дори е по-добра от HEQ5 (дори и само заради GSP-a) бих предпочел нея (по-евтина е).
Изчетох доста и за двете из нета и мненията са доста противоречиви, та затова реших да потърся инфо от първа ръка тук.