Здрасти и от мен,
Искам да вметна някои детайли, тъй като вече съм минал по тоя път. За съжаление когато започнах с модификацията на моя 8" рефлектор,
все още не познавах Данчовците от Астрорефлект и се вкарах в един доста тегав научно-фантастичен филм с поръчка на главно огледало
от Карл Замбуто. За щастие вторият ми телескоп (14" добсън) е точно от Астрорефлект. Започвайки с модификацията на Скайуочър-а, знаех
че няма да мина само със смяна на огледалата. така като гледам данните на твоята тръба (Omegon Pro Newton N 203/1000) много се съмня-
вам, че ще можеш да ползваш някакви части освен търсача, спайдъра и оправата. Оригиналното вторично е много голямо, т.е. най вероят-
но износът на фокалната равнина извън кюнеца е много, от там излиза, че тръбата със сигурност ще дойде твърде къса за новата система,
ако акцентът е да се получи възможно най добър телескоп с качествена оптика и с добри параметри - например минимална обструкция,
минимални вътрешни отражения и т.н. Като за начало диаметърът на тръбата (230мм) е малък. Малък е дори за вторично с 52мм малка ос,
да не говорим за оригиналното, което е 63мм (31% обструкция). Ако парите в това начинание не са проблем, препоръчвам смяна на тръбата
с нова, най добре карбонова с минимален вътрешен диаметър 234мм. Цената наистина е сериозна, но при положение, че човек е решил да
кара Ферари не си купува гуми втора употреба, нали? Още повече, че ако имаш нужното търпение, можеш да разпънеш ъпгрейда на тръбата
във времето, все пак имаш работеща оптика в момента, т.е. можеш да купиш едно по едно нещата (както направих аз) и в един момент кога-
то всичко е налично, да използваш период от лошо време, неподходящо за наблюдения за да префасонираш техниката. Препоръчвам ти да
си вземеш огледало от Астрорефлект, след което да отхвърлиш един по един останалите необходими компоненти:
1. Нов нископрофилен фокусер -
ТОЗИ на Скайуочър е добър, двата ми телескопа, както и добсънът на сдружението са с такъв.
2. Нова тръба, за предпочитане карбонова. Тия, които се продават в Телескоп Експрес са твърде скъпи, за сведение 200 Ф/5 е 540€ и не е
никак ясно каква точно е геометрията на тръбата. Ей
ТОЗИ пич ми прави моята, в момента ще излезе около 330€, но ще е далеч по добра
от която и да е фабрична.
3, Нов диагонал. Астрорефлект не правят плоски огледала, т.е. най добре е да си купиш диагонал примерно от
Антарес. За такова главно
2,14" вторично ще става и за визуално и за астрофотография (ако решиш някога в бъдеще да си причиниш такъв финансов дискомфорт).
1/30 е много добър вариант предвид високите показатели на огледалата от Астрорефлект.
4. Ако си поръчаш тънко главно огледало, ще е добре да смениш и оправата с 9-точкова. При всички случаи ще ти се наложи да модифици-
раш сегашната, за да може да влезе в по широката нова тръба. Моята е от Орион Оптикс, но когато я купувах, цената и беше два пъти по
ниска от сегашната (беше £95 по спомени, сега е £192).
Добре е да разкараш и ред дот файндъра и да сложиш или оптически 9х50, или зелена лазерна показалка, има специален пластмасов държач
за нея, който точно влиза в скобата за закрепване. Аз съм така при добсъна и прицелването с нея е доста лесно.
Добре е да прочетеш
следния материал, от него ще придобиеш представа кое как влияе на цялостното качество на оптическата система
и какви са начините да подобрим всеки един отделен неин компонент.
ТОВА също дава много добри съвети за флокинг-а при рефлекторите.
Задължително трябва да се калкулират физическите размери на системата. Онлайн базираният софтуер, който е дал Synergon по горе ще
свърши чудесна работа, аз също позлвам него.
Само за инфо: с добсъна от подписа ми (14-ката от Астрорефлект) и с Pentax XW 10mm, т.е. при само 175х и при добри атмосферни условия
на моменти се виждат завихрянията в Червеното петно на Юпитер. Нещо, което не ми се е случвало с нито един фабричен телескоп.