Galin написа: ↑чет май 02, 2019 21:12
Много Благодаря на всички за насоките. Благодаря за отделеното време. Ясно ми от мненията че воденето на 250 тката, ще иска по - скъпа монтировка пък
на мен не ми се иска. Освен това и проблема на китаеца 250 със всички описани проблеми от колегите ме отказаха от него. Не знам примерно ако избера
астрорефлект, как ще стане воденето там? На ръка ли? Някъде гледах клипче с подобен телескоп да се движи с мотори, може ли да се добавят после?
Много благодаря отново за задълбочени те отговори.
Според мен най добрият вариант е да си вземеш първоначално поне 10" рефлектор на алтазимутална монтировка (иначе казано добсън) от Астрорефлект.
Доколкото съм наясно при тях можеш да платиш на два пъти, едната част при поръчката, а останалото на финала. В последствие като ти се иска да снимаш,
да си вземеш фабрична тръба с по малка апертура. Предвид че ще снимаш преимуществено обекти от дълбокия космос при малки увеличения, няма да ти
трябва такова голямо качество на оптиката както за визуално. Т.е. наблюденията на планети при големи увеличения искат апертура и много добра оптика.
тъй като резолюцията е правопропорционална на strehl коефициента и на диаметъра на главното, т.е. колкото са по големи стойностите, толкова по добре.
За снимане е достатъчна и 6 инчова тръба, качена на EQ5. Има астрографи за прилични пари с такава апертура. Това, мисля е най безболезненият вариант.
За съжаление понятия като 2 в 1 и 3 в 1 съществуват само при разтворимите кафета. Ф/5 и малък износ на фокалната извън тръбата за визуално ще намали
обструкцията и ще добави контраст, като полето е достатъчно широко за дълбок космос, а Ф/4 и по малко за фотография ще даде бързина. Въобще това с
астрофотографията се получава с едни пари, ама много пари. Поне 400€ за 6 инчов Ф/4 от TS, още 650€ за Go-to EQ5 и отделно пари за аксесоари, още тол-
кова, колкото е цената на тръбата, говоря за флатенери, фокални редуктори, кома коректори и т.н. В сметката добави и камерата и става цифра, а това е
най евтиният вариант и то без гидиране.
П.П. "2 в 1" - 8 инчов телескоп F/5, качен на HEQ 5 Pro, при който обаче има възможност главното с оправата да се позиционират на две места, едното е по
назад за визуално, а другото по напред за снимане. Освен това ще ти трябват 2 диагонала - един по малък за визуално и един по голям за астрофотография.
Още фокален редуктор за да стане Ф/5 на поне Ф/4. Това обаче означава купуването поотделно на тръба, нископрофилно фокусировъчно, оправа и оптика.
За монтировката ще трябва по дълга щека за противотежестите с цел да се облекчи товарът и от там да се подобри воденето (иначе минаваш на EQ 6). Това
обаче също няма да е нискобюджетен проект, а и 8-те инча са на ръба за дълбок космос и на човек в последствие (след като свикне с размерите на 8-цата)
му се приисква да има поне 10-ка (съдя от личен опит). 10-ката е оптималният вариант за визуално по отношение на мобилност, по големите апертури искат
повече усилия (или желание) за тяхното събиране. Отворените системи (truss tube) са много компактни за пренасяне, но доста по тегави за събиране. И при
положение, че 14-ката на Астрорефлект е най лесната тръба за сглобяване с такава кострукция, пак има моменти, в които ме домързява и понякога отлагам
"за утре"

Така че едностранно мнение по твоето питане е доста трудно да се даде, според мен е най добре да си набележиш няколко варианта, да проучиш всеки един
от тях колко би ти струвал като средства и усилия и от там да избереш оптималния за теб.