Страница 1 от 1

Избор на телескоп

Публикувано: пет мар 10, 2017 15:13
от Porchev
Здравейте! :) От много време желая да си закупя телескоп, с който освен да задоволя моето любопитство, да запаля искра и при децата. Идеята ми е да наблюдаваме планети, някои галактики, но не да снимаме. Живеем в центъра, т.е. има доста светлинно замърсяване. Спрял съм се на следните два модела, които са на цена 700-800 лв. Това е бюджета. Ще съм благодарен ако ме посъветвате :)

http://www.astronom-bg.com/teleskopi/sk ... uto-detail

и


http://www.astronom-bg.com/teleskopi/sk ... p-8-detail

Re: Избор на телескоп

Публикувано: съб мар 11, 2017 00:52
от magi208
Ами както е казал Мечо Пух : Колкото повече , толкова повече ! Из между двата избирам Добсъна !
Само че аз криво-ляво знам къде да търся обектите . За човек , който сега навлиза автоматичното насочване е едва ли не по-важно от телескопа ...Така че от тази пък гледна точка първият вариант ...
Колеги помагайте на човека с мнения . [-o<

Re: Избор на телескоп

Публикувано: съб мар 11, 2017 08:13
от penko
Добсъна е неудобен за терасна астрономия.

Re: Избор на телескоп

Публикувано: съб мар 11, 2017 11:52
от BoByS
Привет и от мен!
Ще обясня моите мъки с Добсъна, тъй като имам опит с "терасната астрономия". Пристрастен съм към SkyWatcher, но ще пробвам да запазя неутралитет в случая. :)
Маги много правилно каза - автоматичното насочване е едва ли не по-важно от самия телескоп при начинаещите. Но винаги трябва да се почне от някъде, а да търсиш обектите е доста голяма тръпка от цялата Астрономия. Максутов е добър избор при деца, тъй като окулярът се намира по-ниско, а и е по-удобен за работа от тераса. До миналата година разполагах с дълга, но тясна тераса и ми се налагаше да повдигам целия си телескоп (Доб) върху маса, за да намирам някои от обектите. Ако това не е проблем и имате южно изложение, ще видите много красиви обекти при хубаво време. Но ако трябва да съм абсолютно искрен - Астрономията е занимание за навън, по възможност извън градската среда. По този начин ще са видими много повече обекти и изживяването е по-добро.
Към цената е добре да имате предвид още около 200-300 лв за комплект с по-евтини окуляри, защото SkyWatcher идва в комплект с 2 фабрични (10 и 25мм). Лично на мен, много бързо ми потрябваха допълнителни окуляри. :) Сравнително лек е и няма проблеми да се изкара навън след тежък работен ден. Когато аз купувах своя телескоп, стойката с автоматично насочване беше по-скъпа от цената на самия телескоп. От друга страна, Максутов е в комплект с моторизирана платформа и намирането на обекти ще е много лесно. По-компактен е, вероятно му трябва много малко, за да се започне наблюдението. Би трябвало да се събере в багажника на колата, а Добсъна ще заеме цялата задна седалка.
Труден избор, тъй като и двата варианта имат своите плюсове и минуси. Което и да изберете от двете, според мен няма да сбъркате - и двата варианта са добри уреди за начинаещи. Със сигурност ще запалят децата по Астрономията, което е най-важното в случая. Най-добрият телескоп е този, през който гледаш, а не събира прах в стаята. :)
Поздрави!

Re: Избор на телескоп

Публикувано: съб мар 11, 2017 12:06
от penko
BoByS написа: Маги много правилно каза ...
Off topic:
Само да поясня: magi208 не е Маги :) (дано не се засегне :))

Re: Избор на телескоп

Публикувано: съб мар 11, 2017 13:00
от dareal
Здравейте, реших и аз да споделя опит, като човек, който от една година се занимава с наблюдения и то основно терасно от София, макар и не от центъра. Двата ми телескопа все още могат да се видят в подписа ми. Всъщност първият ми телескоп е много подобен като тръбата на добсъна, само че качен на екваториална монтировка. С него срещнах затруднения да ползвам автоматичното насочване, защото не виждам добре полярната звезда, а центриране по две или три звезди все не ми се получаваше. Та насочващата монтировка така и не я ползвах по предназначение, защото нямах много търпение да се науча, а планетите се намират много лесно, а после лесно свикнах да намирам различни други обекти. Разбира се звездни купове и мъглявини по-трудно се намират, но не е невъзможно (всъщност освен Орион, май досега от София друга мъглявина не съм наблюдавал). Подозирам, че на този максутов автоматичното търсене ще предизвиква същите затруднения, но пък може Вас да не Ви затрудни толкова, колкото мен.
Добсънът наистина има проблем с парапетите на терасите, защото тръбата е дълга, а и парапета пречи, да се наблюдават обекти по-ниско на хоризонта. От друга страна понеже е на ниска монтировка за децата е лесно достъпно наблюдението, защото окуляра е на ниско, но пък на Вас като възрастен ще Ви е прекалено на ниско. Също така преценете ще имате ли място на терасата за толкова голям телескоп, който да се върти насам натам и да можете да минавате покрай него. Също така преценете височината на околните сгради. Аз наблюдавам от покривна тераса и околните сгради не ми пречат, но в центъра вероятно точно те ще Ви ограничават, а не парапетът на терасата.
Имайте предвид, че точно заради светлинното замърсяване се виждат по-малко обекти отколкото на някоя поляна извън града.

Re: Избор на телескоп

Публикувано: съб мар 11, 2017 13:03
от tsetsodrums
Аз съм за Добсъна . От терасата обаче няма да станат нещата . Освен Луна и някои планети от центъра на София не виждам кой знае какво още може да се види .
Иначе не е зле човек да се по занимае с някоя книжка и звездна карта и да по научи небето а не да разчита на по-мързеливия начин на съвременните технологии .

Re: Избор на телескоп

Публикувано: съб мар 11, 2017 15:12
от ceco_bet
Да си кажа и аз мнението пък нека всеки си преценя.Първо със този Нютон не си струва да се мъчиш да търсиш галактики и мъглявини, за тези обекти ти трябва от 250мм нагоре, пробвал съм, особено от градски условия, така че според мен тези обекти трябва да се изключат от потенциалните за наблюдение.Ако приемем че ще наблюдаваме планети ще ни е по лесно да направим правилен избор.Да нютонът има свойте предимства пред мака но не и при планетарни наблюдения.Мака има само един недостатък пред този нютон и това е по дългото време за температурно изравняване защото е затворена система.Мака има голямо фокусно растояние което позвулява големи увеличения със окуляри удобни за наблюдение, при нютона ще ти трябват окуляри по 4мм, 5мм е те са много неудобни за гледане.Мака има малка централна обструкция което води до висок контраст и няма нужда да се колимира защото излиза перфектно колимиран от завода и държи колимация сравнително добре.Разликата от 13мм апертура на нютона не може да компенсира предимствата на мака.
Относно монтировката ,планетите се намират сравнително лесно и не мисля че ви е нужна go-to монтировка но това си е личен избор.
Аз също съм бил пред тази дилема ,а и не само аз но и всички във форума,и затова последно съм се спрял на такъв мак но 180мм ,като поглднах за първи път .. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Re: Избор на телескоп

Публикувано: нед мар 12, 2017 18:40
от widowmaker
Не са 13 мм а цели 76 (203-127)!
С 8" апертура се виждат добре доста обекти от дълбокия космос,
(имал съм точно 8 инчов рефлектор на Скайуочър) но изискването
да се видят е тъмно небе, т.е. терасната астрономия не е решение
(дори и за доста по-големи тръби). Разликата в апертурата е 59% в
полза на нютона. А тя е най решаващият фактор при избор на тръба
за визуално.

Re: Избор на телескоп

Публикувано: пон мар 13, 2017 12:36
от DartMol
Като линейно изражение, разликата между двете огледала може да не изглежда много, но процентното увеличение на събирателната площ на добсъна е значително. Повечето от предимствата и недостатъците на двата инструмента вече са посочени по-горе, само ще обърна внимание на разликата в светлосилата - f/12 за катадиоптрика, срещу f/6 за досъна.
Гледал съм многократно през един 127мм Максутов на Коnus и картинката ми е доста тъмна, за малкото поле да не говорим. За наблюдения на Луната и планетите (Юпитер, Сатурн и Венера) няма да е проблем, но при по-слаби и дифузни обекти разликата в светлосилата се усеща.
ceco_bet написа:Първо със този Нютон не си струва да се мъчиш да търсиш галактики и мъглявини, за тези обекти ти трябва от 250мм нагоре, пробвал съм, особено от градски условия, така че според мен тези обекти трябва да се изключат от потенциалните за наблюдение.
С това не съм напълно съгласен - 200мм са повече от достатъчни за целия Месие каталог и за още много други. Намирането им обаче, иска малко повече познания/опит и тъмно небе.
Ако инструмента ще се ползва предимно от терасата, не мисля че има смисъл да давате толкова пари за какъвто и да е телескоп.

Re: Избор на телескоп

Публикувано: пон мар 13, 2017 13:10
от magi208
penko написа:
BoByS написа: Маги много правилно каза ...
Off topic:
Само да поясня: magi208 не е Маги :) (дано не се засегне :))
Няма от какво да се засягам :)

А по темата : С терасната астрономия работата не се получава до 11 инча апертура . На горе от това нямам опит . Хората с големите машини да кажат дали има някакъв ефект от да кажем 14 инча . На мен лично не ми се вярва ...

Re: Избор на телескоп

Публикувано: пон мар 13, 2017 13:49
от Хектор
Да обърна внимание на следното......
130мм Максутов е много по-тъмен от 130мм Нютон, а какво остава за сравнение със 203 мм Нютон !!!!!
Имам единия , а съм гледал през телескопа на BXD от форума през неговия 130 мм Касегрен и няма място за сравнение.
Според мен 200-250 добсън.........

Re: Избор на телескоп

Публикувано: пон мар 13, 2017 14:29
от widowmaker
magi208 написа:А по темата : С терасната астрономия работата не се получава до 11 инча апертура .
На горе от това нямам опит . Хората с големите машини да кажат дали има някакъв
ефект от да кажем 14 инча . На мен лично не ми се вярва ...
Ефектът от светлинното замърсяване няма пряко отношение към апертурата,
а към интензитета на светлината, идваща от обектите, които наблюдаваме.
Т.е. за дифузните такива трябва тъмно небе. При увеличаване на апертурата
се събира повече светлина от въпросните обекти, но също и толкова от това,
което ни пречи. Колкото по голямо е съотношението между интензитета на
обекта и тоя на фона, толкова по добре ще се вижда той. Т.е. от терасата
планети, Луна и по ярките купове, другото от къра.

Re: Избор на телескоп

Публикувано: пон мар 13, 2017 15:52
от viktor
widowmaker

Заглавие: Re: Избор на телескоп Отговори с цитат
magi208 написа:
А по темата : С терасната астрономия работата не се получава до 11 инча апертура .
На горе от това нямам опит . Хората с големите машини да кажат дали има някакъв
ефект от да кажем 14 инча . На мен лично не ми се вярва ...


Ефектът от светлинното замърсяване няма пряко отношение към апертурата,
а към интензитета на светлината, идваща от обектите, които наблюдаваме.
Т.е. за дифузните такива трябва тъмно небе. При увеличаване на апертурата
се събира повече светлина от въпросните обекти, но също и толкова от това,
което ни пречи. Колкото по голямо е съотношението между интензитета на
обекта и тоя на фона, толкова по добре ще се вижда той. Т.е. от терасата
планети, Луна и по ярките купове, другото от къра.
Така е. Няма как да видиш бели букви на бял лист хартия..., това е същото което прави светещото градско небе с обектите от дълбокия космос. Нарича се контрастен фактор и окото е най-чувствително да долавя именно него. Когато става въпрос за ярки обекти като планети, звезди и ярки звездни купове нещата се решими от града, но, когато повърхностната яркост на един обект е равна или по малка от тази на фона, то по подразбиране няма как да се регистрира, какъвто и да е използваният инструмент... Все пак да не забравяме че при планетни и Лунни наблюдения, резолюцията е най-важния компонент, така, че диаметъра на входната апертура остава решаващ аргумент в полза на по големия телескоп. Естествено фактори, които ограничават използваемостта на един инструмент трябва да се вземат също под сериозно внимание!

Re: Избор на телескоп

Публикувано: чет мар 16, 2017 13:44
от Porchev
Здравейте отново и благодаря, че се ангажирахте с мнения и съвети! :) Та спрях се на Добсън, но с по-голямата апертура - 10 инча 8)
Сега имам още два въпроса, относно този телескоп:

1. Каква леща барлоу, допълнителен окуляр/и и филтри да си взема, т.е. има ли значение марката, производителя... Във форума чета, че фабричните окуляри не са много добри.
2. Когато ми се наложи колимиране, има ли обяснено как и с какво се прави? Четох, че някои хора гледат клипове в youtube, но там пък е на английски...

Re: Избор на телескоп

Публикувано: чет мар 16, 2017 15:47
от widowmaker
Porchev написа: ...Сега имам още два въпроса, относно този телескоп:
1. ...Във форума чета, че фабричните окуляри не са много добри.
2. Когато ми се наложи колимиране, има ли обяснено как и с какво се прави?
Четох, че някои хора гледат клипове в youtube, но там пък е на английски...
По първа точка:
Кои фабрични окуляри? И какви са другите, които са по добри от фабричните?
Щото има фабрични окуляри на цени в диапазона 300-600€ парчето и като
ползвател на такива нямам никакви оплаквания. Естествено, че можеш да си
купиш сносни окуляри и за по малко пари, примерно около 60-100€ за брой,
но няма да дават чак толкова качествено изображение като горе упоменатите.

По втора точка:
Колимирането е много проста процедура след като обаче си наясно с механизма и.
Най добре намери някой да ти покаже как се прави и да ти обясни самия процес,
след като не разбираш на английски.

П.П. Окулярите, които ще дойдат с добсъна са съвсем прилични за първоначално
запознаване с небето. На първо време можеш да ползваш тях. Има поне 2-3 теми
във форума за подобряване качеството на такива базови окуляри - почерняне на
краищата на лещите и т.н. Просто се поразрови в раздел астрономическа техника.

Re: Избор на телескоп

Публикувано: чет мар 16, 2017 16:55
от Synergon
Porchev написа:Здравейте отново и благодаря, че се ангажирахте с мнения и съвети! :) Та спрях се на Добсън, но с по-голямата апертура - 10 инча 8)
Сега имам още два въпроса, относно този телескоп:

1. Каква леща барлоу, допълнителен окуляр/и и филтри да си взема, т.е. има ли значение марката, производителя... Във форума чета, че фабричните окуляри не са много добри.
2. Когато ми се наложи колимиране, има ли обяснено как и с какво се прави? Четох, че някои хора гледат клипове в youtube, но там пък е на английски...
Здравей,

1. За окуляри - всичко е според джоба.
Барлоу най-добре x2 - пак според джоба.
Филтри за визуално - мое мнение, че при 10" хич не ти трябват тия цветни стъкла.
Трябва ти само филтър за Луната - 20-30 лв. и UHC филтър за мъглявините ( тук цените са пак според джоба).
Като решиш колко може да отделиш и за какви окуляри, и за UHC филтър (евентуално), ще ти напускаме линкове и мнения и ще си прецениш кое е за теб.

2. За колимиране ето едно файлче на български.

Иначе за колелца и лагер за по-леко и точно въртене на основата вече пусках линкове, ако прецениш, ще ти ги пратя и на теб.

Лека.

Re: Избор на телескоп

Публикувано: чет мар 16, 2017 20:28
от DartMol
Поздравления за избора, 250мм са сериозна заявка за по-дългосрочен интерес към астрономията :)

Относно окулярите, съвета ми е първоначално да ползваш тези, които идват в комплект с телескопа. Достатъчни са да свикнеш с инструмента, какво и как се вижда, кои обекти ти допада да наблюдаваш и като понапреднеш сам ще знаеш с какво да ги смениш и допълниш.
Филтри - ако става въпрос за цветни (планетарни), за визуални наблюдения не съм ползвал, не мога да препоръчам. Мисля, че са излишен разход особено в началото. Филтри за мъглявини - UHC и/или OIII има смисъл, но ще е добре да не избързваш с покупката им.
Барлоу леща - х2, според бюджета който можеш да отделиш. За лунни/планетарни наблюдения ще е от полза.
Спестените сега средсвта, от окуляри и филтри по-добре 'инвестирай' в бензин и разходи телескопа до някоя тъмна поляна. Да видиш там какво мога 10" :)
После и сам ще си отговориш на повечето въпроси.

Re: Избор на телескоп

Публикувано: пет мар 17, 2017 16:17
от BoByS
Виж ми подписа. :) Аз съм със същия телескоп (10 инча), определено ще ти харесва изживяването! На децата - също! Само 10 и 25мм окуляри са в комплекта. 2х Барлоу леща е належащо още в началото. Лично аз си купих комплект на Целестон - върши чудесна работа и ми е кеф, което е най-важното в случая. Единствено в комплекта не съм ползвал често цветните филтри, защото не са ми потрябвали, но...един ден ще стигна и до тях. :)
Най-важното, след като дойде телескопът и решиш да ъпгрейдваш: Лазерен колиматор (това е на практика задължителен атрибут), 2х Барлоу леща, Лунен филтър (много е полезен), Окуляр < 10мм. Нямам мнение за UHC филтрите - не съм особено сигурен за какво точно се използват.