http://www.astronom-bg.com/teleskopi/sk ... uto-detail
и
http://www.astronom-bg.com/teleskopi/sk ... p-8-detail
Off topic:BoByS написа: Маги много правилно каза ...
С това не съм напълно съгласен - 200мм са повече от достатъчни за целия Месие каталог и за още много други. Намирането им обаче, иска малко повече познания/опит и тъмно небе.ceco_bet написа:Първо със този Нютон не си струва да се мъчиш да търсиш галактики и мъглявини, за тези обекти ти трябва от 250мм нагоре, пробвал съм, особено от градски условия, така че според мен тези обекти трябва да се изключат от потенциалните за наблюдение.
Няма от какво да се засягамpenko написа:Off topic:BoByS написа: Маги много правилно каза ...
Само да поясня: magi208 не е Маги(дано не се засегне
)
Ефектът от светлинното замърсяване няма пряко отношение към апертурата,magi208 написа:А по темата : С терасната астрономия работата не се получава до 11 инча апертура .
На горе от това нямам опит . Хората с големите машини да кажат дали има някакъв
ефект от да кажем 14 инча . На мен лично не ми се вярва ...
Така е. Няма как да видиш бели букви на бял лист хартия..., това е същото което прави светещото градско небе с обектите от дълбокия космос. Нарича се контрастен фактор и окото е най-чувствително да долавя именно него. Когато става въпрос за ярки обекти като планети, звезди и ярки звездни купове нещата се решими от града, но, когато повърхностната яркост на един обект е равна или по малка от тази на фона, то по подразбиране няма как да се регистрира, какъвто и да е използваният инструмент... Все пак да не забравяме че при планетни и Лунни наблюдения, резолюцията е най-важния компонент, така, че диаметъра на входната апертура остава решаващ аргумент в полза на по големия телескоп. Естествено фактори, които ограничават използваемостта на един инструмент трябва да се вземат също под сериозно внимание!widowmaker
Заглавие: Re: Избор на телескоп Отговори с цитат
magi208 написа:
А по темата : С терасната астрономия работата не се получава до 11 инча апертура .
На горе от това нямам опит . Хората с големите машини да кажат дали има някакъв
ефект от да кажем 14 инча . На мен лично не ми се вярва ...
Ефектът от светлинното замърсяване няма пряко отношение към апертурата,
а към интензитета на светлината, идваща от обектите, които наблюдаваме.
Т.е. за дифузните такива трябва тъмно небе. При увеличаване на апертурата
се събира повече светлина от въпросните обекти, но също и толкова от това,
което ни пречи. Колкото по голямо е съотношението между интензитета на
обекта и тоя на фона, толкова по добре ще се вижда той. Т.е. от терасата
планети, Луна и по ярките купове, другото от къра.
По първа точка:Porchev написа: ...Сега имам още два въпроса, относно този телескоп:
1. ...Във форума чета, че фабричните окуляри не са много добри.
2. Когато ми се наложи колимиране, има ли обяснено как и с какво се прави?
Четох, че някои хора гледат клипове в youtube, но там пък е на английски...
Здравей,Porchev написа:Здравейте отново и благодаря, че се ангажирахте с мнения и съвети!Та спрях се на Добсън, но с по-голямата апертура - 10 инча
![]()
Сега имам още два въпроса, относно този телескоп:
1. Каква леща барлоу, допълнителен окуляр/и и филтри да си взема, т.е. има ли значение марката, производителя... Във форума чета, че фабричните окуляри не са много добри.
2. Когато ми се наложи колимиране, има ли обяснено как и с какво се прави? Четох, че някои хора гледат клипове в youtube, но там пък е на английски...