Здравейте!
Ще понапиша процеса на изработка на огледало, така, както го знам аз. Благодаря на Маги за заготовката - подготвям се за този момент над 15 години и винаги ми се е искало да пробвам да направя собствено огледало. Размерът е малко под 10 инча (247мм). Ще се целя между f/5 и f/6, като много се надявам да го докарам до f/5. Ако има интерес - ще публикувам резултатите от опитите ми тук.

Започвам с фасетиране и кантиране на заготовката. Правя го с камък за заточване на ножове (имам доста фин камък - ако беше с по-едра фракция, нямаше да ми отнеме толкова време). Много е важно да се работи
мокро, тъй като сухото търкане на стъкло образува прах, който може да породи силикоза - една доста НЕзабавна болест! Когато инструментът и стъклото са мокри - няма такъв проблем. Това, което аз открих в процеса е, че ми е най-удобно да напълня леген с вода, слагам огледалото в него, подпряно на долния си ръб, мокря всичко и търкам отгоре. За около 20-тина минути тялото свиква с движението и може постоянно да се върти, докато се търка.

На около половин диаметър топвам камъка в легена и продължавам. Хубаво е да се използва ръкавица - заради търкането, понякога камъкът влиза в контакт с кожата на подпиращата ръка - видно на втората снимка.
За заглаждане на ръба от изрязването на заготовката ми трябваха около 5-6 обиколки с финия камък, въпреки, че следата от отрязването беше сравнително голяма - около 2 мм остра изпъкналост. За фаските - по около 4-5 обиколки на страна. Както казва Добсън - няма правилен и грешен начин в търкането - важното е да спиш добре, да ядеш добре и да работиш здраво.
Теоретична част (калкулация в сайта на SF):
Хубаво е изчисленията да се напишат на кутията за съхранение на стъклото. Често се налага някакво преизчисляване или достъп до данните. Най-лесно е те да НЕ СЕ запомнят.

Трябва да се добави и теглото на стъклото, след като кривината е готова. Така по-лесно ще се сметне после теглото на долната част на телескопа, който ще побира това огледало.

Тези на снимката съм ги направил сам. Може да използвате формулите за дълбочината от сайта на StellaFane или да използвате формулата, която много просто изведох:
S = D/16x; където S - sagitta [mm], D - диаметър на огледалото [mm], x е избраното отношение за F/D (в моя случай е 5). Не разбирам защо никой не е публикувал подобно опростяване, което за мен е много удобно, а оставят да се смята през Радиуса на огледалото и Фокусното разстояние...

Original image recording time:
2017:02:28 10:57:33
Image taken on:
вт фев 28, 2017 08:57
Flash:
Flash did not fire, compulsory flash mode
Camera-manufacturer:
Lenovo
Тук се вижда как ръбът вече е сравнително гладък, има и фаски на горната и на долната страна. Показана е горната страна - тази, която ще се търка. Не намерих вариант, в който да търкам, без да отчупя парченце. Няма значение, тъй като е много плитко и няма да повлияе на крайния резултат - така или иначе ще изчезне по време на изработката.

2017:02:28 10:56:57
Image taken on:
вт фев 28, 2017 08:56
Flash:
Camera-manufacturer:
Lenovo
За около 30 минути търкане се получиха добри фаски (между 2 и 3мм) от двете страни и кант, който е задоволително прав. Ще помисля дали му трябва още, но така или иначе, в процеса на изработка, ще се налага да се повтаря процедурата.

2017:02:28 10:56:11
Image taken on:
вт фев 28, 2017 08:56
Flash:
Camera-manufacturer:
Lenovo
Това ще е много разточителна тема, която ще ми отнеме доооста време, но се надявам да се получи сравнително DIY насочено ръководство, без много подробности.

Налага ми се внимателно да обмислям всеки един етап, интересувам се от това от много време, като в последните 2 години е най-активно. В момента чакам да ми отговорят за абразивите и кога могат да ми ги доставят. До тогава ще направя гипсовия инструмент - най-добре е да е с дентален гипс, тъй като не е хигроскопичен. Ако се използва обикновен - трябва да се импрегнира с епоксидна смола или някакъв лак, защото от мокренето, обикновеният гипс ще се разпадне. Денталният гипс е около 6 пъти по-скъп за килограм, но си струва. Имам някакъв, но е под 1 буркан и няма как да ми стигне. Ако не намеря още 1-2 кг, ще се наложи да купувам 25 кг чувал. Добре, че имам приятели - зъботехници.

Към момента имам 3 варианта, според приоритета - 1) Правя диск от обикновен гипс, импрегниран го със смола (имам налична смола, трябва да стигне); 2) Правя инструмент от обикновен гипс и го намазвам с остатъка от денталния, колкото да го покрие добре; 3) Да намеря/купя още дентален гипс и да го използвам.
Събрал съм стари плочки от приятели, доста дебели...ще използвам метода на Берислав Бракун (Berislav Bracun) - с инструмент от начупени с чук плочки. Тези за басейни са около 50 лв на квадрат и отпадат като вариант в момента...
Следващ етап: Направа на гипсов инструмент. Как се определя коя страна да се търка.
Поздрави!