DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

телескопи, бинокли, оптика, "направи си сам"

Модератори: bobo, rw, Nuke

Потребителски аватар
Svsvet
Мнения: 546
Регистриран: пет юли 13, 2007 17:36
Репутация: 32
Местоположение: Габрово
Контакти:

DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от Svsvet » пет яну 15, 2016 14:40

Здравейте,
успях да купя доста изгодно обектив TS 80/480 APO triplet с дефект, който може и да е сериозен, но може и на практика да се окаже, че не е. Отчупване на средната леща в края вероятно при презатягане на колимиращите винтове. Очаквам след седмица някъде да пристигне от Германия. Междувременно се снабдих и с TSFlat2 field flattener. Идеята е с купената оптика да си направя рефрактор „домашно производство“, който ще се използва главно и почти само за астрофотография.
Ето го обективът:

Изображение
Изображение
Изображение

Имам нужда от вашата помощ и съвет в няколко посоки:

Първо, какво влияние според вас ще окаже дефектът върху самото зрително поле и как мога без професионална техника да разбера веднага след като го получа дали останалата част от оптиката е наред или и тя е разместена.

Второ, ако има нещо разместено, може ли обективът да се разглоби на отделни лещи внимателно и да се калибрира/колимира отново без помощта на специализиран сервиз. Падам си по такива работи :) Някакъв рефракторен колиматор ще ми свърши ли работа в тази посока?

Трето, приемам всякакви съвети за материал, от който да направя тръбата - около 90 мм диаметър и около 500мм дължина, стига да е достъпен и сравнително евтин. Не мисля да купувам карбонови тръби или някакъв друг вид скъпотии. Ще се радвам, ако някой знае и откъде могат да се купят подобни материали. Засега най-евтиното, което ми е дошло на ум за тръба, е PVC - ама е грозно и се гъне, а също и пресован картон, но не знам в България къде може да се намери нещо по-качествено от ролка за фолио. Знам, че в Германия продават специални тръби за тази цел, но най-евтиното е 76 евро + доставка, което засега не ми е вариант. Също така ако някой може да изчисли точно колко трябва да е дълга тръбата от началото на обектива до края, където ще е фокусировъчното, ще съм му много благодарен.

Четвърто, ново двускоростно фокусировъчно за такъв рефрактор струва 135 евро + 15 евро за доставка. Преди да реша да дам пари за ново, искам да попитам дали някой не разполага с фокусировъчно за рефрактор, от което да иска да се оттърве. Не е задължително да е двускоростно, но трябва да е два инча и да носи на нормално натоварване за астрофотография.

Предварително благодаря на всички, които се включат със съвет.
"Окото е най-съвършеният оптичен инструмент."
http://thelifemoments.com
TS GSO 254/1016mm F4, Baader MPCC III
TS 80/480 ED APO triplet f/6 DIY project, TSFlat2, Canon 200mm f2.8 L, Zeiss Sonnar 135mm f3.5
Carl Zeiss 1b EQ mount, Zeiss T mount, SW Star Adventurer
2" 32mm SWA, 1.25" 6 mm,10 mm Plossl, 2x barlow, Zeiss microscope bino head, 2xPZO 10SK - 23.2mm
БПВ 7x50 Binoculars, Nikon Travelite III 9x25
Canon 550D\mod\, QHYCCD 5II m, Astronomik CLS broadband
1.25" Ha 7nm, OIII, SII filters
Следва продължение...

CVK
Мнения: 109
Регистриран: пон мар 09, 2009 16:04
Репутация: 42

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от CVK » пет яну 15, 2016 21:38

Здравей, Svsvet!
Ще се опитам да дам съвет, но далеч не го приемай за меродавен :)
Честито за обектива, макар и с дефект, никак не е лош доколкото се вижда от снимките.
Поред:
Дефекта едва ли ще се отрази върху самото зрително поле като кръгче. За дневни наблюдения също няма да има проблем, но астро наблюдения и особено снимки е вероятно да имат леки отклонения. Ще трябва да се поработи на принципа проба-грешка. Имах един бинокъл с подобен проблем, но на призмата в единия тубус и имаше равномерни отблясъци в светещите обекти, но само като се доближи обекта в края на зрителното поле! Въпреки това, не ми се струва огромен проблем.
Едва ли са разместени и останалите елементи на обектива, още повече ако е слепен апохромат. Ако е е т.н. air spaced триплет също е малко вероятно да е разместен - поне като гледам тялото на обектива.
Второ:
всъщност ще се повторя: ако е слепен апохромат, от тялото ще "излезе" една леща, ако е въздушно разделен -две или три и ще може да се ревизира, почисти и колимира.
Трето:
най-добре е алуминиева тръба. Ако е оксидирана и боядисана е още по-добре, но цената ще е друга. Ако имаш познати стругари, поразпитай колко ще ти излезе. За PVC дебелостенна тръба въобще не трябва да се притесняваш - аз съм с такава, а моя е по-голям дори и нито се огъва, нито е грозно - все пак отвътре е "пълна" с диафрагми, захванати помежду си с шпилки
Виж и този адрес за малко идеи:
http://www.vega-sky-center.com/index_sa ... nents.html
За да се разбере колко да е дълга тръбата трябва да пристигне обектива и да се измери точно фокусното му разстояние. При мен при фокусно 1200 мм тръбата /от началото на обектива/ е дълга около 980 мм., следва двуинчов фокусер и призма. Точката на фокуса е след призмата. Ако няма призма трябва да удължа с приставка фокусера с около 50мм.
Четвърто:
пожелавам ти да си намериш добро фокусировъчно - дано някои колега да продава и да стане добър апохромат, пък макар и с дефект!
Успех!
Ремонт на бинокли и зрителни тръби: @binocularsrepair

Потребителски аватар
Мак-сим
Мнения: 2241
Регистриран: пет окт 01, 2004 11:58
Репутация: 36
Местоположение: София
Контакти:

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от Мак-сим » пет яну 15, 2016 22:28

Аз бих диафрагмирал проблемния участък. Е, вярно няма да имам 80мм, но ще ми е по-спокойно :)
И бих се молил триплета да не е разглобяван, че не знам как и къде ще го колимираш.
http://www.astrobin.com/users/nki/
Галерия с мои астрофотографии
Монтировка: Vixen GP-DX with Vixen "SkySensor 2000 PC" "Go To" control system.
Телескоп: Skywatcher Evostar 80ED DS-Pro f/7.5 refractor and Skywatcher 0.85x reducer/flattener.
Камера: Canon 1000D (modified)

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 3895
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 415
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от bobo » пет яну 15, 2016 22:40

Първото: ако маскираш дефекта с нещо черно мисля, че няма да прави значителни проблеми. Но не съм пробвал де.

Второто: ако корпусът на обектива няма приспособления за юстиране на лещите една към друга едва ли е предвидено такова нещо. Разгледай лещите дали нямат някакви марки отстрани или при разглобяването маркирай положението им една спрямо друга (но не е сигурно, че това е оригиналното им разположение). Влияние може да окаже дебелината на спейсърите, ако има такива.

Третото: абе, карбоновите май са добър вариант, предвид температурното разширение на металните, особено за фото. Преди време си бях правил тръба Ф200 от тапети и епоксидна смола, за твоите размери мисля, че няма да е проблем. Но не знам как стои въпросът с разширението.

За размерите на тръбата - зависи и от корпуса на обектива - размери и фигура, и от фокусера и всичко след него. Ако нямаш чертожна програма може да се начертае и на хартия или частите да се направят като мозайка и да се редят. Бабешки метод, но дава добра представа за размери и т.н. :)

Потребителски аватар
viktor
Мнения: 1894
Регистриран: съб мар 11, 2006 03:27
Репутация: 193

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от viktor » съб яну 16, 2016 01:29

Надявам се, че икономичния подход който си избрал няма да доведе до разочование! Обектива на пръв поглед изглежда напълно работоспособен. Може би, както отбелязаха колегите една диафрагма около мястото на спукването няма да е лоша идея, понеже е възможно при астрофотография тази част да прави бликове, особено около по ярки обекти.
Иначе, както знаеш един телескоп особено астрограф е съвкупност от механика и оптика и съответно няма как да се пренебрегне нито един от тези елементи. Първото, което ми хрумва е, че тръбата трябва да е доста симетрична по всички оси и да има високи механични показатели, понеже фокалната равнина на обектива и матрицата трябва да са перфектно успоредни! Съответно трябва добре да се помисли за материала й, и изработката й, а може би и някаква опция за настройка наклона на фокусировъчното няма да е излишна, щото да налучкаш тази симетрия от първия път и на око ми се струва бая деликатна работа... Успех в начинанието! :thumbsup:
Bresser Special Astro 20x80 binocular
Levenhuk Bruno Plus 15x70 binocular
B 10x40 binocular
GSO Plossl 4mm
GSO Plossl 42mm
SkyWatcher Plossl 10mm
SkyWatcher Plossl 25mm

Потребителски аватар
Хектор
Мнения: 1417
Регистриран: пет апр 04, 2014 00:46
Репутация: 256
Местоположение: София

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от Хектор » съб яну 16, 2016 09:29

Здравей.Поздравления за страхотния триплет =D> .Въобще не се притеснявай,проблеми няма да имаш,образа ще бъде и качествен и стабилен.При голями увеличения над 80-120Х ще имаш много,ама мноого лека кома.Това е древния ми обектив от времето когато света беше млад и оттогава е понесъл множество удари във мазето но, въпреки това има СТРАХОТЕН образ........
888.jpg
EXIF-Data show/hide
Original image recording time:
2016:01:16 08:58:14
Image taken on:
съб яну 16, 2016 06:58
Focus length:
3.5 mm
Shutter speed:
1/not available Sec
F-number:
f/2
ISO speed rating:
0
Whitebalance:
Auto
Flash:
Flash did not fire
Camera-manufacturer:
Camera-model:
Exposure program:
Not defined
Exposure bias:
0 EV
Metering mode:
Center-weighted average
а твоя проблем е нищо в сравнение със пораженията който има моя :D .Пробвал съм ако се сложи черно парченце картон върху него и пак става,но пада леко контраста.За тръба при това фокусно може да вземеш ПРАВО парче PVC тръба,а ако се притесняваш да не се огъне я намажи отвън със Ц300,вземи мрежа за изолация (финна) за 2лв.и я омотай 10 пъти така че лепилото да излезе през дупчиците на мрежичката.Като е налагаш мрежата я обтягай силно и остави да изсъхне после.Всичко което казвам е практически изпробвано и РАБОТИ :D .
5555.jpg
EXIF-Data show/hide
Original image recording time:
2016:01:16 08:58:19
Image taken on:
съб яну 16, 2016 06:58
Focus length:
3.5 mm
Shutter speed:
1/not available Sec
F-number:
f/2
ISO speed rating:
0
Whitebalance:
Auto
Flash:
Flash did not fire
Camera-manufacturer:
Camera-model:
Exposure program:
Not defined
Exposure bias:
0 EV
Metering mode:
Center-weighted average
http://forum.starrydreams.com/viewtopic ... %80#p76675
Прикачени файлове
9987.jpg
EXIF-Data show/hide
Original image recording time:
2016:01:16 08:59:52
Image taken on:
съб яну 16, 2016 06:59
Focus length:
3.5 mm
Shutter speed:
1/not available Sec
F-number:
f/2
ISO speed rating:
0
Whitebalance:
Auto
Flash:
Flash did not fire
Camera-manufacturer:
Camera-model:
Exposure program:
Not defined
Exposure bias:
0 EV
Metering mode:
Center-weighted average
Конус Гигант модифициран -22x80 със паралелограмна монтировка
Слънчев Телескоп-Carl Zeiss Yena 50/540
PZO-Бинокуляр
Seben M10 (EQ 5) тракинг със мотори по двете оси и полярен търсач....
SkyWatcher Custom made 258mm
Ако не се проваляте,значи не сте достатъчно иновативни........

Потребителски аватар
penko
Мнения: 2030
Регистриран: ср юли 05, 2006 19:46
Репутация: 1403
Местоположение: Димитровград
Контакти:

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от penko » съб яну 16, 2016 09:52

Можеш да използваш за тръба техническа пластмаса на пръти - продава се на кило около 5лв килото. Един приятел работи в цех за железа и др и ми обясняваше за нея. Значи 50мм диаметър 1 метър тежала около 2 килограма, имало размери до фи 200. И един стругар ако ти я врътни ще стане идеална. А за дефекта на лещата можеш да сложиш парче черен картон за да не се появяват отблясъци :)
Bresser 150/750;
Bresser Exos-2GT;
Canon 100D, Canon 1200D mod.

Потребителски аватар
Svsvet
Мнения: 546
Регистриран: пет юли 13, 2007 17:36
Репутация: 32
Местоположение: Габрово
Контакти:

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от Svsvet » съб яну 16, 2016 17:29

Ей, безценни сте за съветите и насърчението, което давате. Ето го оригиналният телескоп с този обектив и неговите параметри:

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... uszug.html

А ето го и самият обектив като нов, има и технически данни:

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... -cell.html

Разбира се, че ще се допитам до стругари, защото алуминиева тръба ми се струва най-удачна.

Какво мислите за нещо такова:

http://www.ebay.co.uk/itm/90Mm-3-1-2-Od ... 0383688903

Никой не каза дали има начин да се види разместване в лещите, преди да сглобя телескопа и съответно да направя пробни снимки с него.
"Окото е най-съвършеният оптичен инструмент."
http://thelifemoments.com
TS GSO 254/1016mm F4, Baader MPCC III
TS 80/480 ED APO triplet f/6 DIY project, TSFlat2, Canon 200mm f2.8 L, Zeiss Sonnar 135mm f3.5
Carl Zeiss 1b EQ mount, Zeiss T mount, SW Star Adventurer
2" 32mm SWA, 1.25" 6 mm,10 mm Plossl, 2x barlow, Zeiss microscope bino head, 2xPZO 10SK - 23.2mm
БПВ 7x50 Binoculars, Nikon Travelite III 9x25
Canon 550D\mod\, QHYCCD 5II m, Astronomik CLS broadband
1.25" Ha 7nm, OIII, SII filters
Следва продължение...

Потребителски аватар
viktor
Мнения: 1894
Регистриран: съб мар 11, 2006 03:27
Репутация: 193

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от viktor » съб яну 16, 2016 17:55

Триплета е доста пипкава работа. Не мисля, че някой без сериозни познания в областта, би се наел да човърка без да знае всичко за оптичните елементи и сметките зя цялата система (обектива) Обикновено това е самият производител. Все е едно да си ровиш по скъпите окуляри - много лоша идея!
Bresser Special Astro 20x80 binocular
Levenhuk Bruno Plus 15x70 binocular
B 10x40 binocular
GSO Plossl 4mm
GSO Plossl 42mm
SkyWatcher Plossl 10mm
SkyWatcher Plossl 25mm

Потребителски аватар
Svsvet
Мнения: 546
Регистриран: пет юли 13, 2007 17:36
Репутация: 32
Местоположение: Габрово
Контакти:

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от Svsvet » съб яну 16, 2016 18:25

Нямам никакво намерение да пипам каквото и да е, преди да пробвам дали всичко не си е наред. Не съм подобен тип експериментатор. Да се надяваме, че няма разместване. Ако има, ще го мисля после.
"Окото е най-съвършеният оптичен инструмент."
http://thelifemoments.com
TS GSO 254/1016mm F4, Baader MPCC III
TS 80/480 ED APO triplet f/6 DIY project, TSFlat2, Canon 200mm f2.8 L, Zeiss Sonnar 135mm f3.5
Carl Zeiss 1b EQ mount, Zeiss T mount, SW Star Adventurer
2" 32mm SWA, 1.25" 6 mm,10 mm Plossl, 2x barlow, Zeiss microscope bino head, 2xPZO 10SK - 23.2mm
БПВ 7x50 Binoculars, Nikon Travelite III 9x25
Canon 550D\mod\, QHYCCD 5II m, Astronomik CLS broadband
1.25" Ha 7nm, OIII, SII filters
Следва продължение...

Потребителски аватар
magi208
Мнения: 938
Регистриран: вт фев 24, 2015 17:34
Репутация: 49

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от magi208 » съб яну 16, 2016 21:26

Имате малък проблем . Той в никакъв случай не е отчупеното парченце . Това си го диафрагмирате локално с черно картонче и си го ползвате.
Сега трябва да огледате внимателно дали имате подбито /ударено място / отвън на корпуса . Отчупвания от този тип се получават по 4 причини:
1 Изпускане или удар по обектива . В този случай се получава локална деформация в леглата на лещите .
2 Наличието на твърд замърсител при сглобяването на триплета / стружка , песъчинка или нещо друго от сорта /
3 Криви легла + силно притягане на предната стягаща гривна .
4 Разглобяване по някаква причина от бившия собственик и удар по средната леща .

В първите 3 случая ремонта е наложителен поради реален риск пораженията да се задълбочат ако го изнесете на студено / алуминия се свива повече при изстиване от стъклото /
Препоръчвам ви , когато ви пристигне да го дадете на оптик да го прегледа .
Целестрон 280 F/10 Шмидт-Касегрен
Целестрон 150 F/5 Рефрактор

Потребителски аватар
Хектор
Мнения: 1417
Регистриран: пет апр 04, 2014 00:46
Репутация: 256
Местоположение: София

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от Хектор » съб яну 16, 2016 21:42

Обектива е разгобяван и при опита за изваждане е било бутано отзад-напред (отвътре навън)леко накриво,знам защото така повредих моя Цайс навремето.Ако е удар отстрани няма да се получи люспа,а ще се разлепят леко лещите.
Конус Гигант модифициран -22x80 със паралелограмна монтировка
Слънчев Телескоп-Carl Zeiss Yena 50/540
PZO-Бинокуляр
Seben M10 (EQ 5) тракинг със мотори по двете оси и полярен търсач....
SkyWatcher Custom made 258mm
Ако не се проваляте,значи не сте достатъчно иновативни........

Потребителски аватар
Svsvet
Мнения: 546
Регистриран: пет юли 13, 2007 17:36
Репутация: 32
Местоположение: Габрово
Контакти:

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от Svsvet » нед яну 17, 2016 09:16

Хора, няма смисъл да гадаем за това. Обективът пътува насам и когато дойде, ще му направя обстоен преглед. Както казах, взех го доста изгодно, така че рискът си заслужава. В момента издирвам цени на алуминиеви тръби в България, но за момента в нета поне не намирам нищо. По-горе съм дал линк към подходяща тръба в ибей.
"Окото е най-съвършеният оптичен инструмент."
http://thelifemoments.com
TS GSO 254/1016mm F4, Baader MPCC III
TS 80/480 ED APO triplet f/6 DIY project, TSFlat2, Canon 200mm f2.8 L, Zeiss Sonnar 135mm f3.5
Carl Zeiss 1b EQ mount, Zeiss T mount, SW Star Adventurer
2" 32mm SWA, 1.25" 6 mm,10 mm Plossl, 2x barlow, Zeiss microscope bino head, 2xPZO 10SK - 23.2mm
БПВ 7x50 Binoculars, Nikon Travelite III 9x25
Canon 550D\mod\, QHYCCD 5II m, Astronomik CLS broadband
1.25" Ha 7nm, OIII, SII filters
Следва продължение...

Потребителски аватар
magi208
Мнения: 938
Регистриран: вт фев 24, 2015 17:34
Репутация: 49

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от magi208 » нед яну 17, 2016 11:42

Svsvet написа:Хора, няма смисъл да гадаем за това. Обективът пътува насам и когато дойде, ще му направя обстоен преглед. Както казах, взех го доста изгодно, така че рискът си заслужава. В момента издирвам цени на алуминиеви тръби в България, но за момента в нета поне не намирам нищо. По-горе съм дал линк към подходяща тръба в ибей.
За конкретния случай няма по-добро от дуралуминиева безшевна тръба с дебелина на стената 5 милиметра . Погледни в сайтовете на Ангел Стоилов ООД . Само че вземи телефон на оператор и говори лично какво имат в наличност , защото не могат да изложат всичко на сайта. Цената на дуралуминия е съвсем малко по-висока - около 8 лева на килограм и такава тръба тежи около 5 килограма .
След това я даваш на стругар да я диафрагмира от вътре и да и направи захващане за окулярния възел и за обектива . След всички обработки и елементи , които са ти нужни си дефинирай окончателна дебелина от около 1 мм и крайното тегло ще е около килограм , няма да има никакви напрежения и зони на закалка и ще е отвратително здрава заради вътрешните монолитни диафрагми .

Има разбира се и много по-лесни решения - дуралуминиева ламарина 1 мм огъната на валяци и зашита с нитове , заварена на Аргонов апарат , какво ли не ...
Целестрон 280 F/10 Шмидт-Касегрен
Целестрон 150 F/5 Рефрактор

Потребителски аватар
penko
Мнения: 2030
Регистриран: ср юли 05, 2006 19:46
Репутация: 1403
Местоположение: Димитровград
Контакти:

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от penko » нед яну 17, 2016 11:54

Можеш да използваш тръба от руски БШР 80/800 (алуминиева-безшевна) ако намериш някъде изгодно. Има си и фокусер :D
Bresser 150/750;
Bresser Exos-2GT;
Canon 100D, Canon 1200D mod.

Потребителски аватар
Хектор
Мнения: 1417
Регистриран: пет апр 04, 2014 00:46
Репутация: 256
Местоположение: София

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от Хектор » нед яну 17, 2016 13:31

penko написа:Можеш да използваш тръба от руски БШР 80/800 (алуминиева-безшевна) ако намериш някъде изгодно. Има си и фокусер :D
Тази тръба е страхотна,има си и вградена диафрагма и то много точно направена също така и е много-здрава.Имах БШР и ако си намериш тубуса със фокусера удряш във десятката :D .Конструкцията на системата е мислена и правена навремето когато парите нямаха никакво значение и нещата се правеха защото:-Така трябва. :wink: .
Конус Гигант модифициран -22x80 със паралелограмна монтировка
Слънчев Телескоп-Carl Zeiss Yena 50/540
PZO-Бинокуляр
Seben M10 (EQ 5) тракинг със мотори по двете оси и полярен търсач....
SkyWatcher Custom made 258mm
Ако не се проваляте,значи не сте достатъчно иновативни........

Потребителски аватар
Svsvet
Мнения: 546
Регистриран: пет юли 13, 2007 17:36
Репутация: 32
Местоположение: Габрово
Контакти:

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от Svsvet » нед яну 17, 2016 16:12

Едва ли ще намеря такава тръба скоро, а и не си падам по „развалянето“ на такива реликви.
"Окото е най-съвършеният оптичен инструмент."
http://thelifemoments.com
TS GSO 254/1016mm F4, Baader MPCC III
TS 80/480 ED APO triplet f/6 DIY project, TSFlat2, Canon 200mm f2.8 L, Zeiss Sonnar 135mm f3.5
Carl Zeiss 1b EQ mount, Zeiss T mount, SW Star Adventurer
2" 32mm SWA, 1.25" 6 mm,10 mm Plossl, 2x barlow, Zeiss microscope bino head, 2xPZO 10SK - 23.2mm
БПВ 7x50 Binoculars, Nikon Travelite III 9x25
Canon 550D\mod\, QHYCCD 5II m, Astronomik CLS broadband
1.25" Ha 7nm, OIII, SII filters
Следва продължение...

Потребителски аватар
magi208
Мнения: 938
Регистриран: вт фев 24, 2015 17:34
Репутация: 49

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от magi208 » пон яну 18, 2016 13:37

Я кажи към какво фокусиращо си се ориентирал ? Колко цола и с какво максимално изнасяне ?
Или не си мислил още ?
Целестрон 280 F/10 Шмидт-Касегрен
Целестрон 150 F/5 Рефрактор

Потребителски аватар
viktor
Мнения: 1894
Регистриран: съб мар 11, 2006 03:27
Репутация: 193

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от viktor » пон яну 18, 2016 13:49

Момчето е споменало в началото - 135 евро от telescop express, стандартното, което си върви с този скоп.
Bresser Special Astro 20x80 binocular
Levenhuk Bruno Plus 15x70 binocular
B 10x40 binocular
GSO Plossl 4mm
GSO Plossl 42mm
SkyWatcher Plossl 10mm
SkyWatcher Plossl 25mm

Потребителски аватар
Svsvet
Мнения: 546
Регистриран: пет юли 13, 2007 17:36
Репутация: 32
Местоположение: Габрово
Контакти:

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от Svsvet » пон яну 18, 2016 18:18

Пуснах обява в секция базар. Първо ще потърся нещо втора ръка, дори да не е двускоростно. Ще ми се да пробвам триплета, преди да дам 300 лева за оригиналното. Гледам един гайдскоп 80 мм се върти в базара и се чудя дали да не го „разваля“ и да го ползвам за проба. Хем тръба, хем фокусировъчно, макар и 1,25 инча. Но май има и Т2 резба или се лъжа?! Лошото е, че някак си не ми се съсипва готов телескоп, и то почти нов. Тръба за тестове ще се намери лесно. Проблемът е някакво фокусировъчно.
"Окото е най-съвършеният оптичен инструмент."
http://thelifemoments.com
TS GSO 254/1016mm F4, Baader MPCC III
TS 80/480 ED APO triplet f/6 DIY project, TSFlat2, Canon 200mm f2.8 L, Zeiss Sonnar 135mm f3.5
Carl Zeiss 1b EQ mount, Zeiss T mount, SW Star Adventurer
2" 32mm SWA, 1.25" 6 mm,10 mm Plossl, 2x barlow, Zeiss microscope bino head, 2xPZO 10SK - 23.2mm
БПВ 7x50 Binoculars, Nikon Travelite III 9x25
Canon 550D\mod\, QHYCCD 5II m, Astronomik CLS broadband
1.25" Ha 7nm, OIII, SII filters
Следва продължение...

Потребителски аватар
viktor
Мнения: 1894
Регистриран: съб мар 11, 2006 03:27
Репутация: 193

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от viktor » пон яну 18, 2016 18:50

Ако ще го пробваш визуално, просто взимаш един окуляр насочваш обектива към някоя лампа или през деня по някой по осветен пейзаж и с внимателни корекций в ръката с окулъра фокусираш и гледаш картинката. Другият вариант е някакъв съвсем импровизиран стенд с подръчни материали. Наблюдаваш за следи от хроматична аберация - оцветяване на обектите по краищата, обикновено във виолетово а също и за рязкост на образа. Виж за фото-тест ще си трябва тръба и фокусировъчно, двуинчово..., освен ако не ползваш някоя планетарна камерка. Тия икономичните фокусировъчни от гидиращите телескопи не стават за сериозна астрофотография. Фокусировъчното може да се каже, че е най важният елемент от механиката на телескопа и от него не е добре да се икономисва...
Bresser Special Astro 20x80 binocular
Levenhuk Bruno Plus 15x70 binocular
B 10x40 binocular
GSO Plossl 4mm
GSO Plossl 42mm
SkyWatcher Plossl 10mm
SkyWatcher Plossl 25mm

Потребителски аватар
Svsvet
Мнения: 546
Регистриран: пет юли 13, 2007 17:36
Репутация: 32
Местоположение: Габрово
Контакти:

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от Svsvet » пон яну 18, 2016 19:48

Да, така е. Затова ще изчакам за нещо добро на старо и ако не излезе отникъде, ще поръчам от TS-Германия.
"Окото е най-съвършеният оптичен инструмент."
http://thelifemoments.com
TS GSO 254/1016mm F4, Baader MPCC III
TS 80/480 ED APO triplet f/6 DIY project, TSFlat2, Canon 200mm f2.8 L, Zeiss Sonnar 135mm f3.5
Carl Zeiss 1b EQ mount, Zeiss T mount, SW Star Adventurer
2" 32mm SWA, 1.25" 6 mm,10 mm Plossl, 2x barlow, Zeiss microscope bino head, 2xPZO 10SK - 23.2mm
БПВ 7x50 Binoculars, Nikon Travelite III 9x25
Canon 550D\mod\, QHYCCD 5II m, Astronomik CLS broadband
1.25" Ha 7nm, OIII, SII filters
Следва продължение...

Потребителски аватар
Мак-сим
Мнения: 2241
Регистриран: пет окт 01, 2004 11:58
Репутация: 36
Местоположение: София
Контакти:

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от Мак-сим » вт яну 19, 2016 20:29

Познавам човек, който замени обектива на ахромат с триплет, като използва тръбата на ахромата.
Не се занимавай с картони, ПВЦ-та, ВиК -ата, топлофикации и т.н.
Щом си го взел изгодно, търси ахромат 80мм - например Scopos. Достатъчно читави са, вкл. и фокусировъчното. Прави се един преход на стругар и си ти.
http://www.astrobin.com/users/nki/
Галерия с мои астрофотографии
Монтировка: Vixen GP-DX with Vixen "SkySensor 2000 PC" "Go To" control system.
Телескоп: Skywatcher Evostar 80ED DS-Pro f/7.5 refractor and Skywatcher 0.85x reducer/flattener.
Камера: Canon 1000D (modified)

Потребителски аватар
penko
Мнения: 2030
Регистриран: ср юли 05, 2006 19:46
Репутация: 1403
Местоположение: Димитровград
Контакти:

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от penko » вт яну 19, 2016 21:13

А обектива можеш да го изследваш за дефекти с решетка на Ронки. Погледни тази книжка на стр. 169:
https://drive.google.com/file/d/0B7XrtS ... 1FbHc/view

Решетка можеш да използваш примерно от LCD дисплей на стар мобилен телефон.
Премахваш всички слюди и гледаш през него. Става също и за дифракционна решетка :)
Bresser 150/750;
Bresser Exos-2GT;
Canon 100D, Canon 1200D mod.

Потребителски аватар
Svsvet
Мнения: 546
Регистриран: пет юли 13, 2007 17:36
Репутация: 32
Местоположение: Габрово
Контакти:

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от Svsvet » вт яну 19, 2016 21:44

Проблемът с ахроматите е, че почти всички са с 1,25 инчови фокусировъчни. Този Scopos изглежда идеален, обаче аз нов не мога да му видя цената, пък камо ли да го намеря на старо. Иначе досега да съм взел Целестрона от обявата в базара. Всъщност изработването на тръбата от алуминий няма да се окаже толкова скъпо май. Говорих със стругар. Може даже да се получи нещо като хибрид, но ще видим. Засега дертът остава фокусировъчното. 300 лева само за този детайл не са малка сума. Поздрави!
"Окото е най-съвършеният оптичен инструмент."
http://thelifemoments.com
TS GSO 254/1016mm F4, Baader MPCC III
TS 80/480 ED APO triplet f/6 DIY project, TSFlat2, Canon 200mm f2.8 L, Zeiss Sonnar 135mm f3.5
Carl Zeiss 1b EQ mount, Zeiss T mount, SW Star Adventurer
2" 32mm SWA, 1.25" 6 mm,10 mm Plossl, 2x barlow, Zeiss microscope bino head, 2xPZO 10SK - 23.2mm
БПВ 7x50 Binoculars, Nikon Travelite III 9x25
Canon 550D\mod\, QHYCCD 5II m, Astronomik CLS broadband
1.25" Ha 7nm, OIII, SII filters
Следва продължение...

Потребителски аватар
magi208
Мнения: 938
Регистриран: вт фев 24, 2015 17:34
Репутация: 49

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от magi208 » ср яну 20, 2016 10:23

Svsvet написа:Засега дертът остава фокусировъчното. 300 лева само за този детайл не са малка сума. Поздрави!
И е напълно изсмукана от пръстите на търговците разбира се :) За половината от тези пари може да се купуи линеен лагер на Фак + кобалтова тръба + планетарен редуктор 1/10 #-o С тези материали може да се изработи фокусер с отклонение 1-1,5 микрона при натоварване от 20 килограма :D
/не , че зателескоп е необходима такава точност и здравина естествено /
Просто нещата за телескопи се умножават от търговеца в пъти , преди да стигнат до астронома любител :)
Много пъти съм се чудела какво картелно споразумение има в бранша , за да е възможно нещо за 100 лева да се продава за 800 !!!

Точно за това по-горе те попитах какво изнасяне ти трябва , за да ти изработя в свободното си време нещо от което биха ти изскочили очите :)
Целестрон 280 F/10 Шмидт-Касегрен
Целестрон 150 F/5 Рефрактор

Потребителски аватар
Insomniac
Мнения: 364
Регистриран: съб мар 03, 2012 19:22
Репутация: 35
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от Insomniac » ср яну 20, 2016 10:56

//оффтопик Съдейки по това колко е огромен пазара - въпрос на оцеляване е. Ако няма голяма надценка, няма да има астро производители. Това е положението :)

//ontopic

Късмет с проекта :) Ще са ми интересни резултатите, планирам да си вземам точно някакъв 80мм апохромат ;)
===================
Skywatcher Quattro-8CF 200/800mm // William Optics Redcat 51 // Таир 3c 300mm/4.5
iOptron IEQ45 Version 2 // iOptron SkyGuider Pro
Lacerta MGEN Autoguider + Orion 50mm Mini Guider
Canon 6D // Canon 600Da (peltier-cooled)
Astronomik EOS Clip Filters: CLS-CCD, UV/IR block

Потребителски аватар
Svsvet
Мнения: 546
Регистриран: пет юли 13, 2007 17:36
Репутация: 32
Местоположение: Габрово
Контакти:

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от Svsvet » ср яну 20, 2016 11:02

magi208, имаш лично съобщение.
"Окото е най-съвършеният оптичен инструмент."
http://thelifemoments.com
TS GSO 254/1016mm F4, Baader MPCC III
TS 80/480 ED APO triplet f/6 DIY project, TSFlat2, Canon 200mm f2.8 L, Zeiss Sonnar 135mm f3.5
Carl Zeiss 1b EQ mount, Zeiss T mount, SW Star Adventurer
2" 32mm SWA, 1.25" 6 mm,10 mm Plossl, 2x barlow, Zeiss microscope bino head, 2xPZO 10SK - 23.2mm
БПВ 7x50 Binoculars, Nikon Travelite III 9x25
Canon 550D\mod\, QHYCCD 5II m, Astronomik CLS broadband
1.25" Ha 7nm, OIII, SII filters
Следва продължение...

ymn
Мнения: 134
Регистриран: съб май 06, 2006 08:12
Репутация: 1
Местоположение: София

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от ymn » ср яну 20, 2016 16:11

magi208 написа: За половината от тези пари може да се купуи линеен лагер на Фак + кобалтова тръба + планетарен редуктор 1/10 #-o С тези материали може да се изработи фокусер с отклонение 1-1,5 микрона при натоварване от 20 килограма :D
magi208 това е интересно. Може ли повече детайли ? Благодаря.

Потребителски аватар
magi208
Мнения: 938
Регистриран: вт фев 24, 2015 17:34
Репутация: 49

Re: DIY project 80/480ED triplet custom Photoline

Мнение от magi208 » чет яну 21, 2016 01:02

ymn написа:
magi208 написа: За половината от тези пари може да се купуи линеен лагер на Фак + кобалтова тръба + планетарен редуктор 1/10 #-o С тези материали може да се изработи фокусер с отклонение 1-1,5 микрона при натоварване от 20 килограма :D
magi208 това е интересно. Може ли повече детайли ? Благодаря.
ymn написа:
magi208 написа: За половината от тези пари може да се купуи линеен лагер на Фак + кобалтова тръба + планетарен редуктор 1/10 #-o С тези материали може да се изработи фокусер с отклонение 1-1,5 микрона при натоварване от 20 килограма :D
magi208 това е интересно. Може ли повече детайли ? Благодаря.
Няма нищо сложно . В любителската астрономическа техника изискванията са занижени по ред причини и поради това механичните концепции от висок клас са непознати. Когато започнах да навлизам в материята бях силно изненадана колко ниско е нивото на тази техника по отношение на механичната изработка на компонентите и избора на материали ...
От друга страна много от нещата нарочно се правят с ниско качество , за да бъде принуден любителят да дава допълнителни пари за подобрения . По настоящем може би най-доброто като фокусер при любителските телескопи е система Крайфорд , която е достатъчно точна но си остава система на само 6 опорни точки /дори на 5 при по-евтините /
Това в комбинация с евтините материали от които се изработват фокусерите води до ограничена товароносимост от порядъка на 1-2 килограма максимум при изнасяне от 50-60 милиметра . Така или иначе на един любител рядко би му се наложило да желае повече :)

По същество ако се налага по-голяма товароносимост или прецизност едно от добрите решения е примерно следното :
Необходими материали за 2 инчов двускоростен фокусер за рефрактори :

1 Линеен лагер с изрязан сектор тип LME 50 UUOP Цена от 40 до 90 лева според марката.
2 Тръба калибрована Ф50Х1mm L 250mm от стомана X40Cr13 или X38Cr13 . /това за кобалтовата тръба X105CrCoMo18-2 е само вслучай , че желаете и вие да се качвате върху фокусера :) / Цена около 15 лева
3 Пневматичен ъглошлайф Енхел . Цена около 25 лева в Бриколаж или Практикер.
4 Модулна зъбна рейка комплект с колело със модул 0,5. Цена около 15 лева

Досетихте ли се вече каква е конструкцията :)
Това е приятелска гатанка ! Естествено ще публикувам отговора , но за по-разбираемо ще трябва първо да го начертая . Ако до тогава някой познае за какво ни е необходим ъглошлайфа , подарявам литър домашен спиртен концентрат :)
/ ще е необходим на стругаря , който наемате да ви изработи тръбата на фокусера , след като разбере от какъв материал е /
Целестрон 280 F/10 Шмидт-Касегрен
Целестрон 150 F/5 Рефрактор

Отговори
 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • New space exploration project
  от Solmur » ср апр 13, 2016 00:32 » в Новини
  0 Отговори
  494 Преглеждания
  Последно мнение от Solmur
  ср апр 13, 2016 00:32
 • CFF 135mm f6.7 triplet
  от neptun2 » нед авг 18, 2019 23:46 » в Астрономическа техника
  8 Отговори
  812 Преглеждания
  Последно мнение от Yoddha
  вт авг 20, 2019 23:26