Страница 1 от 8

Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: вт сеп 16, 2014 21:10
от Gemini
С малко закъснение, представям варианта на изработените от нас 12“ ( 300 мм) ажурни Добсъни. Конструкцията е подобна на популярните телескопи от този вид, използвани от любителите в много страни и предимно в Щатите. У нас по-голяма популярност имат сгъваемите модели като FlexTube на SkyWatcher, които като компактност и удобство при транспорт не ни удовлетворяваха напълно. Решихме да направим изцяло разглобяем модел по подобие на Obsession, Teeter’s Telescopes, Starmaster, Webster и други. Целта ни бе телескопа да е максимално олекотен, лесен за пренасяне и същевременно с бърз и лесен монтаж. За всички елементи, участващи в разглобяването и колимацията, предвидихме ръкохватки, т.е. без участието на инструменти – гаечни ключове или отвертки. По-голяма компактност се постига с демонтиращите се лагери по височина и възможността за съхраняване и пренасяне на mirror box-а във вътрешността на rocker box-а. В долния край на mirror box-а са разположени ръкохватките за колимация, вентилатор спомагащ бързо темпериране с околната среда и 3 бр. крачета за вертикално поставяне на „оптичната тръбата“ преди или след снемане от rocker box-a. Едно от крачетата е ос, към която посредством винт се присъединява противотежестта за балансиране на телескопа. Фокусера е 2“ с преходник към 1.25“, тип HelicalCrayford.
След транспорт и последващо сглобяване, системата се нуждае единствено от минимална колимация на главното огледало ( без промяна на положението на вторичното огледало ).
За главното огледало е използвана пирексова бланка Ф300х38мм доставена от Англия. Точността на оптичната повърхност е по-голяма от 1/10λ.
Повече снимки и описание на телескопите могат да се видят на сайта ни: http://www.astroreflect.com

Изображение
Изображение

Re: 12" (300mm) ажурни телескопи

Публикувано: вт сеп 16, 2014 21:15
от fishburn
Страхотно изглежда .Браво за труда .Шедьовър =D> А гледам има опция поръчка:=)

Re: 12" (300mm) ажурни телескопи

Публикувано: вт сеп 16, 2014 22:32
от viktor
О страхотни сте! Тамън щях да кажа, какви са тия Obsession-и :)
Направихте ли визуални тестове вече? А и да питам измерванията по вълновия фронт ли са или по повърхноста и астигматизма с какви тестове го проверявате?

Re: 12" (300mm) ажурни телескопи

Публикувано: вт сеп 16, 2014 23:21
от Gemini
Радвам се, че ви харесват. Точноста на главното огледало я отчитаме по вълновия фронт, а не по повърхността, както смятам, че е по-коректно и неподвеждащо. Използваните методи за оценка са Фуко по 6 зони, данните от които са вкарвани в FigureXP, Ронкиграми, Дабълпас от фирмата извършила алуминизация и разбира се Стартест. Надявам се, в скоро време да мога да ги потвърждавам и с Bathinterferometer. Все пак крайния резултат винаги е видим в стартеста. Останалите методи са по-подходящи на различни етапи от направата ( фигурирането ).

Re: 12" (300mm) ажурни телескопи

Публикувано: ср сеп 17, 2014 09:53
от dani
Браво за начинанието. Най-накрая нещо българско! Наистина изглеждат страхотно и професионално, и както казва Виктор, като Obsession-ни. Сега дано потръгне, че да може и добри цени да се постигнат. Някаква ориентировъчна цена ще можете ли да дадете?

Re: 12" (300mm) ажурни телескопи

Публикувано: ср сеп 17, 2014 10:49
от Хектор
Не знам дали фирмата ви се казва -Астрорефлект ,според мен е АСТРО РЕСПЕКТ :D .Обявете цени момчета,машините ви са СТРАХОТНИ и ако направите сайта и на английски,за нула време ще трябва да стройте завод :D :D :D .С уважение-Иво Александров.

Re: 12" (300mm) ажурни телескопи

Публикувано: ср сеп 17, 2014 11:19
от viktor
Само да допълня: вкарайте опций за поставяне на хубави фокусировъчни от сорта на Moonlight, поставяне на custom оптика и наистина сте готови за завладяване на пазарите, ако предложите атрактивни цени... :)
А и да попитам понеже не мога да преценя от снимките дали сте спазили препоръката диаметъра на тръбата която приютява вторичното огледало да е с една идея по голям от този на основната за да не винетира полето?

Re: 12" (300mm) ажурни телескопи

Публикувано: ср сеп 17, 2014 16:31
от rw
Ей, браво! Най-накрая Български Производител! Искрено пожелавам успех в начинанието! :thumbsup:

Ако успеете да пуснете олекотен вариант с по-голяма апертура и сгъваем от сорта на Ultra Compact моделите - направо можете да ме пишете клиент.

Re: 12" (300mm) ажурни телескопи

Публикувано: ср сеп 17, 2014 22:00
от Gemini
Благодарим на всички за насърчителните думи. Идеята ни е да можем да предложим уреди в сегмента на по-преносимите за визуални наблюдения. Ще се опитам накратко да отговоря на всички:
dani: Все още не сме окончателно готови с крайната цена. Това е причината и в сайта да не сме я обявили. От значение са цените на боросиликатните бланки за различните размери, които доставяме от Англия и Германия, цената на диагоналните огледала, които закупуваме от US и цените на фокусер и търсач – в зависимост от вида. Все пак, за варианта, който сме представили, цената би била около 2200 лв.
хектор: Разбира се, че е предвидено сайта да бъде преведен и на английски език.
viktor: Диаметъра на тръбата за вторичното огледало ( secondary cage ) е 340 мм за да не винетира главното огледало ( 300 мм). Това е дори малко повече от изчисленото по формулата, която предлага David Kriege ( Obsession ) в своята книга. Предложението за комплектовка с някой от утвърдените фокусери е много добро. Мислили сме по въпроса. Притесненията са ни, че цената само на този компонент е доста висока. Бихме могли да предложим примерно един от най-известните фокусери – на JMI. Единия от нас, от няколко годишното си пребиваване в Щатите, е личен приятел с Jim Burr, собственика на JMI. Moonlite фокусерите са на подобна цена, но при желание биха могли да се поставят всеки от тях. Същото важи и за видовете търсачи – оптичен, Red dot, Telrad, QuickFinder.
rw: За още по-олекотени варианти, също сме мислили. Може би първия, прототипа, който ще направим е за едно 270 мм огледало. Вероятно ще бъде 3-tube и без secondary cage. Изпълнението на Mirror box-a, за да стане по-компактен и лек, още не сме уточнили, но предстои.
Отворени сме към всякакви предложения и препоръки. Благодарим на всички, още веднъж.

Re: 12" (300mm) ажурни телескопи

Публикувано: чет сеп 18, 2014 11:17
от b_kassabov
Поздравления и искрено се надявам нещата ви да потръгнат добре. Всяко начало е трудно - успех!

Re: 12" (300mm) ажурни телескопи

Публикувано: ср авг 05, 2015 22:21
от Gemini
Тъй като решихме да реализираме един малко по-различен телескоп - компактен, преносим и с още по-олекотена конструкция - го споделяме като идея и изпълнение с всички тук. Кратко описание на отделните компоненти може да се прочете тук. А ето и някои снимки:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: чет авг 06, 2015 19:02
от viktor
Супер ! Пръчките държат ли прецизно колимацията при различните позиций на скопа?

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: чет авг 06, 2015 19:54
от Sotis
Да отговоря, като участващ в проектирането и изработването на телескопа :D
На местата на свързване на тръбите с горния ринг (горе) и дъното на мирор бокса (долу) са направени легла в шперплата с дълбочина 3 мм, в които влизат трите тръби. След пристягане на болтовете с ръкохватки, тръбите се фиксират доста здраво и не мърдат изобщо при движение на "тръбата" на телескопа. Конструкцията става стабилна и колимацията се запазва през целия период на наблюдения.
Единственото (дали пък да го казвам :D ) е това, че при този модел се налага колимиране при всяко сглобяване. То обаче отнема не повече от тридесет секунди. Това е разликата между този свръхлек модел и моделът с конструкция от шест тръби. При конструкция с шест тръби не се налага колимиране при сглобяване.
Но това е компромисът, който трябва да се направи за компактния, лек и мобилен модел. Мислили сме да добавим и струни, които допълнително да заздравят конструкцията, но след тестовете се оказа, че не е необходимо и това само ще утежни и усложни конструкцията.

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: чет авг 06, 2015 20:38
от bobo
Не мислите ли за някакъв вид подвижна/сгъваема/навиваема лека "опаковка" около тръбите, така че да стане като тръба с цел тъмно?

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: пет авг 07, 2015 09:04
от Gemini
Мислили сме за такава "опаковка", т.нар. shroud, защото при наблюдение от по-осветено място лесно могат да влязат паразитни светлини и полето изсветлява. При по-тъмно място не е наложително използването му. По-лесно би се реализирало при конструкцията със шест тръби, защото по-добре ще се заеме форма близка до тази на тръба. При конструкцията от три тръби, за да не се получава винетиране от shroud-a, вероятно ще се наложи в няколко места да се поставят примерно обръчи, които да запазват кръглото сечение на цялата обвивка.

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: пет авг 07, 2015 12:05
от bobo
Аз по-скоро се мъчех да се сетя за някой материал, примерно листи тънка пластмаса/тефлон, които в походно положение да са навити на рула и заемат малко място, развиват се и се закопчават към тръбите. Но вероятно пак ще трябват помощни обръчи.

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: пет авг 07, 2015 12:21
от viktor
Главната идея на подобен род телескопи е да са лесно транспортируеми до тъмно място и хубаво небе, така, че нуждата от покривало не е належаща в случая. За градски условия играта е друга, но то и визуална астрономия при тези условия си е почти nonsense, ако не броим Луната и две-три планети... По чуждите форуми, опитните наблюдатели се обединяват около идеята, че тази конструкция има смисъл при около 10-12 и нагоре, понеже там някъде е и входния билет към дълбокото небе при наистина качествени условия, разбира се :) Като това не е в никакъв случай критика към идеята за тази "джобна" и добре изпълнена осмичка :D

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: пет авг 07, 2015 18:20
от Sotis
Този вариант се роди по-скоро като опит докъде може да достигне минимизирането на елементите и като тест на конструкция с три тръби, каквато правим за първи път. Но пък тестовите резултати от наблюденията и боравенето с конструкцията са изненадващо добри :D Въпреки това, мисля, че такъв вариант с три тръби е неудачен за по голяма апертура. При по-голяма апертура тръбите трябва да са наистина доста солидни, от там и обръчите по-големи, което обезмисля идеята за минимален размер и добра мобилност.

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: пет сеп 18, 2015 10:58
от Sotis
Представяме ви най-новия вариант на ултралек Добсън, комбинирал и събрал в себе си целия ни досегашен опит :D
Този телескоп е специален подарък за един много специален човек, поставил началото и участвал в много от изпълнените ни проекти. Телескопът заминава за София, така че, най-вероятно при някое излизане, който желае ще има възможност да го види и тества отблизо.

Може да прочетете повече тук:
Ултралек мобилен телескоп "Gemini" - AR-270UL f/5.7

Изображение

Изображение

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: пет сеп 18, 2015 23:19
от viktor
Красавец! Вече се усеща самочувствието и опита при изработването на този тип телескопи :)Радвам се, че и на наша територия вече има сериозни хора, които се занимават с това =D> Надявам се да дойде скоро деня в който ще ви звънна за една 18 - 20-ка :)

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: съб сеп 19, 2015 00:00
от Хектор
Изключително качество и наслада,дори само да го гледаш =D> .

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: вт сеп 29, 2015 22:57
от tsetsodrums
Аз бях от щастливците дето имаше удоволствието да пипне този телескоп :D
Определено много майсторска работа изпълнена със мисъл и прецизност !
Моя телескоп ще е изпълнен по тази схема и това само може да ме радва и да прави нетърпението ми още по-голямо !
Да се надяваме, че следващата снимка в темата ще е на моя 350мм Добсън :D

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: вт дек 08, 2015 19:20
от Sotis
Ето го и дългоочаквания 355 милиметров ултралек, мобилен Добсън :D

Изработен е по утвърдения вече дизайн и конструкция на модела ни "Gemini". Новото при него е подобреното захващане на тръбната конструкция към двете цилиндрични кутии, както и разтоварването на главното огледало на 18 точки.
И дано не се обиди новия собственик, но аз за себе си го кръстих "Червеният Октомври". Доста е впечатляващ :D

Подробности и повече снимки тук:
Ултралек мобилен телескоп "Gemini" AR-355UL f/4.4


Видео с последователността на сглобяване:

Актьорът, участващ в сглобяването имаше силна сценична треска и направи няколко пропуска. Сглоби цялата конструкция и тогава я постави на монтировката, като така му се наложи да вдигне цялата тежест на конструкцията. Трябваше само да сглоби двете полудъги, да постави долната кутия върху монтировката и тогава да сглоби останалата конструкция.

[youtube]-TOOvi_6DBw[/youtube]


Изображение

Изображение

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: вт дек 08, 2015 21:48
от Мак-сим
Браво, момчета! Знам кой е новия собственик на "Червеният Октомври" и му желая ползотворни наблюдения с това бижу!

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: ср дек 09, 2015 09:17
от widowmaker
Т.е. точността на главното огледало е около 1/5.5 λ (PV).
А каква е точността на диагонала?
И ако може на лични една ориентировъчна цена за главно
огледало съответно 10" F/4.8 и 12" F/5 без метализация.
Предварително благодаря!

P.S.
Нещо не съм видял което трябва, при strehl ratio 0.985
точността е между 1/12 и 1/13 λ :)

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: ср дек 09, 2015 10:06
от tsetsodrums
Днес ще взема телескопа в нас :D
Не съм го виждал още на живо , но от снимките и клипчето виждам че ще притежавам истинско бижу за което съм много благодарен на момчетата от Астрорефлект :bow-down:

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: ср дек 09, 2015 10:41
от widowmaker
Остана и да почерпиш :)

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: ср дек 09, 2015 13:46
от Хектор
Ние се чудим защо времето се скапа толкова здраво,-а то идвало ново чудовище на звездния фронт....... =D> =D> =D> =D>....Ламбда 13,F 4,4,супер-малко вторично,огромна апертура=на Ч У Д О В И Щ Еееееее.... =D> #-o :D :yahoo:

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: ср дек 09, 2015 15:19
от widowmaker
Нещо не ми се вързват сметките на тоя Red October...
Така като гледам е използван нископрофилен фокус на Скайуочър,
аз ползвам същия. При главно огледало 355мм (около 350мм чиста
апертура) с Ф/4.4, 58мм диагонал няма да даде 100% засветка по
полето, колкото и да е тясна тръбата (дори да е само с 15мм по
широка от диаметъра на огледалото, т.е. 370мм). Фокусът има
минимален износ извън тръбата около 52мм, като сложим и 13мм
допълнително, т.е. 1/2 от хода на фокуса, пак имаме износ на
фокалната около 65мм извън тръбата и при огледало с такива
параметри, 58мм за вторично са малко. При 65мм за диагонала,
388мм тръба (вътрешен диаметър) с дебелина на стената 1мм
и при гореупоменатия износ на фокалната равнина, ще имаме
около 6.5мм 100%-ва засветка, което пак не е достатъчно за
визуално. Нали идеята е да използваме на 100% светлината,
която се отразява от главното...

Re: Телескопи - Астрорефлект (ажурни Добсъни)

Публикувано: ср дек 09, 2015 15:26
от Хектор
widowmaker написа:Нещо не ми се вързват сметките на тоя Red October...
Така като гледам е използван нископрофилен фокус на Скайуочър,
аз ползвам същия. При главно огледало 355мм (около 350мм чиста
апертура) с Ф/4.4, 58мм диагонал няма да даде 100% засветка по
полето, колкото и да е тясна тръбата (дори да е само с 15мм по
широка от диаметъра на огледалото, т.е. 370мм). Фокусът има
минимален износ извън тръбата около 52мм, като сложим и 13мм
допълнително, т.е. 1/2 от хода на фокуса, пак имаме износ на
фокалната около 65мм извън тръбата и при огледало с такива
параметри, 58мм за вторично са малко. При 65мм за диагонала,
388мм тръба (вътрешен диаметър) с дебелина на стената 1мм
и при гореупоменатия износ на фокалната равнина, ще имаме
около 6.5мм 100%-ва засветка, което пак не е достатъчно за
визуално. Нали идеята е да използваме на 100% светлината,
която се отразява от главното...
Може 58мм.да е малката ос.........