Страница 1 от 1

Celestron Astromaster 130 EQ vs Sky-Watcher Explorer-130 EQ2

Публикувано: пет мар 01, 2013 23:27
от Xenion
Здравейте,

след много четене и преглеждане явно и аз достигнах до фаза на "парализиране-от-анализиране" :)
Искам да започна от някъде, пък с времето ще се ъпгрейдвам. Към момента съм се спрял на 2 модела:

Astromaster 130 EQ

http://telescope.bg/bg_celestron/astromaster130.html

Sky-Watcher Explorer-130 EQ2

http://www.astronom-bg.com/oscommerce/c ... cts_id=305

Не знам дали са правилния избор за първи телескоп, но като цена-параметри ми изглеждат добре. Въпросът ми е, кой от двата е по-добро изпълнение като: статив, монтировка, огледала, лещи и т.н.

Благодаря предварително за съдействието

Публикувано: съб мар 02, 2013 00:07
от astro
Първо кажи за какво ще ги използваш ако е за астрофото ще си доста ограничен ако ще набюдаваш през тях по добре е да вземиш някои добсан това е по добрия вариант!

Публикувано: съб мар 02, 2013 08:39
от Xenion
Реално искам да опитам различните "привкусове" на астрономията - астрофото, наблюдение на луна и планети, дълбок космос, съседката в блока отсреща :), астрофото... Затова искам да стартирам с нещо по-универсално и в последствие, на база това, което ми хареса ще специализирам и ще инвестирам повече пари в съответния вид техника. Важно е да мога да го транспортирам с колата до вилата като си ходя, защото от София трудно ще се наслаждавам на хубаво небе. Знам, че не може с един телескоп да постигна максималното качество във различните видове наблюдения.

Публикувано: нед мар 03, 2013 16:39
от b_kassabov
Xenion написа:Реално искам да опитам различните "привкусове" на астрономията - астрофото, наблюдение на луна и планети, дълбок космос, съседката в блока отсреща :), астрофото... Затова искам да стартирам с нещо по-универсално и в последствие, на база това, което ми хареса ще специализирам и ще инвестирам повече пари в съответния вид техника. Важно е да мога да го транспортирам с колата до вилата като си ходя, защото от София трудно ще се наслаждавам на хубаво небе. Знам, че не може с един телескоп да постигна максималното качество във различните видове наблюдения.
Привет :)

Разликите между двата модела не са големи -за визуално наблюдение вероятно няма да ги усетиш. Не знам дали вече си разбрал, и двете марки принадежат на една фирма под различни имена. Важното е, че в магазина на астроном бг моделът е с вградена барлоу леща, а това малко вдига фокусното разстояние, т.е. -увеличението. За сметка на това вградената барлоу леща за астрофотография е сериозен минус, а инак ако искаш можеш да си я купиш в допълнение и да си я ползваш когато искаш да си гледаш. Друго важно нещо - така, както са в момента и двата не стават за снимане. Т.е. за да можеш да снимаш ти трябва друг тип монтировка - т.нар GoTo, в която има двигатели, компютърче и съответно изисква захранване. С тези двете съвсем спокойно можеш да гледаш разни неща по небето, но трябва да си ги търсиш сам. Не е болка за умиране, на мен дори ми беше забавно да си търся обекти ръчно. Но за фотография просто не става. Затова ако имаш едно наум за снимане - имай пред вид да си запазиш телескопа, а после да търсиш друга монтировка. Ако е само за гледане - и двете стават. Това, което аз бих направил -ако искам само да гледам бих си взел варианта, който предлагат в астроном бг. Не бих го взел точно от този магазин,но това е съвсем друга бира. Ако имам намерение да се занимавам с фотография някой ден - бих си взел Целестрона с идеята, че след някое време ще сменям монтировката.
Друго, което не разбрах много ясно - дали в астроном бг телескопът върви заедно с някакви окуляри. Целестронския изрично са казали, че дават два окуляра. Поинтересувай се допълнително.

Публикувано: пон мар 04, 2013 21:15
от Xenion
Здравей b_kassabov,

благодаря за изчерпателното мнение. Може би към момента клоня към Celestron-a, тъй като в последствие ще мога да си сложа електромотор (който се продава като аксесоар, а може и направо моторизираната версия на въпросния Celestron да си взема, ако я имат в наличност) и така да го пригодя за астрофотография. Също така това, че Барлоу лещата не е вградена, както спомена ти, ще ми е от полза при снимки в бъдеще.

Публикувано: вт мар 05, 2013 08:48
от b_kassabov
Малко допълнения.

На първо място - аксесоарът допълнителен мотор е по- скоро козметичен, отколкото да върши някаква действителна работа. На второ - тази монтировка няма да издържи допълнителната тежест и няма да постигнеш резултати, които да те радват. На трето - много важно - не знам с какво фокусировъчно устройство идва заедно с телескопа, но телескопите от този клас едва ли имат подходящ фокусер за фотография. Т.е. трябва предварително да мислиш за смяна на фокусера, или още от сега да си имаш едно наум за смяна на целия сетъп...което е най- честото решение. Обикновено хората си купуват нещо за гледане, зарибяват се, ако решат да се занимават по- сериозно си купуват сетъп подходящ за фото. Такъв със сигурност беше моят случай. :)