Особености на българския национален астро магазин...

телескопи, бинокли, оптика, "направи си сам"

Модератори: bobo, rw, Nuke

Потребителски аватар
b_kassabov
Мнения: 1401
Регистриран: пон сеп 19, 2011 09:20
Репутация: 359
Местоположение: софия

Особености на българския национален астро магазин...

Мнение от b_kassabov » пет юни 15, 2012 22:18

...или никога повече астроном.бг!

Искам да ви споделя днешния си плах опит да си поръчам монтировка NEQ6 PRO от астроном.бг
Първо се обадих по телефона на някаква лелка, която ме склони да потърся магазина в удобно за нея, а не за мен време. Уговорихме се, ако не мога да намеря магазина - да звъня за напътствия. Намерих го без проблеми и в уреченото време бях там. 15 минути след уговорката нямаше никой. Звъннах да питам какво става, а отсреща супер учудената лелка ми съобщи че грешката е моя, задето не съм звънял по- рано. Малко по- късно всъщност ме уведоми за истинската причина да не дойде - всъщност била имала много клиенти, които не идвали и на нея не й се разкарвало напразно.

След като потиснах недоволството си, започнахме разговор. Няколко пъти последователно й казах с ясна, отчетлива дикция, че искам монтировка EQ PRO. Жената започна да ровичка из сайта на магазина и обяви че тази монтировка можела да носи ВСИЧКО. Ровичкането й из нета и очевидната й некомпетентост ( най- малкото би трябвало да познава буквално наизуст продуктите, които продава - те нито са толкова много, нито толкова екзотични, още повече ровичка из сайт, който съм проучвал месеци и смея да твърдя, че познавам много добре) наляха допълнително масло в огъня. Да ме карат да чакам, след това вместо извинение да получавам обяснения, че сам съм си виновен, на това отгоре да гледам човек, който не прави нищо повече от това, което аз сам мога да направя вкъщи и това да е някой, на когото ще изсипя една камара пари - това наистина ме изнерви. Затова накрая, когато дамата ми бутна монитор и ми каза " ей тва е монтировката" , аз само махнах с ръка - така или иначе, знам че искам тази. Подписах някаква разписка ( абсолютно задължително е да се предплати точно 50% от сумата - ако посмееш да носиш 100 лв по- малко не може! Въпреки че в сайта има реклама - "на разположение е ПОС терминал" - такъв няма) Дадох съответната сума и си тръгнах. По пътя обаче нещо започна да ми гложди акъла - лелката ми каза една сума, на сайта беше обявена друга. Спрях, обадих се по телефона и о! чудо! Въпреки 10ина пъти изричното ми желание монтировката да е PRO, всъщност лелката не го е чула и си е писала, каквото е могла - NEQ 6. Съответно пак аз съм виновен, защото моето раздразнение й се е предало и тя не можела да работи така. Малко по- късно версията бе преработена - въобще не съм бил казвал за ПРО-то. Въпреки всичко - стиснах зъби - не ми се занимаваше с търсене на монтировки другаде. Намерих банкомат, изтеглих още пари и се върнах при женицата. Влизам, не казвам нищо, подавам парите, а тя вместо да си трае, или (да не си помислите!) извинение, ми поднася колко съм изнервен и как тя си работела перфектно и колко аз съм виновен и колко много други клиенти има. Е, това беше краят на опитите ми.

Да се молиш със сълзи на някой да му дадеш един хамбаp пари (скъпа монтировка плюс в бъдеще скъп телескоп за нея), а той да се държи с теб като с парцал, да няма никаква идея какво продава, да се информира в нета на момента за стоката си (искам да подчертая, че аз знаех за тази монтировка повече, отколкото дамата, въпреки че това е една от най- известните, не някаква екзотика) и да няма грам чувство на търговец вместо да са кара с клиент да има очи да каже извинете ме МОЛЯ...е така не става. Дани.
Опишете външността си накратко
- Свиква се...

Надпис :
На деца, оставени без надзор, се предоставя двойно еспресо и бездомно кученце... :D

Първи опити :
http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?f=1&t=5519

Астрономическо оборудване :
И зелено лазерче 80 мW нямам...опс намерих си го!!!

Потребителски аватар
Misho89
Мнения: 1157
Регистриран: ср яну 13, 2010 10:43
Репутация: 317
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от Misho89 » пет юни 15, 2012 22:35

И ако Дани си вдигаше по-често телефона нямаше да е никак лошо, за две години съм закупил не малко неща от него, а абсолютно всеки път когато звънна не вдига, е разбирам че на всеки може да се случи да не може да си вдигне телефона и да има работа но не е ли това работата му? А в същото време гледам че пише във форума нещо незначително, надявам се да бъде малко по-коректен в това отношение, това не е само мое мнение а на доста хора от форума.
Телескоп:Sky Watcher Esprit Triplet Apo 150mm/ Esprit 100mm
Монтировка: Ioptron CEM60
Гидиращ:ZWO 16.5mm OAG,TS 50mm Guide Scope
Камери- ASI1600mm pro, ASI224MC
Филтри: Astrodon 36mm LRGB E series Gen2 +Ha 5nm, OIII 3nm, SII 3nm, Astronomik CLS CCD 36mm
Други:ZWO EFW 36mm, Apex ED 0.65x, SESTO SENSO 2,QHY PoleMaster, Sky-Watcher SWA-70 (2")
https://www.astrobin.com/users/Misho89/

Потребителски аватар
Hacker
Мнения: 497
Регистриран: съб май 30, 2009 18:34
Репутация: 0

Мнение от Hacker » пет юни 15, 2012 22:46

Отивам за пуканките :lol: :lol: :lol:
Canon 350D
Sony Alpha DSLR A200
БПЦ5 8x30

Потребителски аватар
b_kassabov
Мнения: 1401
Регистриран: пон сеп 19, 2011 09:20
Репутация: 359
Местоположение: софия

Re: Особености на българския национален астро магазин...

Мнение от b_kassabov » съб юни 16, 2012 00:22

Хаха майтап!

Преди малко, връщайки се разядосан, надникнах в астрошопа. Там имат претенциите да продават на най- ниски цени и ако някой намери по- ниска цена за изделието им - дават ти го на същата стойност. Та след като изпратих запитване, в рамките на часове ми отговориха с оферта за доста по- ниска цена . Не се помайват!

Предплащането ти дава 3% отстъпка, което по мои сметки идва точно цената на транспорта.
Опишете външността си накратко
- Свиква се...

Надпис :
На деца, оставени без надзор, се предоставя двойно еспресо и бездомно кученце... :D

Първи опити :
http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?f=1&t=5519

Астрономическо оборудване :
И зелено лазерче 80 мW нямам...опс намерих си го!!!

Filer099
Мнения: 451
Регистриран: нед апр 08, 2007 00:25
Репутация: 18
Местоположение: София

Re: Особености на българския национален астро магазин...

Мнение от Filer099 » съб юни 16, 2012 01:16

Никога не съм имал проблеми с астронома Дани. Винаги е угаждал на безкрайните ми понякога напълно неуместни капризи, винаги ми е вдигал телефона колкото и да му е било неудобно, запазвал ми е бинокъл когато съм нямал парите да го купя веднага. Аз не познавам по-коректен човек в България който се занимава с търговия...
Celestron C90 MAK 90/1250
Kronos БПЦ 20х60
Tento БПЦ 20х60
Б12 12x40
Olympus 10x50 DPS 1
Velbon Sherpa 450 R
Hama Star 63

Потребителски аватар
sider
Мнения: 969
Регистриран: нед сеп 04, 2011 08:35
Репутация: 0
Местоположение: Смолян

Мнение от sider » съб юни 16, 2012 08:05

Доста съм пазарувал от астроном-бг, като се почне от почти целия ми сетъп в подписа и се стигне до разни дреболии - впечатленията ми лично от Дани са отлични - много коректен и свестен продавач.
Meade SN8 F/4 LXD75 Canon 1000D

And it all started with simply looking up. Always look up, every chance you get. There’s a whole Universe out there waiting to be explored.
Phil Plait

Потребителски аватар
spas.slavchev
Мнения: 1005
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04
Репутация: 145
Местоположение: Пловдив

Мнение от spas.slavchev » съб юни 16, 2012 09:40

Аз съм имал доста ядове и с двата основни сайта, които се занимават с това... Много пъти съм се заричал да не купувам повече нищо от тях, но уви все ми се налага да взема нещо, за което не ми се чака седмици. Липсата на конкуренция поражда това :) и ще си търпим. За цените - в повечето случай са близки на други европейски сайтове- по мой наблюдения - може и да греша. И много странно в случая е , че мненията са разделени 50:50 и то в крайностите. Или хората са изключително мега гига хипер доволни или като мен са втрещени и объркани от това, което им се е случило. Когато сме си говорили с колеги от форума съм чувал тотално различни мнения :). Явно нещата са до настроение. В последно време не мога да си кривя душата - комуникацията с astronom-bg.com по e-mail е ок и винаги получавам отговор в рамките на 1-2 дни, но пък и не мога да забравя купуването на първия ми телескоп от тях (няма да влизам в подробности - мина цяла година от тогава).
От Телескоп.бг пък ме навряха в кучи г*з за това, че съм превел пари и съм сбъркал името на получателя - все едно това е техен проблем. Естествено за 5 мин. роубакнах транзацкията и направих нов превод, но така и не включих защо бяха тези крясъци по телефона , при положение , че аз съм си пратил парите в "дивия", а не те..

:roll:


Въпреки това се радвам, че ги има тези магазини, защото някой неща излизат на сметка да се вземат от тях, но наистина трябва и те да премислят добре нещата. Ако не са добри търговци, то нека да наемат хора, които имат отношение към клиентите, защото освен, че е обидно , то не е и нормално по време на криза да се е*аваш с хора, които правят невъзможното да отделят някой лев за астро техника. Ясно, че това не е печеливш бизнес, но може причината да е другаде ... :wink:


Поздрави,
Спас
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: Celestron CG5 AdvancedGT;SkyWatcher EQ1
Cameras: Canon EOS1000D, Canon EOS600Da FSM, ZWO ASI120MM, ZWO ASI224MC, ZWO ASI290MM
Lenses: Canon EF-S18-55;Pentacon200/4,TAIR-3S 300/4.5 USSR
Eyepieces: 6mm UWА FMC,Plössl FMC:12mm,25mmUWA
Filters: Astronomik CLS CCD, Astronomik CLS 1.25", Solar ND5 ,ZWO L, CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter
Others: x2/x1.5 Barlow Celestron OMNI + x2 Celestron X-CEL, T2 Teleconverter x1.5 ,Celestron f/6.3 Reducer/Corector,DIY Off-Axis Guider,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, DIY-MyFocuserPro, APT Software

Потребителски аватар
Misho89
Мнения: 1157
Регистриран: ср яну 13, 2010 10:43
Репутация: 317
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от Misho89 » съб юни 16, 2012 10:13

Явно към всеки е различно отношението :?
Иначе винаги ми е доставял нещата, в това отношение е точен, не съм имал проблеми!
Телескоп:Sky Watcher Esprit Triplet Apo 150mm/ Esprit 100mm
Монтировка: Ioptron CEM60
Гидиращ:ZWO 16.5mm OAG,TS 50mm Guide Scope
Камери- ASI1600mm pro, ASI224MC
Филтри: Astrodon 36mm LRGB E series Gen2 +Ha 5nm, OIII 3nm, SII 3nm, Astronomik CLS CCD 36mm
Други:ZWO EFW 36mm, Apex ED 0.65x, SESTO SENSO 2,QHY PoleMaster, Sky-Watcher SWA-70 (2")
https://www.astrobin.com/users/Misho89/

Потребителски аватар
Petkov75
Мнения: 944
Регистриран: ср юли 22, 2009 19:42
Репутация: 10
Местоположение: София

Мнение от Petkov75 » съб юни 16, 2012 12:01

За комуникациите с астроном бг знаем всички , няма какво да го крием теса много трудни . Друго което прави лошо впечатление , че там не се издават абсолютно никакви документи нито касови бележки нито гаранционни карти ,за техника от няколко хиляди лева това си е направо лоша практика !
Затова ние решихме проблема кардинално вече пазарим от Англия директно плащаме си транспорта техниката пристига навреме до 14 дена няма уговорки за цената всичко е ясно и точно и коректно +фактура за покупката .

Нека Дани си вземе забележка от мнението ми и да не се сърди :!:

Photo: Canon 550D, QHY6 CCD
Telephoto: Samyang 8mm ,Jupiter 200mm f/4
Others: CCDMeadeLRGB, LP-Filter;
My Home Astro page

mikooo
Мнения: 30
Регистриран: съб фев 23, 2008 20:02
Репутация: 0
Местоположение: Sofia

Мнение от mikooo » нед юни 17, 2012 01:34

И за това , за всеки който не желае да се занимава с български фирми:

http://www.teleskop-express.de/shop/ind ... anguage/en


Доставката е в рамките на седмица , а цената на транспорта до България въобще не е нещо фрапантно.

Потребителски аватар
spas.slavchev
Мнения: 1005
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04
Репутация: 145
Местоположение: Пловдив

Мнение от spas.slavchev » нед юни 17, 2012 09:24

Off-topic
Току що си взех един адаптер SCT -> T2 от http://www.teleskop-express.de и съм приятно изненадан от стойността на доставката - 6 euro, както и това, че приемат плащане през PayPal. Споделете и някой друг сайт - местата , от които пазарувате. Като цяло не съм се отказал от БГ магазините, но не е зле да има и алтернативи.
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: Celestron CG5 AdvancedGT;SkyWatcher EQ1
Cameras: Canon EOS1000D, Canon EOS600Da FSM, ZWO ASI120MM, ZWO ASI224MC, ZWO ASI290MM
Lenses: Canon EF-S18-55;Pentacon200/4,TAIR-3S 300/4.5 USSR
Eyepieces: 6mm UWА FMC,Plössl FMC:12mm,25mmUWA
Filters: Astronomik CLS CCD, Astronomik CLS 1.25", Solar ND5 ,ZWO L, CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter
Others: x2/x1.5 Barlow Celestron OMNI + x2 Celestron X-CEL, T2 Teleconverter x1.5 ,Celestron f/6.3 Reducer/Corector,DIY Off-Axis Guider,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, DIY-MyFocuserPro, APT Software

Потребителски аватар
dmitko
Мнения: 63
Регистриран: пон дек 27, 2010 11:30
Репутация: 4
Местоположение: София

Мнение от dmitko » нед юни 17, 2012 10:09

spas.slavchev написа:...и съм приятно изненадан от стойността на доставката - 6 euro, ...
Интересно как е само 6 евро, в повечето случаи за дребни работи /окуляри например/ е 16 до 20 евро, т.е. трябва да поръчваш или няколко на брой продукта или един но на цена повече от 200-250 евро, за да може транспорта да ти е под 10% от себестойността. Във всеки друг случай е по-изгодно през astronom.bg, защото пратките се комбинират и оттам цената на транспорта пада, съответно и крайната цена за нас като потребители. Какво имам предвид - харесваш си нещо за 100 евро, от Telescope Service го получаваш за 120 евро, а от Дани за 110 евро.
Иначе като сте подхванали темата за магазина астроном.бг, бих отбелязал като недостатък, че цените на сайта са постоянно не актуални, вярно английската лира постоянно си мени курса, и за стоките на OVL е нормално да е така но защо и продуктите на други фирми които са еврови са неактуални? Също така на сайта е казано, че цените на стоките които ги няма на сайта на астроном.бг /а са от сайтовете на OVL и Telescope Service/ са с допълнително 10% за транспорт - това добре, ама също е написано, че другите цени които са в сайта са крайни с транспорт до България, което вече не е вярно, защото се оказва, че стоката въпреки, че я има на сайта на астроном.бг - то крайната и цена не е написаната, а е тази от сайта на OVL или Telescope Service +10%, което вече не е коректно!
SKYMAX-127 SynScan AZ GOTO
Eyepieces: SP32, WA17, SP12, SP9, HR7, HLP 7.5, BCO 6
WO Dielectric DB Diagonal
LAVA 6Ah SLAR Battery
ЗРТ-460 20х50, МП2 7х50

Потребителски аватар
spas.slavchev
Мнения: 1005
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04
Репутация: 145
Местоположение: Пловдив

Мнение от spas.slavchev » нед юни 17, 2012 10:19

Не отричам по никакъв начин съществуването на тези магазини - до сега мнението ми е било по скоро неутрално, от колкото негативно!

А за да се разсеят някакви съмнения в цената за доставка:

Изображение

Вече всеки като вземе калкулатора и ценовите листи + доставка може да си направи сам сметката кое му е по изгодно :) . А и като цяло както по-горе съм написал , че нямам проблем с цените

Извинявам се за отклоняването от темата!

Поздрави,
Спас :wink:
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: Celestron CG5 AdvancedGT;SkyWatcher EQ1
Cameras: Canon EOS1000D, Canon EOS600Da FSM, ZWO ASI120MM, ZWO ASI224MC, ZWO ASI290MM
Lenses: Canon EF-S18-55;Pentacon200/4,TAIR-3S 300/4.5 USSR
Eyepieces: 6mm UWА FMC,Plössl FMC:12mm,25mmUWA
Filters: Astronomik CLS CCD, Astronomik CLS 1.25", Solar ND5 ,ZWO L, CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter
Others: x2/x1.5 Barlow Celestron OMNI + x2 Celestron X-CEL, T2 Teleconverter x1.5 ,Celestron f/6.3 Reducer/Corector,DIY Off-Axis Guider,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, DIY-MyFocuserPro, APT Software

Потребителски аватар
b_kassabov
Мнения: 1401
Регистриран: пон сеп 19, 2011 09:20
Репутация: 359
Местоположение: софия

Мнение от b_kassabov » нед юни 17, 2012 21:07

spas.slavchev написа:. Ако не са добри търговци, то нека да наемат хора, които имат отношение към клиентите, защото освен, че е обидно , то не е и нормално по време на криза да се е*аваш с хора, които правят невъзможното да отделят някой лев за астро техника. Ясно, че това не е печеливш бизнес, но може причината да е другаде ... :wink:
Избирам тази част от поста ти, защото много добре пасва на ситуацията. Аз не познавам лично Дани, писахме си няколко бележки, когато се двоумях какво да си купя. Тогава ми стана симпатичен и реших ТОВА да е магазинът, от който ще купувам. . На практика не съм разговарял с него (веднъж му пратих бележка с искане за среща - без отговор ; Когато звънях, попаднах на Дамата, питах за управител и тя ентусиазирано ме насочи към себе си)
Не познавам Дани лично, прави ми впечетлание на човек, който разбира...от телескопи. Настойчивата му реклама и твърденията, че това е магазинът на България, са в бясно противоречие с горчивата реалност, когато се срещнеш с представителката му.

Мооже би в момента се изразявам малко афектирано, но историята днес си имаше продължение. В неделя, в почивен ден, ми се обади въпросната дама и буквално ми се разкрещя, търсейки ми сметка за изразеното от мен мнение в този форум. Не ме ли било срам!!? Едно от нещата, които ми каза беше, че ще си понеса отговорност за поста си. Сега вече освен всичко друго и малкото дете, което беше с мен й излезе криво, че й пипало по бюрото.

Наистина - поднасям дълбоките си извинения, за това , че наруших спокойствието Ви и ви накарах да излезете от вкъщи, и че се опитах да Ви стана клиент, Госпожо.
Опишете външността си накратко
- Свиква се...

Надпис :
На деца, оставени без надзор, се предоставя двойно еспресо и бездомно кученце... :D

Първи опити :
http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?f=1&t=5519

Астрономическо оборудване :
И зелено лазерче 80 мW нямам...опс намерих си го!!!

rosen71
Мнения: 59
Регистриран: нед дек 11, 2011 22:00
Репутация: 3
Местоположение: Русе
Контакти:

Мнение от rosen71 » нед юни 17, 2012 21:47

Хайде и аз да си дам мнението.
Няма да коментирам Дани или който и да е, а по принцип.
Ще пиша няколко изречения, пък който иска да ги харесва, който не.

1. Да продаваш нещо е различно от това да правиш бизнес.
2. За да правиш бизнес са нужни 3 основни неща:
-Да имаш нужните лични качества.
-Да направиш необходимата ИНВЕСТИЦИЯ.
-Да имаш професионално квалифициран персонал.

Тук никой не прави инвестиция в стока, а се работи на поръчка. Оттам идват повечето проблеми.
Примерно стандартните артикули трябва да са в наличност, а само "екзотичните" по поръчка. Но затова са нужни по моя сметка 20-25000 евро, които явно не са по джоба на нашите астро-магазини.
Аз за моя си бизнес поръчвам стока за около 80000-100000 $ на година, и после си продавам, но имам предимство пред конкуренцията, която работи "на поръчка".
А за професионализма, бих казал, че и Дани и другите имат доста да учат как се продава стока.
"Продайте пясък на бедуин или лед на ескимос, и значи вече сте професионалист."

Betelgeuse
Мнения: 1723
Регистриран: чет авг 11, 2005 22:26
Репутация: 12
Местоположение: остров Ванкувър
Контакти:

Мнение от Betelgeuse » пон юни 18, 2012 01:06

Конкретно за Дани имам положително мнение,
но айде и аз да кажа по принцип:

Нагледал съм се на не един и не два, а повече български форуми на продавачи които се карат с клиенти или потенциални клиенти, най-общо казано изкарвайки ги криви.

И не мога да проумея - как нашего брата не разбира тая проста истина, че клиент не се печели като му докажеш колко е крив, тъп и т.н.

Японците имат специални уважителни форми на езика, които се ползват примерно за разговор с шефа, за разговор с клиенти. Съответно има и форми (не искам да употребя думата "унижителни", но друга не се сещам, "умалителни" е още по-неподходяща) които се използват за собствената ти персона, когато говориш с вишестоящ, шеф, клиент и прочие...
Сега обърнете внимание на най-интересното.
Аз съм продавач и говоря с клиент съответно използвайки съответните езикови форми. В стаята влиза шефа на магазина, аз го представям на клиента и в последващия разговор когато се обръщам към клиента и говоря за шефа, използвам унижителна форма. Това иде да покаже, говорейки с клиента аз макар и дребен служител представям фирмата, която (в това число и шефа) оказва чест на клиента говорейки му в уважителна форма а за себе си (фирмата) - в унижителна.
Въпросната практика е общоприета и разбира се шефа няма да се обиди, просто защото в стълбицата на уважението, клиентът е най-отгоре. Принцип !
Space is big. You just won't believe how vastly, hugely, mind-bogglingly big it is.

"...any scientist who couldn't explain to an eight-year old what he was doing is a charlatan."

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2741
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 4
Местоположение: Sofia

Мнение от dani » пон юни 18, 2012 09:47

Брей, два дена не можах да влезна във форума, заради семейни грижи и станах черен без да да съм ходил от незнам колко години на море :shock: . Направо като чета, да затварям и аз бизнеса като преди години Nuke и направо да емигрирам. :-k

Първо да благодаря на тези, който ме подкрепиха :bow-down: :bow-down: :bow-down: . Аз не съм безгрешен, тъй като съм човек и аз и макар и трудно понякога, се опитвам и аз да се усършенствам. Приемам градивната критика, но за съжаление ще трябва да отговоря и на афектираният пост на г-н Боян Касабов, тъй като той предпочете случката да стане обществено достояние и съм длъжен да се защитя. Betelgeuse, прав си, че клиента по принцип Винаги е прав и такива безмислени свади във форума са малко българска народо спихология, но все пак мисля, че неточностите трябва да бъдат изчистени, както и за да изчистя името си.

Тъй като темата стана доста дълга, тъй като нямах възможност да отговоря вчера, може би за добро, тъй като видях както мислите за мен (хем така стана и анкета :) ), ще отговоря поетапно на всеки пост, за да не сте в заблуда за българският и европейският астро пазар.
Esprit-120, Esprit-80, TS 6" f/5.9 Fraunhofer Refractor
PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
MTO300 + Flektagon 20/F4+Зенитар Fisheye 16мм f/2.8
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2741
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 4
Местоположение: Sofia

Re: Особености на българския национален астро магазин...

Мнение от dani » пон юни 18, 2012 10:34

b_kassabov написа:...или никога повече астроном.бг!

Искам да ви споделя днешния си плах опит да си поръчам монтировка NEQ6 PRO от астроном.бг
Първо се обадих по телефона на някаква лелка, която ме склони да потърся магазина в удобно за нея, а не за мен време. Уговорихме се, ако не мога да намеря магазина - да звъня за напътствия. Намерих го без проблеми и в уреченото време бях там. 15 минути след уговорката нямаше никой. Звъннах да питам какво става, а отсреща супер учудената лелка ми съобщи че грешката е моя, задето не съм звънял по- рано. Малко по- късно всъщност ме уведоми за истинската причина да не дойде - всъщност била имала много клиенти, които не идвали и на нея не й се разкарвало напразно.

След като потиснах недоволството си, започнахме разговор. Няколко пъти последователно й казах с ясна, отчетлива дикция, че искам монтировка EQ PRO. Жената започна да ровичка из сайта на магазина и обяви че тази монтировка можела да носи ВСИЧКО. Ровичкането й из нета и очевидната й некомпетентост ( най- малкото би трябвало да познава буквално наизуст продуктите, които продава - те нито са толкова много, нито толкова екзотични, още повече ровичка из сайт, който съм проучвал месеци и смея да твърдя, че познавам много добре) наляха допълнително масло в огъня. Да ме карат да чакам, след това вместо извинение да получавам обяснения, че сам съм си виновен, на това отгоре да гледам човек, който не прави нищо повече от това, което аз сам мога да направя вкъщи и това да е някой, на когото ще изсипя една камара пари - това наистина ме изнерви. Затова накрая, когато дамата ми бутна монитор и ми каза " ей тва е монтировката" , аз само махнах с ръка - така или иначе, знам че искам тази. Подписах някаква разписка ( абсолютно задължително е да се предплати точно 50% от сумата - ако посмееш да носиш 100 лв по- малко не може! Въпреки че в сайта има реклама - "на разположение е ПОС терминал" - такъв няма) Дадох съответната сума и си тръгнах. По пътя обаче нещо започна да ми гложди акъла - лелката ми каза една сума, на сайта беше обявена друга. Спрях, обадих се по телефона и о! чудо! Въпреки 10ина пъти изричното ми желание монтировката да е PRO, всъщност лелката не го е чула и си е писала, каквото е могла - NEQ 6. Съответно пак аз съм виновен, защото моето раздразнение й се е предало и тя не можела да работи така. Малко по- късно версията бе преработена - въобще не съм бил казвал за ПРО-то. Въпреки всичко - стиснах зъби - не ми се занимаваше с търсене на монтировки другаде. Намерих банкомат, изтеглих още пари и се върнах при женицата. Влизам, не казвам нищо, подавам парите, а тя вместо да си трае, или (да не си помислите!) извинение, ми поднася колко съм изнервен и как тя си работела перфектно и колко аз съм виновен и колко много други клиенти има. Е, това беше краят на опитите ми.

Да се молиш със сълзи на някой да му дадеш един хамбаp пари (скъпа монтировка плюс в бъдеще скъп телескоп за нея), а той да се държи с теб като с парцал, да няма никаква идея какво продава, да се информира в нета на момента за стоката си (искам да подчертая, че аз знаех за тази монтировка повече, отколкото дамата, въпреки че това е една от най- известните, не някаква екзотика) и да няма грам чувство на търговец вместо да са кара с клиент да има очи да каже извинете ме МОЛЯ...е така не става. Дани.
Уважаеми г-н Боян Касабов,

Съжалявам, че сте имали отрицателна емоция с нашия магазин. За съжаление се стигна да се обясняваме публично. Доколкото разбрах, колежката Ви е объранала около 1 час внимание на Вас и на детето Ви. Имали сте уговорка като стигнете в магазина, да се обадите - не сте го направили и като сте чакали 10 минути, за което колежката Ви се е извинила, сте се изнервили и предполагам, че оттам нататък вече всяко събитие е водело до следващото. Вие сте имали 850лв да оставите капаро, а не 50% и затова колежката Ви е предложила тогава 50% чрез ПОС терминала да платите. Искам да подчертая, че ПОС терминал има наличен в магазина, това, че не е бил на видно място в момента, а отстрани на бюрото и над компютъра, не значи че такъв няма! Но тъй като сте бил афектиран и ядосан вече, че сте изчакали 10 минути, предполагам, че вече сте останали с впечатлението, че ПОС терминал няма. Могло е да доплатите до 1000лв разликата от 850 по терминала, но тъй като вече и двете страни са били афектирани никой не се е сетил за това. Въпреки това, жената се е съгласила капарото да е 850лв., а не точно 50%. Така, че и твърдението Ви, че ако не е точко 50% капарото е проблем също не е вярно и това ще Ви го каже всеки, пазарувал от мен. Но и това не е успяло да Ви успокои. А и предполагам, че и факта, че колежката не Ви е дала отстъпка, тъй като сте капарирали, също Ви е ядосало и предполагам, че и затова след това сте пуснали поста тук. Всеки знае, че за хора от форума давам отстъпки по принцип, но нищо такова не сме коментирали на ЛС а и не сте редовен клиент а пазарувате за първи път. А доколкото разбрах иската отстъпка е била, за това, че сте оставили 50% капаро, а не 100% аванс.

Разбирам, че истината сигурно е някъде по средата, тъй като не съм присъствал на случката, но все пак и продавачът срещу Вас има някакво достойнство и иска да си го запази, вместо да вземе сделката в случая.

А в сайта сигурно има поне 300 артикула, ако не и повече. Колежката е просто продавач не е завършила астро физиката нито телескопостроене и не е длъжна да знае всичко за всяко изделие, както е например с продавачите в Технополис. И Ви е отговорила на въпроса, че монтировката носи 20кг, а не ВСИЧКО, но предполагам, че и това сте го написали, защото сте бил афектиран. Ако наема такъв човек просто въобще няма да излезе сметката и пак ще стана on-line магазин. Пък българина нали няма доверие като си само on-line магазин, а иска и физически. Така, че пак стигаме до българската народопсихология. Но това е друга тема.

А и преди да отидете в магазина Ви отговорих на техническите въпросите по ЛС.

Успех в хобито и ясно небе Ви пожелавам.

С уважение,

Дани
Последна промяна от dani на пон юни 18, 2012 10:36, променено общо 1 път.
Esprit-120, Esprit-80, TS 6" f/5.9 Fraunhofer Refractor
PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
MTO300 + Flektagon 20/F4+Зенитар Fisheye 16мм f/2.8
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2741
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 4
Местоположение: Sofia

Re: Особености на българския национален астро магазин...

Мнение от dani » пон юни 18, 2012 10:35

Грешка повторих поста :D
По-късно тук ще отговоря на останалите!
Esprit-120, Esprit-80, TS 6" f/5.9 Fraunhofer Refractor
PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
MTO300 + Flektagon 20/F4+Зенитар Fisheye 16мм f/2.8
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Потребителски аватар
tonygl
Мнения: 1099
Регистриран: ср сеп 14, 2011 21:50
Репутация: 102
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от tonygl » пон юни 18, 2012 11:36

Допускам, че авторът на темата е използвал за шаблон заглавията на следните руски комедийни филми

Особенности национальной охоты
Особенности национальной рыбалки
:wink:
Това в сферата на шегата.

Напоследък ми прави ЛОШО впечатление напрежението, което се създава във форума. Другата тема за лятната сбирка също се създаде напрежение поради факта, че някой си мисли, че не може да бъде непривилигирован без да има никакви ангажименти. Привилигировани е имало, има и ще има и е съвсем нормално и така и трябва да бъде ! Който допринася с нещо за нещо има повече права от този дето не прави нищо за това нещо. Що се отнася до конкретната тема се чудя защо досега никой не се оплака за нещо (не че е тук мястото), а се чака някой да постне за да си каже и той и да се натрупва допълнително напрежение. Както казва Дани това пак е от народопсихологията. Защо няма дяволи до казана с българите нали знаете ? Не защитавам нито едната нито другата страна нито мога да дам мнение относно търговията на Дани, но все си мисля, че хората които се занимаваме с астрономия/астрофотография сме интелигентни и не бива да се стига до такива теми въобще. Тук не е мястото да се създават и обсъждат конфликти а да си прекарваме приятно с хобито.Лоши неща има достатъчно в ежедневието ни. Поправете ме ако бъркам.

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2741
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 4
Местоположение: Sofia

Мнение от dani » пон юни 18, 2012 11:53

Misho89 написа:И ако Дани си вдигаше по-често телефона нямаше да е никак лошо, за две години съм закупил не малко неща от него, а абсолютно всеки път когато звънна не вдига, е разбирам че на всеки може да се случи да не може да си вдигне телефона и да има работа но не е ли това работата му? А в същото време гледам че пише във форума нещо незначително, надявам се да бъде малко по-коректен в това отношение, това не е само мое мнение а на доста хора от форума.
Мисля, че е нормално да не успявам винаги да си вдигна личния си телефон. Затова има други телефони на магазина. И доколкото си спомнян винаги съм ти връщал обаждането. Излиза, че трябва да не пиша във форума вече.
Esprit-120, Esprit-80, TS 6" f/5.9 Fraunhofer Refractor
PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
MTO300 + Flektagon 20/F4+Зенитар Fisheye 16мм f/2.8
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2741
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 4
Местоположение: Sofia

Re: Особености на българския национален астро магазин...

Мнение от dani » пон юни 18, 2012 11:55

b_kassabov написа:Хаха майтап!

Преди малко, връщайки се разядосан, надникнах в астрошопа. Там имат претенциите да продават на най- ниски цени и ако някой намери по- ниска цена за изделието им - дават ти го на същата стойност. Та след като изпратих запитване, в рамките на часове ми отговориха с оферта за доста по- ниска цена . Не се помайват!

Предплащането ти дава 3% отстъпка, което по мои сметки идва точно цената на транспорта.
Да, при предплащането за 100%. Ако някой ми предостави оферта за доставка в БГ на по-ниска цена на дадено изделие се стараем да я доставим на същата. Иначе как ще се конкурентноспособни.
Esprit-120, Esprit-80, TS 6" f/5.9 Fraunhofer Refractor
PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
MTO300 + Flektagon 20/F4+Зенитар Fisheye 16мм f/2.8
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2741
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 4
Местоположение: Sofia

Re: Особености на българския национален астро магазин...

Мнение от dani » пон юни 18, 2012 11:57

Filer099 написа:Никога не съм имал проблеми с астронома Дани. Винаги е угаждал на безкрайните ми понякога напълно неуместни капризи, винаги ми е вдигал телефона колкото и да му е било неудобно, запазвал ми е бинокъл когато съм нямал парите да го купя веднага. Аз не познавам по-коректен човек в България който се занимава с търговия...
Благодаря! :bow-down: :bow-down: :bow-down:
Esprit-120, Esprit-80, TS 6" f/5.9 Fraunhofer Refractor
PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
MTO300 + Flektagon 20/F4+Зенитар Fisheye 16мм f/2.8
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2741
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 4
Местоположение: Sofia

Мнение от dani » пон юни 18, 2012 11:57

sider написа:Доста съм пазарувал от астроном-бг, като се почне от почти целия ми сетъп в подписа и се стигне до разни дреболии - впечатленията ми лично от Дани са отлични - много коректен и свестен продавач.
Благодаря! :bow-down: :bow-down: :bow-down:
Esprit-120, Esprit-80, TS 6" f/5.9 Fraunhofer Refractor
PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
MTO300 + Flektagon 20/F4+Зенитар Fisheye 16мм f/2.8
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2741
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 4
Местоположение: Sofia

Мнение от dani » пон юни 18, 2012 12:16

spas.slavchev написа:Аз съм имал доста ядове и с двата основни сайта, които се занимават с това... Много пъти съм се заричал да не купувам повече нищо от тях, но уви все ми се налага да взема нещо, за което не ми се чака седмици. Липсата на конкуренция поражда това :) и ще си търпим. За цените - в повечето случай са близки на други европейски сайтове- по мой наблюдения - може и да греша. И много странно в случая е , че мненията са разделени 50:50 и то в крайностите. Или хората са изключително мега гига хипер доволни или като мен са втрещени и объркани от това, което им се е случило. Когато сме си говорили с колеги от форума съм чувал тотално различни мнения :). Явно нещата са до настроение. В последно време не мога да си кривя душата - комуникацията с astronom-bg.com по e-mail е ок и винаги получавам отговор в рамките на 1-2 дни, но пък и не мога да забравя купуването на първия ми телескоп от тях (няма да влизам в подробности - мина цяла година от тогава).
От Телескоп.бг пък ме навряха в кучи г*з за това, че съм превел пари и съм сбъркал името на получателя - все едно това е техен проблем. Естествено за 5 мин. роубакнах транзацкията и направих нов превод, но така и не включих защо бяха тези крясъци по телефона , при положение , че аз съм си пратил парите в "дивия", а не те..

:roll:


Въпреки това се радвам, че ги има тези магазини, защото някой неща излизат на сметка да се вземат от тях, но наистина трябва и те да премислят добре нещата. Ако не са добри търговци, то нека да наемат хора, които имат отношение към клиентите, защото освен, че е обидно , то не е и нормално по време на криза да се е*аваш с хора, които правят невъзможното да отделят някой лев за астро техника. Ясно, че това не е печеливш бизнес, но може причината да е другаде ... :wink:


Поздрави,
Спас
Не знам какво си недоволен от липсата на конкуренция и най-вече от немската конкуренция, която подбива цените в цяла Европа, дори и в БГ. А за българската конкуренция мисля, че спокойно мога да си предпиша заслугата за свалянето на цените и предлагането на какви ли не телескопи в цял свят в БГ. Бързо забравихте, че преди да се появим аз и след това Nuke в България можеше да се купи само Konus!

И определено това не е печеливш бизнес в БГ с който да се издържаш, както и семействот си и нещата се правят по-скоро от ентусиазъм! Може точно поради тази причина явно не сме "добри търговци"! Всеки нормален търговец би казал, че е безмислен този бизнес в БГ! Освен може би от забавена доставка поради това, че трябва да се запълни едно пале за доставка, мисля, че винаги сме се старали да се отнасяме подобаващо с хората.
Esprit-120, Esprit-80, TS 6" f/5.9 Fraunhofer Refractor
PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
MTO300 + Flektagon 20/F4+Зенитар Fisheye 16мм f/2.8
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2741
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 4
Местоположение: Sofia

Мнение от dani » пон юни 18, 2012 12:26

Petkov75 написа:За комуникациите с астроном бг знаем всички , няма какво да го крием теса много трудни . Друго което прави лошо впечатление , че там не се издават абсолютно никакви документи нито касови бележки нито гаранционни карти ,за техника от няколко хиляди лева това си е направо лоша практика !
Затова ние решихме проблема кардинално вече пазарим от Англия директно плащаме си транспорта техниката пристига навреме до 14 дена няма уговорки за цената всичко е ясно и точно и коректно +фактура за покупката .

Нека Дани си вземе забележка от мнението ми и да не се сърди :!:
Точно пък от теб не очаквах да кажеш, че комуникацията е трудна, след като ми имаш и личният телефон, е-mail-и, skype, както и на сме си писали на ЛС. За всички плащания по банка има фактури и това е по закон. Който е искал фактура му се издава. Иначе се издава касова бележка, която и без това хората не си я взимат. Иначе в бързината може и да съм забравил да сложа гаранционна карта, но мисля, че никога не е имало проблем с гаранцията при мен и Майсторов може да каже как му смених разваленият пулт.

А за поръчката от Англия - всеки си решава дали да рискува и да спести пари и да си отпише гаранцията. Защото съм сигурен, че в Англия никой няма да ти обърне внимание ако нещо се развали. Както се казва, за това поемаш риска. Имай в предвид, че OVL не поемамт никаква гаранция, а аз лично я поемам. И както имаш в предвид, че те са един от най-големите дистрибутори в Европа си представам по-малките астро фирми в Англия, от които си пазарувате как ще реагират.
Но както се казва ние сме вече глобална икономика и всеки може да пазарува от цял свят. И то е ясно, че на печалба в крайна сметка ще са фирмите от запад, не ние.
Esprit-120, Esprit-80, TS 6" f/5.9 Fraunhofer Refractor
PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
MTO300 + Flektagon 20/F4+Зенитар Fisheye 16мм f/2.8
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2741
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 4
Местоположение: Sofia

Мнение от dani » пон юни 18, 2012 12:38

dmitko написа:
spas.slavchev написа:...и съм приятно изненадан от стойността на доставката - 6 euro, ...
Интересно как е само 6 евро, в повечето случаи за дребни работи /окуляри например/ е 16 до 20 евро, т.е. трябва да поръчваш или няколко на брой продукта или един но на цена повече от 200-250 евро, за да може транспорта да ти е под 10% от себестойността. Във всеки друг случай е по-изгодно през astronom.bg, защото пратките се комбинират и оттам цената на транспорта пада, съответно и крайната цена за нас като потребители. Какво имам предвид - харесваш си нещо за 100 евро, от Telescope Service го получаваш за 120 евро, а от Дани за 110 евро.
Иначе като сте подхванали темата за магазина астроном.бг, бих отбелязал като недостатък, че цените на сайта са постоянно не актуални, вярно английската лира постоянно си мени курса, и за стоките на OVL е нормално да е така но защо и продуктите на други фирми които са еврови са неактуални? Също така на сайта е казано, че цените на стоките които ги няма на сайта на астроном.бг /а са от сайтовете на OVL и Telescope Service/ са с допълнително 10% за транспорт - това добре, ама също е написано, че другите цени които са в сайта са крайни с транспорт до България, което вече не е вярно, защото се оказва, че стоката въпреки, че я има на сайта на астроном.бг - то крайната и цена не е написаната, а е тази от сайта на OVL или Telescope Service +10%, което вече не е коректно!
Като сметнем по-долната сметка от 23 EUR за адаптера, 10% са 2.3EUR при мен, а не 6. Но кой да смята. Иначе наистина цените в момента не са много актуални, тъй като и транспорта се вдигна, и MEADE и ОVЛ двигнаха за съжаление цените. Но при винаги се уточнява с клиента преди поръчка точната цена, за да няма накрая лоши изненади. Иначе може би наистина така както го разбираш е объркващо и ще трябва да напиша/променя по друг начин. Но иначе си прав, че цените трябва да са актуални, но за съжаление най-сигурният начин да са супер актуални е да се качат, за да се компенсира курса на лирата, а тогава ставаш неконкурентен с немските цени и хоп си поръчва клиента от тях, като се има в предвид и евтият транспорт от Европа до БГ, който е много по-евтин отколко в обратна посока. Затова горе говоря, че от цялата европа немските астро сайтове са най-облагодетекствани.
Esprit-120, Esprit-80, TS 6" f/5.9 Fraunhofer Refractor
PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
MTO300 + Flektagon 20/F4+Зенитар Fisheye 16мм f/2.8
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2741
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 4
Местоположение: Sofia

Мнение от dani » пон юни 18, 2012 12:40

spas.slavchev написа:Не отричам по никакъв начин съществуването на тези магазини - до сега мнението ми е било по скоро неутрално, от колкото негативно!

А за да се разсеят някакви съмнения в цената за доставка:

Изображение

Вече всеки като вземе калкулатора и ценовите листи + доставка може да си направи сам сметката кое му е по изгодно :) . А и като цяло както по-горе съм написал , че нямам проблем с цените

Извинявам се за отклоняването от темата!

Поздрави,
Спас :wink:
Тази цена 6EUR e от German post. Тоест с обикновенна поща. При мен идват с UPS. Пак както писах по-горе всеки ,който иска да спечели, сам си поема риска.
Esprit-120, Esprit-80, TS 6" f/5.9 Fraunhofer Refractor
PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
MTO300 + Flektagon 20/F4+Зенитар Fisheye 16мм f/2.8
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2741
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 4
Местоположение: Sofia

Мнение от dani » пон юни 18, 2012 12:55

rosen71 написа:Хайде и аз да си дам мнението.
Няма да коментирам Дани или който и да е, а по принцип.
Ще пиша няколко изречения, пък който иска да ги харесва, който не.

1. Да продаваш нещо е различно от това да правиш бизнес.
2. За да правиш бизнес са нужни 3 основни неща:
-Да имаш нужните лични качества.
-Да направиш необходимата ИНВЕСТИЦИЯ.
-Да имаш професионално квалифициран персонал.

Тук никой не прави инвестиция в стока, а се работи на поръчка. Оттам идват повечето проблеми.
Примерно стандартните артикули трябва да са в наличност, а само "екзотичните" по поръчка. Но затова са нужни по моя сметка 20-25000 евро, които явно не са по джоба на нашите астро-магазини.
Аз за моя си бизнес поръчвам стока за около 80000-100000 $ на година, и после си продавам, но имам предимство пред конкуренцията, която работи "на поръчка".
А за професионализма, бих казал, че и Дани и другите имат доста да учат как се продава стока.
"Продайте пясък на бедуин или лед на ескимос, и значи вече сте професионалист."
Доколкото си спомням твоят бизнес е всякакви железарски и други изделия, които се предлагат в Практикер да кажем. Сравни колко хора си ги купуват и колко хора си купуват телескопи! Ако ти имаш стока $100000 на склад и я продадеш за година, то аз ако поръчам толкова няма да я продам 3-5 години. Затова се прави поръчва и на склад се държи стока до 500-700-1000лв. И останалите оборотни пари се ползват с поръчка на "екзотика". То всички искаме да поръчваме телескопи с наше лого с контейнери, че да сме на печалба като немските астро-магазини и да имаме 16 души персонал, но в българската действителност за съжаление не се получава. Това и преди съм го писал, но е затънало в забвение в темите от преди години. Както казвам всичко е въпрос на мащаб. Ако имам 10000 клиента цените ще са още по-ниски и всичко ще е идеално.

А щом смяташ, че ми липсва професионализъм, това си е твое мнение и имаш право на него.
Последна промяна от dani на пон юни 18, 2012 13:04, променено общо 1 път.
Esprit-120, Esprit-80, TS 6" f/5.9 Fraunhofer Refractor
PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
MTO300 + Flektagon 20/F4+Зенитар Fisheye 16мм f/2.8
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2741
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 4
Местоположение: Sofia

Мнение от dani » пон юни 18, 2012 13:03

Betelgeuse написа:Конкретно за Дани имам положително мнение,
но айде и аз да кажа по принцип:

Нагледал съм се на не един и не два, а повече български форуми на продавачи които се карат с клиенти или потенциални клиенти, най-общо казано изкарвайки ги криви.

И не мога да проумея - как нашего брата не разбира тая проста истина, че клиент не се печели като му докажеш колко е крив, тъп и т.н.

Японците имат специални уважителни форми на езика, които се ползват примерно за разговор с шефа, за разговор с клиенти. Съответно има и форми (не искам да употребя думата "унижителни", но друга не се сещам, "умалителни" е още по-неподходяща) които се използват за собствената ти персона, когато говориш с вишестоящ, шеф, клиент и прочие...
Сега обърнете внимание на най-интересното.
Аз съм продавач и говоря с клиент съответно използвайки съответните езикови форми. В стаята влиза шефа на магазина, аз го представям на клиента и в последващия разговор когато се обръщам към клиента и говоря за шефа, използвам унижителна форма. Това иде да покаже, говорейки с клиента аз макар и дребен служител представям фирмата, която (в това число и шефа) оказва чест на клиента говорейки му в уважителна форма а за себе си (фирмата) - в унижителна.
Въпросната практика е общоприета и разбира се шефа няма да се обиди, просто защото в стълбицата на уважението, клиентът е най-отгоре. Принцип !
Съгласен съм с теб и винаги съм се прекланял на японцитя за това им отношение. Но като помислиш и за американците клиента винаги е прав, ама не работят като тях. А това е защото, за да се държиш така трябва така да си възпитан от дете. А това важи и за японските клиент, не само служители. Така, че всичко е вързано и не е само една страна на медала.
Esprit-120, Esprit-80, TS 6" f/5.9 Fraunhofer Refractor
PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
MTO300 + Flektagon 20/F4+Зенитар Fisheye 16мм f/2.8
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Заключена
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение