ТЕЛЕСКОПИ ЗА НАЧИНАЕЩИ

телескопи, бинокли, оптика, "направи си сам"

Модератори: bobo, rw, Nuke

Потребителски аватар
Dusturn
Мнения: 376
Регистриран: пон юни 15, 2009 16:51
Репутация: 1
Местоположение: Лом
Контакти:

ТЕЛЕСКОПИ ЗА НАЧИНАЕЩИ

Мнение от Dusturn » пон авг 31, 2009 23:11

ТЕЛЕСКОПИ ЗА НАЧИНАЕЩИ

Астрономията може да бъде страхотно хоби, защото всеки свързан с нея е своево рода изследовател на невероятните чудеса и мистерии на вселената. Откритията за приро-дата и естеството на космоса могат да бъдат умопомрачаващи. Не по-малко зашеметя-ващи и красиви могат да бъдат и астрофотографиите на астрономически обекти. Няма ли да бъде чудесно да се измъкнете под звездното небе и да видите тези чудеса със собствените си очи чрез телескоп?

Да ще бъде!

Въпреки това, когато наистина стане дума за действително наблюдение на тези неве-роятни обекти в нощното небе, наблюдателната астрономия може да се превърне в едно много коварно хоби. В действителност, много малко от тези обекти изглеждат по-добре през телескоп отколкото на снимка. Луната, Сатурн, по-ярките комети и няколко други обекта, могат да бъдат зашеметяващи, но преобладаващото мнозинство от хиля-дите други обекти ще бъдат само слаби сиви петънца в окуляра, които могат да бъдат и адски трудно откриваеми, ако не познавате добре нощното небе.

По много начини, днешната наблюдателна астрономия може да бъде и антитеза на днешната модерна култура на зрелищни специални ефекти във филми и видео игри. Истинското удоволствие от наблюдателната астрономия идва в своята по-голяма част от интелектуалната преценка и разбиране на това, което се наблюдава отколкото от самата гледка, с която може да ви издуха Ниагарския водопад например. Има само няколко обекта в действителност, от който могат да ви настръхнат космите гледайки ги през телескоп. Красотата на останалите идва с осъзнаването на това, от колко огро-мни разстояния идват фотоните на светлината и веднъж достигнали ретината на окото ви, контактувайки с мозъка и съзнанието, да се обединят в тези невероятни творения. Всеки начинаещ любител астроном трябва да има основни познания по астрономия, механиката на работа на нощното небе и преди да мисли за закупуването на телескоп ,той първо трябва да може да си отговори на следните въпроси:

1. Колко знаете за астрономията?

Можете ли да идентифицирате някои съзвездия? Знаете ли къде са планетите Марс или Юпитер в момента? Защо Слънцето изгрява от изток , а залязва на запад? Знаете ли какво представляват азимутната и екваториална монтировки?
Ако не знаете отговорите на тези въпроси, то тогава, недейте излиза от вкъщи за по-купката на телескоп, иначе рискувате да бъдете разочаровани, когато след това няма да можете да намерите нищо с него. Помислете вместо това за се абонирате за някое списание за астрономия и телескопи, присъединете се към местен астро клуб, или се запишете на астрономически курсове. Помислете за закупуването на бинокъл, вместо телескоп.

2. Колко можете да похарчите за новото си хоби?

Навън е пълно с евтини телескопи, които са готови да ви разочароват. Недейте да си закупувате телескоп от универсален магазин. Задайте си бюджет и се придържаите към него. Не очаквайте да намерите надежден телсескоп за начинаещи под 300-400$.

3. Какво си мислите, че ще видите през малък телескоп?

Кратерите на Луната ще бъдат грандиозни, може да видите пръстените на Сатурн, екваториалните ленти на Юпитер и полумесеца на Венера. Все пак, наистина трябва да бъдете предупредени, че галактиките и мъглявините, които изглеждат абсолютно грандиозно при по-дългите фотографски експонации, ще бъдат само бледи, малки петънца в повечето любителски телескопи.

Сега някой ще възрази, но на снимките те изглеждат страхотно. Е това е магията на фотографията, тя разкрива неща, които вие обикновенно неможе да видите. Мъглявините и галактиките, които изглеждат така колоритно на снимки, вие няма да може да видите в такива подробности и цветове, дори на по-скъпите професионални уреди.

Честно казано, аз неискам да ви обезкуражавам в интереса ви към астрономията, защото тя е наистина фантастично и завладяващо хоби, но хората, които питат, какъв телескоп да си купя, обикновенно не са готови за това. А до това си проникновение достигнах, съдейки по себе си!
GSO - RC 8" Carbon Fiber OTA 203/1624mm
MEADE 102mm f/7 ED APO OTA, incl. 2" Diagonal and travel case
HEQ5 PRO
Nikon D800А / AF-S NIKKOR 200–500mm f/5.6E ED VR
TeleVue Nagler / 5mm. - 1.25"/ 12mm. - 1.25"/ 22mm. - 2"
Tele Vue POWERMATE 2x - 1,25" + T2 / PTR1250 Adapter
TS 2" Field Flattener + TSFlat2A + T2EOS
Bushnell / Powerview - Porro 16x50

Потребителски аватар
Nuke
Мнения: 1704
Регистриран: ср авг 18, 2004 22:39
Репутация: 0
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнение от Nuke » пон авг 31, 2009 23:18

Intes-Micro M703 Deluxe
TMB 105/650 Classic CNC
Fujinon 16x70 FMT-SX
Fujinon 10x50 FMT-SX
DiscMount DM6
Tele Vue Radian 6mm и 10mm, Panoptic 24mm и 35mm, Powermate 2" 2x
Takahashi LE-ED 7.5mm

blue
Мнения: 6
Регистриран: ср ное 10, 2010 20:48
Репутация: 1

Помощ

Мнение от blue » ср ное 10, 2010 20:59

Здравейте,
поизчетох доста,но вече се обърквам и за това моля за помощ. Детето е запалено по астрономия и съм решил да купя за целта ето това http://cgi.ebay.com/Seben-900-76-Reflec ... 588aa2f6d9. Много ще съм Ви благодарен ако ми помогнете. Не искам да му разбия мечтите, но и бюджета ми не е цветущ!

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 3946
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 471
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от bobo » ср ное 10, 2010 21:34

Този телескоп не е най-добрия, а монтировката му (стативът и механизма) е така направена, че на практика не може да се използва. Щом бюджетът е ограничен може да вземете някой по-голям бинокъл и статив или телескоп тип добсън. Колко е голямо детето?

blue
Мнения: 6
Регистриран: ср ное 10, 2010 20:48
Репутация: 1

Мнение от blue » ср ное 10, 2010 21:53

Благодаря за бързия отговор....детето е 3 клас....чете и се интересува от астрономия. Идеята е за подарък за коледа. Ако взема бинокъл няма да разбере идеята. Вече сме ползвали руски рефракторен и като го съпостави с бинокъла ще излезе на този етап, че ни искам да изпълня желанието и :D Ако може и да го носи със себе си! :(

Astrobub
Мнения: 769
Регистриран: пон яну 23, 2006 15:44
Репутация: 300
Местоположение: Стара Загора

Мнение от Astrobub » ср ное 10, 2010 22:35

http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?t=3935
Вземи му този от базара, ако не е продаден вече. За дете в 3 клас е идеално, пък и кво му плащаш...

Потребителски аватар
exoexo
Мнения: 410
Регистриран: пон мар 09, 2009 10:42
Репутация: 11
Местоположение: Стара Загора

Мнение от exoexo » ср ное 10, 2010 22:42

Ако правилно съм се ориентирал в бюджета, спрямо този от ибей ... става дума за нещо до 250лв максимум. Факт е, че за тази сума класен телескоп не може да се вземе. Колегите винаги са прави като изтъкнат този аргумент. Винаги се водят и от страха ниския клас инструмент да сломи интереса на човека. Аз обаче, като минал по този път, мисля че ако има истински интерес той ще остане. И че е нормално при ограничен бюджет да не може веднага да се скочи на нещо струващо 500-1000 или 10000 лева. Лично аз на същите години някъде съм започнал с подобен телескоп като този от ибей. И знам, че това не ме отказа - ето ме живо доказателство. И не съжелявам и за този телескоп (едва преди година го дадох на друг млад ентусиаст, като смених със сериозна техника). От моя опит знам, че с този телескоп дълбокия космос няма да види детето. но все пак аз съм гледал Луната, виждал съм сатурн с пръстена (макар не много ясно, а като една елипса), Юпитер, Венера. Имайки интерес дори с тази слаба техника аз съм наблюдавал и каква тръпка е било само! Отделно съм го ползвал да наблюдавам и какво ли не на земята, като далекоглед - имаше обръщач в комплекта (понеже иначе телескопа дава образ с главата нагоре). Така че телескопа си влизаше в употреба и за парите си бе една добра стартова инвестиция и нямаше ни най-малко пагубен ефект на интереса ми. Тръпката си я има от самото притежание, от макар и ограничените гледки на планетите, от това да видиш комшиите :)

Все пак дори и да се отиде на добсън за 500 лв с малко по-добра апертура реално детето няма да виде кой знае колко повече. Няма да тръгне по баирите да търси тъмни места и да гледа слабите мъглявини и галактики. нито ще знае как да ги гледа, защото те не се виждат току така от нетренирано око дори и с далеч по-сериозна техника. Отделно пък намирането им от начинаещи на небето ... Така че разликата според мен между телескоп за 200-250лв и такъв за 500-750лв за едно дете на тази възраст ще е минимална и няма да види кой знае какво в повече освен един леко по-ясен образ на луната и планетите, което дори и това не е сигурно. Така че от сегашното си положение разсъждавам така: какво бих предпочел когато бях малък - да ми купят такъв слаб телескоп или да не ми купят никакъв, заради липса на пари и да чакам с години - отговора ми е категорично ясен. Затова ако и да ме критикуват колегите (щото ние се разглезихме на по-хубава техниак нещо :) ): вземи един според финансовите си възможности сега, когато му е времето и интереса е налице. А след време може да се съберат пари ако интереса продължава и да се мине на по-горно ниво. тъкмо да порасне и да може да ползва един по-модерен телескоп, защото сега дори и да му се даде един голям телескоп с модерна монтировка полза няма да има и няма да може да се оправи с нейните изисквания. А и 200-250лв телескоп няма да се жали толкова и дори да се случи нещо (децата все пак чупят) няма да е толкова голям проблем.

Сега относно точно избрания телескоп в ибей. Не знам дали е подходящ избор. Имай предвид и доставките, те понякога много се бавят а празниците наближават.
Може да видиш и ето тези тук: http://www.astronom-bg.com/oscommerce/c ... /cPath/1_8
Първият евтиния е точно копие на този който аз имах като дете. Стойката му е почти като на т.н. добсъни - въртиш си го накъдето искаш лесно: нагоре/надолу и наляво/надясно и затягаш и готово. Няма сложни подравнявания, няма и следене на обекти с врътките, но пък простотата на насочване компенсира. А и цената е под тази на този в ибей а като параметри е почти същото и бих го предпочел. Втория е по-скъп но и по-добър като оптика, заради по-голямото огледало. Обаче и стойката му е по-добра - което води до споменатото по-горе по-трудно насочване. Вярно ако се подравни полярно и т.н. (в което се съмнявам) после може да се следи планетата с тази врътка закачена на оста на ръка ... но си усложнявате живота :)

А в този клас телескопи има и в Технополис, както и някои други магазини. И може да се вземе на място, без да се чакат доставки. Може и да ги видите и пипнете там и прецените. Моя съвет - колкото по-проста стойка има да е по-лесно и интуитивно насочването - по-добре засега. И колкото по-голямо е огледалото (апертурата) - по-добре. така че според парите в джоба гледате в Технополиса и хващате този с най-голямото огледало (значи ще даде и най-светъл и ясен образ). Обаче и колкото по-голям = по-тежък, по-голям и по-малко мобилен. Та не знам какво имате предвид под "Ако може и да го носи със себе си"? Който и да е телескоп (освен онези съвсем пластмасови играчки) детето няма как да го сложи в чантата и носи с себе си. Но тези модели не са толкова големи, нито тежки и ще може да си го носи например из поляната сам, знася на терасата и т.н. ест до селото трябва с колата, но то логично - едва ли детето пеш си ходи до село или гората около града :)

Аи като за накрая: въобще не се подлъгвайте там от разни увеличения дето може да ви предлагат .. 200х, 500х, 1000х ... това са абсурди. Всички вървят с горе долу еднакви окуляри и дори и в някаква комбинация математически да достигат такива увеличения в реалност са безмислени и невъзможно да се види нещо. Никой от колегите тук дори с огромните техники не ползваме такива увеличения, понеже самата атмосфера не позволява над 200х по принцип ;)

Успех в избора и дано детето му се радва, както аз на моя първи телескоп!


ПС: Докато съм писал колежката пуснала линк към базара. Продавания там телескоп се вписва в бюджета, а и е едно много добро телескопче за детето. Стойката е екваториална и иска малко разучаване както писах, но пак ще с еоправите (т.е. това че е екваториална е по принцип по-добре, стига да и се хване цаката, просто е малко по не-интуитивна). А ако трябва после пак ще помагаме. Зависи и от кой град сте - може и на место да покажем и помогнем.
Ко? Не!

blue
Мнения: 6
Регистриран: ср ное 10, 2010 20:48
Репутация: 1

Мнение от blue » ср ное 10, 2010 22:50

Благодаря за идеята....ще изчакам и и други мнения. Беден човек жив дявол :D . Обикновенно при децата желанието е голямо и изчезва с времето. Не ми се ще да имам още едно произведение на изкуството което не се ползва. За сега имаме желание...вече втора година се образоваме....но не ми се иска да инвестирам в нещо практично което после при отлив на амбиция да ползвам когато ходя в планината :D

Потребителски аватар
Misho89
Мнения: 1173
Регистриран: ср яну 13, 2010 10:43
Репутация: 409
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от Misho89 » ср ное 10, 2010 23:04

И все пак ако решиш горния вариант който те посъветва exoexo,ако ще се гледа Луната и планети аз за пореден път ще предложа Добсъна който ползвам и съм доволен.
Като цена е достъпен и като качество няма луфтове по окулярния възел огледалата са качествени само ще трябва да се намериш някой свестен окуляр че тези в комплекта не са добри(за начало ще вършат работа).И е доста компактен и много елементарен за ползване.
http://www.telescope.bg/bg_celestron/firstscope.html
http://www.astronom-bg.com/oscommerce/c ... cts_id/708
Телескоп:Sky Watcher Esprit 100mm
Монтировка: Ioptron CEM60
Гидиращ:ZWO 16.5mm OAG,TS 50mm Guide Scope
Камери- ASI1600mm pro, ASI224MC
Филтри: Astrodon 36mm LRGB E series Gen2 +Ha 5nm, OIII 3nm, SII 3nm, Astronomik CLS CCD 36mm
Други:ZWO EFW 36mm, Apex ED 0.65x, SESTO SENSO 2,QHY PoleMaster, Howie Glatter Laser 650nm 2" , Howie Glatter TuBlug 2''
https://www.astrobin.com/users/Misho89/

blue
Мнения: 6
Регистриран: ср ное 10, 2010 20:48
Репутация: 1

Мнение от blue » ср ное 10, 2010 23:09

Благодаря още веднъж. Много сте любезни. До колкото разбирам от детето иска да вижда пръстените на Сатурн, най-вече Марс и Венера и т.н. Неща в нашата галактика...знам ли. Благодаря Ви още веднъж.

Djack
Мнения: 8
Регистриран: съб дек 06, 2008 23:31
Репутация: 0
Местоположение: Бургас

Същия проблем!

Мнение от Djack » чет дек 23, 2010 19:07

Здравейте и от мен! Аз имам същия проблем като колегата по-горе! И аз търся телескоп за новогодишен подарък. Сумата която мога да отделя е 350 - 400 лв. Имаме хубава панорама от терасата и ще го използваме да гледаме звездите и луната. Ще се радвам и ще съм много благодарен ако ме насочите с конкретен модел.
Благодаря Ви предварително!

blue
Мнения: 6
Регистриран: ср ное 10, 2010 20:48
Репутация: 1

Мнение от blue » чет дек 23, 2010 19:17

Нашият е вече под елхата. Чакаме Бъдни вечер. Весела Коледа на всички :D

svetlio
Мнения: 583
Регистриран: нед ное 09, 2008 00:37
Репутация: 0
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от svetlio » чет дек 23, 2010 22:12

здравей Вlue!
сега прочетох темата, но явно тъкмо на време! :)
Честита придобивка!!! :D
и моят интерес към Астрономията започна като бях голям колкото твоето дете-и още не е свършил! има-няма 26 години вече :)
каквото и да си взел е по-добро от моят първи "инструмент"-туристически далекоглед 20х50 :)
тъй, че със здраве да си го ползвате, много щастливи мигове и весели празници!!! :D
CGEM - 1100
SkyMaster 25x100 Binocular
7x50-Japan Binocular
Ultima 1.25 in - 2x
Celestron Reducer/Corrector f/6.3
Micro Crayford Focuser 10:1
Celestron NexImage
EOS 400D; EOS 1000D mod&cooled - by Yoddha

"Две неща на този свят са безкрайни-човешката глупост и Вселената. За второто не съм съвсем сигурен..." Алберт Айнщайн

blue
Мнения: 6
Регистриран: ср ное 10, 2010 20:48
Репутация: 1

Мнение от blue » чет дек 23, 2010 22:26

Благодаря още веднъж на всички които погнаха. В момента гледам големия кашон под елхата и се чдя какво ли ме чака там....Ще изтърпим ....Още веднъж благодаря и Весела коледа :D

Mira_X
Мнения: 12
Регистриран: нед фев 06, 2011 02:29
Репутация: 0

Мнение от Mira_X » нед фев 06, 2011 02:48

Здравейте!
Аз съм начинаещ любител-астром :) Бих искала да си закупя телескоп, който да не е скъп (най-вече поддръжката), лесно да се борави с него, но с него да мога да наблюдавам, както планетите, така и звезди и маглявини от нашата галактика.
Бих искала да попитам дали тези стават:
http://www.astronom-bg.com/oscommerce/c ... cts_id/708
http://www.astronom-bg.com/oscommerce/c ... cts_id/470
Благодаря за отделеното внимание :)

Потребителски аватар
Gaius Julisus Caesar
Наказан, без право да поства
Наказан, без право да поства
Мнения: 751
Регистриран: пон яну 19, 2009 15:31
Репутация: 0
Местоположение: Пазарджик

Мнение от Gaius Julisus Caesar » нед фев 06, 2011 10:28

По-добре бинокъл.

Mira_X
Мнения: 12
Регистриран: нед фев 06, 2011 02:29
Репутация: 0

Мнение от Mira_X » пон фев 07, 2011 16:01

Хъмм, значи май трябва да помисля за нещо по-скъпичко. Все пак, някой може ли да ми препоръча телескоп, да речем до 500 лв. (максимум) нещо или пък повечко неща. :)

Потребителски аватар
Gaius Julisus Caesar
Наказан, без право да поства
Наказан, без право да поства
Мнения: 751
Регистриран: пон яну 19, 2009 15:31
Репутация: 0
Местоположение: Пазарджик

Мнение от Gaius Julisus Caesar » пон фев 07, 2011 16:22

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... ab-10.html
Ако останат и пари за моторчета на монтировката ..!

Sammy
Мнения: 27
Регистриран: пон дек 27, 2010 15:54
Репутация: 0
Местоположение: Варна

Мнение от Sammy » пон фев 07, 2011 17:46

Mira_X написа:Хъмм, значи май трябва да помисля за нещо по-скъпичко. Все пак, някой може ли да ми препоръча телескоп, да речем до 500 лв. (максимум) нещо или пък повечко неща. :)
Аз ти препоръчвам този:
http://www.astronom-bg.com/oscommerce/c ... cts_id/122

Не може да се мисли за снимане с него, има малко обучение за колимация на огледалата и ориентиране по небето(материали в нета - бол), но ще видиш максимум обекти за тези пари.

Този също много го препоръчват:

http://www.astronom-bg.com/oscommerce/c ... cts_id/126

Има по-слабо огледало, но става за снимки и следи обектите с въртенето на земята.

Mira_X
Мнения: 12
Регистриран: нед фев 06, 2011 02:29
Репутация: 0

Мнение от Mira_X » ср фев 09, 2011 02:46

ОК. Мерси и на двама ви. Може би ще избирам между Скайлайнера и Тала, но бих искала, ако някой може да ми каже нещо и за този телескоп :)
http://www.astronom-bg.com/oscommerce/c ... cts_id/853

Mira_X
Мнения: 12
Регистриран: нед фев 06, 2011 02:29
Репутация: 0

Мнение от Mira_X » ср фев 09, 2011 02:46

ОК. Мерси и на двама ви. Може би ще избирам между Скайлайнера и Тала, но бих искала, ако някой може да ми каже нещо и за този телескоп :)
http://www.astronom-bg.com/oscommerce/c ... cts_id/853

Mira_X
Мнения: 12
Регистриран: нед фев 06, 2011 02:29
Репутация: 0

Мнение от Mira_X » ср фев 09, 2011 02:47

ОК. Мерси и на двама ви. Може би ще избирам между Скайлайнера и Тала, но бих искала, ако някой може да ми каже нещо и за този телескоп :)
http://www.astronom-bg.com/oscommerce/c ... cts_id/853

Mira_X
Мнения: 12
Регистриран: нед фев 06, 2011 02:29
Репутация: 0

Мнение от Mira_X » ср фев 09, 2011 02:48

ОК. Мерси и на двама ви. Може би ще избирам между Скайлайнера и Тала, но бих искала, ако някой може да ми каже нещо и за този телескоп :)
http://www.astronom-bg.com/oscommerce/c ... cts_id/853

Mira_X
Мнения: 12
Регистриран: нед фев 06, 2011 02:29
Репутация: 0

Мнение от Mira_X » ср фев 09, 2011 02:49

ОК. Мерси и на двама ви. Може би ще избирам между Скайлайнера и Тала, но бих искала, ако някой може да ми каже нещо и за този телескоп :)
http://www.astronom-bg.com/oscommerce/c ... cts_id/853

Извинявам се, незнам защо толкова пъти е копирало мнението ми, но не мога и не знам как да го изтрия :(

Sammy
Мнения: 27
Регистриран: пон дек 27, 2010 15:54
Репутация: 0
Местоположение: Варна

Мнение от Sammy » чет фев 10, 2011 14:33

Mira_X написа:ОК. Мерси и на двама ви. Може би ще избирам между Скайлайнера и Тала, но бих искала, ако някой може да ми каже нещо и за този телескоп :)
http://www.astronom-bg.com/oscommerce/c ... cts_id/853
Много прилича на това, което препоръча Цезар. По принцип като характеристики не е лош, но в окулярния възел има вградена леща, което ми звучи съмнително. По въпроса обаче трябва да се изкажат хора, които имат съответния телескоп - дали може да се маха(поне за почистване), дали работи без тази леща и как е откъм качество на изображението.

Потребителски аватар
pakostnik
Мнения: 22
Регистриран: нед апр 17, 2011 10:24
Репутация: 0
Местоположение: Радомир
Контакти:

оценка

Мнение от pakostnik » ср апр 20, 2011 20:50

Какво ще кажете за това?
http://telescope.bg/bg_celestron/astromaster114.html
Избрал съм го за подарък. За абсолютно начинаещ е . Какво може да се види с него ?
skype: ivailo_shaklev

Потребителски аватар
Мак-сим
Мнения: 2241
Регистриран: пет окт 01, 2004 11:58
Репутация: 36
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Мак-сим » ср апр 20, 2011 21:12

Между двата варианта избери този с по-стабилната монтировка (на линка, който си пуснал има 2 опции - азимутална и екваториална монтировка).
Това, че телескопа е с 1000мм фокусно ми говори, че има вграден допълнителен оптичен елемент, което принципно не е много добре - влошава се качеството на образа.
А със 114 мм огледало могат да се видят много неща. Аз с 50мм обектив що нещо съм наблюдавал :)
http://www.astrobin.com/users/nki/
Галерия с мои астрофотографии
Монтировка: Vixen GP-DX with Vixen "SkySensor 2000 PC" "Go To" control system.
Телескоп: Skywatcher Evostar 80ED DS-Pro f/7.5 refractor and Skywatcher 0.85x reducer/flattener.
Камера: Canon 1000D (modified)

Потребителски аватар
pakostnik
Мнения: 22
Регистриран: нед апр 17, 2011 10:24
Репутация: 0
Местоположение: Радомир
Контакти:

Мнение от pakostnik » ср апр 20, 2011 22:40

[quote="Мак-сим"]Между двата варианта избери този с по-стабилната монтировка (на линка, който си пуснал има 2 опции - азимутална и екваториална монтировка).

Коя монтировка препоръчваш ?
skype: ivailo_shaklev

Потребителски аватар
Мак-сим
Мнения: 2241
Регистриран: пет окт 01, 2004 11:58
Репутация: 36
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Мак-сим » чет апр 21, 2011 18:27

По-стабилната:) Не знам - виж на място . Не съм ги виждал тия телескопи на живо.
http://www.astrobin.com/users/nki/
Галерия с мои астрофотографии
Монтировка: Vixen GP-DX with Vixen "SkySensor 2000 PC" "Go To" control system.
Телескоп: Skywatcher Evostar 80ED DS-Pro f/7.5 refractor and Skywatcher 0.85x reducer/flattener.
Камера: Canon 1000D (modified)

niksi123
Мнения: 49
Регистриран: вт май 24, 2011 19:06
Репутация: 0

Мнение от niksi123 » вт май 24, 2011 23:10

добър вечер първо да кажа занимавам се с астрономйя от 2 години и много бих искал да си закупя телескоп но който да е до 250$ четох доста във форума и се обърках напълно заради това бих желал да ви помоля за съвет да ми кажете кой от тези два телескопа ще е по добрия избор
ASTROMASTER 130 EQ (http://telescope.bg/bg_celestron/astromaster130.html)
или
POWERSEEKER 127EQ (http://telescope.bg/bg_celestron/ps127eq.html)
П.П. смятам да се спра на първия правилно ли ще е това :roll: и да питам какво може да се види с него

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение