MEADE RCX400 ADVANCED Ritchey-Chretien

телескопи, бинокли, оптика, "направи си сам"

Модератори: bobo, rw, Nuke

Потребителски аватар
kometata
Мнения: 1838
Регистриран: нед дек 19, 2004 21:43
Репутация: 15
Контакти:

MEADE RCX400 ADVANCED Ritchey-Chretien

Мнение от kometata » ср мар 16, 2005 00:46

Видяхте ли това?
http://www.meade.com/rcx400/index.html
След подобрението на безумната си стойка на LXD55 серията до LXD75, MEADE започват рекламна кампания отностно оптиката и то с интересен скок в системата. Е то нормално да те критикуват сумати години, че не вадиш по-добро от 1/5 до макс 1/6 пв точност на огледалата в сравнение с основния ти конкурент който държи 1/8 очевадно трябва да размърдаш пазара:D. Но това е друга тема която мисля да отворя поради факта, че искам май да сменям (или подобрявам) телескопа си. Иначе определено курса който подемат MEADE ще раздвижи доста други фирми в положителна посока, което би довело до падане на цените (като цяло) на тази прекрасна оптична система. Аз поне така мисля...

Petree
Мнения: 119
Регистриран: чет авг 19, 2004 08:41
Репутация: 0

Мнение от Petree » ср мар 16, 2005 07:56

О, да, гледах реклама на любителски Ричи-Кретиен телескопи MEADE в S&T и направо си глътнах езика! Само да имах ≈ 16 000 и това щеше да е първото нещо, което да си купя!

Потребителски аватар
Vladimorka
Мнения: 1580
Регистриран: ср авг 18, 2004 19:26
Репутация: 8
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Vladimorka » ср мар 16, 2005 10:14

Бе те Меаде и апохромати се бяха опитали да правят, ама се оказа, че не могат :-) Няма да се учудя, ако с RCтата работата се окаже същата :-)))

Потребителски аватар
kometata
Мнения: 1838
Регистриран: нед дек 19, 2004 21:43
Репутация: 15
Контакти:

Мнение от kometata » ср мар 16, 2005 13:03

Аха човек трябва да е предпазлив с тази фирма :D А за 16 инчовия абе то и за нормалния им 16 LX200GPS е такава цената което е най-учудващо: огромна разлика в цените на по-малките и еднаква на 16..??
Е от тук например:
http://www.cloudynights.com/reviews3/meade12v11.htm
става ясно защо при 500м надморска аз с 10инч Celestron и някои в Испания с Meade 12 LX200 имаме не много различна гранична звездна. Защото разликата във визуалните е към 0.5м, но в сметката на граничната както се досещате влиза FWHM и ако се подобри от 4 на 2.5 например звездната скача с 1.5м. Сега аз не знам точно в момента каква е разликата която ще се получи при точност на огледалото 1/5пв и 1/8 ?????Т.е вече почвам да се замислям дали 25см с 1/8 не е по-добре от 30см с 1/6. Някой да има идея да не отваряме други теми де...:D

P.S. То и аз го гледах в S&T което пък незнайно защо стана от 5,8евро тук на 7 и 70!!! При положение на курса напаво се изумявам! Незнам как е другаде в Европа.
Последна промяна от kometata на ср мар 16, 2005 13:07, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Delyan Toshev
Мнения: 214
Регистриран: чет авг 19, 2004 00:49
Репутация: 0
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Delyan Toshev » ср мар 16, 2005 13:07

Този рекламен натиск го гледаме без прекъсване последните години... Маркетинга постига невиждани върхове, за сметка на реалността обаче...
Исках да напиша едно мнение по този въпрос преди месец и половина тук, т.к. написах го дори, но се отказах да го пусна... но сега мисля да споделя някои неща.
Та следя какво се пише за тази нова серия телескопи из форумите. Едно е сигурно, никой на който може да се има доверие не е видял ( тествал ) някой от моделите.
За сметка на това изхвърлянията на Меаде са големи... Като се почне от самото включване в наименованието на Ричи-Кретиен.
Сега, за да не си помисли някой че имам нещо против да си поиграя с такъв телескоп, или с който и да е друг - не е така.
Но за Меаде имам доста резерви... за Целестрон също, само леееко по-малко...И те са свързани с това което предлагат за определена цена.
Наистина, най-добре в случая да изчакаме, да излезнат на пазара моделите, да ги разгледат и тестват повече любители. Защото споделям (предварителното) мнение, че това не е никакъв Ричи-Кретиен ( каквото и да разбира маркетинг отделна на Меаде под оптимизиран ), а е оптимизиран Шмид-Касегрен. Което сигурно е подобрение на съществущата им линия LX200, но следва да се запитаме за разликата в цената все пак.
Има и други неща които може да се кажат за Меаде, може би не всеки ги преценява така, но за мен това е компания която демонстративно не се интересува от света извън USA - имам предвид в бизнес план, не друго ( то друго и няма ).
Защо тогава да и придаваме такава тежест ние тук? Още повече, че има толкова алтернативи, къде по-добри.
Искам да отбележа, че компании като Меаде и Целестрон правят добри продукти (т.е. продават, повечето не ги правят те) - за масова потреба, цените им са конкуренти в САЩ, но извън този пазар не бих казал че са конкуретни. Отделни неща да, но не като цяло.

Потребителски аватар
kometata
Мнения: 1838
Регистриран: нед дек 19, 2004 21:43
Репутация: 15
Контакти:

Мнение от kometata » ср мар 16, 2005 13:26

Ами напълно съм сагласен с теб Деляне, това си е чисто измъкване. Т.е те правят подобрение(според тях) на оптиката, но немогат да кажат: абе извинявайте досега ви прецаквахме....та :D
Не искам да им придавам тежест просто виждаш повечето хора първо за това мислят. За Целестрона не съм много съгласен. Сега като тръгнеш да гледаш за 1/8пв на Меаде няма да намериш някой да е получил, а за Целестрон има доста такива. Самата разлика в цената на 14инчовия ОТА говори за това. Самия аз като си го взех (10инча) ми направи впечатление много доброто изображение и го споделих с вригазов и т.н, после скапахме оптиката де...Но на мен ми е практичен въпроса ами тогава какво?
Е аз говорих за TS ама и това си е дърво защото са пропуснали да вкарват качествените SPX модели които са с тази оптика:
http://www.orionoptics.co.uk/acatalog/R ... ptics.html
верно с 450евро по-скъпи ама като ще даваш 1700 защо да е за 1/6 като може да е за 1/8 за 2100? Незнам аз доста гледах напоследък и по-добър вариант не виждам за сега. Ако някой сподели конкректно за 30-35см телескопи ще съм му благодарен!
Просто по едно време се бях отказал да си взимам нешо по-голямо а само да алуминизирам на ново до 96% и така да "кача" апертурата до 27см и толкова...

Потребителски аватар
Delyan Toshev
Мнения: 214
Регистриран: чет авг 19, 2004 00:49
Репутация: 0
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Delyan Toshev » чет мар 17, 2005 12:53

:-) като Telescope Service не са получили, що не си поръчаш направo от Оrion Optics http://www.orionoptics.co.uk , а Astrotech Engineering http://www.astrotech.it също им се водят дистрибутори в Италия ... Защото май наистина това е компанията останала в Европа, която произвежда качествена оптика серийно, особено 10"+
Извън това - всичко което може да стане е по-поръчка, за което най-добре са се говори с Маркус от apm-telescopes.de
Само имам съмнения за цената, но нищо не пречи да се говори с него или с хората от Astrotech Engineering - за всички имам впечатление, че са общителни и не отказват да дадат съвет.

За другото - точността. Мисля, че трудно ще хванеш разликата между 1/6 и 1/8 освен ако нямаш много добри наблюдателни условия. Разбира се 1/8 е много добре - знаеш че можеш да извлечеш почти максимума, но ако трябва да направя компромис бих избрал 1/6 но с тяхното HiLux покритие до 97% Това ще даде по-голяма полза веднага.
To виж как са си наредили и линията Orion Optics - SPX, DX, Europa. SPX e с всички "екстри", DX е стандартно с 1/6 оптика, Europa e 1/4. Всичко можеш да си променяш, ако искаш :-)

Потребителски аватар
Delyan Toshev
Мнения: 214
Регистриран: чет авг 19, 2004 00:49
Репутация: 0
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Delyan Toshev » чет мар 17, 2005 14:51

Има още една интересна компания опитваща да се възроди - френската Clave http://www.clave.fr
Телескопа който правят сега ми попадна за първи път в полезрението :-) преди 2 години, наскоро се сетих за тях отново и сега гледам са разширили линията.
Самата конструкция и оптика като качество вероятно е на много високо ниво - Clave са стара фирма, нещо като френски Цайс :-) Имам подозрение че и цените са съответни.
Интересна е оптичната схема, но те не дават много подробности, ( а и всичко е на френски, но се преодолява с помоща на google ). Въпреки, че излежда ( а и те го споменават ) като вид Касегрен, това май не е съвсем така.
За характеристиките които дават ( да, изглеждат много сериозни ) би трябвало да има нещо много специално... Та се поразтърсих и установих, че това е един рядък вид оптични системи, известни като релейни телескопи (relay telescope).
Не знам защо тези от Clave изкривяват нещата сякаш те са го измислили. Специално техният модел ми изглежда идентичен на т.н. релеен телескоп на Дилуърт ( Dilworth relay telescope ) описан в статия от ноември 1977г. в Sky and Telecope...( а тук - http://www.atm-workshop.com/dilworth.html е описание на любител който строи такъв )
Разбира се може да са правили някакви подобрения в релейната оптика, но не дават подробности.
Заинтригуван от тази малко известна схема зарових още повече :-), и продължавам... Но ми се струва, че схемата има сериозен потенциал. Тогава се запитах защо тогава е така непопулярна, поне не знаех за телескопи които да са построени на такъв принцип. Оказа се, че има, макар и малко. Takahashi са правили два модела Teegul - TG100 и TG150 - по тази схема и по-късните им модели Mewlon 300мм за които мислех ( а и повечето хора ) че са чисти Дол-Киркхам, всъщност май са комбиниран дизайн Дилъурт-Дол-Киркхам.
Всичко това е много интересно и е вероятно телескопите които правят Clave да отговавят на това което пишат за тях.

Потребителски аватар
kometata
Мнения: 1838
Регистриран: нед дек 19, 2004 21:43
Репутация: 15
Контакти:

Мнение от kometata » чет мар 17, 2005 16:11

Така мисля и да направя де....то няма мито между UK и EU :D а и VAT от 17.5% е добре. Другия вариант за да се спести от "пътните" е да накарам тези в Венеция за които говориш ти да ми го вкарат. Аз обаче много пъти се опитвам да им се обадя по телефона с помоща на Италянски колеги ама никой не вдига...е сега и редуктор искам от тях фокален ама да бия път 600км отиване и връщане без да знам дали го имат на стока...

Та за разликата 1/6 и 1/8 съм сигурен, че точно ако си проличава то ще да е на не!!-добри условия, където турболенция и прочие неща именно много повече ще те тормозят и качеството на оптиката по-лесно се установява. То иначе за какво ми е хубава оптика за "планетни" набюдения например ако съм в космоса например:D Не проблема е, че сега нямам време да сметна точно колко се променя FWHM от 1/8 до 1/6? Ти имаш ли идея за чилото? В смисъл сиинг + опика ми дава крайното FWHM (за това при лоши условия ти имаш голямо FWHM и грешки от оптиката и по-лесно можеш да "отсееш" приноса на оптиката) та колко ще е разликата в това крайно?

Мерси за информацията отностно Френската фирма. Не съм я виждал. Кофти само, че цените са безумни, но ако намериш нещо идейно "направи си сам" свиркай. Както и за други нови идеи!!! Предварително Мерси! А и защо да не се поровим в по-сериозните инструменти, което ще е полезно потенцялно и за други хора, защото едно е да се прецакаш с 50лв за бинокъл, а друго с 5000лв за туба на телескоп:D

За този прослут Германец вкрайна сметка ти какво мислиш? Пиша му така и така търся си 30-35см какво може да стане..и се пазариме. Незнам при положение, че и двамата броим качествените неща на пръсти как и от къде той ще може да свали толкова примерно от Орион цената? Да не я краде тази оптика? :D

Потребителски аватар
Delyan Toshev
Мнения: 214
Регистриран: чет авг 19, 2004 00:49
Репутация: 0
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Delyan Toshev » чет мар 17, 2005 17:59

kometata написа:Та за разликата 1/6 и 1/8 съм сигурен, че точно ако си проличава то ще да е на не!!-добри условия, където турболенция и прочие неща именно много повече ще те тормозят и качеството на оптиката по-лесно се установява. То иначе за какво ми е хубава оптика за "планетни" набюдения например ако съм в космоса например Не проблема е, че сега нямам време да сметна точно колко се променя FWHM от 1/8 до 1/6? Ти имаш ли идея за чилото? В смисъл сиинг + опика ми дава крайното FWHM (за това при лоши условия ти имаш голямо FWHM и грешки от оптиката и по-лесно можеш да "отсееш" приноса на оптиката) та колко ще е разликата в това крайно?
Аз мисля все пак, че е обратното. Добрата оптика се проявява ако условията позволяват. При нестабилна амтосфера промените са доста по-големи от разликата 1/6 до 1/8.
Така мисля.
Сега - ние, повечето визуални наблюдатели, не сме се борили с ефектите на атмосферна турбуленция върху CCD, което е и свързано с мащаба на изображението на конкретния телескоп и матрица, та затова нека не ти казвам моето мнение :-)
Оценяваме стабилността ( seeing ) субективно по скала от 1 до 10. FWHM си е качествен метод, но изисква осмисляне, а и като нямаме данни за дадено място няма как да го определим, нали? :-) А ми се струва че ти смяташ това "seeing + optics" много статично, а турбуленцията не е такава... А може би ще е интересно за повече хора, ако напишеш една статия за това какво е seeing, как се отразява на снимането с CCD и/или лента, какво е FWHM и малко данни ако има ( нашенски ) със статистика за разни места за наблюдение!! :-)
За този прослут Германец вкрайна сметка ти какво мислиш? Пиша му така и така търся си 30-35см какво може да стане..и се пазариме. Незнам при положение, че и двамата броим качествените неща на пръсти как и от къде той ще може да свали толкова примерно от Орион цената? Да не я краде тази оптика?
:-) ами точно така, пишеш му и не забравяш да се пазариш, като си му кажи направо до каква сума искаш или му посочи Orion Optics SPX или DX за сравнение.
А той може, ако иска, да направи по-добри цени - в зависимост от предпочитанията, качеството и парите, той си поръчва нещата или в Украйна или в Китай.
Както казах и преди, нищо не губиш ако просто му опишеш какво искаш и за какви пари.

Потребителски аватар
kometata
Мнения: 1838
Регистриран: нед дек 19, 2004 21:43
Репутация: 15
Контакти:

Мнение от kometata » чет мар 17, 2005 20:35

Еми ок мерси Деляне! Ще му пиша на този човек. Не ми се сърди за постинга за 18кг за стойката от където явно си се подразнил и пишеш сега малко дръпнато. Нищо лично просто точно в този момент ми беше вече аман от ревюта :D И 100 да изчете човек има рискове да се заблуди разбери. Например за EQ-6 да кажа над 80% от ревютата дават ПЕ 40арксек. Има само няколко човека дето казват, че ако на някой му е по-голяма от 20 да ходи да се оплаква в магазина от където си я купил :D Ама проблема е, че не му вярват хората защото са малко като него. Е аз измерих 16 и даже Германеца с ъпдейта (знеш кой) не ми вярва осещам, а подържаме контакт от 1 година.. та в тази линия на мисли ще взема да симулирам някакси тази тежест отчитайки тежината на 35см главното огледало и прочие..да видя капацитета на стойката.

За seeing темата е определено интересна. На скоро четох статия където имеше референс към друга такава на Т. Томов, където визират 2-3арксек за Рожен. Ще проверя коя година е, но небеше скоро нещто от сорта на 1988. За другите места освен Белоградчик някой да е мерил не мисля. Всъщност ако някой някога се е задълбочавал от към астроклимат може би това е било около планирането на Рожен в много далечни години. Освен това знеш, че после и политически фактори се намесват и става...Ами това лято може да се замислим по въпорса :D Аз имам някой снимки и ще се опитам да сметна нещо, но веднага мога да ти дам следния пример (по мои впечатления):
Това лято снимах както от Черни Вит (Тетевенско) така и от Рожен. В първия случай небето беше ама много черно според мен, по-тъмно от Рожен. Но влага, ниска височина и какво ли още не.. влиае много. Снимах 1000 кадара по 2сек с Минтрон камерата и едвам хванах 18.7м. На Рожен само с 200 кадара заковах 19.1м за М57 региона. Ако искаш виж Роженската в галерията ми. Та много ще трабва да се мисисли.
За другите въпроси ок ще да намеря разни матеряли и ще синтезирам нещо което се надявам да е полезно. Ние писахме де в разни теми вече за доста от тези неща, но май наистина е хубаво да се напише на едно място, защото очевадно това е важен въпрос. От горния пример някой може да каже е..0.5-1м какво толкова, ама това си е нещо много сериозно. Всеки който е чел малко знае колко слабо се мени граничната звезда с нарасване на апертурата след 40см примерно и борбата за сигнал/шум респективно и това струва ама мноооого скъпо!! Имено даже за 1м.

Отговори