Колимация на рефлектор

телескопи, бинокли, оптика, "направи си сам"

Модератори: bobo, rw, Nuke

Колимирате ли си Нютона (Добсъна)?

Какво е това животно?
6
11%
Да
32
60%
Не
13
25%
Не мисля, че е от значение
2
4%
 
Общо гласове: 53

Потребителски аватар
sentero
Мнения: 29
Регистриран: вт окт 16, 2007 15:31
Репутация: 1
Местоположение: София

Колимация на рефлектор

Мнение от sentero » съб юли 19, 2008 12:57

Съидейници!
След дълго умуване и проучване, реших да напиша ръководство за колимиране на рефлектори, като се надявам темата да стигне до всички, които имат проблеми или се страхуват да пристъпят към колимиране. Оказва се, че доста нови телескопи уж са фабрично колимирани, но чувам за случаи, при които пристигат нютони с разместени вторични огледала. Така беше и при мен - вторичното ми огледало беше разместено , за което разбрах доста по-късно, след като се мъчих да коригирам главното ... Освен това, колимирането на главното огледало на светлосилен Нютон (при мене f/5) се явява необходимост преди всяко излизане под небето - тръскането размества в достатъчна степен главното огледало, при поставяне в кола, качване на Витоша примерно. Надявам се да е от полза за всички!

Всички коментари, съвети, са добре дошли!

Колимация на рефлектор тип Нютон със стандартен (чеширски) колиматор

Колимацията е процесът на подравняването на всички огледала в телескопа, така че те да застанат в една оптична ос. Един добре колимиран телескоп предлага най-добрия образ, на който е способно неговото огледало. Лошо колимираният телескоп е с влошено качество на образа, като степента на влошението зависи от степента на колимацията.

Едно от първите неща, на които трябва да обърнете внимание, е да изучите внимателно различните компоненти на оптичната система, когато гледате през фокусиращия механизъм, когато няма поставен окуляр в него. Поради многобройните отражения, първоначално това може да ви изглежда по-трудно, отколкото е всъщност.

Правилната колимация е от особена важност за телескопи с по-голяма светлосила. Рефлектор със светлосила f/6 трябва да бъде колимиран относително добре, за да може да предложи образ, който се приближава до най-високото качество на огледалото. При светлосила f/5.6 и f/5 колимацията става критична.

Съвет: Точното маркиране на централната точка на главното огледало ще ви улесни изключително при колимирането на телескопа. Не се притеснявайте от това, така или иначе центърът на главното огледало не се използва заради обструкцията на вторичното огледало. Използвайте малка кръгла лепенка с диаметър половин сантиметър или по-малка, а ако смятате да използвате лазерен колиматор, можете да използвате и по-голяма лепенка, но оставете отвор в средата (т.е. малък пръстен). За да откриете точния център на огледалото, може да използвате шаблон от хартия, разчертан с пергел, който отговаря на апертурата на огледалото. Сгънете шаблона на четири катко салфетка и отрежете съвсем малко от края с ножица. Разгънете шаблона и го наложете върху главното огледало. Дупката ще съвпадне с центъра на огледалото. Колкото е по-светлосилен телескопът, толкова по-прецизно трябва да определите центъра – при f/5 точността трябва да бъде с отклонение не повече от 0,5 мм от истинския оптичен център, 0,25 мм ще е още по-добре. Отбележете центъра на огледалото, като използвате молив с тънък писец.

Внимание: Не се опитвайте да чистите или докосвате главното огледало! Прашинките и отпечатъците от мърсотия върху него почти не оказват влияние върху качеството на образа, стига да не са в прекалено голямо количество, което се получава при интензивно ползване на телескопа, или при занемарено поддръжка. (Ако използвате интензивно телескопа си, вероятно пък няма да се нуждаете от това ръководство)

Важното при колимацията е да се спазва правилният ред. Повечето начинаещи правят грешката да концентрират усилията си изключително върху главното огледало. Това е разбираемо, но няма да е от полза, ако първо не е колимирано вторичното огледало. Ето и правилният порядък:

1. Нагласете позицията на вторичното огледало, докато то застане точно в центъра под фокусиращия механизъм.
2. Нагласете ротацията и наклона на вторичното огледало, докато главното се центрира в отражението на вторичното огледало.
3. Накрая нагласете наклона на главното огледало, така че оптичната му ос да бъде в една линия с общата оптична ос на фокусиращия механизъм и вторичното огледало.


Вторичното огледало всъщност е с формата на елипса, но е поставено под ъгъл 45 градуса, за да пречупва лъчите под 90 градуса, така че през фокусиращия механизъм изглежда кръгло. Вкарайте колиматора във фокусиращия механизъм, а можете да използвате и самия фокусиращ механизъм за тази цел, като го приплъзвате леко, докато ръба на вторичното огледало почти съвпадне и стане малко по-малък от кръга, оформен от дъното на колиматора или фокусиращото устройство.

Съвет: За да не се объркате от множеството отражения във вторичното огледало, можете да сложите лист хартия между вторичното и главното огледало, докато колимирате вторичното. Ако телескопът ви позволява, може да ви е от полза да сложите и лист хартия във вътрешната страна на тръбата, точно срещу фокусиращия механизъм и зад вторичното огледало, за да ви е по-лесно да виждате ръбовете на вторичното огледало.

Ако вторичното огледало изглежда кръгло и е центрирано в средата, когато гледате през колиматора, можете да продължите към следващата стъпка. Ако вторичното огледало е разместено в посока към главното огледало или към върха на оптичната тръба, ще е необходимо да наместите държача на огледалото в посока навън или навътре, докато вторичното огледало застане в центъра. Това става с централния болт, който държи вторичното огледало.

Забележка: Бъдете много внимателни, когато разхлабвате болта, който прикрепя втоличното огледало. Ако го развиете докрай, вторичното огледало може да падне върху главното огледало, да се повреди главното огледало, втоличното, или двете. Затова е добре да махнете главното огледало от телескопа, когато колимирате вторичното. Друг вариант е телескопът да е в хоризонтално положение, така че ако вторичното огледало падне, да не се хлъзне надолу по тръбата и да се удари в главното огледало.

За да придвижите вторичното огледало по-близо към главното, или съответно по-далеч от него, разхлабете централния болт и използвайте трите допълнителни болтове. Навивайте и трите болта, за да придвижите огледалото навътре към главното, или ги развивайте, за да придвижите вторичното огледало по-далеч от главното (в посока към върха на оптичната тръба).

Следващата стъпка е да нагласите ротацията и наклона на вторичното огледало, така че главното огледало да изглежда центрирано в отражението от вторичното. Тук можете да използвате и лазерен колиматор. Голямо улеснение при тази стъпка ще е, ако оптичният център на главното огледало е маркиран по някакъв начин. Използвайте трите допълнителни болта на вторичното огледало, за да нагласите ротацията и наклона на вторичното огледало, така че лазерният лъч да уцели главното огледало в централната му точка. Ако използвате обикновен колиматор, въртете вторичното огледало, докато ръбът на вторичното огледало стане напълно кръгъл и в средата на колиматора, а кръстът в долната част на колиматора трябва да съвпадне с централната точка на главното огледало.

След като колимирате вторичното огледало, ще сте приключили с трудната част. Вероятно няма да се наложи да повтаряте този процес, освен при отстраняване на вторичното огледало, когато го чистите, когато сменяте фокусиращия механизъм, или по някаква друга причина. Повечето вторични огледала държат стабилно колимацията си.

Последната стъпка в колимирането на телескопа е колимирането на главното огледало, което се състои в нагласянето на наклона на главното огледало, така че оптичната ос на главното да съвпадне с оптичната ос на вторичното огледало и на фокусиращия механизъм. Повечето клетки, които държат главното огледало при рефлекторите, се регулират с три регулировъчни гайки и три заключващи гайки, или един централен заключващ болт и три регулировъчни гайки. За да можете да променяте наклона на главното огледало, първо трябва да отхлабите заключвищя болт. След като колимирате главното огледало, трябва да го затегнете отново, за да застопорите новото положение. По-лесно ще колимирате главното огледало, ако имате помощник, особено ако рефлекторът ви е тип Добсън.

Сложете колиматора във фокусиращия механизъм и осветете отражателната повърхност на колиматора, която е под наклон 45 градуса. Ако правите колимация след залез слънце, я осветете с фенерче. Въртете регулировъчните гайки, докато централната точка на главното огледало съвпадне с отражението на централния овал на колиматора във вторичното огледало.

С това процедурата по грубото колимиране е готова. Поздравления! За колимирането на вторичното огледало са необходими няколко минути, а за колимирането на главното са необходими една две минути. Последният етап в колимирането на телескопа е когато се намирате под звездното небе. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
ТАЛ-150 П, 150/750, f5
Pentax MX, 28 - f2,8 50 - f1,7 Sonnar 135 - f3,5

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 3698
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 221
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от bobo » съб юли 19, 2008 18:50

Аз пък все се чудя защо при съвременните технологии на производство (дори и били те китайски) не правят главните огледала трайно юстирани и фиксирани, както на SCT, например. И тръбите и огледалните клетки могат да се правят с достатъчна точност.

neptun2
Мнения: 2394
Регистриран: съб фев 17, 2007 11:43
Репутация: 67
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от neptun2 » пон юли 21, 2008 13:19

Хубаво ръководство за колимиране.Браво за труда.
Photo: ZWO Asi 1600MM Pro + zwo 7x36mm filter wheel, Astrodon I-series Gen 2 36mm LRGB filters, ZWO ASI 120MM as guider, ZWO off-axis guider
Binoculars: Nikon Action 12x50
Telescopes: CFF 135mm f6.7 triplet refractor + cff flattener
Mounts: Ioptron CEM-60 EC
Eyepieces: Nagler 11mm type6, Pentax XW 7mm, Televue 2X barlow 1.25"

Моите снимки:
http://www.astrobin.com/users/neptun/
https://telescopius.com/profile/neptun/

Стефан Павлов
Мнения: 49
Регистриран: вт яну 01, 2008 13:09
Репутация: 0
Местоположение: Свищов

помощ за колимиране

Мнение от Стефан Павлов » чет юли 31, 2008 20:08

Еми не мога да се справя. За 2 години не съм си колимирал телескопа нито веднъж. Като прибавя към това и че съм вадил вторичното огледало 2-3 пъти и вече всичко е разместено много. Изчел съм всичко къде що има за юстиране/колимиране на рефлектор и навсякъде пише какво трябва да се получи, но слабо е засегнато че всички телескопи са различни и имат различни болтове и незнам си какво. Потърсих ръководството за моя модел и го намерих, прочетох го 10 пъти и съвсем се обърках. Дори в него са описани 3-4 варианта на болтовете. Не знам, аз ли съм тъп или това е за инженери. Тези картинки на главното огледало, защо са толкова странни? В смисъл трябва ли да го вадя от телескопа, защото това не прилича на телескоп и дори не знам за коя страна става въпрос. Накратко: аз имам 6 болта (3 двойки по 2) от вътрешната страна на главното огледало, тоест вътре в тръбата, 3 отзад на телескопа и 4 отстрани. Всички са свързани по някакъв начин с плоскостта на която стои огледалото. Кой какво прави незнам и как се въртят тея вътре в тръбата при условие че вторичното много пречи.
Сега малко за вторичното. Имам 4, а не 3 както на картинката държача, които си имат винтове от външната част на тръбата. Един централен, който изобщо не успявам да го завъртя и при свалено огледало, да не говорим докато е монтирано и 3 дълбоки дупки като се погледне отпред пред отвора на телескопа в които има странни винтове като за шестограм, но не кофти инструмен явно.
Надявам се поне m.g.a да сподели ако има опит, защото той имаше същия.

Изображение

Изображение
SkyWatcher 150/750 Нютон
25mm SkyWatcher
15mm WO SWAN
9mm WO SWAN
6mm Plössl
4mm Plössl Celestron Omni

Потребителски аватар
Yanni
Мнения: 33
Регистриран: ср юли 30, 2008 22:34
Репутация: 0
Местоположение: София
Контакти:

Колимация на рефлектор

Мнение от Yanni » пет авг 01, 2008 12:18

Аз се каня през уикенда да правя колимация за сефте. Отлагам го вече ужасно много време и май момента назря - мечка страх, мен не страх! 8) Ще споделя резултата в идните дни. :wink:

Потребителски аватар
sentero
Мнения: 29
Регистриран: вт окт 16, 2007 15:31
Репутация: 1
Местоположение: София

Мнение от sentero » съб авг 02, 2008 12:24

Г-н Павлов, като прочетох поста ви, оставам с впечатлението, че по отношение на главното огледало бъркате 4те винта, които държат клетката на огледалото към телескопа, и които трябва да са отстрани на тръбата, с юстировъчните, които трябва да са 3 на брой и са отзад на огледалото. Тези, които държат клетката, не ги пипайте, освен ако не искате да сваляте главното огледало. Това е нормално при всички нютони.
За вторичното огледало - четирите винта острани на тръбата също не ги гледайте (и най-добре е въобще да не ги пипате), защото те държат паяка, на който се крепи държача на вторичното огледало. (Това, което наричате държачи, всъщност е паяка - spider и при повечето нютони е с четири крака :D )Ръководството за колимация (както и всички ръководства за колимация), което съм написал, и към което не съм добавил картинки, защото нямаше как да преведа надписите по тях, изобщо не включва паяка, защото той е стегнат достатъчно добре и не се мърда. Колимира се единствено държача на вторичното в центъра на паяка. Там вероятно са и 3те шестограма, за които говорите - именно те са за колимация.

Да добавя също така:
Без колиматор не знам как ще успеете да колимирате рефлектора си. Без централна точка на главното също ще е доста трудно, аз поне не успях, но след като маркирах главното, всичко стана като по ноти. Телескопът ми взе да държи увеличение 200 на Юпитер от София без проблем, без да се вижда размазано - е, ако има турбуленция, нищо не може да се направи ....
Аз също бях изнервен много, но се оказа, че като разберете идеята, не е трудно въобще.
Вижте и този линк, за да разберете на картинка какви са отраженията, като гледате във фокусиращия механизъм.
https://astronomy.hit.bg/telescope/teles ... irane.html
Прочетете внимателно всичко!
Може и да снимате телескопа си отпред и отзад и да приложите снимки, ще се опитам да ви помогна с каквото мога.
Успех.
Прилагам и снимките, които ми помогнаха най-много за колимирането. Надписите са на английски.
Изображение

Изображение

Изображение
ТАЛ-150 П, 150/750, f5
Pentax MX, 28 - f2,8 50 - f1,7 Sonnar 135 - f3,5

Стефан Павлов
Мнения: 49
Регистриран: вт яну 01, 2008 13:09
Репутация: 0
Местоположение: Свищов

Мнение от Стефан Павлов » съб авг 02, 2008 14:28

Благодаря. Това определено е някакво начало и ще се пробвам днес или утре отново. А болтовете на главното, които са от вътрешната страна?
SkyWatcher 150/750 Нютон
25mm SkyWatcher
15mm WO SWAN
9mm WO SWAN
6mm Plössl
4mm Plössl Celestron Omni

Soren
Мнения: 92
Регистриран: пон окт 16, 2006 22:17
Репутация: 0
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Soren » пон авг 04, 2008 18:58

SkyWatcher-ските нютони имат три двойки болтове за колимация от долната страна на главното огледало. Всяка двойка се състои от болт с вътрешен шестостен /т.нар. шестогран/ и болт с глава Philips /т.нар. звезда/. Същинската колимация се извършва с болтовете за отверка звезда. Преди това шестостените трябва да се отхлабят, а след приключване на колимацията - да се стегнат.
Sky-Watcher 8" Dobson

Стефан Павлов
Мнения: 49
Регистриран: вт яну 01, 2008 13:09
Репутация: 0
Местоположение: Свищов

Мнение от Стефан Павлов » пон авг 04, 2008 21:54

Soren написа:SkyWatcher-ските нютони имат три двойки болтове за колимация от долната страна на главното огледало. Всяка двойка се състои от болт с вътрешен шестостен /т.нар. шестогран/ и болт с глава Philips /т.нар. звезда/. Същинската колимация се извършва с болтовете за отверка звезда. Преди това шестостените трябва да се отхлабят, а след приключване на колимацията - да се стегнат.
Едва ли е така, защото както съм описал моите не са такива.
Какво имаш предвид под долна страна на главното огледало?
SkyWatcher 150/750 Нютон
25mm SkyWatcher
15mm WO SWAN
9mm WO SWAN
6mm Plössl
4mm Plössl Celestron Omni

Потребителски аватар
Yanni
Мнения: 33
Регистриран: ср юли 30, 2008 22:34
Репутация: 0
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Yanni » пон авг 04, 2008 23:41

5 години след като си взех телескопа (4 от които изкара прибран на тавана, но това е друга тема... :roll: ) най-накрая се престраших да пробвам да го колимирам. След внимателно почистване на силно запрашените огледала (следвайки тези инструкции 8) ) пристъпих към колимирането, позовавайки се на ценните съвети на колегата sentero. Оказа се, че не е толкова страшно, колкото си мислех, стига да имаш необходимото търпение. :wink: Определено изобрашението в окуляра е по-добро. Преди въпроснит галимации при 125х с адски много фантазия различавах ивиците на Юпитер. Сега се виждат и с по-малко фантазия. :lol: Е, друг е въпроса, че 4 милиметровият ми окуляр е гола-вода (20mm и 12,5mm не са чак толкова зле), но категорично подобрение има! :thumbsup:
Благодарности за ценните напътствия, друже! :drank:
MEADE DS-2090MAK
Една камара MEADE 4000 и 5000 Plossl oкуляри
www.katehizis.com

Стефан Павлов
Мнения: 49
Регистриран: вт яну 01, 2008 13:09
Репутация: 0
Местоположение: Свищов

Мнение от Стефан Павлов » вт авг 05, 2008 19:04

Успях! Колимирах го грубо и ще чакам вечерта за стартеста. Ми тези 3-те болта отзад никой не ми каза че държат някакъв капак, който служи за дъно на телескопа и се маха за да имам достъп до колимиращите такива.

Благодаря на sentero, за вторичното огледало!
Благодаря на Soren за главното огледало! Точно така е, както го написа.
Благодаря на себе си, че не продължих да ръчкам в тръбата на телскопа с отверка в опит да заобиколя вторичното и да връткам онези три двойки болтове, докато не изтърва отверката върху главното!
:ohyes:
SkyWatcher 150/750 Нютон
25mm SkyWatcher
15mm WO SWAN
9mm WO SWAN
6mm Plössl
4mm Plössl Celestron Omni

Потребителски аватар
sentero
Мнения: 29
Регистриран: вт окт 16, 2007 15:31
Репутация: 1
Местоположение: София

Мнение от sentero » ср авг 06, 2008 01:15

Много се радвам, че се е получило и че сте набрали смелост да опитате!
Не познавам нютоните на Skywatcher и затова не посмях да се изкажа за болтовете, за които питате, г-н Павлов, но явно е станало!
Yanni, дано и при вас всичко е наред, а ако има още нещо, на разположение съм. Така качеството на наблюденията ни се повишава и взаимно си помагаме!

Аз лично за пръв път като пристъпях към тази манипулация, се бях притеснил, а после се оказа, че няма нищо непоправимо. А и това е единственият начин да се научим.
ТАЛ-150 П, 150/750, f5
Pentax MX, 28 - f2,8 50 - f1,7 Sonnar 135 - f3,5

Patzolino
Мнения: 6
Регистриран: пет мар 06, 2009 17:09
Репутация: 0

Мнение от Patzolino » пет мар 06, 2009 17:20

Здравейте,

Имам Нютон от около 4-5 месеца и дойде моментът, в който да го колимирам. И аз като други потребители имам проблеми с това какво и как трябва да се пипне. Имам един въпрос, свързан с това. Идеята за работа с лазерче за настройка много ми допада, само че ми се струва доста сложно това, което съм гледал по сайтовете, а именно - да се пусне лазера от отвора за окуляра и да се наблюдава отразения лъч отново в същия отвор. Въпросът ми е - не е ли възможно със същия ефект, но много по-лесно, да се пусне лазера откъм отвора на телескопа (този, който се ползва за наблюдение) и да се наблюдава отразения лъч на отвора на окуляра. Така нещата ми се струват доста по-лесни, а моите разбирания са, че където и да попадне лазера на главното огледало, би трябвало да излезне в една и съща точка на отвора за окуляра. Оттам нататък е въпрос на връткане на разните му болтчета и винтчета, така че отразената точка да попадне точно в центъра на отвора за окуляра.

Има ли нещо вярно в това ми разсъждение или съм много далече от истината?

Благодаря предварително!
Пацо

Потребителски аватар
penko
Мнения: 1851
Регистриран: ср юли 05, 2006 19:46
Репутация: 769
Местоположение: Димитровград
Контакти:

Мнение от penko » пет мар 06, 2009 18:44

Гледай лъча да не ти попадне в окото щото после ще можеш да гледаш само с другото :shock:
Bresser 150/750, БШР 80/800; Celestron AstroMaster 76/700;
Baader MPCC coma corrector
Bresser Exos-2GT;
Bresser 10х50;
Pentacon 4/200; Carenar 2.8/135; Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 III; Teleconverter 2x;
Canon 100D.

Addy
Мнения: 114
Регистриран: съб мар 31, 2007 16:51
Репутация: 0

Мнение от Addy » пет мар 06, 2009 19:07

Patzolino написа:Има ли нещо вярно в това ми разсъждение или съм много далече от истината?
Да, наистина си много далеч от истината.
Целта на колимацията е да се постигне следното: оптичната ос на окуляра да съвпадне с оптичната ос на главното огледало, като за целта трябва да се спазва определена последователност в действията. С лазерен колиматор се постига сравнително лесно и точно, но колимация(юстиране) може да се извърши и без лазерен колиматор. По начина, с който смяташ да пробваш няма да постигнеш абсолютно нищо, а само ще си поиграеш напразно и най-вероятно ще разколимираш телескопа още повече, ако изобщо смяташ, че се нуждае от колимиране.

Patzolino
Мнения: 6
Регистриран: пет мар 06, 2009 17:09
Репутация: 0

Мнение от Patzolino » нед мар 08, 2009 22:29

Благодаря ти Addy за просветлението. Като гледам цените на тая джунджурия (колиматора) в една друга тема на форума, май ще се наложи да пробвам номера с лепенките, точките и т.н., който не ми е много ясен все още, но както и да е :-)

Поздрави,
Пацо

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 1056
Регистриран: вт яну 20, 2009 00:13
Репутация: 340
Местоположение: Нови хан
Контакти:

Мнение от hyparh » пон мар 16, 2009 22:06

Аз вчера също колимирах моя скоп, беше лееко разколимиран. И въобще не е трудно :).
Телескоп: Celestron C8 XLT
Монтировка: NEQ6 Pro SynScan
Планетарна камера: ZWO ASI290MM
Планетарни филтри: ALccd LRGB filter set, Astronomik IR pass 742nm filter
Слънчев филтър: Baader ND5.0 solar filter
Бинокли: БПЦ 8x30, SkyMaster 25x70
Фотоапарат: Canon 400D
2.5x Powermate и др.

Потребителски аватар
sentero
Мнения: 29
Регистриран: вт окт 16, 2007 15:31
Репутация: 1
Местоположение: София

Мнение от sentero » чет мар 19, 2009 00:07

Няколко съображения предвид горните няколко поста:

1. Номерът с лепенката е необходимо упражнение, независимо дали колимацията се прави с обикновен колиматор или с лазерен колиматор. При лазерния колиматор лепенката трябва да е под формата на кръгче с дупка в средата. Именно дупката в средата е мястото, където трябва лъчът от колиматора да попадне върху главното огледало. Ако не знаем къде е приблизително тази точка, колимирането си остава доста сложно упражнение, независимо че имаме лазерен колиматор, и особено при светлосилен нютон.

2. Мисля, че цената на един лазерен колиматор е прекалено висока, при положение, че същата работа може да се извърши с обикновен колиматор.

3. Номерът с лепенките наистина е много лесен - трудността е единствено да не оставим петно от мазни пръсти по главното огледало.

4. За Пацолино - Когато пуснем произволен лъч от отвора на телескопа, той ще се отрази някъде във вторичното, но не в точния му оптичен център - а именно това е целта на колимирането - съвпадането на двата оптични центъра (на главното и на вторичното огледало). Затова и лъчът на колиматора трябва да се пусне директно в центъра на вторичното огледало през окулярния отвор и да се види дали попада в центъра на главното, след това дали се връща обратно по същия път.

5. Много е важна последователността в действията: Първо се настройва вторичното огледало, а после главното.

Това е, което се сещам засега...

Ако имате някакъв проблем, насреща съм да го обсъдим!

Поздрави!
ТАЛ-150 П, 150/750, f5
Pentax MX, 28 - f2,8 50 - f1,7 Sonnar 135 - f3,5

Потребителски аватар
sentero
Мнения: 29
Регистриран: вт окт 16, 2007 15:31
Репутация: 1
Местоположение: София

Мнение от sentero » чет мар 19, 2009 00:27

Още нещо, което може би ще е от полза:

6. Най-трудното е може би да намерим подходяща лепенка - трябва да е с идеална кръгла форма и колкото е по-малка, толкова по-добре. Аз лично използвах изолирбанд (черен) и перфоратор за листа (за захващане в класьрои и папки) - продава се във всяка книжарница.

7. Ако все пак се решите да сложите лепенка, ще видите, че колимирането всъщност се свежда до наслагването на отраженията на лепенката от главното и вторичното едно върху друго, докато съвпаднат. При мен нютона е светлосилен, което означава, че е по-чувствителен към колимация - налага ми се преди всяко гледане да го използвам, но настройвам само главното огледало. Веднъж колимирано, вторичното огледало държи колимация. В началото ще е трудно може би да се ориентирате кой винт на главното огледало да завъртате първоначално ... но бързо се свиква.

успех!
ТАЛ-150 П, 150/750, f5
Pentax MX, 28 - f2,8 50 - f1,7 Sonnar 135 - f3,5

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 3698
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 221
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от bobo » чет мар 19, 2009 10:09

Една точка с маркер в оптичната среда на вторичното огледало допълнително улеснява колимирането (а не участва в изображението). И да обърна внимание, че оптичната и геометричната среда на вторичното огледало не съвпадат.

Patzolino
Мнения: 6
Регистриран: пет мар 06, 2009 17:09
Репутация: 0

Мнение от Patzolino » пет мар 27, 2009 16:12

Благодаря ти sentero за допълнителните разяснение. Номерът от 6 е доста хитър и ще го пробвам. Между другото исках и да попитам - малко тъп въпрос сигурно, но ме притеснява - как да стигна до тези огледала? Трябва ли да разглобя целия телескоп или има друг начин да стане това? Някак си се притеснявам, че ако го разглобя.. накрая ще вземат да хартисат половината чаркове, а и кой знае колко ще се разцентрова системата.

Поздрави,
Пацо

Patzolino
Мнения: 6
Регистриран: пет мар 06, 2009 17:09
Репутация: 0

Мнение от Patzolino » вт апр 14, 2009 12:35

Явно доста тъп въпрос съм задал, след като никой не се наема да ми отговори :) И все пак, притеснението ми от това да разглобя целия телескоп си остава. Кажете ми, това ли е правилният начин, тъй като за момента нищо не предприемам само заради това.

Благодаря предварително!
Пацо

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 3698
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 221
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от bobo » вт апр 14, 2009 16:00

Patzolino, ако въпросът ти е дали трябва да разглобиш телескопа за да залепиш лепенка на огледалото - да, трябва поне да отделиш огледалната клетка от тръбата, за да имаш удобен и безопаен достъп до огледалото.

Patzolino
Мнения: 6
Регистриран: пет мар 06, 2009 17:09
Репутация: 0

Мнение от Patzolino » ср апр 15, 2009 11:54

Благодаря ти bobo. От това се притеснявах. Дано като сглобя всичко обратно не се окаже, че е по-зле отколкото е сега :-)
Само не знам как ще се справя с диагоналното, че ми изглежда доста по-сложно за сваляне, но ще се оправя.

Благодаря пак за помощта и информацията!
Пацо

Потребителски аватар
Vladimorka
Мнения: 1580
Регистриран: ср авг 18, 2004 19:26
Репутация: 1
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Vladimorka » ср апр 15, 2009 12:51

Диагоналното се сваля само с развинтване на големия болт в средата - задължително тръбата да е в хоризонтално положение и във всеки един момент държиш огледалото с ръка (естествено отстрани, най-добре само за металната основа).

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 3698
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 221
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от bobo » ср апр 15, 2009 13:12

Patzolino, щом някоя малка китайка се е справила и ти ще се справиш:) Не ти знам телескопа, но е много вероятно само да трябва да отвиеш и после завиеш 3-4 болта. Просто си отбелязвай позицията на частите една спряво друга и помни/записвай кое къде е.

Patzolino
Мнения: 6
Регистриран: пет мар 06, 2009 17:09
Репутация: 0

Мнение от Patzolino » вт апр 21, 2009 09:36

Благодаря Ви хора за подкрепата и съветите. При първа възможност ще пробвам и после ще споделя резултата :)

Поздрави,
Пацо

Потребителски аватар
dareta2
Мнения: 248
Регистриран: чет мар 06, 2008 22:59
Репутация: 0
Местоположение: Haskovo

Мнение от dareta2 » вт апр 28, 2009 11:20

Аз Пък не мога да се престраша,да го направя.
Celestron Skymaster 15x70
Skywatcher Dobsonian 8"

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение