С малко забавяне споделям че при доставка от Китай освен ДДС има и малко мито - 1.6%. Обявих пратката като "специализиарана Web камера" за да е в унисон с документите който ZWO бяха пратили. Предполагам че случая ще е същия и ако DHL освобождават пратката за частно лице...
Миналата неделя ми е отдаде случай да пробвам камерата, но за съжаление Луната беше доста близо до пълна.

Докато чаках Розетката да изгрее пробвах друга цел, слаба но залагах надежди на двулентовия фитър - ZWO Duo-Band Filter който дойде с камерата... Нещата не тръгнаха добре

Прекарах доста време да се боря с други проблеми и дори не ми се занимава да стаквам малко събрани кадри

Добрата новина е че проблемите не бяха в APT както мислех. Направих малък маратон с промени в програмата за да установя че тя си работи, а вградения в CEM60 USB хъб не работи добре с камера при минусови температури. С външен хъб нещата заспаха точно нареме за да започна с Розетката

Избрах я защото е снимана с много различни камери и телескопи и има сериозна база за сравнение (ако и да не съм я снимал собственоръчно до сега)
Прилагам първите резултати с камерата
3 часа като за по-голямата част Луната беше на линия - 50 кадъра срещу 11 след залеза й.
Като цяло двулентовия фитър не е подходящ за голяма Луна, но определно смятам че ще е от полза за емисионни мъгели на тъмно небе. Ето сранение на единични кадри със и без Луна
Мисля че резулата е доста добър за условията на теста. Камерата наистина е чувствителна! Зрителното поле е по-малко от APS-C-та на фото-апаратите, но на мен ми е ок. Почти същотото е като на QHY22

Не съм прилагал калибриране - само охлаждане на -20С и дитеринг. Според мен няма апарат който да изкара това - дори върховите модели

Не и без охлаждане...
Ще продължа с тестовете при подходящи условия. Определно влиза на въоръжение за снимане по сбирките. Комбинацията QHY22 + Astrodon обаче остава основния ми избор за сериозно снимане. Естествено такова сравнение е крайно не съвместимо и за това не го правя. Две камери - две цели