Със здраве да я ползваш!
Ха да видим сега!!!

И аз мисля така... Иска ми се в бъдеще да и монтирам накой телескоп от типа на сеlestron C8 или C9...
Здравей,
Предполагам, че телескопа вече е сглобен. Сега избирате някой обект (да кажем сателитна чиния, уличен знак или каквото и да е лесно за откриване). Махате капачката на телескопа и го насочвате към избрания обект. След това настройвате търсача към същия и фиксирате.
Ами определено е трябвало да потърсите повече информация преди да купите. Няма как да се подобри, а и не си струва. Просто се наслаждаваите на това, което ще видите с него.Trinkis написа: ↑пет май 26, 2023 23:04Много благодаря за информацията, значи сме се минали със покупката. Казвах и на жената,че бърза да поръчва, ама кой да чува. Няма ли как да се подобри за да се наблюдават повече неща. Ако се вземат по-добри окуляри например или по друг начин. А иначе какъв телескоп трябва да се вземе за да се наблюдават повече неща, че дъщерята се е запалила по астрономията?
Да с някаква кърпичка, като внимавате да не ги надраскате. Тъи като увеличението не е кой знае какво едва ли ще трябва да е перфектно.
Здравей,hakama написа: ↑нед май 28, 2023 14:40Преди години много ме съблазняваха, но цените им ми бяха непоносими, сега реших да погледна пак как са нещата, но те пък са се повишили още повече...![]()
Втора ръка не видях нещо в диапазона 150-200мм, но коя система е най-добра за любителски телескоп (евентуално и за астрофотография, но главно за наблюдения)? Тук гледам че Маскутов са най-евтини
Идеята ми е да е под 10кг (на модул) за по-лесно пренасяне.
Юпитер така ли се вижда или това е от фотографията /снимка 6/?
Първоначалния вариант:
Добсън 200мм - главно заради теглото ме възпира.
~ 12кг (само тръбата)
Mount 9.5 (kg)
--------
Dobson telescope N 200/1200 Skyliner Classic DOB - Total 26kg
hakama написа: ↑нед май 28, 2023 14:40Преди години много ме съблазняваха, но цените им ми бяха непоносими, сега реших да погледна пак как са нещата, но те пък са се повишили още повече...![]()
Втора ръка не видях нещо в диапазона 150-200мм, но коя система е най-добра за любителски телескоп (евентуално и за астрофотография, но главно за наблюдения)? Тук гледам че Маскутов са най-евтини
Идеята ми е да е под 10кг (на модул) за по-лесно пренасяне.
Юпитер така ли се вижда или това е от фотографията /снимка 6/?
По принцип по-скоро Месие, а планетите сигурно ще ми омръзнат бързо и ще трябва да сменявам системата...За гледане не ти трябва фокусното на катадиоптричните, освен ако не искаш да се насочиш основно към планети и малки (на вид) обекти.
По-добре 200/250 добсън, а и винаги можеш да го закачиш на друга монтировка, ако си промениш мнението за визуалното.hakama написа: ↑пон май 29, 2023 19:18По принцип по-скоро Месие, а планетите сигурно ще ми омръзнат бързо и ще трябва да сменявам системата...За гледане не ти трябва фокусното на катадиоптричните, освен ако не искаш да се насочиш основно към планети и малки (на вид) обекти.![]()
Значи остава първоначалния вариант: 150-200мм Добсън (ще дебна от вторичния пазар).
Благодаря!