Избор на първи Добсън

телескопи, бинокли, оптика, "направи си сам"

Модератори: bobo, rw, Nuke

seeker
Регистриран: чет фев 21, 2019 15:21

Избор на първи Добсън

Мнение от seeker » чет мар 02, 2023 21:35

Здравейте, след като изчетох половината интернет се спрях в избор между два телескопа - и двата добсън

https://www.astroshop.eu/telescopes/sky ... ti/p,71121

https://www.astroshop.eu/telescopes/sky ... dob/p,4440

Намирам се под bortle 4 небе с възможности и желание за обикаляне, където мога да достигна малко по-тъмно планинско небе

Основно ми е интересно да наблюдавам дълбок космос, по-малко планети. Въпросът е каква би била разликата между двата телескопа предвид единия 150/750 и другия 200/1200? Естествено по-малкият е доста компактен и има go-to съответно възможност да му се инсталира една малка астро-камерка в бъдеще (също е и f/5 което разбрах че е маалко по подходящо за снимки заради по-широкия ъгъл), но има ли смисъл цялото това нещо ако се сравнява с 200 мм апертура?

Също опасно ли е да се транспотрира телескоп в планински пътища. Може ли да се повреди повече от това да е нужно да му се прави колимация?
Ако някой има подобен добсън за продаване също нека пише, не държа на чисто нов.

gmom
Регистриран: пон сеп 28, 2020 15:03

Re: Избор на първи Добсън

Мнение от gmom » пет мар 03, 2023 18:19

И двата инструмента са читави. Проблеми с транспорта няма да имате и при двата, но и двата ще трябва да колимирате при всяко излизане.

150/750 е "настолен" телескоп - тоест, ще ви трябва масичка някаква или друга стабилна повърхност, на която да го слагате при наблюдения. Това goto няма да Ви свърши работа за астрофотография на обекти от дълбок космос, защото не е достатъчно прецизно, за да може да следи обектите точно и продължително. За видеоастрономия не съм наясно дали би било удачно.

200/1200 е класическият телескоп за начинаещи и ще Ви даде много приятни гледки и достъп до много повече обекти от дълбок космос. Няма нужда от масичка, но е по-обемен.

Ако сте решил, че астрономията е "вашето нещо", не мисля, че ще съжалявате, ако вземете 200/1200.
GSO 203 / 1200 mm Dobsonian Telescope
Omegon Argus 16x70 Binoculars

Потребителски аватар
tishovsx
Регистриран: чет яну 22, 2015 13:12

Мнение от tishovsx » пет мар 03, 2023 19:01

Колкото повече, толкова повече…е казал един мармот докато навивал шоколад :D :wink:
Mount: iOptron CEM26 GoTo iPolar LiteRoc
Telescope: Omegon Pro APO AP 76/342/F4.5 ED Triplet
Cameras: ZWO ASI 533MC-PRO,ASI 183MM-PRO.
Guiding cameras: ASI 220MM Mini, WO 50mm f/4 Guide Scope.
Filters: Astronomik UHC, LRGB,SHO-6nm
Focuser :ZWO EAF 5v
Automation: ASIAir Plus, EFW 8x1,25"
Apple iMac 13,1 A1418, iPad A1893, MacBook Pro 15’’
"Най-големият враг за знанието не е невежеството, а илюзията за знание...."
Стивън Хокинг
“Необикновените твърдения изискват необикновени доказателства”.

Потребителски аватар
b_kassabov
Регистриран: пон сеп 19, 2011 09:20

Мнение от b_kassabov » съб мар 04, 2023 09:37

Привет, добре дошъл във форумЪТ и хобито.

Първо - Бортл 4 за визулно си е малко светличко...визуалното е гадно с това, че си иска своето. Ако очакваш да видиш подробности по галактика например - трябва фонът (небето) около нея да е тъмен...инак ако искаш само да видиш, че там има някакъв обект, е ок.

Фторо. Мечо Пуф (както и Тихомир) го е казал човекът - колкото повече - толкова повече. Т.е. между 150 и 200 мм - определено отвсякъде 200 е по- добре. Има отчетлива разлика в събирането на светлина, теглото на 200-та не е чак пък толкова по- голямо, цената не е чак толкова по- солена. 150-те си е...играчка.
Между другото, някъде четох, че за визуално можеш да направиш разликата на всеки два инча (не по- малко) от големината на огледалото.

Трето. Ще сложиш камера на Добсън ( дори моторизиран) и ще снимаш...ама друг път. Може би ще стане някое лято, но най-вероятно на кукуво. Да не казвам големи думи, щот техниката така се развива, че може и да стане, ама...
Самият тип монтировка ( по същество алт-азимутна) не предполага снимане.

И четвръто - имай пред вид, че окулярите, с които идва телескопът, са...като обективите в комплект с фотоапарата. Китови. Колкото да не е без хич. В общия случай де, не говорим за специалните случаи. Ако се зарибиш - със сигурност ще търсиш други. Които могат да се окажат по- скъпи от Добсъна...

Успехи!
Опишете външността си накратко
- Свиква се...

Надпис :
На деца, оставени без надзор, се предоставя двойно еспресо и бездомно кученце... :D

Жена ми и ма най-готиня задник на света...МЕН

Първи опити :
http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?f=1&t=5519

Астрономическо оборудване :
И зелено лазерче 80 мW нямам...опс намерих си го!!!

Потребителски аватар
tsetsodrums
Регистриран: ср юни 13, 2007 22:54

Мнение от tsetsodrums » съб мар 04, 2023 14:00

Здрасти ! Добре дошъл в хобито :D
Определено 200мм е по-добре ! Иначе разликата между 150мм и 200мм в това което ще видиш не е чак толкова впечатляваща но я има . Телескопа не е чак толкова труден за транспортиране или като човек който транспортира 500мм Добсън, тези 200мм ми се виждат като играчка :D
Да - окулярите са много важни !! Тези в комплекта стават за проба ама ако ще наблюдаваш сериозно си подготви още едни 1000+ лева за три читави окуляра ! Телескопа ще се налага при транспортиране почти винаги да го колимираш, което е елементарна процедура и като свикнеш ще ти отнема не повече от 4-5 минути ! Все пак най-важно е телескопа да се използва колкото може по-често :D
Успех и ако имаш въпроси - задавай не се колебай :D

seeker

Мнение от seeker » чет мар 09, 2023 18:47

Определено 150мм ще е доста по удобен предвид че се сгъва, но пък гледам че фокусера му е доста по ограничен. Като цяло мисля че клоня към големия добсън за да мога повече да гледам обекти отколкото да се занимавам с камери и тн. Единствено се чудя портативния елемент дали няма да ме кара да ползвам по-често по-малкия.
Имате ли някакви предложения за неща които задължително трябва да си взема заедно с телескопа в началото или за начало да си го ползвам както си е?

Също така при поръчка от astroshop.eu предполагам няма проблеми с митници при получаването след това?

Потребителски аватар
b_kassabov
Регистриран: пон сеп 19, 2011 09:20

Мнение от b_kassabov » чет мар 09, 2023 19:32

Точно от астрошоп няма да имаш проблеми с митници, защото е германски сайт. Провери колко ще струва транспортът. Ако си от София, превоз от Германия до София до миналата година струваше 3 лв/кг през GGBG. Вероятно сега има корекция нагоре, но пак ще е по- евтино от спедиторските фирми. В този дух - спийди също дават нелоши цени за международен превоз. Работят с DPD.
Опишете външността си накратко
- Свиква се...

Надпис :
На деца, оставени без надзор, се предоставя двойно еспресо и бездомно кученце... :D

Жена ми и ма най-готиня задник на света...МЕН

Първи опити :
http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?f=1&t=5519

Астрономическо оборудване :
И зелено лазерче 80 мW нямам...опс намерих си го!!!

seeker

Мнение от seeker » пет мар 10, 2023 17:02

Добре мили хора, спрях се на 200мм добсън, единствено ще ви помоля за съвет кой от двата

https://www.astroshop.eu/telescopes/sky ... dob/p,4440

https://www.astroshop.eu/telescopes/bre ... ob/p,47842

Аматьорското ми око забелязва разлика във фокусерите Crayford vs Hexafoc, което нямам представа какво означава...
Останалото изглежда горе долу еднакво плюс/минус един слънчев филтър и разлики в дизайна. Събирам последна информация и поръчвам защото нямам търпение вече да гледам към небето :D

ПС: от този сайт също ли е ОК доставката:
https://www.firstlightoptics.com/beginn ... onian.html
съответно и това телескопче
https://www.firstlightoptics.com/beginn ... onian.html

Потребителски аватар
Sektor
Регистриран: ср дек 05, 2018 10:23

Мнение от Sektor » пет мар 10, 2023 22:17

Здравей,

Доставката и обслужването на firstlightoptics не само е ОК, но е и едно от най-добрите, които съм виждал. Само, че те се намират във Великобритания и вече при покупка от тях има мито и ДДС. Но понякога въпреки това има сделки и там :) Astroshop имат price match и едно време казваха "е сори ама с FLO не можем да се мерим" :) Хубави времена бяха...

Поздрави,
Иван

Потребителски аватар
viktor
Регистриран: съб мар 11, 2006 03:27

Мнение от viktor » пет мар 10, 2023 23:10

Като се сетя - едно време се мръщехме на 500-600лв за 8 инчов Добсън :lol: С тия Ковид кризи и последващи войни, инфлацията изстреля цените в "Космоса". Направо са безумие сегашните цени...
Отнодно избора на телескоп - много важна е образоваността по отношение на небето. Виждам хора, които не са впечатлени и от 20 инчов телескоп, просто защото гледането на някакви мъгливи петна, нямат одобена стойност и смисъл за тях.
Иначе обичайната градация е - Луната, 2-3 по интересни планети и последващо събиране на много прах в някое кьоше и жената започва да пита - "Кога ще го разкараш това нещо" :lol:
Не искам да звуча, като черна станция, но все пак искам да акцентирам върху някои често пропускани аспекти.
Наскоро примерно имах много хубаво няблюдение на мъглявините в Орион с бинокъл 20х80 за 300лв и даже телескоп не ми липсваше, но разбира се условиено е - Тъмно небе.
Bresser Special Astro 20x80 binocular
Levenhuk Bruno Plus 15x70 binocular
B 10x40 binocular
GSO Plossl 4mm
GSO Plossl 42mm
SkyWatcher Plossl 10mm
SkyWatcher Plossl 25mm

seeker

Мнение от seeker » съб мар 11, 2023 14:56

Спрях се на този най вече заради фокусера, включените два окуляра 9мм и 30мм и RACI finder-a, стойката също ми изглежда по-удобна от тази на sky-watcher

https://www.firstlightoptics.com/stella ... onian.html

Правилно ли е че митото от UK е 21% от цената на покупката?

Също разбрах че трябва да си взема капачка за колимиране. Ще поръчам и звездна карта и червено фенерче. Въпрос тези UV фенерчета осветяват ли звездна карта в тъмното? https://www.astroshop.eu/astronomy-torc ... amp/p,1314

Мисля че не изпускам нищо като за старт

gmom

Мнение от gmom » нед мар 12, 2023 22:07

Телескопът, който сте харесал от FLO, е идеален, но имайте предвид, че е ребрандиран GSO, който можете да видите и в Astroshop тук (RACI-то е приятна глезотия, която StellaLyra са добавили):

https://www.astroshop.eu/telescopes/gso ... on/p,14189

Ако поръчате от FLO, ще платите не само мито, но и ДДС върху обмитената стока *плюс транспорта*.

Силно препоръчвам качествен лазерен колиматор (напр. на Baader), ако нямате предишен опит с колимация, но вероятно има колеги от форума, които няма да се съгласят с мен. Има хора, които и с малко по-евтиния чеширски (Cheshire) колиматор се справят прекрасно. С проста капачка не съм сигурен дали ще успеете добре да колимирате, въпреки че при f/6 може и да нямате проблеми.

9мм окуляр ще трябва да го смените веднага. 30мм е ОК.

seeker

Мнение от seeker » пон мар 13, 2023 01:28

И на мен ми харесва идеята на RACI-то, въпреки че все още само чета за него. Този GSO изглежда почти двойно по-скъп за същото нещо. В този ред на мисли, някой знае ли как се изчислява мито-то, за ДДС-то е ясно.

Относно 9мм окуляр, защо трябва да се смени? Заради малкия eye relief или нещо друго?

Spacerunner
Регистриран: нед ное 03, 2019 17:30

Мнение от Spacerunner » пон мар 13, 2023 11:31

Навремето и аз имах 200 Добсън и потвърждавам, че е добър телескоп, който не изисква кой знае каква поддръжка и подготовка за наблюдение. Със сигурност е по-добрият вариант от 150. Досадното е, че си вързан за колата, мъкненето му дори на 50 метра от нея става проблем. Особено ако си сам, тъмно е и има пресечен терен.

Не бързай с фенерчета и карти. За начало един Stellarium на компютъра и телефона ще ти свършат идеална работа. Платената апликация има опция за night view. Ако го закрепиш телефона на монтировката с една стойка за кола, всичко ти е на една ръка разстояние. Ако се запалиш и започнеш да дириш обекти от 13-14 величина нагоре и по специални каталози, ще трябва да купуваш и карти, но за първите 2 години опознаване на небето, това е най-удобният и лесен вариант.

Подобна е ситуацията с файндъра. Увеличаващите файндъри и подобните джаджи са важни в началото, докато се ориентираш кое къде е. Аз в момента ползвам почти само ред дот, особено в тъмно небе, където много лесно можеш да се ориентираш по съседни звезди.

Колимацията с лазер е красота и е особено важна за телескопи под Ф6. Аз започнах и приключих с капачка като тестовете ми при разфокусирането на звезди бяха идеални. По-важно е да разбереш принципа и последователността на колимация, а инструментът просто пести 2-3 минути АКО ти се налага. Хубавото на tube добсъните е, че по-трудно се разколимират. Съветът ми е да не бързаш да се хвърляш на скъпото. Ако можеш, иди на някоя от сбирките и виж как хората се оправят. Нека ти обяснят кое какво е и сам ще си прецениш.

Окулярите... са интересна тема. Купи телескопа. Изнеси го навън, погледай, погледай, погледай. Ако можеш, отиди на сбирка и помоли някой да ти даде да пробваш с друг окуляр. Тогава решавай какво и как да купуваш. Разлика има, но всеки сам преценява къде е границата откъм цена/качество. За да оцениш хубав окуляр трябва да имаш тъмно небе и известен опит какво/как да гледаш. От друга страна не ти трябва никакъв опит да "оцениш" лош окуляр освен бегъл поглед през нещо по-добро.

seeker

Мнение от seeker » пон мар 13, 2023 15:08

Съвет да не бързам за скъпото относно колимиращ инструмент ли се отнася? Иначе мисля да си взема 8 инчовия добсън StellaLyra заедно с колимираща капачка за 10лв и една планисфера за да си търся известни обекти в небето. Имам минимален опит със зяпане с малко бинокълче, но се ориентирам между няколко известни звезди и съзвездия. Много ми е интересно да разуча обектите като цяло.

пс. звънях на dhl относно доставката на телескоп от UK. Положението е 4.2% мито върху цената плюс още 20% ддс на резултата. Излиза горе долу колкото ако го поръчаш в UK, понеже цената се променя без тяхното ддс, когато поръчваш за БГ.

пс2. къде мога да разбера за сбирки около София? Отворени ли са за всички или са по-ексклузивни?

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Контакти:

Мнение от bobo » пон мар 13, 2023 19:25

Към сумата трябва да добавиш и някой лев за митническите главоболия, евентуално и някой свободен ден.

Ако под планисфера разбираш подвижните звездни карти те няма да помогнат много за детайлно намиране на обекти. Ще помогнат за обща ориентация и положението на съзвездията. За детайлно търсене може да си свалиш и отпечаташ някой звезден атлас.

По другия въпрос - Около-Софийско събиране днес.

Потребителски аватар
Yoddha
Регистриран: вт сеп 09, 2008 15:55
Контакти:

Мнение от Yoddha » вт мар 14, 2023 10:11

За доставка от UK може да използвате ggbg.bg. Те доставят на 5лв на килограм от UK до техен офис, как оправят мита и ДДС не знам, но това е крайната цена.

Процедурата е да поръчате пратката до техния склад в UK, всяка неделя тръгва камион към България и пристига сряда/четвъртък. Трябва им ден два да обработят доставката и после може да си я вземете от техен офис. Работят и с еконт ако се налага...

За малки неща е доста изгодно, но трябва да се сметне дали ще върши работа за нещо тежко като телескоп.
May the weather be with you!

Съавтор на Astro Photography Tool (APT v4.10)
Галерия със снимки

gmom

Мнение от gmom » вт мар 14, 2023 15:29

seeker написа:
пон мар 13, 2023 15:08
...
пс2. къде мога да разбера за сбирки около София? Отворени ли са за всички или са по-ексклузивни?
Има една тема във форума, в която хората пишат, като ходят да наблюдават около София:

viewtopic.php?f=4&t=1488

Отворено е за всички без ограничения, разбира се!

Потребителски аватар
MetroiD
Регистриран: пон юли 02, 2018 23:27

Мнение от MetroiD » нед мар 19, 2023 18:29

DHL? Мита? Вносове?!
😵💫
Добре, че Йода се намеси - GGBG, dostavka-anglia и пр. подобни услуги. Не, няма риск; да, заслужава си, включително и за подобни обемисти пратки.

Също така: Астрофорумите в Англия (и Германия) са пълни _постоянно_ с осеминчови добсъни втора ръка, които я са видели три нощи под небето, я не.

За чистите съвети мисля, че горе е изписано предостатъчно.
My gear: некви там стъкълца с некви си числа.

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • Въпрос за избор на първи телескоп
    от kiddin » чет фев 03, 2022 09:49 » в Общи астрономически теми
    5 Отговори
    429 Преглеждания
    Последно мнение от Sektor
    пет фев 04, 2022 10:56
  • търся 12 инчов добсън