Идеи за следващи стъпки

телескопи, бинокли, оптика, "направи си сам"

Модератори: bobo, rw, Nuke

alexveni
Регистриран: пет юни 17, 2022 13:19

Идеи за следващи стъпки

Мнение от alexveni » пон ное 21, 2022 14:07

Добър ден на всички,

За някои може да съм познат с темата ми от лятото където исках мнение за начална екипировка. Но тъй като понасъбрах и малко опит, и някой друг лев дето се вика, реших да питам какви препоръки имате за следваща стъпка в екипировката ми. А тя е - star adventurer 2i, canon 60d, Samyang 135mm f2, стабилен tripod, intervalometer, dew heater. Не е кой знае какво, но за начинаещ мисля че е добър старт. Та от четене по темата, мисля следващата ми придобивка да е свързага с guiding или в случая комобот на zwo - scope и мини камера. Другото което си мисля е Редкат 51 или някои друг малък скоуп, подходящ за swsa 2i. И все още важи правилото да се събира всичко в раничка, та да си го нося на гърба и да си снимам от полета и паркове и прочие :Д. Някой ден като имам я кола и батерии, я двор ще се взима подходящ EQ mount, но има време

Та очаквам идеи и благодаря за отделенто време :)

Потребителски аватар
Insomniac
Регистриран: съб мар 03, 2012 19:22
Контакти:

Re: Идеи за следващи стъпки

Мнение от Insomniac » пон ное 21, 2022 17:33

Redcat-a е прекрасен телескоп, но и Samyang-a не му отстъпва твърде много. И аз бих взел гидираща на твое място, така или иначе ще ти трябва за какъвто и сетъп да направиш в бъдеще. След това бих се замислил за камера с малък пиксел (примерно ASI183), който пасва добре на това фокусно разстояние и лаптоп или там asiair/raspberry pi с Astroberry/някое mini PC с windows ;)
===================
Skywatcher Quattro-8CF 200/800mm // William Optics Redcat 51
iOptron IEQ45 Version 2 // iOptron SkyHunter
Lacerta MGEN Autoguider + Orion 50mm Mini Guider / ZWO ASI120MM mini + ZWO mini guide scope
ASI2600MC Pro / ASI183MC Pro
Optolong L-eXtreme 1.25", Optolong L-Ultimate 2" filters

alexveni

Мнение от alexveni » вт ное 22, 2022 00:44

Аз дори се чудих има ли нужда от тази тема или просто да те питам директно теб, тъй като преди да продадеш твоя skyguider, едната ти екипировка беше буквално моята желана да кажем :Д (поне такъв спомен имам :д) Но да мисля че следващата стъпка ще е guiding, примерно zwo бъндъла.

А друг въпрос е помня ти и Tharsis бяхте от региона около Пловдив и мисля чат пат ходите да снимате тук таме. Дори като си бях в бг тва лято, помня той беше предложил да дойда да се понауча, но бях за много кратко. Та си мислех ако още ходите и ако имате желание за един новобранец, като си идвам сега зимата да се уговорим :Д. С удоволствие бих понаучил я за техника, я за снимане, я за polar alignment и тн и тн

Потребителски аватар
Insomniac
Контакти:

Мнение от Insomniac » вт ное 22, 2022 14:11

Разбира се ;) Добре си дошъл ;)
===================
Lacerta MGEN Autoguider + Orion 50mm Mini Guider / ZWO ASI120MM mini + ZWO mini guide scope

vencik
Регистриран: вт май 22, 2018 17:10

Мнение от vencik » пон ное 28, 2022 00:11

Колега,
Имам една лоша новина.
Всичко може да се ъпгрейдва... :lol:
Спиране няма.
Освен малко телескопче и гидиране (и двете са добра идея) може да се ъпгрейдне и камерата, и филтри, и монтировката...

Може например да минеш на OSC или моно астрокамера. Те ще са доста по-чувствителни към Halpha-та например и ще ти позволят да ползваш някои по-интересни филтри, с които да се бориш със светлинното замърсяване. Такива са дуал и трипъл банд филтрите за цветните астро камери и тънкоивичните (narrowband) филтри за моно.
Има адаптери за тези камери към обективите.
Аз например като travel rig ползвам SWSA (все още първата версия) със същия самянг 135мм и Altair 294C TEC camera с трибанд филтър. В тази комбинация даже не ползвам гайдинг. Монтировката е достатъчно добра да държи редовно добри експозиции от по 2 мин на 135мм фокусно, а обектива е достатъчно остър, че да го държиш сравнително отворен (на бленда 2,5 - 3.2), и тогава и две минути са му достатъчни за почти всичко на небето.
Ето един пример:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=10 ... 0779120024

Когато качиш фокусното разстояние със сигурност няма да можеш да поддържаш толкова дълги експозиции с тази монтировка, за това ще ти трябва и гидиране. И не бързай да се хвърляш на по-дълги фокусни разстояния. За да получиш добри резултати с тях ще ти трябват в пъти по-дълги експозиции за да постигнеш сходни резултати (сам сметни колко по-бърза е диафрагма от 2.5 или 3.2 спрямо ф/5 или 6 например).

Затова ако ще купуваш скоупче аз бих препоръчал това тези новите на Аскар, които с редуктор могат да паднат до Ф3.9.
ASKAR FRA300 или 400 например ми се струват много по-добър вариант от редкат-а.

alexveni

Мнение от alexveni » пон ное 28, 2022 16:26

Абе имам време докато стана колега с моите 3-4 снимки зад гърба ми хахаха. Но да относно точно моя rig, четох и четох и питах и стигнах до следните мнения. Камерата може да стане mirrorless (не препоръчано), може и да стане астро камера било то OSC (zwo533mc) или моно. Може скоупа да стане аскар/редкат и тн. Маунта може да стане по сериозен, некои eq-goto, само че тука вече се губи цялата идеа за травелинг риг. Може да се добави гидиране или некоя друга джаджа, та да опции много в това хоби :D. За сега мисля избора да е гидиране и да си снимам с лаптопчето, а може би след това камерата да стане някоя астро камера. Доколкото знам, за астро камера да работи и трябва и ток, пък не знам как ще го реша това с моята раничка.

А някой ден вече като знам и къде ще живея, и имам и кола и двор или тераса и тн тн тн, тогава вече ще се зима нещо от рода на eq6, някоя дълга тръба, астро камерки, филтри и тн, но дотогава ще се учи на този травел риг и ще се мъкне по баири и паркове :D

Потребителски аватар
Insomniac
Контакти:

Мнение от Insomniac » пон ное 28, 2022 16:45

Вземаш си 1-2 такива, тежат по под кило всяко и си имаш ток :-D
===================

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение