Здравейте,
Къде мога да дам SW EQ5 за профилактика?
Монтировката е на повече от 10год и искам да и направя профилактика.
Благодаря предварително!
EQ5 - профилактика
- Yoddha
- Регистриран: вт сеп 09, 2008 15:55
- Контакти:
Re: EQ5 - профилактика
Здравейте,
Не мисля че има някой който да се заеме... Най-добре потърсете клипове в youtube и я профилактирайте сам. Конструкцията не е сложна.
Не мисля че има някой който да се заеме... Най-добре потърсете клипове в youtube и я профилактирайте сам. Конструкцията не е сложна.
Здравейте,
Благодаря много за информацията
Погледнах в youtube, но за да разглобя RA оста, ми трябва специален инструмент (прилича малко на пергел). Нямам такъв инструмент и не знам от къде може да купи такъв.
Та затова реших да питам ако някой се занимава с такива дейности - направо да дам монтировката за цялостна профилактика
Друг въпрос - има ли смисъл да се занимавам изобщо?
Проблема е, че когато гайдва (около 1" rms грешка с 80/480мм рефрактор), при определена позиция на монтировката, грешката при гайдването става огромна. Оказа се че при тази позиция, монтировката е много "стегната" и RA оста се върти трудно (с усилие, по-голямо от необходимото според мен). Мисля че ако се оправи този проблем, монтировката ще стане използваема.
Но все пак, това е монтировка на повече от 10 години ...
Още един въпрос
Имам AZ-GTi c подобен проблем - RA оста се върти трудно. За нея има ли възможност за профилактика или да се пробвам аз да я фиксна (с помощта на YouTube)
Благодаря предварително за информацията
Поздрави
Благодаря много за информацията
Погледнах в youtube, но за да разглобя RA оста, ми трябва специален инструмент (прилича малко на пергел). Нямам такъв инструмент и не знам от къде може да купи такъв.
Та затова реших да питам ако някой се занимава с такива дейности - направо да дам монтировката за цялостна профилактика
Друг въпрос - има ли смисъл да се занимавам изобщо?
Проблема е, че когато гайдва (около 1" rms грешка с 80/480мм рефрактор), при определена позиция на монтировката, грешката при гайдването става огромна. Оказа се че при тази позиция, монтировката е много "стегната" и RA оста се върти трудно (с усилие, по-голямо от необходимото според мен). Мисля че ако се оправи този проблем, монтировката ще стане използваема.
Но все пак, това е монтировка на повече от 10 години ...
Още един въпрос

Имам AZ-GTi c подобен проблем - RA оста се върти трудно. За нея има ли възможност за профилактика или да се пробвам аз да я фиксна (с помощта на YouTube)

Благодаря предварително за информацията
Поздрави
Дайте снимка на монтировката
- Yoddha
- Регистриран: вт сеп 09, 2008 15:55
- Контакти:
Не мисля че някой се занимава с профилактика на монтировки изобщо - без значение на модела.
Определено нещо подобно на "hyper tunning" ще направи монтировката много по-добра.
Определено нещо подобно на "hyper tunning" ще направи монтировката много по-добра.
- barbwire78
- Регистриран: вт ное 22, 2016 18:01
- Контакти:
Ето аз по това упътване съм си отварял мойта EQ5... http://www.astronomyboy.com/cg5/Astronomy_Boy_CG-5.pdf
А инструмента е клещи за зегерки, само трябва да се премери колко големи трябва да са челюстите...
А инструмента е клещи за зегерки, само трябва да се премери колко големи трябва да са челюстите...

Здравейте,
Благодаря много за информацията!
( ... как не се сетих за тези клещи... хем съм ги виждал...
)
Ще пробвам с тях
Благодаря за помощта
Поздрави
Благодаря много за информацията!
( ... как не се сетих за тези клещи... хем съм ги виждал...

Ще пробвам с тях
Благодаря за помощта
Поздрави
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение