Замърсяване на огледалото
- n_antonov
- Регистриран: съб фев 13, 2016 17:15
- Контакти:
Замърсяване на огледалото
Здравейте и честита нова година на всички!
Телескопът ми е SW 130/650 рефлектор. Откакто съм го купил (4 години вече), не е чистен. Ползвам и слагам капака, но рано или късно неизбежно огледалата се замърсяват. Не ми беше правило впечатление, докато не погледнах в тръбата с фенерче. Главното огледало е покрито с прашинки и власинки. Никога не е разглобяван и не е докосван с пръсти. Знам, че от прашинки не се създават големи проблеми, важното е да няма мазни петна, а той няма, но все пак, всичко си има граници. Нямам усещане нещо да пречи, но какво бихте ме посъветвали? Страх ме е да го разглобявам, защото после не съм сигурен дали ще мога да го върна във фабричното му състояние. Ако все пак е неизбежно, какво може най-безболезнено да се направи? Например, дори без да се сваля огледалото, да се потопи в някаква течност и да се измие безконтактно? Все пак, това е една проста тръба, но разместя ли огледалата, изпитвам ужас.
Ще съм благодарен за всякакви съвети.
Телескопът ми е SW 130/650 рефлектор. Откакто съм го купил (4 години вече), не е чистен. Ползвам и слагам капака, но рано или късно неизбежно огледалата се замърсяват. Не ми беше правило впечатление, докато не погледнах в тръбата с фенерче. Главното огледало е покрито с прашинки и власинки. Никога не е разглобяван и не е докосван с пръсти. Знам, че от прашинки не се създават големи проблеми, важното е да няма мазни петна, а той няма, но все пак, всичко си има граници. Нямам усещане нещо да пречи, но какво бихте ме посъветвали? Страх ме е да го разглобявам, защото после не съм сигурен дали ще мога да го върна във фабричното му състояние. Ако все пак е неизбежно, какво може най-безболезнено да се направи? Например, дори без да се сваля огледалото, да се потопи в някаква течност и да се измие безконтактно? Все пак, това е една проста тръба, но разместя ли огледалата, изпитвам ужас.
Ще съм благодарен за всякакви съвети.
Телескоп: Sky-Watcher 130/650, Newton Reflector
Камера: ASI ZWO 290MC
Фокален редуктор: TS-Optics Focal Reducer 1,25" 0.5x
Филтри: SVBONY UV IR CUT 1.25", TS-Optics UCF 1.25''.
Монтировка: Alt-Az SynScan WiFi, EQ3-2, Dual-Axis Motor Drive for EQ3-2
Гидиране: Lacerta 32 mm Travel guidescope + PlanetPro Camera (IMX224color)
Софтуер: APT, PHD2, DSS, Gimp
Блог за астрономия - https://astroblognikola.blogspot.com
-
- Звезден маниак
- Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
- Контакти:
Re: Замърсяване на огледалото
Как беше - ако нещо работи - не го пипай 
А свалянето и слагането на огледалото не е космическа технология, има няколко винта, евентуално и пружини. Нищо страшно, само трябва да поогледаш кое-как. Все пак при нютоните този чарк е направен за често и лесно обслужване, няма какво да се сгреши, не е като, да кажем, Ш-К. Досега не си ли го юстирал огледалото?

А свалянето и слагането на огледалото не е космическа технология, има няколко винта, евентуално и пружини. Нищо страшно, само трябва да поогледаш кое-как. Все пак при нютоните този чарк е направен за често и лесно обслужване, няма какво да се сгреши, не е като, да кажем, Ш-К. Досега не си ли го юстирал огледалото?
- n_antonov
- Контакти:
Не съм го докосвалbobo написа: ↑ср яну 06, 2021 10:20Как беше - ако нещо работи - не го пипай

-
- Звезден маниак
- Контакти:
Нищо няма да му стане на фокусирането. Нали ще изкараш цялата клетка, може да видиш какви са разстоянията. А ако се получат някакви разлики в нивото на огледалото (примерно го сложиш по-близо или по-далеч от дъното на телескопа) те едва ли ще са повече от 5мм, а и лесно може да се настрои от винтовете (освен че може да се регулира наклонът му). Дори и тази разлика да остане нали фокусера е за това - да фокусира напред-назад
Плакненето на телескоп с огледало в леген не ме вдъхновява като иновативен метод

Плакненето на телескоп с огледало в леген не ме вдъхновява като иновативен метод

- Tharsis
- Регистриран: пон мар 05, 2007 18:14
- Контакти:
Телескопът ми го имам от повече от 10 години.
До сега, винаги когато съм преценял, че огледалото е прашно, начина ми на действие е следния:
разкачам огледалния модул от тубата, обръщам го с огледалото надолу, и с топка памук (внимавайки да не докосвам памука отвсякъде, нанасяйки мазнотии по него) леко с концентрични движения, без натиск, минавам цялото огледало, докато не преценя, че прашинките са премахнати, или силно намалели.
За изминалите години, този метод ми е служил безпроблемно.
Поздрави
До сега, винаги когато съм преценял, че огледалото е прашно, начина ми на действие е следния:
разкачам огледалния модул от тубата, обръщам го с огледалото надолу, и с топка памук (внимавайки да не докосвам памука отвсякъде, нанасяйки мазнотии по него) леко с концентрични движения, без натиск, минавам цялото огледало, докато не преценя, че прашинките са премахнати, или силно намалели.
Поздрави
Skywatcher 8" Newton f/5,
EQ5 mount + Synscan Go-To upgrade kit,
Canon EOS 1100D + EF-S 18-55 DC III,
ZWO ASI178MC,
Samyang 135mm f/2 ED UMC for Canon,
Lenovo Thinkpad T430s,
Skywatcher Coma Corrector,
Revelation Astro 5x Barlow,
and a bunch of crap...
"Cognosce te ipsum."
http://asteroid.molivche.com
EQ5 mount + Synscan Go-To upgrade kit,
Canon EOS 1100D + EF-S 18-55 DC III,
ZWO ASI178MC,
Samyang 135mm f/2 ED UMC for Canon,
Lenovo Thinkpad T430s,
Skywatcher Coma Corrector,
Revelation Astro 5x Barlow,
and a bunch of crap...
"Cognosce te ipsum."
http://asteroid.molivche.com
- n_antonov
- Контакти:
Благодаря за идеята, Tharsis. Ще я приложа. Доколкото разбирам, самите прашинки и власинки не създават проблем, защото не се фокусират, но все пак, редно е огледалото да е относително чисто. Сега, докато е лошо времето, ще се погрижа малко за хигиената на телескопа.Tharsis написа: ↑чет яну 07, 2021 22:18Телескопът ми го имам от повече от 10 години.
Поздрави
Здравей,
на подобен телескоп чистих огледалото. Свалих го внимателно от телескопа като развих 3те винта, после извадих самото огледало от монтировката му, развих едни клипсове.
След това в леген с хладка вода и 2 3 капки препарат за съдове го потопих и с въртеливи движения отмивах прашинките. Някои хора го минават леко с памучен тампон без натиск и винаги с нов тампон да не се надраска от някоя прашинка, но аз не рискувах и само под водата. После го изплакнах под лека струя хладка вода.
След това е критично да го облееш обилно с дестилирана вода да няма следи от капките. Оставих го да се изцеди вертикално и малкото останали капки ги докосвах с тампон, те се просмукваха и не оставят никакви следи. След това беше като ново. Монтирах го с обратна последователност и имаше нужда от съвсем лека колимация.
Дано да ти е полезно това.
Поздрави
на подобен телескоп чистих огледалото. Свалих го внимателно от телескопа като развих 3те винта, после извадих самото огледало от монтировката му, развих едни клипсове.
След това в леген с хладка вода и 2 3 капки препарат за съдове го потопих и с въртеливи движения отмивах прашинките. Някои хора го минават леко с памучен тампон без натиск и винаги с нов тампон да не се надраска от някоя прашинка, но аз не рискувах и само под водата. После го изплакнах под лека струя хладка вода.
След това е критично да го облееш обилно с дестилирана вода да няма следи от капките. Оставих го да се изцеди вертикално и малкото останали капки ги докосвах с тампон, те се просмукваха и не оставят никакви следи. След това беше като ново. Монтирах го с обратна последователност и имаше нужда от съвсем лека колимация.
Дано да ти е полезно това.
Поздрави
- tsetsodrums
- Регистриран: ср юни 13, 2007 22:54
Леле леле
Като бе каза професор Вучков - гледам и не вярвам на ушите си
Сега шегата на страна
Огледалото се сваля елементарно, като се отвиват винтовете от страни на тръбата и се вади от зад целия държач на главното огледало .
После самото огледало се сваля от държача, като се развият лапките дето го придържат към държача от горе !
Следваща стъпка - огледалото се поставя във леген или някаква ваничка и обилно със силна струя вода от чешмата (само да не е много варовита във вашия район) се облива около минута да се отмият едрите боклучета .
После със НЕУТРАЛЕН сапун се пръска малко на огледалото и с РЪКА !! започва да се сапунисва без много силен натиск, но не прекалено страхливо
Когато е добре сапунисана цялата повърхност отново се облива със силна струя вода около минута и се оставя изправено да се оттече водата от него облегнато вертикално на някаква кърпа да речем . Започва да се обдухва със сешоар и паралелно със клечки за уши се докосват капчиците вода останали на различни места по него ! Клечките абсорбират капчиците. Твърде нежелателно е да се ползват при миенето тампони от памук . В памука може да се заплете по-едра прашинка и това е най-честия начин да се направи драскотина по огледалото. Ръката е чувствителна и когато се сапунисва с рака най-добре се усеща ако има някакъв проблем !
След това огледалото е измито и готово за нови подвизи
Това е начина по който Аз съм измил десетки огледала през последните повече от 30 години и не е имало проблем нито веднъж
Не се сетих - миналия месец, мих огледалото на "Червения октомври" и можеше да направя едно видео за най- нагледно .

Като бе каза професор Вучков - гледам и не вярвам на ушите си

Сега шегата на страна

Огледалото се сваля елементарно, като се отвиват винтовете от страни на тръбата и се вади от зад целия държач на главното огледало .
После самото огледало се сваля от държача, като се развият лапките дето го придържат към държача от горе !
Следваща стъпка - огледалото се поставя във леген или някаква ваничка и обилно със силна струя вода от чешмата (само да не е много варовита във вашия район) се облива около минута да се отмият едрите боклучета .
После със НЕУТРАЛЕН сапун се пръска малко на огледалото и с РЪКА !! започва да се сапунисва без много силен натиск, но не прекалено страхливо

След това огледалото е измито и готово за нови подвизи

Това е начина по който Аз съм измил десетки огледала през последните повече от 30 години и не е имало проблем нито веднъж

Не се сетих - миналия месец, мих огледалото на "Червения октомври" и можеше да направя едно видео за най- нагледно .
- n_antonov
- Контакти:
Благодаря на всички за насоките! Отказах се от идеята. Т.е. телескопът ме отказа. Явно е знаел какво ще последва, познавайки ме с колко леви ръце съм
Просто единият от винтовете беше толкова заял, че категорично отказа да се развърти. Не посмях с чук.
С това приключи цялата сага. В общи линии, по огледалото изглежда има някакви прашинки и косъмчета, но все още мисля, че не е силно замърсено. В близко време, да сме живи и здрави, вероятно ще се кача нов телескоп (200-250 мм.) и този ще го пенсионирам. Може да го подаря на някой начинаещ да се учи. И колимация не съм му правил. Засега дава образ. Интересно, ако му пусна лазерче, какво ще покаже. Но както и да е, до месец-два ще преживея с него. После мисля да се фокусирам върху ъпгрейд и на тръбата и монтировката.
Иначе си поръчвам от опитните тук да направят по едно филмче за собствениците рефлектори за почистване на огледала и колимация. Филмче, не текстово обяснение.

Просто единият от винтовете беше толкова заял, че категорично отказа да се развърти. Не посмях с чук.

С това приключи цялата сага. В общи линии, по огледалото изглежда има някакви прашинки и косъмчета, но все още мисля, че не е силно замърсено. В близко време, да сме живи и здрави, вероятно ще се кача нов телескоп (200-250 мм.) и този ще го пенсионирам. Може да го подаря на някой начинаещ да се учи. И колимация не съм му правил. Засега дава образ. Интересно, ако му пусна лазерче, какво ще покаже. Но както и да е, до месец-два ще преживея с него. После мисля да се фокусирам върху ъпгрейд и на тръбата и монтировката.
Иначе си поръчвам от опитните тук да направят по едно филмче за собствениците рефлектори за почистване на огледала и колимация. Филмче, не текстово обяснение.

- tonygl
- Регистриран: ср сеп 14, 2011 21:50
- Контакти:
Ето едно такова миене дето Цецо го е описал. Нагласил съм го да почва от началото на миенето ама ако искаш го изгледай от самото начало. Има и за колимация. Потърси.
Галерия - https://www.astrobin.com/users/tonygl/
-
- Звезден маниак
- Контакти:
Малко офтопик, понеже ми е прясно, ама все пак по темата 
Вчера ни дойде календар от Telescopio Nazionale Galileo (имаме бивш кръжочник, работещ там) и на една от страниците има снимка от миенето на огледалото. Пише, че го мият на 6 месеца с "agua de la palma" (някаква местна минерална мода) и неутрален сапун.
Направи ми впечатление, че мине-не мине някоя и друга година и преалуминизират огледалата (1998, 1999, 2002, 2006, 2011, 2019).

Вчера ни дойде календар от Telescopio Nazionale Galileo (имаме бивш кръжочник, работещ там) и на една от страниците има снимка от миенето на огледалото. Пише, че го мият на 6 месеца с "agua de la palma" (някаква местна минерална мода) и неутрален сапун.
Направи ми впечатление, че мине-не мине някоя и друга година и преалуминизират огледалата (1998, 1999, 2002, 2006, 2011, 2019).
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Кои са по ефикасните филтри за светлинно замърсяване?
от dareal » ср окт 19, 2016 13:24 » в Астрономическа техника - 3 Отговори
- 1032 Преглеждания
-
Последно мнение от neptun2
чет дек 08, 2016 21:26
-
-
- 3 Отговори
- 625 Преглеждания
-
Последно мнение от bobo
пон юни 13, 2016 19:10