От около 10-на години ползвам Cartes du ciel (Sky charts) версия 2.76 от 2004-та. Преди 2-3 години пробвах да инсталирам
последната версия тогава (мисля, че беше 3.0), но приликата на интерфейса и с тоя на Стелариум моменталически ме
отказа. Нещо мнхого шарении като за деца или аборигени... Проблемът на версия 2.76 е единствено в това, че когато е
правена, мониторите са били преимуществено с отношение 4:3, а не като сега 16:10 или 16:9. Т.е. когато прозорецът е
разпънат в режим "maximize", имам изрязани горната и долната части на звездното небе при възможното най минимално
увеличение (виж 1-я прикрепен файл). Ако ръчно го преоразмеря на пълната възможна височина, но не на цялата ширина,
а на такава, че да докарам съотношение 4:3, всичко си е ОК (виж 2-и прикрепен файл), но ръчкайки в тъмното с мишката
обикновено нещо се размества и се налагат нови центровки, което в един момент става досадно. Доколкото съм ровил по
менютата, няма опция, в която да е указано съотношението дължина/ширина на монитора, няма и никаква информация
за такъв проблем в нета. Идеята ми е ако все пак някой се е борил с подобен проблем или пък е ползвал друго подобно
приложение, различно от Stellarium и Cartes du ciel/Sky charts 3.0 и нагоре (т.е. да не е с толкова отчайваща геймърска/
питекантропска визия), да сподели опит.
П.П. Незнайно как темата се оказа в полезни връзки след като я писах в раздел "Астрономическа техника". Моля да бъде
преместена от някой от модераторите. Предварително благодаря!
Sky charts/звездни карти (приложения за компютър).
Модератор: Vladimorka
-
- Регистриран: ср май 20, 2009 11:50
Re: Sky charts/звездни карти (приложения за компютър).
Здравей,widowmaker написа: ↑нед май 05, 2019 23:52От около 10-на години ползвам Cartes du ciel (Sky charts) версия 2.76 от 2004-та. Преди 2-3 години пробвах да инсталирам
последната версия тогава (мисля, че беше 3.0), но приликата на интерфейса и с тоя на Стелариум моменталически ме
отказа. Нещо мнхого шарении като за деца или аборигени... Проблемът на версия 2.76 е единствено в това, че когато е
правена, мониторите са били преимуществено с отношение 4:3, а не като сега 16:10 или 16:9. Т.е. когато прозорецът е
разпънат в режим "maximize", имам изрязани горната и долната части на звездното небе при възможното най минимално
увеличение (виж 1-я прикрепен файл). Ако ръчно го преоразмеря на пълната възможна височина, но не на цялата ширина,
а на такава, че да докарам съотношение 4:3, всичко си е ОК (виж 2-и прикрепен файл), но ръчкайки в тъмното с мишката
обикновено нещо се размества и се налагат нови центровки, което в един момент става досадно. Доколкото съм ровил по
менютата, няма опция, в която да е указано съотношението дължина/ширина на монитора, няма и никаква информация
за такъв проблем в нета. Идеята ми е ако все пак някой се е борил с подобен проблем или пък е ползвал друго подобно
приложение, различно от Stellarium и Cartes du ciel/Sky charts 3.0 и нагоре (т.е. да не е с толкова отчайваща геймърска/
питекантропска визия), да сподели опит.
П.П. Незнайно как темата се оказа в полезни връзки след като я писах в раздел "Астрономическа техника". Моля да бъде
преместена от някой от модераторите. Предварително благодаря!
ползвам последната версия 4.0 на Cartes du ciel.
Поддържа си нормално всичко.
Визуално от менютата си отрязваш каквото не ти харесва и според мен визията си е добре.
Като влезнеш с F11 в режим на цял екран си се събира. Ето скриншот:
Конфигурационния файл с настройките се намира в : C:\Users\"UserName"\AppData\Local\Skychart\ skychart.ini
Ето ти моя за тест ако решиш:
Ползвам я програмата откакто се помня и след прехода към 4.0 малко се позанимавах да си я наглася.
Лека.
...Space is infinite - your back seat isn't.
Успехът също е вид изпитание !
Video Astronomy System:
Photon 154 mm F/4 Alt-Az Go To
ZWO ASI224MC USB 3.0
ZWO IR/UV Cut Filter
Focal Reducer 0.6x
Barlow 2.3x

Успехът също е вид изпитание !
Video Astronomy System:
Photon 154 mm F/4 Alt-Az Go To
ZWO ASI224MC USB 3.0
ZWO IR/UV Cut Filter
Focal Reducer 0.6x
Barlow 2.3x
-
- Регистриран: ср май 20, 2009 11:50
Re: Sky charts/звездни карти (приложения за компютър).
Версия 2.76 не записва нищо в user директорията, от 3.0 нагоре е така.
В .ini файла са настройките на интерфейса, кои каталози се ползват и
т.н. От 3.0 нагоре тоя проблем с екрана го няма, предвидили са, че ще
се ползва основно на 16:9 монитори. Последната версия 2.7 обаче не е
правена за такова съотношение. И 4 нещо ми шаренее и ще я пропусна,
както изглежда. Благодаря все пак за предложението.
В .ini файла са настройките на интерфейса, кои каталози се ползват и
т.н. От 3.0 нагоре тоя проблем с екрана го няма, предвидили са, че ще
се ползва основно на 16:9 монитори. Последната версия 2.7 обаче не е
правена за такова съотношение. И 4 нещо ми шаренее и ще я пропусна,
както изглежда. Благодаря все пак за предложението.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Връзка на Advanced GT(CG-5) с компютър
от fox gt » пон окт 17, 2016 21:04 » в Астрономическа техника - 3 Отговори
- 935 Преглеждания
-
Последно мнение от spas.slavchev