barlow x2
barlow x2
здравейте приятели не мога да си позволя да ви нарека колеги защото можеби аз съм най неукия сред вас.тепъва поглеждам към космоса и от сутрин до вечер чета вашите форуми.Аз съм бедно момче и най после успях да си купя едно телескопче на старо фомей,стандартно оборудван 2лещи и толкова.В форумите прочетох че тия лещи не са добри и е добре да ги заменя с PLOSSL 10мм-25мм но ми трябва и леща на barlow x2. В сайта на андромеда намирам 2 вида едната е D24,5mm и D31,8mm но цените се различават доста та въпросът ми е ако взема D24,5mm която струва само 10$ дали ще си струва все пак разликата е 50$ за мен са пари но и неискам да плащам за нещо което не струва моля помогнете някой да ми обясни разликата между двата продукта и ако може с по прости думички тепарва се уча.
- tonygl
- Регистриран: ср сеп 14, 2011 21:50
- Контакти:
Фомейте мисля бяха с 1,25 инчови окуляри т.е позлват D31,8mm,
другото ще е малко и ще ти пропада в глездото. Измери си диаметъра на окулярите в долната им част. Трябва да са 31,8 мм в диаметър. PLOSSL не е марка а вид окуляри и вероятно тези на фомеи са точно такъв вид. Не разбрах защо ти е нужна лещата на барлоу. тя служи за двойно увеличени на окъляра. Примерно ако имаш окуляр 25 и сложиш барлов ще получиш увеличение аналогично на 12,5 мм.
другото ще е малко и ще ти пропада в глездото. Измери си диаметъра на окулярите в долната им част. Трябва да са 31,8 мм в диаметър. PLOSSL не е марка а вид окуляри и вероятно тези на фомеи са точно такъв вид. Не разбрах защо ти е нужна лещата на барлоу. тя служи за двойно увеличени на окъляра. Примерно ако имаш окуляр 25 и сложиш барлов ще получиш увеличение аналогично на 12,5 мм.
- iovo80
- Регистриран: чет ное 27, 2008 18:19
- Контакти:
При всяко положение окулярите, които ще ползваш, били те качествени или не, ще бъдат с диаметър 31,7 мм., така че и барлоу лещата трябва да е такава, а и е доста по-качествена. Знам колко трудно вече се отделят пари за нещо различно от сметки и храна, но евтината просто няма да ти свърши работа.
CELESTRON 6" Schmidt-Cassegrain F/10
Celestron Reducer/Corrector f/6.3
Konus 70/300 Refractor
EQ5 motorized mount
БПЦ 10х50
Canon 20D, Sonnar 2.8/200 MC
Konus 70/300 Refractor
EQ5 motorized mount
БПЦ 10х50
-
- Звезден маниак
- Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
- Контакти:
Също така трябва да имаш предвид, че като се сложи леща на Барлоу увеличението (със същия окуляр) се увеличава 2 или 3 пъти, в зависимост от кратността на лещата, зрителното поле намалява, намалява и осветеността и контрастът на образа, който се вижда в окуляра.
Прецени си с твоят телескоп, с твоята монтировка, твоите окуляри и твоята опитност дали лесно намираш обектите, дали лесно ги задържаш в полето, дали можеш да фокусираш лесно, дали образът е сравнително ясен, а не замазан - ако отговорът е "не" или "по-скоро не" мисля, че засега лещата на Балроу по-скоро няма да ти трябва, защото тя ще влоши всичко това.
Погрешно е да се смята, че увеличението на телескопа е най-важния параметър, и непременно да се стремим към по-голямо увеличение.
Най-добре засега си вземи един по-добър окуляр, като видиш как е с него после ще мислим за другото
Прецени си с твоят телескоп, с твоята монтировка, твоите окуляри и твоята опитност дали лесно намираш обектите, дали лесно ги задържаш в полето, дали можеш да фокусираш лесно, дали образът е сравнително ясен, а не замазан - ако отговорът е "не" или "по-скоро не" мисля, че засега лещата на Балроу по-скоро няма да ти трябва, защото тя ще влоши всичко това.
Погрешно е да се смята, че увеличението на телескопа е най-важния параметър, и непременно да се стремим към по-голямо увеличение.
Най-добре засега си вземи един по-добър окуляр, като видиш как е с него после ще мислим за другото

благодаря ви приятели за ценните съвети от тях разбирам че малко ми е рано за барлов.моля посъветвай те ме какъв окуляр да си взема.като начало искам да наблюдавам планетите и най вече сатурн и юпитер.наистина малко трудно откривам обектите в небето но все пак се справям мисля че това скоро няма да е проблем.телескопа е фомей RL900-114,монтировката е екваториална EQ-7 диаметър на лещата е 31.7мм. И още един въпрос мога ли чрез окуляр да увелича зрителното поле без да е за сметка на образа защото така мисля че по-лесно ще откривам и задържам обектите.
Още веднаж благодаря че има кой да ми помогне чрез съвети наистина много се зарадвах.
Още веднаж благодаря че има кой да ми помогне чрез съвети наистина много се зарадвах.
а колко мм са сега окулярите? какво пише на тях?
по принцип за намиране
1 - почваш със търсача (малко телескопче завинтено на големия телескоп) Ако няма - направо точка 2
2 - след това със окулярите - от най-слабия (най-многото милимтри, написани на него)към по-силния (с по-малкото мм написано на него)
по принцип за намиране
1 - почваш със търсача (малко телескопче завинтено на големия телескоп) Ако няма - направо точка 2
2 - след това със окулярите - от най-слабия (най-многото милимтри, написани на него)към по-силния (с по-малкото мм написано на него)
- iovo80
- Регистриран: чет ное 27, 2008 18:19
- Контакти:
За по-широко зрително поле трябват широкоъгълни окуляри. Качествените такива обаче са скъпи. Но за наблюдение на планети нямаш голяма нужда от такъв окуляр. Наистина е добре да напишеш какво пише на тези, които имаш. А за да се ориентираш в цените и видовете окуляри прегледай някой специализиран сайт, например Телескоп сървис.
CELESTRON 6" Schmidt-Cassegrain F/10
Konus 70/300 Refractor
EQ5 motorized mount
БПЦ 10х50
Konus 70/300 Refractor
EQ5 motorized mount
БПЦ 10х50
имам 2 окуляра 6мм-20мм до сега имах възможност само да наблюдавам луната и мисля че образът беше добър.С 20мм цялата луна се побираше в обектива а с 6мм около 1/4 разбирам че тук получавам малко повече зум.В сайта на андромеда намерих същия окуляр F6mm като аксесоар на КОНУС на стойност 10$ само че е D24,5mm.
Благодарение на вас вече бележа успехи,търсача ми си имаше собствено мнение но аз изпозвайки стационарен обект (антената на близкия полицейски учатък)успях да го регулирам първо с 20мм и после с 6мм леща и сега тъсача и обектива ми говорят на един и същи език.
А по отношение на широкоъгълния обектив моля препоръчайте ми нещо конкретно скъпо не скъпо с времето и това сте стане срещу мерак и сърбел няма лек
Благодарение на вас вече бележа успехи,търсача ми си имаше собствено мнение но аз изпозвайки стационарен обект (антената на близкия полицейски учатък)успях да го регулирам първо с 20мм и после с 6мм леща и сега тъсача и обектива ми говорят на един и същи език.
А по отношение на широкоъгълния обектив моля препоръчайте ми нещо конкретно скъпо не скъпо с времето и това сте стане срещу мерак и сърбел няма лек

Барлоу
Здравей, колега
и честито за новата придобивка.
Аз съм със същият телескоп от близо половин година и въпреки че все още съм много начинаещ, ще се опитам да ти дам няколко съвета.
Не бързай с лещата на Барлоу, преди да си смениш окулярите, а при покупка на нови - имай в предвит и комбинацията им с Барлоу.
На кратко - увеличението на телескопа се смята, като разделиш фокусното разтояние, което при Fomei-а е 900мм на милиметрите на окуляра. Така с окуляр 20мм имаш увеличение 45х, с 6мм - 150х.
През Барлоу леща 2х с 20мм окуляр ще имаш увеличение 90х, а с 6мм окуляр ще получиш увеличение 300х, което пък надхвърля максималното полезно увеличение на телескопа (228х) или с други думи обекта вече ще изглежда размазан.
При окулярите наистина широкото зрително поле си е огромно предимство и конфорт, особено когато монтировката не е автоматизирана и постоянно се налага да гониш обекта.
Също така е хубаво лещите да са просветлени, за да може когато Юпитер мине центъра на зрителното поле да не става в цвета на дъгата.
Разгледай добре по сайтовете, преди да се хвърлиш на нещо. Избора цена/качество е огромен. Лично аз конкретни не мога да ти препоръчам, защото все още карам с "оригиналните".
За откриване на обекти в небето си свали програмата Stellarium. Безплатна е и много удобна.

Аз съм със същият телескоп от близо половин година и въпреки че все още съм много начинаещ, ще се опитам да ти дам няколко съвета.
Не бързай с лещата на Барлоу, преди да си смениш окулярите, а при покупка на нови - имай в предвит и комбинацията им с Барлоу.
На кратко - увеличението на телескопа се смята, като разделиш фокусното разтояние, което при Fomei-а е 900мм на милиметрите на окуляра. Така с окуляр 20мм имаш увеличение 45х, с 6мм - 150х.
През Барлоу леща 2х с 20мм окуляр ще имаш увеличение 90х, а с 6мм окуляр ще получиш увеличение 300х, което пък надхвърля максималното полезно увеличение на телескопа (228х) или с други думи обекта вече ще изглежда размазан.
При окулярите наистина широкото зрително поле си е огромно предимство и конфорт, особено когато монтировката не е автоматизирана и постоянно се налага да гониш обекта.
Също така е хубаво лещите да са просветлени, за да може когато Юпитер мине центъра на зрителното поле да не става в цвета на дъгата.

Разгледай добре по сайтовете, преди да се хвърлиш на нещо. Избора цена/качество е огромен. Лично аз конкретни не мога да ти препоръчам, защото все още карам с "оригиналните".
За откриване на обекти в небето си свали програмата Stellarium. Безплатна е и много удобна.

"Light Up the Darkness"
Sony α7s
Canon 550Dа
Samyang 8mm f/2.8
Samyang 14mm f/2.8
Samyang 24mm f/1.4
Samyang 135mm f/2.0
Canon nFD 50mm f/1.4
Sky-Watcher Star Adventurer
Sony α7s
Canon 550Dа
Samyang 8mm f/2.8
Samyang 14mm f/2.8
Samyang 24mm f/1.4
Samyang 135mm f/2.0
Canon nFD 50mm f/1.4
благодаря колега наистина много ми помогна ,сега поне ще знам какво искам.между другото вече една седмица откакто имам телескопа и все не ми се отдава възможност да го насоча към някоя планета заради облаците.Би ли ми казал до каква степен се виждат Юпитер,Сатурн аз успях да погледна само луната и смея да кажа че останах доволен.
А за стелариум програмата отдавна я имам и наистина ми помага да се ориентирам разбира се не всичко ми е ясно но мисля че ще се оправя.
А за стелариум програмата отдавна я имам и наистина ми помага да се ориентирам разбира се не всичко ми е ясно но мисля че ще се оправя.
Даа. При покупка на телескоп - седмица облачно небе. Това май си е някакъв неписан закон.
Сатурн все още може да се наблюдава след залез слънце около час, но вече е много ниско и е блед. Като за първи път обаче, съм сигурен че ще му се накефиш.
Юпитер за сметка на това, около 4-5 сутринта вече изглежда доста прилично. Ясно можеш да видиш поясите му, както и заобикалящите го луни.
Под Юпитер ще забележиш и ярката Венера. От нея обаче не очаквай да видиш някакви детайли по атмосферата.
Не знам какво е небето при теб вечер, но ако виждаш Млечният път, има доста впечатляващи звездни купове по него...
Успех и ясно небе.

Сатурн все още може да се наблюдава след залез слънце около час, но вече е много ниско и е блед. Като за първи път обаче, съм сигурен че ще му се накефиш.
Юпитер за сметка на това, около 4-5 сутринта вече изглежда доста прилично. Ясно можеш да видиш поясите му, както и заобикалящите го луни.
Под Юпитер ще забележиш и ярката Венера. От нея обаче не очаквай да видиш някакви детайли по атмосферата.
Не знам какво е небето при теб вечер, но ако виждаш Млечният път, има доста впечатляващи звездни купове по него...
Успех и ясно небе.

"Light Up the Darkness"
Sony α7s
Canon 550Dа
Samyang 8mm f/2.8
Samyang 14mm f/2.8
Samyang 24mm f/1.4
Samyang 135mm f/2.0
Canon nFD 50mm f/1.4
Sony α7s
Canon 550Dа
Samyang 8mm f/2.8
Samyang 14mm f/2.8
Samyang 24mm f/1.4
Samyang 135mm f/2.0
Canon nFD 50mm f/1.4
- Insomniac
- Регистриран: съб мар 03, 2012 19:22
- Контакти:
//Offtopic Ха някой си е купил телескоп от неделя до края на другата седмица, ха сме станали на кълбетаxenomorph написа:Даа. При покупка на телескоп - седмица облачно небе. Това май си е някакъв неписан закон.![]()

When in doubt: C8 
===============
Celestron C8 XLT // Skywatcher Quattro-8CF 200/800mm // Таир 3c 300mm/4.5
iOptron IEQ45 Version 2 // iOptron SkyTracker v2
Lacerta MGEN Autoguider + Orion 50mm Mini Guider
Canon 6D // Canon 600Da
Astronomik EOS Clip Filters: CLS-CCD, UV/IR block

===============
Celestron C8 XLT // Skywatcher Quattro-8CF 200/800mm // Таир 3c 300mm/4.5
iOptron IEQ45 Version 2 // iOptron SkyTracker v2
Lacerta MGEN Autoguider + Orion 50mm Mini Guider
Canon 6D // Canon 600Da
Astronomik EOS Clip Filters: CLS-CCD, UV/IR block
Благодаря колега наистина много ме запали нямам търпение да се изчисти това небе.Между другото изчетох доста форуми май наистина има неписан закон за нов телескоп
Искам да предложа една идея към всички членове на "ЗВЕЗНО ОБЩЕСТВО" Да се проведат преговори с всички земеделци и арендатори в България и ако искат дъжд да ни купят по еди нов телескоп.

Искам да предложа една идея към всички членове на "ЗВЕЗНО ОБЩЕСТВО" Да се проведат преговори с всички земеделци и арендатори в България и ако искат дъжд да ни купят по еди нов телескоп.

Дамм... ние сме на всеки декар , от тук до края на светаniko0202 написа:Благодаря колега наистина много ме запали нямам търпение да се изчисти това небе.Между другото изчетох доста форуми май наистина има неписан закон за нов телескоп![]()
![]()
Искам да предложа една идея към всички членове на "ЗВЕЗНО ОБЩЕСТВО" Да се проведат преговори с всички земеделци и арендатори в България и ако искат дъжд да ни купят по еди нов телескоп.![]()
![]()
![]()
![]()

Вселената ще съществува докато енергията изчерпа всички възможни форми и мащаби!
Да живее Румелия!
Да живее Румелия!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 3 Отговори
- 901 Преглеждания
-
Последно мнение от viktor