Трябва да се помисли за промени!

кои сме ние и друга служебна информация за форума, разгледайте преди регистрация

Модератори: mishaikin, bobo

Потребителски аватар
kometata
Мнения: 1836
Регистриран: нед дек 19, 2004 21:43
Репутация: 5
Контакти:

Трябва да се помисли за промени!

Мнение от kometata » нед юли 27, 2008 23:50

Бобо и Мишо аз мисля, че някак си занапред няма да е зле да се направят някои промени в форума с цел той да бъде полезен.

1) Например най-напред трябва да се сложи тема в Астрономическа техника раздела, като важна тема, където да се укаже кои са дистрибуторите и техните никове. Никъде в западен форум не се позволява дистрибуторите да взимат такова отношение. Примери мога да дам много. Не може да се коментира дадена техника и после единия дистрибутор да влиза и да казва това е невъзможно въпреки изложените факти само защото другият дистрибутор предлага тази стока. Да не говорим, че май предимно за стока започна да се говори тук..продават се монитори в раздел астропазар и т.н.. Такива случаи станаха много позагледайте се малко! Аз не съм съгласен форума да се превърне в място само за търговия.

2) Изобщо след 700 потребители някак си и модераторите щом са „назначени” за такива, трябва да се намесват по-активно когато определено се дават налудничави и напълно некомпетентни предложения които единствено подвеждат човека. За да избегна конфронтации давам пример само с това:
http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?t=2107
Не може никой да се не се намеси и да каже, че това е неадекватно, а да се интересуват определени хора само от парите. Утре някой ще каже „еми това ми препоръчаха от...” това ли е идеята? Изобщо май трябва по някакъв начин да се индикира кои мнения могат да се обмислят по-сериозно иначе си ставаме ТВ Планета....

3) Трябва малко повече усилия от хората, които са се нагърбили да имат дейност във форума да пускат по нещо смилено извън личните им интереси за пари. Например на мен не ми харесва, че в Наблюдения и астрономически събития водещите теми са:
Моите пет наблюдения на НЛО, метеорен дижт? и т.н . Да трудно е с 700 човека, модератора има други функции по дефиниция, ама понеже сме БГ май трябва да е по-различно.
Надявам се да помислите...
IAU A79: http://a79.starrydreams.com/
https://www.facebook.com/Zvezdnoobshtestvoobservatory
Micar21 Ltd: www.micar21.com
Телескопи:
1) Orion Optics 350/1600@1168mm, 90мм вторично + 2" ASA 0.73 редуктор/коректор;
2) Celestron C10N 254/1200;
Стойки: NEQ6 Skyscan, EQ6 +upgrade kit; Гид: 70/500;
CCD:SBIG ST-8300 за 35см и MX716 за 25см, За гидовете CCD: QHY6 (Luna) на 35см, Mintron на 25см;
Филтри: V, R, I и RGB;

Потребителски аватар
Hristo Petrov
Мнения: 1430
Регистриран: пет ное 30, 2007 10:39
Репутация: 0
Местоположение: София

Предложение за промяна на структурата на форума

Мнение от Hristo Petrov » пет юни 19, 2009 22:15

Имам едно предложение за обновяване на структурата на форума- основно се обръщам към bobo и модераторите, ама всички да си кажат мнението. Конкретно- структурата, която предлагам, е следната:

Звездното общество:
- Форумът;
- Съзюз на астрономите любители в България;
- Астропартита, експедиции, събирания, конференции, школи;
- Чуждоезичната секция;

Практическа астрономия:
- Астрономически наблюдения;
- Астрофотография- за този раздел предлагам да се увеличи размерът на позволените файлове;

Астрономическа техника:
- Практически съвети за избор на телескоп, бинокъл и прочие;
- Ревюта на АТ и обсъждане на технически аспекти;
- Астрономически софтуер и полезни връзки;
- Астропазар;

Общ астрофорум:
- Астрономически новини;
- Космически изследвания и полети;
- Образование и популяризиране на астрономията;
- Астрономически задачи и теоретична част.

Напоследък стана голям гювеч, особено в Наблюдения и астрономически събития- мисля, че трябва да отделим всички организационни въпроси и да правим разлика между същинската дейност и пиенето на бира, съпроводено с чесане на езиците и (евентуално) събиране на членски внос. Ясно е, че ако се промени структурата на форума, много теми трябва да се прехвърлят, та не знам технически колко време ще отнеме. Може да помислим и за архив- там да отиват теми, които не са активни, да кажем от 2-3 години.

И още нещо- много пъти се пускат теми, които изобщо не са в съответния раздел, а не виждам модераторите да се намесват- да не говорим, че май има модератори дето не са влизали и писали във форума, сигурно от една година. Това не помага на общия вид на форума изобщо...
GSO 12" f5 / SW MN190 / C5,C9.25 f10 SCT / WO 66ED Petzval
CGE / Giro GR-2DX
Pentax SMC XL5.2/10.5/14/28mm, TV NaglerT5 20mm
Atik 314L / QHY-5II / DMK 41AU02.AS

Потребителски аватар
Hacker
Мнения: 497
Регистриран: съб май 30, 2009 18:34
Репутация: 0

Re: Предложение за промяна на структурата на форума

Мнение от Hacker » съб юни 20, 2009 00:20

Ами след като всички имат право на мнение и аз ще изкажа своето! Като цяло - да, съгласен съм с предложението на Христо, защото със САЛ стана много нагъчкана работата. Хубаво е да се отдели специален раздел само за него.
Но не съм съгласен, че модераторите не се намесват в работата с обърканите теми (Е, не всички.).
Hristo Petrov написа:И още нещо- много пъти се пускат теми, които изобщо не са в съответния раздел, а не виждам модераторите да се намесват- да не говорим, че май има модератори дето не са влизали и писали във форума, сигурно от една година.
Направило ми е голямо впечатление, че bobo си гледа работата, премества теми (само аз колко пъти съм го молил), трие глупостите на някои от членовете на "Звездно общество". Но ако някой от модераторите не си гледа работата..... не знам там как стоят нещата, но да бъде лишен от модераторските права. И сега за САЛ да кажа нещо: направете сайт специално за него! Е това е от мен.

Отговори