Представяне

кои сме ние и друга служебна информация за форума, разгледайте преди регистрация

Модератори: mishaikin, bobo

AstroBobby2573
Регистриран: вт яну 09, 2024 19:22

Представяне

Мнение от AstroBobby2573 » вт яну 09, 2024 19:34

Здравейте група! Казвам се Борислав!Аз съм съвсем начинаещ!Регистрирах се във Вашето общество, защото обичам астрономия,научно-популярни филми за Космоса,както и научната фантастика!
Подариха ми телескоп Levenhuk Blitz 114 plus 900/114
Искам да попитам, освен Луната и някои планети в Слънчевата система,може ли да видя с него клъстер или галактика? Благодаря 🙂!

Bobsun
Регистриран: съб дек 26, 2020 19:44

Re: Представяне

Мнение от Bobsun » вт яну 09, 2024 20:33

Здравей и добре дошъл!
НБ: Не съм се занимавал с визуални наблюдения, просто research, който съм правил през времето
Добре си се ориентирал с обектите. има голяма разлика между визуалното наблюдение и астрофотографията. Попринцип техниката, която се изисква е различна, jack of all trades доста трудно, но бягам от въпроса. Спокойно ще можеш да видиш някой по ярък звезден куп, относно мъглавини и галактики положението не е толкова цветущо. Атмосферата играе много голяма роля особено при сравнително голямото фокусно разстояние. Обектите от каталога messier (M). Попринцип Месие, е търсил комети, та е попадал на случайни ярки обекти, които е записвал. Та така се ражда messier каталогът. Обектите са ярки, но не се подвеждай да ги гледаш подред, тъй като от силно светлинно замърсено място визуалното няма да е много задоволително препоръките ми са:
М45 Плеядите
М4 звезден куп
М42 Мъглявината орион
М43
Поздрави
Техника:
Телескоп: C8 Hyperstar / SW72ED
Монтировка: Celestron AVX
Камера: ZWO ASI533MC PRO
Гидиране: Zwo 120mm mini // ZWO 30mm guide scope

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Контакти:

Re: Представяне

Мнение от bobo » вт яну 09, 2024 23:07

Добре дошъл!
Най-добрия отговор на този въпрос може да получиш като пробваш сам :) В началото може да не стане, после може да е трудно, но накрая ще стане :)
Докато се проясни небето може да го разгледаш в някоя програма или звездна карта.

Отговори