Много ярък обект,най-яркия на небосклона.Вижда се и с просто око,но тук използвах сапунерка за по-ясна картина.Прилича на петограм.Никоя друга година не съм я виждал.В тъмната част на денонощието се появява около 20-21 часа и ако си обърнат с лице на запад се намира горе в средата,на 12 часа(въображаемо) .Движи се бързо и около 23:30 часа вече е паднала вдясно по-средата ,на 15:00(въображаемо) и след това изчезва.Аз съм пълен аматъор,но ми е много любопитно коя е тази звезда ?
Венера е.
Може да си свалите някой безплатен планетариум, например Стелариум, и да разгледате какво има по небето. Има и доста онлайн звездни карти.
Пентаграмът е просто разфокусирано изображение на планетата (автоматично трудно се фокусира на точков обект), а самата форма показва реалната форма на блендата на фотоапарата - има пет ламела
Предлагам Ти да започнеш да правиш зарисовки на движението на този обект спрямо околните звезди. Така ще разбереш колко бързо се движи и ще започнеш да се ориентираш постепенно.
Миналата сряда ли беше, четвъртък ли, звъни телефона, обажда се един дядо. Добър ден, обсерваторията ли е? Обсерваторията е. Няколко вечери между 8 и 10 с наборите гледаме един ярък обект над летището, движи се бавно и отива на север и се скрива. Ама снощи го нямаше, понеже беше облачно. Знаете ли какво е? А вие къде живеете? В "Чайка" живеем. Аха, ясно... Дядото беше разбран, не настояваше, че виждат НЛО
bobo написа:Миналата сряда ли беше, четвъртък ли, звъни телефона, обажда се един дядо. Добър ден, обсерваторията ли е? Обсерваторията е. Няколко вечери между 8 и 10 с наборите гледаме един ярък обект над летището, движи се бавно и отива на север и се скрива. Ама снощи го нямаше, понеже беше облачно. Знаете ли какво е? А вие къде живеете? В "Чайка" живеем. Аха, ясно... Дядото беше разбран, не настояваше, че виждат НЛО
Варна ли?
Изпратено с помощта на Tapatalk
SkyWatcher Evostar 120/1000,
TS 80/480 Triplet APO
EQ5 modified with belts and AstroEQ
TS 10x50 WP
Oculars and Filters
Canon 77D, ASI 120mm
Здравейте,
Тази вечер наблюдавах с просто око един ярък обект високо на запад, който според приложението Sky Map е Венера, но който имаше променлива яркост. С интервали от една минута свети много ярко, после светлината намалява, докато напълно изчезне. После постепенно се появява и расте, докато отново засвети много ярко. Какво е това?
Здравейте,
Тази вечер наблюдавах с просто око един ярък обект високо на запад, който според приложението Sky Map е Венера, но който имаше променлива яркост. С интервали от една минута свети много ярко, после светлината намалява, докато напълно изчезне. После постепенно се появява и расте, докато отново засвети много ярко. Какво е това?
Привет,
Вероятно наблюдаваният обект е бил Венера. Днес в почти цялата страна времето е било облачно, но Венера е доста ярка и често се вижда дори през облаците. Ето защо сте я наблюдавали с променлива яркост - просто са минавали различни облаци.
Здравейте,
Не се занимавам с астрономия, но след като видях Сатурн, през въпросния телескоп, ми стана интересно и мисля да се образовам малко в тази...
Последно мнение
По картинките - телескоп с диаметър на обеткива 80 мм, фокусно разсояние около 800 мм. Става за Луната, Венера, Юпитер, Сатурн, най-ярките 1-2-3...