Страница 1 от 1

Луната ?

Публикувано: чет авг 30, 2018 00:15
от ghs70y
Имам въпрос - знаем , че земята прави сянка в/у луната и луната изглежда полу, четвърт , като сърп и т. н ....В момента луната е с две изпъкнали страни / светли / . Засенчената част е сърп . Как така , земята / кълбо / прави такава сянка на луната ? Аз ли нещо не съм разбрал , това оптичен ефект ли е ? Или по- сложна астрономия ...?

Re: Луната ?

Публикувано: чет авг 30, 2018 09:40
от pepitoz
Фазите на Луната не се причиняват от сянката на Земята, а от факта, че Слънцето огрява половината Луна и докато спътникът ни обикаля Земята, ние виждаме различна част от повърхността на Луната осветена (затова може да видим две изпъкнати части).

Земната сянка закрива Луната само по време на лунно затъмнение във фаза пълнолуние, а това не се случва всеки месец, защото лунната орбита има наклон спрямо земната (по време на пълнолуние Земята, Луната и Слънцето не винаги са на една права). На долния чертеж Луната не лежи върху равнината по време на пълнолуние, а е малко над или под нея.

Re: Луната ?

Публикувано: чет авг 30, 2018 20:17
от ghs70y
Благодаря за отговора и изчерпателното обяснение . Разбрах защо е така , а мислех , че сянката се причинява винаги от земята , всъщност е заради различния ъгъл под който виждаме луната .