Така ще се създаде нещо като карта с площадки за наблюдения, която може и да бъде полезна

Модератори: mishaikin, bobo, wenzdy
Тази тема може да бъде много полезнаD2014 написа:Предлагам да се оформи една тема само с описания на места, от които някой е извършвал наблюдения - ако може с GPS координати, упътване как се стига до там, някакви ориентири, снимки, впечатления и т.н.
Така ще се създаде нещо като карта с площадки за наблюдения, която може и да бъде полезна
Точно така си го представях - ясно и точно посочено място, за да може всеки да го намериneptun2 написа:Ето така известният Кривонос. Към момента той май е най-често посещаваното място от което снимаме близо София.
https://goo.gl/maps/mpqkA99bJU32
Ако тези местата са посочени на карта, вероятно ще бъдат по-често посещавани.Тихомир написа:Ходя на две места първото е мойто село-Железница,на 17км от София,другото място което хода и е добро е Плана на 10м път от Железница и двете места са уникални! Може да направим едно събиране някой пътПОЗДРАВИ КОЛЕГИ И КОЛЕЖКИ!
Абе приветствам ентусиазма ти, ама нито едно от двете места не е тъмно. А пътеката към Академика е проходима...за автомобил 4х4Тихомир написа:Аз лично ходя на Плана,до радио-телескопите има много хубави места тъмно е и небето е прекрасно а и се стига с кола без проблем ! а на железница се качвам на небезизвестната еко пътека по поскола хижата на НСА! там също е уникално като цяло и на двете места е супер яко и няма да се сбърка ПОЗДРАВИ!
То и на Кривонос не е тъмно. Ходих един път преди време и май повече няма да отида.b_kassabov написа:...Абе приветствам ентусиазма ти, ама нито едно от двете места не е тъмно...
Суевци е компромисен вариант. Стига се сравнително лесно ( макс. 45 мин. от източните квартали), няма задръствания. Тъмнината не е много зле - Владо има уредче, с което се измерва - показваше 21.5 -21.25 (не знам в какви единици -вероятно mag/arcsec2 -т.е. Bortle 2, Bortle 3 ) на 70 градуса над хоризонта - в различни нощи. Надолу,разбира се става по- зле. Сериозната засветка е на запад - към София.
Да, за мен условията са приемливи, че и нагоре -особено на север и на изток. На Фишбърн му е светло там, но той има време да иде до Белмекен и най- важното - прави разликата. Аз лично рядко мога да си позволя час и половина каране в едната посока.