Предложение

комети, метеорни потоци, окултации, затъмнения, пасажи, астропартита и събирания, конференции, школи

Модератори: mishaikin, bobo, wenzdy

Потребителски аватар
sider
Мнения: 969
Регистриран: нед сеп 04, 2011 08:35
Репутация: 0
Местоположение: Смолян

Предложение

Мнение от sider » чет дек 01, 2011 12:04

От известно време в главата ми се върти въпроса: не можем ли да си спретнем нещо като APOD или по-скоро AAPOD, но в наш, роден вариант. Идеята е ясна - да се популяризира астрономията и по-скоро българската любителска астрофотография. Знам, че скептиците ще кажат - голям праз, има стотици сайтове в интернет, който иска да гледа космически снимки цъка в гугъла и получава няколко милиона резултата. Освен това почти всеки по-запален любител си има качена нейде собствена галерия, а да не говорим, че почти всеки ден се публикуват нови снимки дори тук, във форума на Звездно общество.
Всичко това е така, но си мисля, че ако имаме едно обща фото-галерия, която ВСЕКИ ДЕН ще се попълва с по една снимка, придружена с кратко инфо, предназначено за масовия потребител, никой не би загубил от това, а любимата ни наука (или, ако предпочитате - хоби) ще спечели още по-голяма популярност. Естествено, паралелно може да се прави анкета за снимка на месеца с онлайн гласуване на всички потребители. Но това последното не е задължително.
И тъй - български AAPOD - какво ще кажете?
Ако идеята срещне одобрение, аз лично поемам ангажимента да се погрижа за домейн и хостинг, както и за самия сайт. Не е нужно да има някакъв зашеметяващ уеб-дизайн, акцентът ще е върху снимките, а не върху начина, по който се поднасят. Вероятно ще се наложи да се напише някой и друг ред елементарен софтуер за по-удобно управление на съдържанието, но и с това бих се нагърбил. Ако идеята ви се струва интересна, тук е мястото да я обсъдим. Ако ви се струва банално, безмислено или ненужно - темата ще си оттече в канализацията.
Микрофонът е ваш :)
Meade SN8 F/4 LXD75 Canon 1000D

And it all started with simply looking up. Always look up, every chance you get. There’s a whole Universe out there waiting to be explored.
Phil Plait

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2741
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 3
Местоположение: Sofia

Мнение от dani » чет дек 01, 2011 12:55

Супер идея.

Аз предлагам да е под домейн на моя сайт - www.astronomy.bg. И без това целта му е българската астрономия. Ако сте съгласни да действаме. В системата даже автоматично мога да кача сайт с база данни специално за снимки. Иначе за пипане в кода и дизайна ще се радвам на помощ.

Но тъй като снимките ще са на доста хора от форума може да се направи и като под домейн на сайта на сдружението - stellarsociety.org .

Не виждам смисъл да се дават пари след като така или иначе има вече готови домейни.

Както решите.

Като се казва да направим специализиран сайт за астро фотография от хора, които я разбират, а не да ползваме разделът на фото форума.
Esprit-120, Esprit-80, TS 6" f/5.9 Fraunhofer Refractor
PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
MTO300 + Flektagon 20/F4+Зенитар Fisheye 16мм f/2.8
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Потребителски аватар
sider
Мнения: 969
Регистриран: нед сеп 04, 2011 08:35
Репутация: 0
Местоположение: Смолян

Мнение от sider » чет дек 01, 2011 13:46

Дани, благодаря за подкрепата :)
Може, разбира се, да се ползува и вече регистриран домейн или действащ хост. Това, на което трябва да се обърне внимание според мен е да се поработи малко върху SEO на сайта - т.е. да го направим по-лесно откриваем от търсачките (най-вече гугъл), защото мисля, че целта ни трябва да е на първо място популяризиране на астрономията, пък била тя и любителска. Виждал съм уникално добри снимки във форума, но ако най-доброто е събрано на едно място и достъпно за по-широка аудитория, мисля, че ще е още по-добре.
Но в крайна сметка всичко е в ръцете на хората, които снимат - ако никой не качва снимки, дори перфектно направеният сайт ще е напълно безполезен.

ПП. Само да допълня - напълно съгласен съм с теб, че ни е нужен специализиран фото-сайт. Т.е. не просто голи снимки, а снимки + малко информация, защото е хубаво хората да видят, но и да научат интересни факти за обектите, които им показваме :)
Meade SN8 F/4 LXD75 Canon 1000D

And it all started with simply looking up. Always look up, every chance you get. There’s a whole Universe out there waiting to be explored.
Phil Plait

Markishky
Мнения: 1179
Регистриран: чет авг 19, 2004 17:15
Репутация: 164
Местоположение: Шумен / София

Мнение от Markishky » съб дек 03, 2011 00:26

Интересни факти за обектите - да, но не залитайте в посока публикуване на маса експозиционни данни, параметри на техниката и малко или почти нищо за обекта, щото на повечето хора неща като "експозиция еди-колко си", "обектив еди-къв си", "филтри еди-кви си" нищо не им говорят. Трябва повече данни за обекта, при това макс. опростено - без терминология. Поне когато мога - се старая да го правя на http://nao-rozhen.org/current_astropicture/fr.htm но да ви кажа "сглобяването" на текста не е лесно, още повече, че не е добре да вземате всичко 1:1 от Уйкипедията, щото там има много неточности. Добре е да се проследяват линкове към статии, дори научни такива касаещи дадения обект и после всичко да се преразкаже в разбираем стил и накратко, щото вероятността един текст да бъде прочетен силно зависи от неговия обем :) А за този, който ще се заеме, това ще е равносилно на научаване на един цял урок за обекта, и то желателно - от няколко източника и после - преразказването му накратко като на писмен изпит/контролно :) Направо си е така. Все пак се налага използване на някои термини, като звездна величина, светлинна година/парсек/астрономическа единица и също - разните типове обекти. Добре е да има нещо като страница-кратък речник (или ползвайте този на http://bgastronomy.com/ ), където да са описани неща като що е то планетарна мъглявина, галактика, звезден куп и подобни, и да се линкват от обясненията под картинката към речника, щото читателят не е длъжен да е предварително запознат с тези понятия. Аз за сега не съм съставил такова речниче (и незнам дали да го почвам), но са ми звъняли журналисти да ме питат кво значи звездна величина, и като им дам примери, че с пр. око се виждат обекти до 6-та, а най-ярките обекти са с отрицателна такава, ме питат "ми що е толкова объркано, нищо не разбрахме". Нормално е и трябва всичко да се избистря пределно понятно, но не-винаги е удобно.

Потребителски аватар
sider
Мнения: 969
Регистриран: нед сеп 04, 2011 08:35
Репутация: 0
Местоположение: Смолян

Мнение от sider » съб дек 03, 2011 09:09

Благодаря за участието в темата. Напълно съм съгласен със всичко, което си дал като препоръки. Страничката с актуални снимки към сайта на НАО, разбира се е много добра и без компромиси в качеството, но единственото, което ми липсва при нея е да се актуализира по-често. Нещата ги виждам в тази посока, но при много по-широко участие и в не толкова професионален, колкото любителски план - все пак, както и ти си казвал - важно е всеки да спортува с техниката и уменията, с които разполага :)
Интересът към инициативата обаче не е особено голям, което впрочем не ме изненадва - просто потвърждава досегашните ми наблюденията. Няма значение, насила хубост не става :)
Още веднъж, благодаря, Пенчо!
Meade SN8 F/4 LXD75 Canon 1000D

And it all started with simply looking up. Always look up, every chance you get. There’s a whole Universe out there waiting to be explored.
Phil Plait

Потребителски аватар
viktor
Мнения: 1828
Регистриран: съб мар 11, 2006 03:27
Репутация: 88

Мнение от viktor » съб дек 03, 2011 11:34

Искрено уважавам всяка нова инициатива и осибено се радвам когато виждам ентусиазъм да се прави нещо ново и в градивен план. Идеята не е лоша, но в края на крайщата, който има реален интерес към нещата ще се напъне и ще събере предостатъчно информация по интетресуващата го тема, в края на краищата интернет изпълнява точно ролята на гигантски обединител на информация и ако можеш да зададеш правилния въпрос ще получиш правилен отговор. А и като разглеждам сайтовете и галерийте на чуждите майстори астрофотографи, виждам, че има склонност към подобно прдставяне на информация и снимки, а именно чрез лични галерий. Ще можем ли да привлечем към подобна инициатива хора, примерно като Емил Иванов? Не всички са в тази наука и хоби с идеята да участват в големи и тежки организаций и масова показност, понякога част от тайнствеността в любителската астрономия е да изследваш вселената със собствените си очи и начин на мислене и за това е нужно дори малко да избягаш от масовия вкус.
Освен това като гледам по Фотофорума и други български сайтове, не виждам кой знае какъв наплив от астрофотографий и други разработки, че да е нужно да се създава отделен сайт за това. Форумът поне при мен излиза доста бързо в търсачките, когато зададеш ключови думи на български свързани с астрономия и астрономическа техника, така, че незнам дали по този начин ще постигнем нещо повече и по различно. Това са мои размишления и може да не съм прав за всички и съм готов за градивна критика!
GSO Plossl 4mm
GSO Plossl 42mm
SkyWatcher Plossl 10mm
SkyWatcher Plossl 25mm

Потребителски аватар
Tharsis
Мнения: 1055
Регистриран: пон мар 05, 2007 18:14
Репутация: 293
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от Tharsis » съб дек 03, 2011 12:23

Добре де, някой скоро поглеждал ли е горе в началото на страницата на форума, има едно линкче - Албум?!
Защо да правим ново, като вече има нещо подобно? Не може ли да реорганизираме Албума, в нещо което ще върши същата работа?
Skywatcher 8" Newton f/5,
EQ5 mount + Synscan Go-To upgrade kit,
Canon EOS 1100D + EF-S 18-55 DC III,
ZWO ASI178MC,
Pentacon 135 f/2.8,
Pentacon MC Auto 50 f/1.8,
Lenovo Thinkpad T430s,
Skywatcher Coma Corrector,
Revelation Astro 5x Barlow,
and a bunch of crap...


"Cognosce te ipsum."

http://asteroid.molivche.com

Потребителски аватар
sider
Мнения: 969
Регистриран: нед сеп 04, 2011 08:35
Репутация: 0
Местоположение: Смолян

Мнение от sider » съб дек 03, 2011 13:28

@viktor
Наистина в интернет има качени стотици хиляди астроснимки и всеки, който има интерес знае как да ги открие. Идеята ми беше да популяризираме астрономията най-вече за българската адуитория, на български език, с българска продукция. А популяризирайки астрономията, популяризираме и себе си като общност - нали това е и един от приоритетите на сдружението, поне доколкото съм запознат.
Относно личните галерии - разбира се, че почти всеки си има собствена. Силата на един такъв сайт е, че би събрал най-доброто от всички на едно място - колкото повече хора участвуват, толкова по-често ще се актуализира галерията, а оттам и популярността на сайта би нараснала. Аз поне не бих влизал в галерия, в която веднъж-дваж месечно се качва нещо ново.

@Tharsis
Както писах и на Дани, не е толкова важно къде ще се хоства приложението. Да, знам, че и форумът има раздел галерия, но не е точно това, което си представям. Много по-близо до идеята е това, което Пенчо прави в сайта на Рожен, но там явно е нещо като VIP зона и правилно - любителите трябва да си имат собствена територия.

Благодаря на двама ви за мненията!
Meade SN8 F/4 LXD75 Canon 1000D

And it all started with simply looking up. Always look up, every chance you get. There’s a whole Universe out there waiting to be explored.
Phil Plait

Потребителски аватар
Tharsis
Мнения: 1055
Регистриран: пон мар 05, 2007 18:14
Репутация: 293
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от Tharsis » съб дек 03, 2011 14:22

sider от постовете ти разбрах, че не си представяш Албума като сайта за който мислиш, че би свършил работа. Затова писах да реорганизираме Албума! Да го направим по начин по който ще се хареса на всички. И мисля че може да се направи... :D
Skywatcher 8" Newton f/5,
EQ5 mount + Synscan Go-To upgrade kit,
Canon EOS 1100D + EF-S 18-55 DC III,
ZWO ASI178MC,
Pentacon 135 f/2.8,
Pentacon MC Auto 50 f/1.8,
Lenovo Thinkpad T430s,
Skywatcher Coma Corrector,
Revelation Astro 5x Barlow,
and a bunch of crap...


"Cognosce te ipsum."

http://asteroid.molivche.com

Потребителски аватар
Maistorov
Мнения: 337
Регистриран: пет авг 03, 2007 18:33
Репутация: 11
Местоположение: Бургас

Мнение от Maistorov » съб дек 03, 2011 16:20

Аз съм за ! Имах такава идея ,но така и не я пуснах тук .Мисля ,че най- добрия вариант е за отделен сайт ,който да показва астрофотографията която се практикува в Бг. Сами виждате ,че в Бг сайтовете не се радват много на този вид фотография и не я оценят.
Вижте например снимката на Иво - Мъглявината Pacman във фото-форум .Аз мисля ,че това е снимка която заслужава да е на първа страница и да е пример за това на какво са способни любителите в Бг !!
Skywatcher QUATTRO-8S - 200/800 Carbon
Skywatcher Equinox 80/500mm Apo
Skywatcher Startravel-80
Skywatcher NEQ6 Pro SynScan
TeleVue 0,8x Reducer & Flattener
Canon 550D
Camera - QHY5
Lacerta M-Gen
Samyang 8mm f/3.5 Fisheye

Потребителски аватар
sider
Мнения: 969
Регистриран: нед сеп 04, 2011 08:35
Репутация: 0
Местоположение: Смолян

Мнение от sider » съб дек 03, 2011 16:48

@Tharsis
Всъщност, сайта, който си представям, поне на първо време е съвсем семпъл. Разбира се, ако идеята срещне по-широко одобрение и подкрепа, нещата могат да се развият, но на първо време можем да започнем с фотогалерия. Важното е това да е едно живо място, защото мисля, че от галерии тип музей няма смисъл. Относно организирането на сайта виждам два варианта - тип блог, където всеки регистриран потребител може да качва съдържание или другия вариант - нещата да минават през някаква селекция - т.е. все пак поне 2-3 души трябва да се наемат да правят това, включително, както каза Пенчо, да се пише кратко ревю на снимката, обекта или събитието ( в случай, че авторът не е написал такова).

@Maistorov
И аз мисля, че сред общите фотографски форуми астрофотографията малко се губи, още повече, че това не е чиста фотография, има специфична технология и познавателен характер. И в крайна сметка нека направим заниманията си по-популярни, на мен поне ми писна всеки път като разпъна телескопа да ме гледат като някакъв крайно съмнителен субект, на който му хлопа дюшамето (не че не е така) :)
Meade SN8 F/4 LXD75 Canon 1000D

And it all started with simply looking up. Always look up, every chance you get. There’s a whole Universe out there waiting to be explored.
Phil Plait

Markishky
Мнения: 1179
Регистриран: чет авг 19, 2004 17:15
Репутация: 164
Местоположение: Шумен / София

Мнение от Markishky » съб дек 03, 2011 23:54

Аз бих предложил тази разновидност на APOD да не е строго обвързана с времето (последната буква нека да не е "D"), щото ще почне много да тежи на този, който я поддържа - всеки ден да се подготвя снимка с текст, това ще изисква примерно около половин-един час време ежедневно, а е възможно и повече - предвид че има обекти, за които доста се обикаля из Нета докато се намери по-свястно инфо.

Вариант 2 - всеки който подава снимка, да си подготвя и текста, така за админа да остава само евент. редакция-качване. Незнам хора, помислете варианти да могат да се слагат и добри стари снимки - не изглежда нужно материалите да са непременно пресни, щото една галактика или мъглявина не би се различавала особено сега и на снимка от преди 2 години :) ... а и ще има периоди на "глад" за материали - през зимата, когато неможе да се работи и т.н. Просто Ви обръщам внимание, че е прекалено ангажиращо ако ще е APOD-подобие. Ако някой прецени, че може да жертва нужното време всеки ден - пожелавам му успех в начинанието.

Потребителски аватар
mang
Мнения: 79
Регистриран: вт ное 09, 2004 21:49
Репутация: 0
Местоположение: Plovdiv
Контакти:

Мнение от mang » нед дек 04, 2011 09:52

Може и да се направи според мен всеки да си дава инфото за снимката чрез форма за въвеждане свободна или с парола при първия вариант е е нужен доста контрол да няма разни снимки извън темата на сайта - или някаква регистрация за да качваш знам ли
http://asteroid-bg.com/site/gallery/vie ... g=78&type=
нещо подобно ние така го решихме
Пътя беше дълъг,за да стигнем до тук...
GSM 0878 392353
гр.Пловдив
ICQ - 76286779
http://www.cqlz.hit.bg
http://www.asteroid-bg.com
Canon PowerShot A60

Markishky
Мнения: 1179
Регистриран: чет авг 19, 2004 17:15
Репутация: 164
Местоположение: Шумен / София

Мнение от Markishky » нед дек 04, 2011 10:40

Че добре изглежда. Само конкретно за тази снимка сега - в името на Хершел виждам от моя комп сричката "шел" на маймуница, С Гугъл-Хром съм.

Markishky
Мнения: 1179
Регистриран: чет авг 19, 2004 17:15
Репутация: 164
Местоположение: Шумен / София

Мнение от Markishky » нед дек 04, 2011 10:44

Опа, името на автора го няма там!

Потребителски аватар
sider
Мнения: 969
Регистриран: нед сеп 04, 2011 08:35
Репутация: 0
Местоположение: Смолян

Мнение от sider » нед дек 04, 2011 11:21

@Markishky
Дали да е точно от тип APOD, т.е. всеки ден само по една снимка и то селектирана (от кого?) - това беше само един възможен вариант. В началото ми изглеждаше подходящо, но вече си мисля, че е по-добра идея сайта да се направи максимално демократичен - т.е. качването да не минава през админминистратор, модератор, редактор, цензор... :) както искате го наречете, а да бъде напълно достъпно за всеки, който си е направил регистрация. Остава единственото условие все пак материалите да не са тотален оф-топик относно тема астрономия и да не съдържат неприлична информация :)
Относно качването и на по-стари снимки - не виждам какво пречи това да се прави - нали в крайна сметка всеки сам си определя кое би го представило най-добре. Разбира се, актуалните снимки винаги ще са с една идея по-добре дошли, но и за старите, но златни също винаги ще има място :)

@mang
Виждал съм сайта на Пловдивския клуб, даже вчера смятах да го дам като един добър пример (в частност по отношение на галерията). Това, което би дошло малко в повече според мен, са техническите данни -таргет-групата при нас е от неспециалисти, Маркишки правилно отбеляза, че експозиция, стакване, ISO и т.н. са непонятни думи за широката публика :)
Meade SN8 F/4 LXD75 Canon 1000D

And it all started with simply looking up. Always look up, every chance you get. There’s a whole Universe out there waiting to be explored.
Phil Plait

Потребителски аватар
Maistorov
Мнения: 337
Регистриран: пет авг 03, 2007 18:33
Репутация: 11
Местоположение: Бургас

Мнение от Maistorov » нед дек 04, 2011 11:36

Ето един сайт ,който според мен е страхотен .Има си галерия където си пускаш снимки - галактики ,купове, маглявини , млечен път и т.н
По долу можеш да търсиш според телескопа или обекта .
Аз имам регистрация там и съм забелязал ,че няма голяма активност но пък има доста добри неща и сайта си е подреден добре .

http://astroexpo.pl/
Skywatcher QUATTRO-8S - 200/800 Carbon
Skywatcher Equinox 80/500mm Apo
Skywatcher Startravel-80
Skywatcher NEQ6 Pro SynScan
TeleVue 0,8x Reducer & Flattener
Canon 550D
Camera - QHY5
Lacerta M-Gen
Samyang 8mm f/3.5 Fisheye

Потребителски аватар
sider
Мнения: 969
Регистриран: нед сеп 04, 2011 08:35
Репутация: 0
Местоположение: Смолян

Мнение от sider » нед дек 04, 2011 13:18

Maistorov написа:Ето един сайт ,който според мен е страхотен .Има си галерия където си пускаш снимки - галактики ,купове, маглявини , млечен път и т.н
По долу можеш да търсиш според телескопа или обекта .
Аз имам регистрация там и съм забелязал ,че няма голяма активност но пък има доста добри неща и сайта си е подреден добре .

http://astroexpo.pl/

Наистина, хубав сайт. Не видях английска версия, но личи, че е добре оформен и систематизиран.
Meade SN8 F/4 LXD75 Canon 1000D

And it all started with simply looking up. Always look up, every chance you get. There’s a whole Universe out there waiting to be explored.
Phil Plait

Отговори
 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • Еднo предложение..
  от Хектор » вт апр 21, 2015 00:02 » в Общи астрономически теми
  4 Отговори
  867 Преглеждания
  Последно мнение от magi208
  нед май 08, 2016 03:26